Skocz do zawartości
ely3

Brooklyn Nets 22/23 - czyli czemu gwiazdy NBA nadal są takie....

Rekomendowane odpowiedzi

Durant na oucie co najminej 2 tygodnie, ale raczej 2+ - says Charania..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

MCL sprain tylko, na szczescie. Po zerwaniu ostatnio Blake Wesley wrocil po 6-8 tygodniach wiec powinno byc dobrze i faktycznie te 3 tyg to chyba max.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W zeszłym roku był wyłączony na 6 tygodni, w tym czasie Nets przegrali 16 na 21 meczów i obsunęli się w tabeli poza play in .Tylko wtedy jeszcze brodaty szkodnik zrobił sabotaż .,W tym sezonie mają o wiele bardziej kompletny skład i mega ogarniętego trenera, dlatego mam nadzieję że nie polecą tak bardzo w dół 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 minuty temu, mayor napisał:

W zeszłym roku był wyłączony na 6 tygodni, w tym czasie Nets przegrali 16 na 21 meczów i obsunęli się w tabeli poza play in .Tylko wtedy jeszcze brodaty szkodnik zrobił sabotaż .,W tym sezonie mają o wiele bardziej kompletny skład i mega ogarniętego trenera, dlatego mam nadzieję że nie polecą tak bardzo w dół 

I do tego gdy wrocil, to musieli cisnac nim cale mecze w walce o PO, potem zabraklo pary na Celtics. W tym powinien wrocic o wiele wczesniej, a wiec i margines bledu i czasu na odpoczynek przed PO powinno byc wiecej.

Ogolnie przyfarcilo mu sie troche, bo takie kontuzje przez to ze chlop 100kg spada ci na kolano sa zazwyczaj kiepskie. Danny Green pozdrawia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, Reikai napisał:

I do tego gdy wrocil, to musieli cisnac nim cale mecze w walce o PO, potem zabraklo pary na Celtics. W tym powinien wrocic o wiele wczesniej, a wiec i margines bledu i czasu na odpoczynek przed PO powinno byc wiecej.

Ogolnie przyfarcilo mu sie troche, bo takie kontuzje przez to ze chlop 100kg spada ci na kolano sa zazwyczaj kiepskie. Danny Green pozdrawia.

W zeszłym sezonie Nets mieli jedną z najgorszych D w lidze.,Jak się nie gra w obronie to trzeba zdobyć max punktów w ataku, dlatego Nash pociskał Durantem po 40 minut żeby dogonić play offy.,W tym sezonie obrona jest bardzo dobra, wczorajszy mecz Bkn wygrał świetną grą w D ,jednym punktem ,tak samo jak wiele meczów przy różnicy pts<5., JV ma lepszą kontrolę nad grą od Nasha , wczoraj miał jeszcze Time Out w zapasie, a Steve w wielu wyrównanych meczach przegrywał bo się pogubił i nie miał już time outu w końcówce 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą ciekawe ile i jak bardzo poważnych kontuzji trzeba by w końcu któryś z lekarzy stwierdził „Dość!” w jakimś stopniu nie zezwalając na dalszą grę danego zawodnika.

Przecież kolejny raz (chyba po raz 3) to samo złamanie/stłuczenie już na pewno zostawia swoje ślady i tego typu sytuacje prawie na pewno będą miały swoje skutki w przyszłości. Życie tych ludzi „po NBA” będzie w jakimś stopniu ograniczone.

Nie mówię, że w tym przypadku Durant ma kończyć karierę. Nic takiego nie mam na myśli. :) Po prostu zastanawia mnie gdzie jest ta granica między dalszą grą i późniejszym życiem w kalectwie a „odpuszczeniem”.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sumie bardzo ciekawy temat. Przerażająca jest historia Gabriela Batistuty. 

"Spotkałem się więc z lekarzem i poprosiłem go, by amputował mi nogi. Widziałem Oscara Pistoriusa i mówiłem sobie, że to odpowiedź na moje problemy" — wyznał po latach Batigol.

Wydaje mi się jednak że w przypadku zaniedbań lekarzy, amerykańskie prawo nie miało by litości dla klubów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
44 minuty temu, Raven2156 napisał:

Swoją drogą ciekawe ile i jak bardzo poważnych kontuzji trzeba by w końcu któryś z lekarzy stwierdził „Dość!” w jakimś stopniu nie zezwalając na dalszą grę danego zawodnika.

