Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

autorytety prawnicze, chyba wszystkie zdązyły zabrać głos w ostatnich dniach, jednogłośnie mówią, ze 

te zmiany to hucpa, złamanie zasad konstytucji a nie reforma żadna, ale są jak widać omnibusy a'la publicysta Ziemkiewicz czy 

jaśnie szanowni forumowicze, którzy nie musieli żadnych kodeksów czytać, bo i tak wiedzą lepiej.

Autorytety prawnicze mogłyby podeprzeć jakoś swoje opinie. Na wczorajszych protestach nie słyszałem żadnego konkretnego zarzutu wobec konkretnych zapisów i odniesienia ich do konkretnych przepisów konstytucji, które łamią. Ok , PIS wali prymitywnym populizmem, ale nie wiem, czemu nie widzisz tego samego prymitywnego populizmu po drugiej stronie.

"bo tak jest w Niemczech"

może [chociaż żaden PISowiec analizy krytycznej nie przedstawia, można więc podejrzewać, ze znów kłamią], ale jakkolwiek by było naprawdę : w Niemczech nie ma PISu, bo gdyby się takie coś pojawiło na scenie politycznej, to by zostało zabite śmiechem. Niemcy wypracować zdązyli taką kulturę prawną w polityce, że nikt nie zamachnie się na pewne wartości i normy, bo to by było polityczne seppuku.

no ale w Niemczech sebiksów, januszów, grażynek i moherów w wieku każdym - jak na lekarstwo. w Niemczech polityk boi się społeczeństwa, a mozę nawet szanuje jego inteligencję. W Polsce PISowiec nie musi, bo zna ich dobrze, sam taki jest, więc wie, ze ciemny lud to kupi.

A można po prostu sprawdzić, że w Niemczech, Hiszpanii, Holandii, Węgrzech obowiązują bardzo podobne przepisy. W ogóle jesteśmy jednym z niewielu krajów w Europie, gdzie sędziowie tak naprawdę sami decydują o sobie i wybierają się spośród własnego grona.

Chociaż nie wiem, czy Niemcy są akurat dobrym porównaniem. W Bawarii wprowadzono właśnie bezterminowe areszty prewencyjne...

http://www.sueddeutsche.de/bayern/gefaehrder-gesetz-bayern-fuehrt-die-unendlichkeitshaft-ein-1.3594307

jesli ktoś myśli, ze PIS odda władzę w wyborach, to jest naiwniakiem :]

ofk, że tego nie zrobi.

Nie wiem, czy pamiętasz te czasy, ale większość z nas przeżyła już czasy straszenia PIS-em 12 lat temu, że będzie dyktatura władzy nie oddadzą itd, więc nie bardzo nas to rusza, co piszesz:)

póki co, PIS rozdaje swojej niewykształconej, nieoczytanej, życiowo nieporadnej połowie pieniądze, które wypracowujje druga połowa, którą nazywa "łotrami, kanaliami, gorszym sortem, komunistami i złodziejami". Nie miałbym nic przeciwko żeby Polskę podzielić : lepszy sort PISowski - swoją droga, a gorszy sort, my, komuniści i złodzieje - swoją.

Miałem nie komentować reszty tego bełkotu pełnego mowy nienawiści, ale ten fragment pozwolę sobie skomentować. PIS rozdaje pieniądze tym, którzy mają dzieci. Rozumiem, że ludzie posiadający potomstwo są "niewykształceni, nieoczytani i życiowo nieporadni". A Ci którzy nie dostają 500+ i nie posiadają dzieci to ta druga połowa. Rozumiem też, że chciałbyś uniezależnić od siebie te dwie połowy? Zdajesz sobie sprawę, że ta bezdzietna połowa wyginęłaby w ciągu kilkudziesięciu lat, czy nie do końca? :nevreness:

Ogólnie wiek emerytalny to mit. Ludzie i tak pracują po emeryturze jeśli mają pracę biurową. Pracujesz do czasu, aż masz siłę i chęci. Mój dziadek np. prawie do 80 pracował jako aptekarz, a zrezygnował tylko i wyłącznie dlatego, że siadły mu kompletnie plecy.

