Skocz do zawartości

ATF Ringless 1/8 Gregorius vs Rappar

P_M

Kto wygrywa   

12 użytkowników zagłosowało

1. 1. Kto wygrywa?

Rekomendowane odpowiedzi

Składy

2. Gregorius

PG: Ben Simmons 19-20
SG: Eddie Jones  (1999/00) 
SF: Paul George (OKC 2018/19)
PF: Jermaine O'Neal (2003/04
C  Myles Turner 18-19 
BENCH 1: Mike Conley 16-17
BENCH 2: Bradley Beal 20-21
BENCH 3: Jabari Smith jr 25/26

7. Rappar

PG: Kevin Johnson 93/94
SG: James Harden (2018/19)
SF: Danny Granger 2008/2009
PF: Blake Griffin 14/15
C Yao Ming 05/06 
BENCH 1: Kirk Hinrich 06-07
BENCH 2: Brandon Ingram 20/21
BENCH 3: Nene Hilario 08/09

Edytowane przez P_M

• P_M zmienił(a) tytuł na ATF Ringless 1/8 Gregorius vs Rappar

Statystyki przeliczone na pace z sezonu 25/26
Gregorius

• Ben Simmons (19/20) DPOY-4,AS,NBA3,DEF1 PPG: 16.2,RPG: 7.7,APG: 7.9,SPG: 2.1,BPG: 0.6
  • Eddie Jones (99/00) DPOY-3,AS,NBA3,DEF2 PPG: 21.4,RPG: 5.1,APG: 4.5,SPG: 2.9,BPG: 0.7
  • Paul George (18/19) MVP-3,DPOY-3,AS,NBA1,DEF1 PPG: 27.8,RPG: 8.1,APG: 4.1,SPG: 2.2,BPG: 0.4
  • Jermaine O'Neal (03/04) MVP-3,AS,NBA2 PPG: 22.1,RPG: 11.0,APG: 2.3,SPG: 0.9,BPG: 2.9
  • Myles Turner (18/19) DPOY-5 PPG: 13.2,RPG: 7.1,APG: 1.6,SPG: 0.8,BPG: 2.7

Rezerwy:

• Mike Conley (16/17) PPG: 21.1,RPG: 3.6,APG: 6.5,SPG: 1.3,BPG: 0.3
  • Bradley Beal (20/21) AS,NBA3 PPG: 31.3,RPG: 4.7,APG: 4.4,SPG: 1.2,BPG: 0.4
  • Jabari Smith Jr. (25/26) PPG: 13.7,RPG: 8.1,APG: 1.6,SPG: 0.7,BPG: 0.9

Rappar

• Kevin Johnson (93/94) MVP-11,AS,NBA2 PPG: 20.9,RPG: 2.6,APG: 10.6,SPG: 2.0,BPG: 0.1
  • James Harden (18/19) MVP-2,AS,NBA1 PPG: 35.8,RPG: 6.5,APG: 7.4,SPG: 2.0,BPG: 0.7
  • Danny Granger (08/09) MIP-1,AS PPG: 27.9,RPG: 5.5,APG: 2.9,SPG: 1.1,BPG: 1.5
  • Blake Griffin (14/15) MVP-8,AS,NBA3 PPG: 23.1,RPG: 8.0,APG: 5.6,SPG: 1.0,BPG: 0.5
  • Yao Ming (05/06) AS,NBA3 PPG: 24.4,RPG: 11.2,APG: 1.6,SPG: 0.5,BPG: 1.8

Rezerwy?

