Skocz do zawarto艣ci

1st rnd: Lakers (1) vs Thunder (8)

badboys2

Wynik serii:  

77 u偶ytkownik贸w zag艂osowa艂o

1. 1. Wynik serii:

• 4:0 dla Lakers
    • 4:1 dla Lakers
    • 4:2 dla Lakers
    • 4:3 dla Lakers
    • 4:3 dla Thunder
    • 4:2 dla Thunder
    • 4:1 dla Thunder
    • 4:0 dla Thunder

Rekomendowane odpowiedzi

Playoffs baby, playoffs:)

Na szersze rozpisanie serii na czynniki pierwsze pozwole Wam. ja jedynie wypisze to co najwazniejsze i co moze byc kluczowe. jedziemy.(+ to plus, - to minus)

Lakers:

+obro艅cy tytu艂u plus doswiadczenie,

+defensywa na miar臋 mistrz贸w NBA(wreszcie!)

+kobe bryant

-kontuzje (bynum,bryant)

-brak atletyzmu

-krotka lawka

-zmeczenie

Thunder

+kevin durant

+russel westbrook

+mlodosc

+defensywa

-mlodosc, brak doswiadczenia

-brak podkoszowcow

-slabi 3punktowcy

seria moze byc bardzo ciekawa. thunder, to ekipa, ktora nie lezy specjalnie jeziorowcom. choc ci wygrali w sezonie 3 mecze z 4, to byly to spotkania stosunkowo ciezkie, wygrane po zacietych koncowkach i grane w roku 2009, kiedy thunder jeszcze nie osiagneli takiego pulapu jak po asg. 4. mecz grany byl w marcu i lakers byli bez bynuma, wiec zostali rozjechani.

thunder zeby wygrac beda musieli sprawic by lakers przestawili sie na ich tryb gry opierajacy sie na atletycznosci i szybkosci. tego najbardziej brakuje lakers i to sie moze udac thunder, jezeli bynum nie dojdzie do siebie i nie bedzie dominowal to lakers moga miec problemy. choc trzeba przyznac, ze nawet bez bynuma dysponuja taka sila fizyczna, ze wciaz powinni radzic sobie z wysokimi thunder ale to moze nie wystarczyc do wygrania serii. thunder maja swietnych defensorow na kb, ktory w obecnej dyspozycji nadaje sie do podawania gasolowi i artestowi.

westbrook i durant. o powstrzymywaniu tego pierwszego przez fisha mozemy zapomniec. phil na dzien dobry bedzie musial dac wiecej minut farmarowi. z durantem nie musi byc zle. jest ron, jest kobe, odom a pod koszem gasol i bynum. jezeli sedziowie pozwola na twarda i fizyczna gre to durant powinien spuchnac w serii. z 2 strony jest na tyle szybki ze moze sprawic by wysocy lakers wpadli w foul trouble a wtedy zaba moze wyglada inaczej.

doswiadczenie. podstawowa rotacja thunder ma srednia wieku ok 22-23. jest to zaleta ale moze byc i wada. tu bedzie chyba wada. pamietamy co rok temu stalo sie z mlodymi blazers w playoffs. teraz maja pol skladu ale dodali 3 doswiadczonych (miller,camby,howard)i jest duzo trudniej z nimi wygrac nawet bez roya. lakers maja to doswiadczenie w nadmiarze dzieki czemu juz wiedza jak sie wygrywa serie. wiem, ze thunder graja swietnie ale juz nie takie ekipy padaly w playoffs przez brak doswiadczenia.

obie ekipy maja b.dobre defensywy(100,9 drtg lakers, 101,4 okc) i niezle ofensywy(106 ortg lakers, 104,5 okc). statystycznie wyglada to calkiem podobnie z lekkim wskazaniem na lakers, choc w ostatnim miesiacu defensywa okc spadla do 106, co moze byc oznaka puchniecia mlodych graczy z okc, co widac tez po wynikach 4porazki w 5 ostatnich meczach). ciekawostka jest to, ze thunder potrafia wygrywac na wyjazdach, co jest rzadkoscia wsrod mlodych zespolow. gdyby nie kilka wpadek pod koniec sezonu mogli miec najlepszy bilans spotkan wyjazdowych wsrod wszystkich ekip zachodu. nie ma zatem dla nich roznicy czy graja u siebie czy na wyjezdzie, wiec lakers beda musieli troche uwazac.

mozliwe sa wg mnie 2 scenariusze.