Co do wetowania ustaw, on może i tak wetować ograniczoną liczbę razy, a potem i tak w trybie nadzwyczajnym PiS może przepchnąć ustawę. Nie pamiętam dokładnie jak to szło, także Duda nadal może upiec dwie pieczenie na jednym ogniu, a powiem więcej. Weto teraz przeniesie ustawę po wakacjach, gdzie Duda bardzo dużo zyska, ludzie się uspokoją, a PiS będzie miało czas, aby ją przepychnąć w lepszych nastrojach. Także wbrew pozorom to weto Andrzeja może być z korzyścią dla niego, PiSu i gwoździem do trumny nieporadnej opozycji. 

Polacy nie zniosą kilku takich awantur z rzędu w tej samej sprawie. PIS sam na siebie bat ukręcił, wmawia Polakom, że rewolucjonizuje sądownictwo, kiedy zmiany są niewielkie, a Polacy przestraszyli się, bo nie wiedzą, o co chodzi.

Lepszych nastrojów niż teraz po wizycie Trumpa może już nie być. Pisałem w tym wątku w momencie wizyty Trumpa, że PIS jest na górce i zaraz zacznie obrywać.

Tutaj jeszcze chyba najlepsze sensowne podsumowanie najważniejszych zmian w ustawie o SN:

http://wiadomosci.dziennik.pl/polityka/artykuly/554592,ustawa-o-sadzie-najwyzszym-pis-reforma-sadownictwa.html

Edytowane przez fluber

@RappaR

wystarczające, żeby  nie głosować na PIS.

@fluber

"autorytety moglyby podeprzec..."

polecam wystąpienie pani prezes SN w Sejmie.

"w Niemczech obowiazuja bardzo podobne przepisy..."

takie same czy "bardzo podobne" ?

bo to jednak róznica, z uwagi na możliwośc występowania diabła w szczegółach.

"czasy straszenia PISem"

"straszenie PISem" odnosiło się to teorii, teraz obcujemy z praktyką - tutaj już nie trzeba "straszyć", wszyscy widzą, co się

dzieje, a jak kto nie widzi, to są rózne warianty odpowiedzi na pytanie "dlaczego nie widzi ?"

"PIS rozdaje pieniadze tym ktorzy maja dzieci"

primo : nieprawda. samotne matki nie dostają od PISu nawet grosza.

secundo : "rozdawanie pieniędzy", to posłowie PIS mogą uprawiać pod kościołem, ze swoich apanaży, nech założą specjalny fundusz, albo jakiś inny ośrodek wspierania rodzin z 2 i więcej dziećmi.

z pieniędzmi publicznymi radziłbym jeddnak postępować z większym szacunkiem i świadomością.

"bezdzietna polowa wyginelaby"

jesli już tak chcesz dzielić...

1. dlaczego "bezdzietna połowa" ? 500+ nie dostają samotne matki, rodziny z jednym dzieckiem.

2. ja nie muszę mieszkać w kraju, w którym panoszy się 38 mln obywateli.

ja bardzo chętnie zamieszkam w kraju, w którym żyje ich znacznie mniej.

mnie ta liczebnośc do życia i szczęścia wcale nie jest potrzebna.

3. rodziny wielodzietne, wg PIS, są 'życiowo nieporadne", bo gdyby były zaradne, to nie trzeba by im

rozdawać pieniędzy. 

zatem, prawisz o mojej "mowie nienawiści", a nie zauważasz, ze sam PIS uznał,. że częśc obywateli Polski

po prostu nie radzi sobie w życiu i trzeba im dac jałmużnę, bo inaczej wyginą.

o co masz do mnie pretensje, kochasiu ? 

do nich miej pretensje.

