Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Rzeczywiscie zdanie "I wez tu prowadz biznes" mozna tlumaczyc dwojako. Porownujac (comparative) sie z innymi krajami gdzie wypadamy (chociaz jest to dla mnie zaskakujace i ciekaw jestem wynikow historycznych a takze metodologii liczenia) tak jak wskazuje to zalinkowany przez ciebie ranking, ale tez mozna bez porownania (absolute) patrzac wylacznie na konkretne problemy.

I tutaj do tego drugiego pilem. Artykul, ktory wkleilem potwierdza, ze nie jest latwo.

Rzeczywiscie zdanie "I wez tu prowadz biznes" mozna tlumaczyc dwojako. Porownujac (comparative) sie z innymi krajami gdzie wypadamy (chociaz jest to dla mnie zaskakujace i ciekaw jestem wynikow historycznych a takze metodologii liczenia) tak jak wskazuje to zalinkowany przez ciebie ranking, ale tez mozna bez porownania (absolute) patrzac wylacznie na konkretne problemy.

I tutaj do tego drugiego pilem. Artykul, ktory wkleilem potwierdza, ze nie jest latwo.

Polska od lat wypada genialnie w tego rodzajach rankingów i cały czas pnie się w górę. III RP w rozwijaniu się przegrywa praktycznie tylko z Chinami i Wietnamem. Jest o tym cicho, w czym chyba rząd Polski też ma swój udział, nie ma po co zawyżać złotówki, ale jednak w wskaźniki są dobre.

Druga sprawa - a gdzie jest łatwo prowadzić biznes?

ok, ty caly czas mowisz o 'comparative', ja jednak wole sie skupic na 'absolute'. 

dla mikro i malych przedsiebiorców zdecydowanie wazniejsze jest to czego dotyczy zalinkowany przeze mnie artykul.

rozne stanowiska mf i podlegajacych ich us sa przeszkoda dla przedsiebiorców. i aby to zmienic absolutnie nie trzeba patrzec sie na inne panstwa i jak to u nich wyglada.

a i twoje pytanie jest zbyt ogolne by na nie moc odpowiedziec.

Edytowane przez karl

ok, ty caly czas mowisz o 'comparative', ja jednak wole sie skupic na 'absolute'. 

To powiedź mi swoje absolute. Daj swój absolute wynik jak trudne jest prowadzenie biznesu w Polsce, a jak w Niemczech.

dla mikro i malych przedsiebiorców zdecydowanie wazniejsze jest to czego dotyczy zalinkowany przeze mnie artykul.

Nie. Bo te firmy bazują na pracy dla dużych firm i ich pracowników, więc zdecydowanie ważniejsza dla nich jest ich kondycja. 

Juleczku

Idź i spróbuj założyć działalność

Później próbuj ja utrzymać i rozliczyć się z tego na zasadach panujących w urzędach

Nie miałbyś czasu na takie pierdololo bez składu i treści merytorycznej jak teraz

No ale to skoro nie miałbym czasu dawać super kontentu na forum e-nba (nie wspominając już o braku odpowiednich cech charakteru pod to) to po co mam próbować :P

To powiedź mi swoje absolute. Daj swój absolute wynik jak trudne jest prowadzenie biznesu w Polsce, a jak w Niemczech.

Ale czemu ty chcesz ode mnie wyciagnac wynik? Czemu ty caly czas chcesz cos porownywac?

Artykul, ktory zalinkowalem jednoznacznie wskazuje, ze jest problem. Zreszta ciagle zmieniajace sie przepisy, do tego rosnaca ilosc ich interpretacji od lat jest problemem. I na dokladke mamy jeszcze inne stanowiska w interpretacji tychze przepisow przez instytucje - MF i US. Toz to absurd. I nie trzeba patrzec na inne panstwa by dojsc do takiego wniosku.

Nie. Bo te firmy bazują na pracy dla dużych firm i ich pracowników, więc zdecydowanie ważniejsza dla nich jest ich kondycja.

Masz jakies liczby na poparcie tej tezy?

lol Rappar,

przecież karl pisze o tym, że prowadzenie biznesu jest ogólnie trudne (marudzi jak każdy ZŁODZIEJ PRYWACIARZ PRZEDSIĘBIORCA na świecie :tongue:)

nie marudze takie sa fakty. w kontekscie prowadzenia biznesu podatki i prawo w Polsce to niestety ale kicha

https://www.pwc.pl/pl/media/2017/2017-11-21-pwc-paying-taxes-2018.html

Edytowane przez karl

Ale czemu ty chcesz ode mnie wyciagnac wynik? Czemu ty caly czas chcesz cos porownywac?

Ale ja nie chciałem nic porównywać. Ja po prostu chciałem widzieć obiektywne wartości. Gdzie Ty widzisz porównywanie?

lol Rappar,

przecież karl pisze o tym, że prowadzenie biznesu jest ogólnie trudne (marudzi jak każdy ZŁODZIEJ PRYWACIARZ PRZEDSIĘBIORCA na świecie :tongue:

A ja swoim pytaniem: gdzie jest łatwo prowadzić biznes? Zasugerowałem, że uważam to za bułkę z masłem?

Masz jakies liczby na poparcie tej tezy?

Dane GUSu. Jedynie 10% produktu mikroprzedsiębiorstw jest przemysłowa. Ponad połowa to usługi, które jak się można domyśleć - są głównie świadczone innym firmom i pracownikom. Byłem w małym przedsiębiorstwie się ostrzyć, ale nie pamiętam bym kiedykolwiek brał z MSP smartfona. 

trochę szacunku - zachowujesz się jak gbur - więc wyhamuj

a żałoba narodowa to powinno być coś wyjątkowego 

po 89 żaden polityk który zmarł śmiercią naturalną nie zasłużył na to miano

Olszewski był nieudolnym politykiem długiego szeregu - nie był samodzielny

nie ma znaczenia tego że był zasłużonym opozycjonistą i prawnikiem

Edytowane przez drtoudi

trochę szacunku - zachowujesz się jak gbur - więc wyhamuj

a żałoba narodowa to powinno być coś wyjątkowego 

po 89 żaden polityk który zmarł śmiercią naturalną nie zasłużył na to miano

Olszewski był nieudolnym politykiem długiego szeregu - nie był samodzielny

nie ma znaczenia tego że był zasłużonym opozycjonistą i prawnikiem

Na szacunek trzeba sobie zasłużyć.Pisząc "Adrian" okazujesz się być pachołkiem, więc o żadnym szacunku do Ciebie nie może być mowy.

Nie płakałeś na forum gdy byłą żałoba po Adamowiczu.. a przecież w porównaniu z Olszewskim to dopiero był nikt. 

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.