1.kobe i bynum nie dochodza do zdrowia, thunder graja szybko i w ten sposob moga wygrac nawet serie. lakers wygladali pod koniec sezonu na calkiem zmeczonych i rozbitych.

2.lakers spowalniaja gre do maximum. graja konsekwentnie pod kosza, tak jak playoffowy bog przykazal. jest bynum, jest przewaga pod koszami, na deskach i dzieki temu lakers wygrywaja max w 5 meczach z niedoswiadczona ekipa z okc.

Xfactor: bynum po stronie lakers i westbrook po stronie thunder.

pojedynek, na ktory warto zwrocic uwage:

artest vs. durant

kobe vs. thabo

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

Lakers:

+obro艅cy tytu艂u plus doswiadczenie,

+defensywa na miar臋 mistrz贸w NBA(wreszcie!)

+kobe bryant

-kontuzje (bynum,bryant)

-brak atletyzmu

-krotka lawka

-zmeczenie

Thunder

+kevin durant

+russel westbrook

+mlodosc

+defensywa

-mlodosc, brak doswiadczenia

-brak podkoszowcow

-slabi 3punktowcy

nie rozumiem dlaczego Thunder maja "slabych 3P", a Lakers juz nie. jesli juz to w tej sferze Thunder ma duza przewage chocby ze wzgledu na osobe Duranta. najlepszy 3P shooter Lakers to dlugimi momentami Artest. to chyba mowi samo za siebie. na dodatek Thunder maja bardzo dobrze rzucajacych wysokich, a wysocy Lakers raczej wola grac pod koszem i choc potrafia rzucac jumperki to nie widzialem, zeby jakos szczegolnie karali inne teamy tymi jumperkami.

najwieksza przewaga Lakers na pewno nie jest Kobe, bo ma w przeciwnej druzynie Duranta ktory na tym etapie ich kariery juz jest prawdopodobnie lepszym graczem... a tym bardziej ze Kobe ma przeciwko sobie bardzo niewygodne matchupy z Hardenem, Sefolosha, Westbrookiem czy Durantem, wiec nawet gdyby dostal mismatch to i tak moze byc pokryty dobrze. Durant bedzie kryty przez Artesta ktory bardzo slabo radzil sobie na screenach ze wzgledu na swoje gabaryty.

przewaga Lakers tkwi w tym, ze maja znacznie wyzszy i ciezszy frontcourt, ktory moze zrobic rozpierdol tuz pod tablica, skad beda lecialy notoryczne putbacki. jakos nie widze Greena przeciwko Gasolowi czy Krstica przeciwko Bynumowi. spodziewam sie ze OKC beda duzo podwajac, a maja do tego personel.

ogolnie uwazam, ze OKC jest lepszym przeciwnikiem niz wskazuje na to bilans i balbym sie na miejscu Lakers. nie liczac Spurs, zdecydowanie najtrudniejszy przeciwnik z grupki na 5-8 seed.

Odno艣nik do komentarza

piszac plusy i minusy, pisalem to w katekscie serii i przeciwnika

zgadzam sie, ze thunder posiadaja tylko ciut gorsza trojke od lakers, problem polega na tym, ze do wygrania z lakers potrzebna jest dobra dyspozycja na dystansie i poldystansie. lakers zawsze mieli problemy z zespolami majacymi dobrych shooterow na obwodzie.

reasumujac

trojka do wygrania serii lakersom nie jest potrzebna. thunder tak.