I już nie mów o "bełkocie" czy "mowie nienawiści", bo nie jesteśmy w Sejmie ani w TVP Info.

Edytowane przez vasquez

Tego szukałem. Dzięki.

Swoją drogą, co się stało z Niesiołowskim? Przecież taka afera, a w mediach 0.

Chyba poszli po rozum do głowy i go zakopali pod ziemią. Tak samo jak PiS zrobił z Jarkiem i Antonim przed wyborami. Skoro taki TVN wspiera "opozycję" to również w ich interesie nie jest zapraszanie oszołomów. Ciekawszy jednak jest fakt, że przez te kilka dni Niesiołowski tylko raz wszedł na mównicę z wnioskiem formalnym. Coś tam poskrzeczał, że siedział w więzieniu, a Piotrowicz takich jak on sądził i że ich historia rozliczy. Więc takie trochę wzajemne zrozumienie na linii partia - poseł.

polecam wystąpienie pani prezes SN w Sejmie.

Super, że polecasz. I jakie konkrety w tym wystąpieniu zaobserwowałeś. Możesz podzielić się konkretami? Jak jeszcze nie zauważyłeś w tym wątku od wczoraj rozmawiamy o konkretach i psim gównie:) Nie mówiąc o tym, że tekst pani Gersdorf o tym, że suwerenem jest konstytucja przejdzie do historii.

"w Niemczech obowiazuja bardzo podobne przepisy..."

takie same czy "bardzo podobne" ?

bo to jednak róznica, z uwagi na możliwośc występowania diabła w szczegółach.

Nigdzie nie występują identyczne przepisy, ba w jednym miejscu te same przepisy będą konstytucyjne, a w innym nie, bo są różne konstytucje. Mówię o podobieństwie w odniesieniu do zarzutu, że sejm większością 3/5 będzie wybierał KRS, który będzie wybierał SN. W większości krajów Europy tego typu ciała wybierane są przez władzę ustawodawczą, ewentualnie wykonawczą, a nie jak u nas do tej pory przez sądowniczą i w tym kontekście mówię o podobieństwie. Zarzut opozycji, że wybór KRS przez sejm to zamach stanu jest wyssany z palca. Zresztą PO siedzi w jednej partii z facetem, który wyrzucił 7 lat temu wszystkich sędziów SN w swoim kraju, więc o czym tu w ogóle dyskutować?

"straszenie PISem" odnosiło się to teorii, teraz obcujemy z praktyką - tutaj już nie trzeba "straszyć", wszyscy widzą, co się

dzieje, a jak kto nie widzi, to są rózne warianty odpowiedzi na pytanie "dlaczego nie widzi ?"

No co takiego się dzieje?

primo : nieprawda. samotne matki nie dostają od PISu nawet grosza.

secundo : "rozdawanie pieniędzy", to posłowie PIS mogą uprawiać pod kościołem, ze swoich apanaży, nech założą specjalny fundusz, albo jakiś inny ośrodek wspierania rodzin z 2 i więcej dziećmi.

z pieniędzmi publicznymi radziłbym jeddnak postępować z większym szacunkiem i świadomością.

"bezdzietna polowa wyginelaby"

jesli już tak chcesz dzielić...

1. dlaczego "bezdzietna połowa" ? 500+ nie dostają samotne matki, rodziny z jednym dzieckiem.

2. ja nie muszę mieszkać w kraju, w którym panoszy się 38 mln obywateli.

ja bardzo chętnie zamieszkam w kraju, w którym żyje ich znacznie mniej.

mnie ta liczebnośc do życia i szczęścia wcale nie jest potrzebna.

