Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Ale Vasquez od trzech lat pisze o tym samym. Już za momencik już za chwileczkę koniec Pisu. Za kilka lat ktoś zapewne ich pokona i wtedy wyjdzie cały na biało czerwono i krzyknie "a nie mówiłem!".

Nom vasquez to przeciez taki gorszy Korwin (tamten chociaz jakies posadki przytulal dzieki opowiadaniu swoich pierdol).

wybacz, ale rozmawiamy o dziś. przez rok jeszcze sporo może się wydarzyć, ale to już nie będzie miało znaczenia w ocenie obecnej sytuacji - która okazuje się zaskakująca dobra dla PiS, gdyż prawdopodobnie będą samodzielnie rządzić w 5-6 sejmikach. co będzie kolejnym historycznym wynikiem, bo do tej pory w III RP tylko AWS raz miał władzę w trzech, a tak to nikt więcej niż w jednym (i PO nigdy nie rządziło bez koalicji).

między PIS, a KO jest 6 % róznicy,  a nie 10+ jak wieszczyły sondaże; PIS nie ma sondazowych 40+, ale 33 %, KO nie ma sondażowych 20mniej,lecz 27, i ma rezerwy w postaci ok 10 % głosów Bezpartyjnych i częściowo SLD, Kukiz gaśnie i te 10 % jest to rozdrapania.

jesli dla PIS jest to dobra sytuacja, to dla opozycji nie gorsza.

Ale Vasquez od trzech lat pisze o tym samym. Już za momencik już za chwileczkę koniec Pisu. Za kilka lat ktoś zapewne ich pokona i wtedy wyjdzie cały na biało czerwono i krzyknie "a nie mówiłem!".

czerwony to jest modny dzisiaj

z czarnymi lampasami

Nom vasquez to przeciez taki gorszy Korwin (tamten chociaz jakies posadki przytulal dzieki opowiadaniu swoich pierdol).

jakby mi zalezało na posadkach w zamian za opowiadanie pierdół, to bym na księdza poszedł

Ja nie wiem, co jest z tymi exit pollami. Oglądałem wieczór wyborczy w TVN 24 ( oczywiście wyniki w TVP były te same)i KO miała rządzić z PSL w 14 województwach w sejmikach i zaczęła się ta narracja o porażce PIS.  W tej chwili PIS ma już zaklepaną samodzielną większość w 6 sejmikach. A są województwa, gdzie nie potrzebuje ani KO, ani PSL by rządzić w koalicji.

Edytowane przez fluber

między PIS, a KO jest 6 % róznicy,  a nie 10+ jak wieszczyły sondaże; PIS nie ma sondazowych 40+, ale 33 %, KO nie ma sondażowych 20mniej,lecz 27, i ma rezerwy w postaci ok 10 % głosów Bezpartyjnych i częściowo SLD, Kukiz gaśnie i te 10 % jest to rozdrapania.

jaki konkretnie sondaż masz na myśli (link proszę)? bo odnoszę wrażenie, iż sejmowy a nie samorządowy.

poza tym popatrz na wyniki tych wyborów - PiS odniosło historyczny sukces, nikt wcześniej nie zdobył takiej samodzielnej władzy w sejmikach. i to przy rekordowej frekwencji, więc cały czas pozyskują nowych wyborców. 

Ja nie wiem, co jest z tymi exit pollami. Oglądałem wieczór wyborczy w TVN 24 ( oczywiście wyniki w TVP były te same)i KO miała rządzić z PSL w 14 województwach w sejmikach i zaczęła się ta narracja o porażce PIS.  W tej chwili PIS ma już zaklepaną samodzielną większość w 6 sejmikach. A są województwa, gdzie nie potrzebuje ani KO, ani PSL by rządzić w koalicji.

exit polle mają podobno większy margines błędu przy wyborach samorządowych.

jesli dla PIS jest to dobra sytuacja, to dla opozycji nie gorsza.

Nie wiem, czyją rezerwą jest Kukiz, SLD i Bezpartyjni, ale nie wiem dlaczego zakładasz, że są rezerwą KO.

Jeśli chodzi o bezpartyjnych, to według informacji gazety wrocławskiej PIS wejdzie w koalicję z Bezpartyjnymi Samorządowcami na Dolnym Śląsku, dzięki czemu przejmuje władzę już w 7 sejmiku.

nawet PISowcy z krwi i kości nie są przekonani, że "wygrali", ale jak widać żelazny beton cieszy się na zapas

Nawet nie brałem udziału w tym "święcie demokracji", choć co to za święto jak przecież demokracji nie ma.

Słowa Mellera to będzie klasyk - "21 października skończył się w Polsce pisizm". i po tych słowach nadchodzą wieści, że PiS przejmuje małopolskie, świętokrzyskie, podlaskie, lubelskie, łódzkie, i o mały włos nie zdobywa większości w mazowieckim i śląskim.

Cieszy bardzo klęska RAŚ na Śląsku.

PSL traci 10pp. Na wsi wygrywa PiS. Za rok PZL-u w sejmie nie będzie. To mówiłem ja.

PS. pierwszy raz na forum użyłem opcji "ignoruj użytkownika". Mowa o śmieszku, którego stać jedynie na głupkowate odpowiedzi.

Edytowane przez DeltaCenter

Dla Pisu były to najcięższe wybory ( W dużych miastach zawsze Po wygrywała a w mniejszych miejscowościach Psl był groźny) i mimo nie najlepszego PR (taśmy z Morawieckim + Orzeczenie TSUE odnośnie Sędziów SN) to wynik musi Pis cieszyć szczególnie jak się okazało minimum w 5 Sejmikach będzie miało większość Pis (w poprzednich wyborach tylko w 1 miał większość). Sporo stracił Psl i jeśli dalej będzie ministrem rolnictwa Ardanowski to powinien Pis odzyskiwać stracone procenty na wsi za czasów gdy Ministrem był Jurgiel.

W wielkich miastach Pis raczej powinien wspierać bezpartyjnych Samorządowców (jak w Katowicach gdzie wygrał Krupa) niż brać niekiedy ludzi z łapanki bo jest znany w partii (jak Żalek w Białymstoku) 

Mimo wszystko zaskakuje dobry wynik Płażyńskiego w Gdańsku.Wiadomo szanse ma iluzoryczne z Adamowiczem ale brak Wałęsy w II turze na plus :)

Dla mnie największa niespodzianka in minus to wynik Jakubiaka w Warszawie.Jakieś 6-8 procent myślałem,że będzie miał a tu niecałe 3 %. 

Myślę że słusznie zwolnili te kobietę ze związku zawodowego.

lot zwolnił ponad 60 osób!

I jeszcze szantażował ze jak przerwą strajk to rozważą przywrócenie ludzi do pracy

Nie wiem też na ile potwierdzone info bo usłyszałem w radiu przed chwilą. Twierdza ze jeden z pilotów dostał karę 600tys za odmowę wylotu!

Trochę to wszystko śmierdzi prlem

Mam wśród straży lotniskowej kumpli, wśród służb zabezpieczenia też i tam się cuda wyrabiają. Zarząd zadysponował wszystkich i postawił w stan gotowości. Siedzą na nadgodzinach w pełnym umundurowaniu na wypadek "zaostrzenia sytuacji"

Paranoja

40-19-1

KO-pis-psl

Źle to wygląda dla mieszkańców stolicy

Edytowane przez josephnba

lot zwolnił ponad 60 osób!

I jeszcze szantażował ze jak przerwą strajk to rozważą przywrócenie ludzi do pracy

Nie wiem też na ile potwierdzone info bo usłyszałem w radiu przed chwilą. Twierdza ze jeden z pilotów dostał karę 600tys za odmowę wylotu!

Trochę to wszystko śmierdzi prlem

Mam wśród straży lotniskowej kumpli, wśród służb zabezpieczenia też i tam się cuda wyrabiają. Zarząd zadysponował wszystkich i postawił w stan gotowości. Siedzą na nadgodzinach w pełnym umundurowaniu na wypadek "zaostrzenia sytuacji"

Paranoja

Czy w ogóle cokolwiek wiadomo o tym, co jest przyczyną strajku? Bo LOT akurat ostatnio ładnie się rozwijał pod kątem i liczby lotów i i pensji pracowników ( stewardesa ma 6,5k brutto, starsza stewardesa 10k, kapitan 25k średnie kwoty brutto). Natomiast o wszystkim powinien zdecydować sąd, bo pytanie, czy tam jest legalny strajk, czy nie. Jeśli jest legalny, to powinno się ludzi przywrócić do pracy, a jak nie, to do widzenia i tyle, bo straty z powodu takiego strajku są dla firmy olbrzymie ( odwołanie lotu do Toronto to jest 600 tysięcy złotych straty, a lot odwołano, bo kapitan odmówił wykonania lotu i stąd to wezwanie do zapłaty).

Nie dziwię się, że siedzą, biorąc pod uwagę za co została zwolniona ta 1 osoba, czyli szefowa związków. 

jaki konkretnie sondaż masz na myśli (link proszę)? bo odnoszę wrażenie, iż sejmowy a nie samorządowy.

proszę uprzejmie, dzisiaj pisze o tym takze Gazeta :

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,24082102,sondaz-przed-wyborami-dawal-psl-7-proc-a-ko-16-proc-cbos.html#a=88&c=145&s=BoxBizLink

przewaga PISu nad KO wynosiła tutaj 13 %, w jeszcze innym sondazu było to 17 %, ostatecznie jest 6 z ogonkiem.

poza tym popatrz na wyniki tych wyborów - PiS odniosło historyczny sukces, nikt wcześniej nie zdobył takiej samodzielnej władzy w sejmikach. i to przy rekordowej frekwencji, więc cały czas pozyskują nowych wyborców.

to zależy jak potraktujesz wynik PSL sprzed 4 lat, jeśli uznasz, ze naprawdę mieli 24 % poparcia - w porządku : PIS pozyskał, jesli uznasz, ze jednak parę procent PISowskich inteligentów nie ogarnęło złożoności materii książeczki wyborczej, to wyjdzie ci zupełnie inna interpretacja.

Mysle ze nawet przy obecnym kryzysie powolan i tak bys sobie w seminarium nie poradzil :smile:

ze mną to jest tak :

proszę uprzejmie, dzisiaj pisze o tym takze Gazeta :

http://next.gazeta.pl/next/7,151003,24082102,sondaz-przed-wyborami-dawal-psl-7-proc-a-ko-16-proc-cbos.html#a=88&c=145&s=BoxBizLink

przewaga PISu nad KO wynosiła tutaj 13 %, w jeszcze innym sondazu było to 17 %, ostatecznie jest 6 z ogonkiem.

Tylko, że to było porównanie wśród wyborców zdecydowanych. Zobacz do ilu procent się sumuje sondaż CBOS.

To porównanie tylko pokazuje, że elektorat PIS to elektorat głównie twardy i wierny PIS ( nic nowego), a KO i PSL pozyskali głosy głównie niezdecydowanych wyborców ( KO prawdopodobnie części wyborców lewicowych, a PSL wyborców PIS na wsi)

Nie wiem, czyją rezerwą jest Kukiz, SLD i Bezpartyjni, ale nie wiem dlaczego zakładasz, że są rezerwą KO.

bo uważam, że gdyby mieli feblik do PIS, to nie zagłosowaliby na partię o mniejszym wzięciu

Tylko, że to było porównanie wśród wyborców zdecydowanych.

czyli tych, którzy poszli na wybory i oddali głos

Edytowane przez vasquez

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.