Odno艣nik do komentarza

troche gorsza ? :roll: nie, Thunder ma lepsze 3P shooting i znacznie lepszy spacing. nie bazuje tu nawet na statsach - po prostu Lakers maja dwoch reliable 3P shooterow w skladzie i obaj sa bezuzytecznymi shooterami poza spot-up shots. Thunder maja przede wszystkim Duranta majacego zasieg do half courtu, potrafiacego rzucac w kazdej sytuacji i wysokich ktorzy dobrze rzucaja.
Odno艣nik do komentarza

jesli juz to w tej sferze Thunder ma duza przewage chocby ze wzgledu na osobe Duranta. najlepszy 3P shooter Lakers to dlugimi momentami Artest. to chyba mowi samo za siebie.

samo za siebie nie m贸wi wi臋c m贸g艂by艣 wyja艣ni膰 ? tylko prosz臋 bardziej sensownie ni偶: maja przede wszystkim Duranta majacego zasieg do half courtu, potrafiacego rzucac w kazdej sytuacji bo r贸wnie偶 dobrze to samo mo偶na powiedzie膰 o KB.

a tym bardziej ze Kobe ma przeciwko sobie bardzo niewygodne matchupy z Hardenem, Sefolosha, Westbrookiem czy Durantem, wiec nawet gdyby dostal mismatch to i tak moze byc pokryty dobrze. Durant bedzie kryty przez Artesta ktory bardzo slabo radzil sobie na screenach ze wzgledu na swoje gabaryty.

gdyby matchupy by艂y takie niewygodnie dla Bryanta, a wygodne dla Duranta to czy nie powinno mie膰 to jakiego艣 widocznego prze艂o偶enia na to jak wypadali w tych meczach ? 3-1 w sezonie dla Lakers Kobe na poziomie swoich 艣rednich z sezonu, Durant poni偶ej chyba powinno by膰 odwrotnie ?

Dla mnie Thunder to naj艂atwiejszy mo偶liwy dla Lakers rywal, przewaga Lakers pod koszem, ogromna przewaga do艣wiadczenia, Artest kryj膮cy debiutuj膮cego w PO Duranta, czasami pewnie te偶 Kobe obydwaj b臋d膮 chcieli pewnie co艣 udowodni膰 kr贸lowi strzelc贸w. Brak shooter贸w mog膮cych wykorzystywa膰 to, 偶e cz臋sto Lakers nie ruszaj膮 ty艂k贸w do strzelc贸w na obwodzie. Jedynie Westbrook b臋dzie stanowi艂 problem, ale praktycznie z ka偶dym zespo艂em z jakim przyjdzie si臋 spotka膰 Lakers w PO b臋dzie problem na tej pozycji, na szcz臋艣cie nie umie z dystansu za dobrze rzuca膰 wi臋c przechodz膮cy po zas艂on膮 Fisher nie b臋dzie karany r贸wnie偶 rzutami z dystansu jak to mo偶e mie膰 miejsce z innymi rozgrywaj膮cymi.

Dla mnie 4-1, gdyby nie kontuzja Bynuma nawet typowa艂bym sweep.

Odno艣nik do komentarza

jesli jestem kibicem Lakers to jestem powaznie zaniepokojony, nie dlatego ze Thunder moga serie wygrac bo powiedzmy sobie szczerze ze Thunder nie maja i nie moga tej serii wygrac nie pozwoli na to Kobe, Phil, Stern i ''glupota'' i nieopierzenie Thunder.

co by mnie nie pokoilo to to ze Thunder sa NCAA team, March madness team grajacy swoja najlepsza koszykowke co mecz, maja uniwersytecka druzyne, sa w capmusie z milionem dollarow w kieszeni. Maja swieze nogi co mecz, back2back nie robi im roznicy, zawsze im sie chce i nie przegrali jeszcze wystarczajaco wiele by sobie powiedziec ''huj, nie mamy szans, dograjmy ten mecz i jedzmy na wakacje''

Biorac pod uwage stan Kobego a wygladal nieciekawie z Blazers, Odom cos tam przebakiwal ze jest wykonczony, Gasol tak samo, o Fishu nie wspominam to bedzie cos w stylu dozynek czy tez zeszlorcznej serii z Rockets, duzo zapierdalania, duzo wysilku duzo jebania sie

Matchup bez Bynuma lepszy bo Green sobie jakos da rade z Odomem a Serge z Gasolem ale z Bynumem i Gasolem to frontcourt Thunder juz sobie nie poradzi.