3. rodziny wielodzietne, wg PIS, są 'życiowo nieporadne", bo gdyby były zaradne, to nie trzeba by im

rozdawać pieniędzy. 

zatem, prawisz o mojej "mowie nienawiści", a nie zauważasz, ze sam PIS uznał,. że częśc obywateli Polski

po prostu nie radzi sobie w życiu i trzeba im dac jałmużnę, bo inaczej wyginą.

o co masz do mnie pretensje, kochasiu ? 

do nich miej pretensje.

To, czy ktoś jest samotną matką, czy nie, nie ma żadnego wpływu na pobieranie świadczenia Kłamczuszku:)

No nie bezdzietna, również ta, która ma jedno dziecko i nie łapie się do kryterium dochodowego. No ale dam Ci okazję pochwalenia się wykształceniem. Załóżmy, że mamy 5 milionów Polaków posiadających jedno dziecko, których potomkowie również mają jedno dziecko w wieku 30 lat. Kiedy wyginą i dlaczego?:)

Możesz mieszkać w kraju, w którym panoszy się dowolna inna liczba obywateli, oczywiście:) Głównie bezdzietnych emerytów:)

Rodziny wielodzietne dzielą dochód na więcej osób, dlatego na osobę wychodzi mniej, a odciążają system emerytalny. Mają większe wydatki, płaca zatem większe podatki. Nazwijmy to rekompensatą zatem, a nie jałmużną, jak chcesz się upierać przy nomenklaturze:)

Tego szukałem. Dzięki.

Swoją drogą, co się stało z Niesiołowskim? Przecież taka afera, a w mediach 0.

Chyba poszli po rozum do głowy i go zakopali pod ziemią. 

Niesiołowski odszedł z platformy prawie rok temu, to może dlatego:)

Tego szukałem. Dzięki.

Tu jeszcze dość rzetelne porównanie tego, co PIS miał w programie na temat sądów, kiedy szedł do wyborów, w porównaniu z wprowadzonymi zmianami:

http://jagiellonski24.pl/2017/07/21/czy-pis-w-wymiarze-sprawiedliwosci-realizuje-wole-suwerena-sprawdzamy-wyborcze-obietnice/

No co takiego się dzieje?

to

moje ulubione odpowiedzi od wykształconych i wyrafinowanych przeciwników kaczora-dyktatora to:

"załóż okulary"

"won, pisowski trollu"

"serio, nie widzisz?"

w sumie nie widziałem jeszcze w mediach społecznościowych jednej konkretnej odpowiedzi :grin:

Edytowane przez julekstep

Ale przekręt w jakim znaczeniu? Prawo tutaj zadziałało zgodnie ze swoim celem, ten kto się nie interesował stracił własność.

I nie ma różnicy czy ten rabarbar był zasadzony po to żeby zbierać rabarbar czy żeby zasiedzieć grunt. Tu jeszcze pewnie doszła kwestia tego typu że gość od rabarbaru płacił podatek od nieruchomości (prawdopodobnie najważniejsza rzecz przy zasiedzeniu) i było sto innych rzeczy, które przemawiały za zasiedzeniem.

Nikt by z dupy zasiedzenia nie przesądzał, zwłaszcza że to pierwsza instancja więc ten sędzie ryzykuje uchyleniem w drugiej i problemami z awansem. Więc wolałbym na pewno najpierw zobaczyć całe akta niż czytać artykuł napisany pod konkretną tezę.

Ilu sędziów w Polsce przez ostatnie 28 lat poniosło odpowiedzialność karność za zły wyrok?

Nie chodzi o przystąpienie do frakcji, tylko zostanie taką ikoną niezależności i zdrowego rozsądku, który ludzie pokochają. Dla opozycji totalnej to byłaby olbrzymia porażka, a Andrzej wygrałby tak naprawdę najwięcej. Raz, że odcina się od PiS i jego PR jest jeszcze lepszy. Dwa buduje własny elektorat, który po prostu go lubi. Trzy maksymalizuje szansę na reelekcję.