Przecież kolejny raz (chyba po raz 3) to samo złamanie/stłuczenie już na pewno zostawia swoje ślady i tego typu sytuacje prawie na pewno będą miały swoje skutki w przyszłości. Życie tych ludzi „po NBA” będzie w jakimś stopniu ograniczone.

Nie mówię, że w tym przypadku Durant ma kończyć karierę. Nic takiego nie mam na myśli. :) Po prostu zastanawia mnie gdzie jest ta granica między dalszą grą i późniejszym życiem w kalectwie a „odpuszczeniem”.

piszac post w takim ksztalcie, zalozyles (najpewniej calkiem bezpodstawnie i niesludsznie), ze grajki sa ubezwlasnowolnieni i nie maja wiedzy odnosnie ew. ryzyka. grubo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie sądzę żeby koszykówka robiła z graczy kaleki .,Jest dużo sportów gdzie rzeczywiście jest ryzyko poważnego kalectwa - sporty walki- klatka, sporty motorowe -żużel , skoki narciarskie, czy taki futbol NFL., Dodatkowo gracze NBA mają dostęp do najlepszych specjalistów i procedur medycznych na świecie, nawet takie zerwanie ACL dla cywili może oznaczać spierdolone kolano na resztę  życia, a takiego gracza nawet na zmianę pogody nie zaboli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
24 minuty temu, kcp78 napisał:

piszac post w takim ksztalcie, zalozyles (najpewniej calkiem bezpodstawnie i niesludsznie), ze grajki sa ubezwlasnowolnieni i nie maja wiedzy odnosnie ew. ryzyka. grubo...

Oczywiście, że zdaje sobie sprawę, że oni mają pełną świadomość. Po prostu zakładam, że zawodnik może być czasem na tyle waleczny i na tyle głodny gry by niektóre zakazy czy też lekarskie diagnozy delikatnie mówiąc "olewać" czego skutkiem może być w przyszłości jakiekolwiek kalectwo.

Dlatego jestem ciekawy gdzie jest bariera i co musiałoby się wydarzyć by lekarz po prostu danego zawodnika kolejny raz do gry nie dopuścił biorąc pod uwagę ryzyko które nie zawsze zawodnik dostrzega.

16 minut temu, mayor napisał:

No nie sądzę żeby koszykówka robiła z graczy kaleki .,Jest dużo sportów gdzie rzeczywiście jest ryzyko poważnego kalectwa - sporty walki- klatka, sporty motorowe -żużel , skoki narciarskie, czy taki futbol NFL., Dodatkowo gracze NBA mają dostęp do najlepszych specjalistów i procedur medycznych na świecie, nawet takie zerwanie ACL dla cywili może oznaczać spierdolone kolano na resztę  życia, a takiego gracza nawet na zmianę pogody nie zaboli

To prawda i masz tutaj 100% rację.

Ja pisząc powyższy post miałem właśnie na myśli głównie zawodników NFL (sporo się czyta i słyszy o ich poważnych kontuzjach). Niektóre z nich źle zdiagnozowane, nie do końca doleczone lub po prostu zignorowane mogą być tragiczne w skutkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

prosta przeslanka (jedna z wielu, ale najbardziej oczywista) swiadczaca o tym, ze grajki znaja 'ryzyko' - czemu kluby zwlekaja z wdrazaniem procedur medycznych? dzieje sie tak np. dlatego, ze wybor sposobu leczenia jest po stronie grajkow. to ich zdrowie, ergo, to oni waza (bazujac na aktualnej wiedzy), co dla nich 'lepsze'. stad tez nie powinno dziwic, ze takie decyzje czasem nie zapadaja z dnia na dzien, tym bardziej, ze sa sportowcy, ktorzy maja delikatna awersje - ich swiete prawo! - do ingerowania w zywa tkanke, a co za tym idzie, preferuja leczenie zachowawcze. podejrzewam, ze tak bylo np z cadem (scisla dieta, joga etc.). najpewniej konsultowal sie nie tylko ze sztabem medycznym, ale tez z kolegami - chocby mcgruderem - ktorzy w przeszlosci poddali sie podobnemu zabiegowi, stad 'zwlekanie' z decyzja...

Edytowane przez kcp78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, Raven2156 napisał:

Ja pisząc powyższy post miałem właśnie na myśli głównie zawodników NFL (sporo się czyta i słyszy o ich poważnych kontuzjach). Niektóre z nich źle zdiagnozowane, nie do końca doleczone lub po prostu zignorowane mogą być tragiczne w skutkach.