Z Zachodnich druzyn jak tak sobie patrze i rozgrywajacych to 1.Brooks 2.Westbrook jesli chodzi o najmniej lezacych Fisherowi. Russel po tej serii bedzie w kolejce po takie extension ze ludzie beda sie zastanawiali kto jest najdrozyszm zawodnikiem Thunder.

Zawsze jak ogladam Lakers to zwracam uwage na Artesta i faktem jest ze schudl w sezonie i przyspieszyl na nogach ale to wciaz nie jest gosc do krycia na obwodzie, wiadomo ze przyjdzie na to czas po seoznie ale jak dla mnie wielka wielka wtopa Ariza vs Artest - kosztuje ich bardzo duzo w ataku a w obronie jest przydatny z Carmelo u siebie i moze przeciwko paru innym zawodnikom, ale jak dla mnie nie ma opcji by wylaczyl Duranta ktory swoja droga jest nowym Jordanem, koszykarzem z krwi i kosci a nie Pudzianem grajacym w koszykowke (bez obrazy Mariusz)

4-2 Lakers

Odno艣nik do komentarza

Najwa偶niejsze czynniki wg mnie:

1) Czy i w jakim stopniu Artest ograniczy Duranta

2) Czy Bynum wr贸ci w zadowalaj膮cej formie

3) Czy Bryant si臋 przebudzi rzeczywiscie na PO

4) Jak bardzo Westbrook wygra matchup z Fisher

Na dzien dzisiejszy typuj臋 4-2. Jak Bynum wr贸ci w dobrej formie 4-1.

Odno艣nik do komentarza

ehh, jako艣 nie wyobra偶am sobie kolejnych rund PO bez LAL. szkoda, 偶e trafili艣my na nich. mam tylko nadziej臋, 偶e si臋 nie poddamy i b臋dziemy walczy膰 w ka偶dym spotkaniu na 100%. chcia艂bym widzie膰 tutaj 7 meczy, wszystko zale偶y od m艂odziak贸w, czy nie spuchn膮, czy dadz膮 rad臋 starym wyjadaczom, kt贸rych m贸g艂by ju偶 kto艣 w ko艅cu zdetronizowa膰 :mrgreen:

Odno艣nik do komentarza

Nie wiem gdzie widzisz Bast przewag臋 Thunder w tr贸jkach. W sezonie skuteczno艣膰 niemal identyczna. Dutant jak Durant, ale Lakers, cho膰 brakuje im klasycznych shooter贸w, to nie maj膮 na obwodzie graczy, kt贸rych mo偶na odpuszcza膰, ka偶dy umie przymierzy膰 z dobrej pozycji. Poza tym tacy weterani, jak Kobe, Fish czy Artest to pewniejsi strzelcy ni偶 m艂odzie偶 Oklahomy i w serii play-off wola艂bym mie膰 ich, ni偶 Sefoloshe, Maynora czy Hardena. Zostaje Durant, kt贸ry swoj膮 drog膮 jakiej艣 osza艂amiaj膮cej skuteczno艣ci te偶 nie ma, w czterech starciach przeciwko Artestowi w regular zaledwie 4 celne tr贸jki na 21 oddanych.

Nie rozumiem te偶, dlaczego Thunder maj膮 by膰 bardziej g艂odni od dru偶yn, kt贸re ju偶 gra艂y w play-off. Tacy np. Blazers, maj膮cy za sob膮 upset z Rockets, z publik膮 szczeg贸lnie nienawidz膮c膮 Lakers, przekonali si臋 ju偶 na w艂asnej sk贸rze co to znaczy intensywno艣膰 play-off i nie s膮dz臋, 偶eby byli mniej zmotywowani, wr臋cz przeciwnie. Swoj膮 drog膮, wola艂em Portland, bo od kilku lat m贸wi si臋, 偶e s膮 wyj膮tkowo niewygodni dla Lakers i mog膮 ich pokona膰 w play-off, liczy艂em na okazj臋, 偶eby po艂o偶y膰 kres tym opiniom, troch臋 zdj膮膰 t臋 presj臋, zreszt膮 to by by艂o cenne i presti偶owe zwyci臋stwo, w sam raz na pocz膮tek. Poza tym nie chcia艂em mie膰 w Thunder kolejnej dru偶yny, kt贸ra b臋dzie na nas szczeg贸lnie zmotywowana w kolejnych sezonach.

W ka偶dym razie, m艂ode i atletyczne zespo艂y to nie jest wymarzony matchup dla Lakers, ja licz臋 jednak, 偶e Thunder zap艂aci frycowe, to ich debiut w play-off, trener te偶 bez do艣wiadczenia. Mam nadziej臋, 偶e Phil b臋dzie potrafi艂 to wykorzysta膰, zaatakowa膰 w odpowiednim momencie, nawet je艣li forma zespo艂u daleka b臋dzie od optymalnej. Boj臋 si臋 troch臋 o nogi Bryanta, mam nadziej臋, 偶e te kilka dni odpoczynku wystarczy, je艣li nie i nadal b臋dziemy gra膰 jak w ostatnich tygodniach, to b臋dzie ci臋偶ka seria. Ja licz臋 jednak na to, 偶e wym臋czymy wygrane w Staples, a na jeden z dw贸ch wyjazdowych mecz贸w Lakers si臋 obudz膮 i zagraj膮 jak na mistrza przysta艂o. Typuj臋 wi臋c 4-1, ale nie b臋dzie to spacerek, raczej wyr贸wnane mecze i niewiele pi臋knej gry.

Odno艣nik do komentarza

Durant bedzie kryty przez Artesta ktory bardzo slabo radzil sobie na screenach ze wzgledu na swoje gabaryty.

Hmmm, ja bym powiedzia艂, 偶e Artest w艂a艣nie na screenach radzi sobie swietnie. Wprost przykleja sie do swojego zawodnika i zawsze stara sie przechodzic g贸r膮. W meczu, w kt贸rym Ron naprawde dawa艂 z siebie wszystko, z Denver, by艂o to doskonale widac w obronie na Carmelo. Chyba jest gdzies jeszcze to na YT.

Odno艣nik do komentarza

Ulala. Ale si臋 porobi艂o. Wiele ludzi naprawd臋 musia艂o zw膮tpi膰 w Lakers, 偶e padaj膮 g艂osy o 6-7 meczowej serii z Thunder. I jeszcze o tym, 偶e Westbrook mo偶e tu cokolowiek decydowa膰 w obliczu Bryanta, Odoma, Artesta czy Gasola (bori膮c pod uwag臋 nawet Fishera na PG, moim zdaniem nie do ko艅ca s艂usznie krytykowanego).

W sumie mo偶e to i dobra kuracja dla Lakers, 偶e kto艣 zdejmie z nich to brzemi臋 wiecznego faoryta( w kontekscie ca艂ych PO) ?

Zobaczymy. Ja jednak po staremu obstawiam sweepa, maksymalnie 5 meczy. Ka偶dy inny wynik b臋dzie dla mnie spor膮 niespodziank膮.

Odno艣nik do komentarza

Ulala. Ale si臋 porobi艂o. Wiele ludzi naprawd臋 musia艂o zw膮tpi膰 w Lakers, 偶e padaj膮 g艂osy o 6-7 meczowej serii z Thunder. I jeszcze o tym, 偶e Westbrook mo偶e tu cokolowiek decydowa膰 w obliczu Bryanta, Odoma, Artesta czy Gasola (bori膮c pod uwag臋 nawet Fishera na PG, moim zdaniem nie do ko艅ca s艂usznie krytykowanego).

W sumie mo偶e to i dobra kuracja dla Lakers, 偶e kto艣 zdejmie z nich to brzemi臋 wiecznego faoryta( w kontekscie ca艂ych PO) ?

Zobaczymy. Ja jednak po staremu obstawiam sweepa, maksymalnie 5 meczy. Ka偶dy inny wynik b臋dzie dla mnie spor膮 niespodziank膮.

oj panowie zdziwicie sie, zdziwicie.
Odno艣nik do komentarza

tak dla przypomnienia

macie racje 偶e 3-1 w rs dla lakers

ale dwa mecze wygrane po dogrywce przez lakers

a wygrana thunder to blowout ju偶 do po艂owy

o samej serii napisze wi臋cej p贸藕niej

jeszcze tylko ten artest

to 偶e si臋 przykleja do melo nie znaczy 偶e robi to z durantem.

melo to podobny kloc do rona, bazuj膮cy na sile w ataku.

durant jest szybszy, zwrotniejszy, i ma trudniejszy do bronienia rzut ze wzgl臋du na sw贸j wzrost.

jak dla mnie jordan in da makin

w tym sezonie pobi艂 rekord jordana z 88r w ilo艣ci oddanych ft w sezonie, nie 偶eby tylko to 艣wiadczy艂o o tym 偶e jest por贸wnywalny do jordana ale robi wra偶enie

Odno艣nik do komentarza

jeszcze tylko ten artest

to 偶e si臋 przykleja do melo nie znaczy 偶e robi to z durantem.

melo to podobny kloc do rona, bazuj膮cy na sile w ataku.

durant jest szybszy, zwrotniejszy, i ma trudniejszy do bronienia rzut ze wzgl臋du na sw贸j wzrost.

jak dla mnie jordan in da makin

w tym sezonie pobi艂 rekord jordana z 88r w ilo艣ci oddanych ft w sezonie, nie 偶eby tylko to 艣wiadczy艂o o tym 偶e jest por贸wnywalny do jordana ale robi wra偶enie

Ale nie wiem co to ma do walki na zas艂onach :D Je艣li chodzi ci o to, 偶e Ron bedzie zostawa艂 na screenach, to sie nie zgadzam. Odcinanie sie na zas艂onach to nie sprint, a umiej臋tne jej wykorzystanie (ogromne znaczenie ma sam stawiaj膮cy zas艂one), liczy sie przejsc praktycznie ramie w ramie z stawiaj膮cym picka, tak, 偶eby obronca nie zdo艂a艂 sie przecisn膮c. Moim zdaniem to ju偶 bardziej kwestia si艂y ni偶 szybkosci, a przede wszystkim umiejetnosci i doswiadczenia. A zgadzam sie absolutnie z tym, 偶e jak ju偶 Durant przejdzie do triple treath po otrzymaniu pi艂ki, to Artest z s艂abszym leteral quicenss i 3 cale mniejszym wzrostem jest w ogromnych tarapatach. Zreszt膮 podobnie jak przy ka偶dym matchupie mo偶e wykorzystac tylko gre od pi艂ki ze swietna obrona rekami. Z wa偶niejszych przeciwnik贸w my艣le, ze jest stanie ustac jedynie Piercowi i to r贸wnie偶 nie jest dobry prognostyk na dalsze rundy.

Odno艣nik do komentarza

wypada sasha z rotacji prawdopodobnie na 2 rundy, przynajmniej tak stwierdzil phil.

sasha nie jest xfactorem ale ostatnio wnosil wiele pozytywow do gry. bronil calkiem dobrze, byl akurat na kilka minut w playoffs.

to troche burzy rotacje lakers,

kobe palec, bynum wraca do siebie, brown kciuk, artest podkrecil dzis tez lekko kostke, farmar swiezo co wyleczyl podkrecenie, walton po kontuzji wrocil. szpital.

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.