Możliwe, że coś się szykuje, autorem tekstu Bartłomiej Sienkiewicz:

http://www.rp.pl/Publicystyka/307209878-Bartlomiej-Sienkiewicz-Postawmy-na-Andrzeja-Dude.html#ap-2

jestem mocno zaskoczony, że poparcie im jednak nie spadło: http://www.rp.pl/Polityka/307209862-Sondaz-IBRiS-PiS-zyskuje-poparcie-PO-traci.html#ap-1

Ja jeszcze bardziej, zwłaszcza, ze to sondaż IBRIS, a nie CBOS.

Do tego jeszcze Kukizowi poparcie spadło, choć na zdrowy chłopski rozum powinno im wzrosnąć i to mocno. Dziwne te wyniki. No ale pamiętajmy, że 18 i 19 pod sejmem było 3 tysiące ludzi, a nie 30 tysięcy. Dopiero wczoraj ludzie zaczęli protestować na większą skalę.

to

moje ulubione odpowiedzi od wykształconych i wyrafinowanych przeciwników kaczora-dyktatora to:

"załóż okulary"

"won, pisowski trollu"

"serio, nie widzisz?"

w sumie nie widziałem jeszcze w mediach społecznościowych jednej konkretnej odpowiedzi :grin:

I jak się można było spodziewać odpowiedzi co się takiego dzieje się nie doczekałem :nevreness:

1. Wałęsa jak otwiera usta to się zawsze kompromituje. 

2. Telewizje, które go pokazują powinny się zreflektować. Właśnie na Polsacie powtarza, że "jesteśmy bardzo blisko wojny domowej, a umiemy walczyć". 

Ja sobie czasem myślę, co takiego mysłi taki 13-latek, który w podstawówce uczy się o Solidarnosci, o bohaterze Wałęsie, dorasta potem na tyle, by obejrzeć jakieś wiadomości, fakty itp. i widzi tego gościa. Co sobie taki młody człowiek może pomyśleć? :nevreness:

Walczo

Dla opozycji to duży sukces, chociaż z komentarzy w internecie wynika, że protestujący to nie jest wyłącznie elektorat zjednoczonej opozycji ( w sumie nie rozumiem czemu ludzie, którzy wyszli na ulicę, znoszą to, że opozycja, KOD i czarny protest się pod nich podszywają). Zdjęcie, jak zdjęcie, akurat złapane w odpowiednim momencie, tak jak zdjęcie wściekłego Kaczyńskiego z mównicy. Ale bardzo niepokoi towarzystwo pana Schetyny, bo pan Drzewiecki może być bardzo fajnym przykładem działania naszych sądów, za aferę hazardową nie tylko nie został skazany, ale nawet Kamiński z PIS dostał grzywnę za to, że posądzał go o przestępstwo. A aferę hazardową chyba większość z nas jeszcze pamięta?

@RappaR

bo jakbym miał wyższe, to bym się pochwalił. Lol.

No i co powiedzą wyborcy PIS, skoro wg ciebie trzebać mieć podstawowe, żeby głosować na tę partię.

@Sefore

"Naród" nie upoważnia władzy przez siebie wybranej do łamania Konstytucji.

@Julek step

a coś ty za jeden ? 

@fluber

oczywiście, ze suwerenem jest Konstytucja.

prawo jest ponad Narodem, bo jeśli nie jest, to czekają nas sądy ludowe pod nadzorem komisarzy partyjnych, a to już stalinizm, a nie prawo

w kraju demokratycznym.

"jakie konkrety"

że PIS niszczy trójpodział władzy zapisany w Konstytucji, mimo że nie ma większości potrzebnej do zmiany tejże, więc używa trybu

zwykłych ustaw, czym znów łamie prawo ?

za samo to są 3 lata pudła. 

o podporządkowaniu SN i KRS partii politycznej już nie wspomnę, zeby nie mieszać.