• Kirk Hinrich (06/07) DPOY-13,DEF2 PPG: 17.9,RPG: 3.7,APG: 6.8,SPG: 1.4,BPG: 0.3
  • Brandon Ingram (20/21) PPG: 23.8,RPG: 4.9,APG: 4.9,SPG: 0.7,BPG: 0.6
  • Nene Hilario (08/09) PPG: 15.8,RPG: 8.4,APG: 1.5,SPG: 1.3,BPG: 1.4

Widać że mieliśmy zupełnie inna filozofie budowania składu. Ja postawiłem na graczy wybitnych w obronie którzy dzielą się piłka ,a bardzo utalentowanych graczy bez patrzenia na dopasowanie czy obronę. Teoretycznie mówi się że talent ponad fit i słyszałem zarzuty o braku pierwszej opcji. O ile zupełnie zgodzę się że nie mam pojedynczego gracza na poziomie Hardena to skoro wybieramy jeden sezon uważam że Paul George akurat bardzo nie odbiegał. A do tego grał chyba najlepsza koszykówkę swojego życia w obronie. 

Mocnymi punktami mojego zespołu jest moja obrona i możliwość switchy Paul George (18/19 – top 3 w głosowaniu na MVP i DPOY), Ben Simmons (19-20 – elitarny obrońca na pozycjach 1-4), Eddie Jones oraz Myles Turner (18/19 – lider ligi w blokach, 2.7 BPG) tworzą mur nie do przejścia.  Do tego potężny Spacing i Elastyczność: Myles Turner (18/19) i Jabari Smith Jr. (25-26 – notujący najlepszy sezon w karierze z ponad 36% za trzy przy 6 próbach na mecz) jako wysocy potrafią rozciągnąć grę. To kluczowe, bo otwiera pomalowane dla jedynego gracza bez rzutu (Bena). Do tego każdy mój zawodnik obwodowy chętnie dzieli się piłka i rewelacyjnie zbiera (jak na pozycje gdzie gra).

Duża zaletą jest możliwość dostosowania gry do przeciwnika. Mam luksus zmiany stylu gry o 180 stopni. Z Simmonsem gram zabójcze, fizyczne transition offense (kontratak). Z Conleyem (16-17 – jego życiowy sezon w Memphis, 21 PPG, 40% za trzy) kontroluje tempo w grze pozycyjnej przy minimalnej liczbie strat. W razie potrzeby punktów mam prawdziwą siłę ognia w postaci Beala.Bradley Beal z sezonu 20/21 to maszyna do zdobywania punktów (31.3 PPG) on-ball,off ball, scięcia czy rzuty za trzy.

Przy graniu Simmonsem może pojawić się zarzut o brak kreacji w ataku pozycyjnym (kiedy nie wyjdzie szybki atak) jeśli rywal cofnie się do pomalowanego (drop coverage). Mogło by to być skuteczne gdyby nie spacing jaki posiadam.
Myles Turner rzuca za 3 koło 39% i zmusza do wyjścia za nim środkowego co zostawia miejsce do minięcia. Jones i George uniemożliwiają pomoc z obwodu. Ben łatwo mija obrońcę lub ustawia się z obrońcą na plecach bliżej kosza i atakuje kosz. Jego przewaga nad KJ i Kirkiem jest tak gigantyczna że tylko pomoc od PF może pomóc ale co z racji tego jak dobrym był podającym Ben skończy się podaniem do mojego O'Neal i łatwymi punktami. Alternatywie podkozłuje do Jonesa lub George i zrobii zasłonę, przekazując z rąk do rąk piłkę co będzie skutkowało trójka z czystej pozycji.

Plan i Filozofia Gry (Gameplan)

1. System „Blitzkrieg” (gra Ben Simmons)
Obrona: Każda(w zasadzie poza Yao) zasłona rywala kończy się przejęciem (Switch). Simmons, Jones, George i Turner duszą obwód, wymuszają straty i blokują rzuty. Zarówno Oneal jak i Myles (najlepszy blokujący sezonu) są świetnymi blokującymi i obrońcami.
Atak: Natychmiastowy bieg. Simmons po zbiórce lub stracie napędza kontrę. George i Jones rozbiegają się do rogów boiska, a Bradley Beal (jako SG) ścina lub szuka pozycji. Jeśli kontra nie wyjdzie, Simmons gra Drive & Kick do czekającego na obwodzie Turnera lub George'a.