W futbolu NFL ryzyko kalectwa zależy od pozycji., Najmniej narażeni są kopacze zarówno pointer-ten co robi początkowe wykopy i field goal/extra point kicker- ten co kopie FG z daleka i podwyższenia po TD. , ale z reguły na tych pozycjach małe ryzyko związane jest z niskimi zarobkami.,Nasz Sebastian Janikowski przez 19 lat gry w NFL opuścił tylko 4 mecze i wyjątkowo zarobił $53M co jest i pewnie na długie lata pozostanie rekordem zarobków na tej pozycji .,Niewielkie ryzyko dotyczy też pozycji QB ,a szczególnie tych najlepszych jak Tom Brady , jak ma dobry przegląd ,podejmuje szybko decyzje i pozbywa się piłki zanim zanim obrońcy go dopadną to ma szansę na długą karierę, a po zakończonej karierze da radę zjeść zupę łyżką 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
17 godzin temu, Reikai napisał:

MCL sprain tylko, na szczescie. Po zerwaniu ostatnio Blake Wesley wrocil po 6-8 tygodniach wiec powinno byc dobrze i faktycznie te 3 tyg to chyba max.

Widziałem info ,że to będzie miesiąc i dopiero na początku lutego będzie zdolny do gry

Szkoda bo Nets wygladali teraz na najlepszą ekipę w NBA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie prawie miesiąc... Będzie ciężko utrzymać obecny seed w Celtic pewnie otworzyli szampana. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, vonBaron napisał:

Faktycznie prawie miesiąc... Będzie ciężko utrzymać obecny seed w Celtic pewnie otworzyli szampana. 

Akurat ten miesiąc jest niezbyt napięty schedule , mało grają back2back i nie widzę zagrożenia żeby przegrali jak rok temu 11 L z rzędu., No i reszta póki co jest w miarę zdrowa , a do tego jest lepszy skład i rozgarnięty trener  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja będę zadowolony jak wygrają 50% spotkań bez Durexa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, vonBaron napisał:

Dlaczego? Szkoda, że nie będzie Duranta w piątek, byłaby fajna potyczka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
8 godzin temu, vonBaron napisał:

Na wschodzie jest na tyle ciasno, że ja bym jeszcze nie wręczał pucharu mistrzów konfy Celtics. ;)

Jest kilka wartościowych drużyn które mogą jeszcze podskoczyć a Celtics (czysto teoretycznie, bo nikomu tego nie życzę) się połamać. To jest sport a przed nami jeszcze ponad połowa sezonu także nie dzielmy skóry na niedźwiedziu jak to mówią. :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
18 godzin temu, vonBaron napisał:

Ja będę zadowolony jak wygrają 50% spotkań bez Durexa.

O 50%W to raczej jestem spokojny, mam nadzieję że dadzą radę nawet wyżej. Moim zdaniem będzie więcej spotkań wygranych obroną, a jakość gry w D bez Duranta aż tak się nie pogorszy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po pierwszym meczu bez KD ,widać jak trudno zasypać deficyt 30+ punktów w ataku., Szczególnie kiedy Kyrie zawodzi jako lider, a na dodatek ma słaby dzień i pudłuje., W obronie Nets się nie posypali , udało się zatrzymać Tatuma na 20 punktach, ale podwajanie Tatuma dało szanse pozostałym Celtom na zdobywanie punktów., Czekałem na pojedynek Clax vs Timelord pod obręczami  i Claxton w tej sytuacji radził sobie dobrze, ale Mazzulla szybko się ogarnął i  dał Korneta na C a z Kornetem Clax nie potrafił sobie poradzić.Tu było widać jak bardzo na Brooklynie brakuje solidnego backup centra.,Cieszy powrót skuteczności Joe Harrissa i dobra forma TJ Warrena.,Kuriozum to występ Bena rzadko się widzi żeby ktoś miał 13 asyst i 9 zbiórek przy zero punktów, a jednocześnie najlepszy w drużynie bilans+/-  = 10 ., Generalnie Nets zagrali nie najgorszy mecz , szczególnie w D .,Następny sprawdzian z OKC , którzy teraz są w gazie ,ale JV ma czas do poniedziałku na analizy i ewentualnie zmiany., Szykuje się niezły mecz , gdyż ostatnio OKC gra widowiskowo i skutecznie 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi