Skocz do zawartości

Filmy

Kubbas

Rekomendowane odpowiedzi

Nic fantastycznego ale bez przesady. Nie widzieliście w takim razie rosyjskich, wojennych filmów propagandowych z czasów zimnej wojny ;] Nie pytajcie jak to się stało, niech wystarczy Wam wiedza, że miałem tę przyjemność.

Snowpiercer - nie mam pojęcia jak sklasyfikować ten film. Po dwukrotnym obejrzeniu tego filmu w ciągu dwóch dni zorientowałem się, że wyreżyserował go bodajże Koreańczyk i to mi sporo wyjaśniło. Z lekkim przymrużeniem oka ale k****, Panowie. Takiego sci-fi mi brakowało ! Generalnie jest apokalipsa bo zamiast wygrać z globalnym ociepleniem ludzie zrobili sobie epokę lodowcową. Ostatni ludzie żyją w jadącym 24/h, samowystarczalnym pociągu, w którym ludzie nie są sobie równi. Chris Evans jest przywódcą buntu. Im dłużej się ten film ogląda, tym bardziej zaczyna trzymać się kupy. Ed Harris jest ale jego rola jest w zasadzie marginalna. Zabiła mnie Tilda Swinton - jak jej nie lubiłem, bo zawsze grała sztywne, wyniosłe baby, to tutaj jest... po prostu zajebista.

Nie jestem w stanie tego filmu dobrze opisać, to po prostu trzeba obejrzeć. Dla fanów sci-fi, dla fanów zajebistej akcji (bardziej Taken, niż Taken 2 i 3), a już dla fanów jednego i drugiego cud, miód, malina.

Ale epoka lodowcowa przyjdzie predzej czy pozniej bed wzgledu ile wegla spalimy.

Pytanie tylko czy wczesniej zaleja nas muzulmanie czy chinczycy

Z czysto naukowego podejścia do sprawy to nie za bardzo może przyjść epoka lodowcowa - no chyba że mówisz o momencie kiedy nasze słońce w końcu się wypali ale w tej chwili nie istnieje żadna racjonalna metoda wyliczenia tego. Może nastąpić jakieś zlodowacenie a'la to co mieliśmy w XV-XVI wieku kiedy były regularne kursy saniami między Gdańskiem a Szwecją po zamarzniętym Bałtyku ale w tej chwili biorąc pod uwage temperatury oceanów itp to nie ma opcji aby choć wróciło do tamtej epoki nie mówiąc już o tym że nigdy lód nie pokrywał całej Europy nawet a co dopiero mówić o tym żeby pokrył całą Ziemię

nigdy lód nie pokrywał całej Europy nawet a co dopiero mówić o tym żeby pokrył całą Ziemię

Musiałaby uderzyć w Ziemię sporej wielkości kometa.

Uderzenie byłoby tak silne, że wyrzuciłoby Ziemię z orbity i w rezultacie poleciałaby daleko od Słońca, gdzieś za Pluton nawet.

Temperatura byłaby wtedy tak niska, że planetę pokryłby kilkukilometrowej grubości lód.

Czytałem o tym w czasopismie "Skandale" jakieś 20 lat temu.

Dokładnie. Ten film robi w 90%:

1) Gosling, którego normalnie nie lubię

2) Synergia obrazu i dźwieku

3) Atmosfera a'la mroczne gta vice city

Co nie zmienia faktu, że temu reżyserowi tylko jeden film się udał. 

A widziałeś Bronson'a, trylogię Pusher i Valhalla Rising? Chyba nie skoro opowiadasz takie bajki :)

Oglądałem wczoraj nominowany do oskara za najlepszy film - Boyhood.

Powiem wam, że dobre to jest. 

Generalnie nie jest to film dla wszystkich - typowy dramat obyczajowy, ale nie nakręcony w typowy sposób.

Opowiada historię dziecka/rodzeństwa od 5 roku życia do czasu wyjazdu na studia... co najciekawsze wszystkie role grają te same osoby - bez charakteryzacji. Film kręcono w rocznych odstępach przez 12 lat. 

Film fajny, niebanalny, mimo bardzo spokojnej akcji wciągający.

Widziałem też Enigme - tzn nie wiem, jaki jest tego tytuł, ale film, za który nominację do Oskara dostał Sherlock Holems. 

Też całkiem spoko 6-7/10