"nadzwyczajna kasta przestanie rządzić"

jasne, zastąpi ją jeszcze bardziej nadzwyczajna kasta, mogąca wpływać na wyniki i tryb wyborów, prześladować opozycję i niezależne media itd.

prostemu Kowalskiemu moze się nic nie stanie, o ile będzie cicho siedział i pozwalał nadzwyczajnej kaście robić swoje.

tak rządzi mafia w Neapolu i ma szacun na dzielni, najwyraźniej są pewne grupy ludzi, które nie potrzebują żyć w praworządności.

to dokładnie mentalnośc pokazana w "Manderlay" Larsa Von Triera : czarni mogą być wolni, ale zamiast tego występują przeciwko swoim wyzwolicielom i sami zamykają się w klatce niewolnictwa. Lepszy zły pan, który pierze batem przez tyłek, ale daje michę i czworaki niż wolność.

witamy w Polsce AD 2017, tacy ludzie dali władzę tym politycznym gangsterom. I jeszcze im uszami przyklaskują w politycznej demolce. taka zemsta za to, ze im się w tej Polsce nie udało dorobić jachtu i willi z basenem. Nie oni są jednak winni swojego, wg nich, nieudanego życia. Winni są 'oni", czyli ustroj państwa, "elity", "komuchy i złodzieje", "kondominium rosyjsko-germańskie" itd.

Dobrze będzie, jak, cytując klasyka : niczego nie będzie.

"wiekszoscia 3/5 bedzie wybieral KRS"

zdominowany przez Pisowskich nominatów.

rzeczywiście, zasadnicza róznica.

Lol.

"w większości krajów Europy..."

NIE ŁAMIE SIĘ KONSTYTUCJI !!! 

dotarło ?

"no co takiego sie dzieje"

procedowanie w Sejmie bez zachowania zasad regulaminu, zmiana ustroju : ze złamaniem Konstytucji przejęcie TK, ze złamaniem Konstytucji rozwałka trójpodziału władzu, ze złamaniem Konstytucji przejęcie SN. generalnie : zamach stanu.

w sumie : dzień jak co dzień, inni to mają problemy ! w Niemczech arabski uchodźca batona podchrzanił ze sklepu, uwierzysz ?

"to czy ktos jest samotna matka..."

nie ktoś tylko kobieta, chyba że znasz samotną matkę płci męskiej.

"załóżmy że..."

wystarczy, że każde dziecko będzie miało jedno swoje dziecko i tak w kółko. I populacja przetrwa. Mniejsza, ale zdrowsza, zamożniejsza, lepiej wykształcona.

wielodzietnośc udaje się rzadko, gros takich rodzin produkuje biedę i bezradność przenoszone z pokolenia na pokolenie.

na wielodzietnośc, to sobie moze pozwolić rodzina bogata , tyle ze dziwnym trafem tak się nie dzieje, a wielodzietnośc

dotyczy zwykle ludzi niewykształconych, żyjących z MOPSu, nadużywających, no i nie majacych zielonego pojęcia o antykoncepcji, ale  za to dysponujących swoimi głosami w wyborach.

"mozesz mieszkac w kraju bezdzietnych emerytów"

jak ostatni będzie umierał, to z uśmiechem na ustach, skrętem w twarzy i cycatą pielęgniarką w łapach.

a wy nadal będziecie brodzić w gumnie po kolana, ale za to chwalić się tym, ze "trwacie !'

przypomina mi się ironiczna piosenka Kabaretu MOralnego Pokoju z referenem "A my przynajmniej żyjemy" - na pewno

jest w sieci, polecam, doskonale oddaje stan umysłu ludzi tobiepodobnych.

"rodziny wielodzietne placa wyzsze podatki"

od czego ?

od zasiłków chyba :]

"rekompensata a nie jalmuzna"

a zwij se jak chcesz, na jedno wychodzi.

Powtarzam : jak PIS chce bawić się w św. Mikołaja, to niech robi to ze swoich pensji poselskich i senatorskich.

Edytowane przez vasquez

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.