2. System „Half-Court Precision” (gra Mike Conley)
Atak pozycyjny: Główną bronią jest Pick & Roll / Pick & Pop. Conley gra dwójkową grę z Jermainem O'Nealem (który w 03/04 był potworem w półdystansie i na post-up, 24 PPG) lub z Mylesem Turnerem, który odskakuje na czystą trójkę.
Wykorzystanie Beala: Beal z 20/21 działa jako wolny strzelec (izolacje) oraz biega po zasłonach bez piłki, absorbując uwagę obrony.

Przeciwko Rappar startuje z Benem jako PG.
Krycie w zależności od tego kto u niego startuje. Jeżeli Kirk to :
Ben kryje Hardena (niezbyt agresywnie ma po prostu wykorzystać swoje 208 wzrostu żeby utrudnić rzuty) 
Eddie Jones vs Granger
Paul George vs Hinricha 
ONeal vs Blake 
Myles vs Yao.
Jeżeli startuje KJ to jego kryje Ben a Paul George Hardena. W tej opcji Ben pomaga od KJ zagęszczając środek. W rotacji Conley zakładam że gra tylko jako PG (o ile nie wydarzyły by się jakieś problemy z faulami np.).Beal tylko na SG i wtedy Jones może grać na SF (grał w wybranym sezonie zarówno na SG jak i SF jakby co)
Jabari tylko na PF i wtedy jak zejdzie Myles to O'Neal wejdzie na środek.

Rappar ma zbyt dobrych w ataku graczy żeby liczyć na wielkie ograniczenie ale różnica miedzy nami jest taka że moi zawodnicy w ataku grali na co dzień przeciwko lepszym obronom , tymczasem zawodnicy od Rappara nigdy nie spotkali się z taką obrona jak moja. Nie chce rozpisywać wszystkich możliwych akcji które mogą się pojawić ale przy tak słabych obrońcach ( i moim zdaniem błędów w doborze lat)  którzy dodatkowo tracą grając na nowych zasadach i w realiach koszykówki 25/26 nie widzę co mogło by powstrzymać mój zespół. 

• Każdy z moich 7 zawodników (poza Bealem) jest na pewno lepszy w obronie niż 5-6 zawodników ze składu Rappara. Co jeszcze bardziej jest absurdalne z obu zespołów 5 moich zawodników jest najlepszymi obrońcami.  Poza nominacjami do piątek obrońców i miejsc na DPOY sprawdzałem DRAPM i w sezonie 99/00 Jones był 3 najlepszym obrońca, a George był w 18/19 najlepszym obrońca. 
  • Wątpliwy fit. KJ nie miał rzutu za 3 i nie grał off-ball. Równoczesne posiadanie jego i Hardena koło siebie to zabranie jednemu z nich piłki.
  • Nene w sezonie wybranym przez Rappara wracał po kontuzji kciuka, ACL i raka jąder. To był sezon gdzie może statystycznie dalej w systemie wyglądał ok ale z powodu mniejszej mobilności grał tylko na centrze. Jego gra na PF będzie bardzo problematyczna w obronie. 
  • Yao z jednej strony blisko kosza będzie sprawiał mi problem swoimi rozmiarami (229 i 140-150kg)  po atakowanej stronie i choć Myles i Jermaine są bardzo silni to swoje rzuci. Z drugiej jego gabaryty nie nadają się do nowoczesnej gry w obronie. Yao grając przeciwko mojemu zespołowi będzie zajechany. 
  • Kirk jest za niski i słaby fizycznie żeby ustać moim graczom poza Conleyowi. To powoduję ze z rotacji 8 graczy na pozycjach SG,SF,PF  jest tylko 1 rezerwowy Ingram który nie pogłębi i tak olbrzymich problemów po bronionej stronie nie dając dużo w ataku.

I tak zupełnie na koniec dwie(trzy) uwagi.  Wiem że PG nie ma najlepszej opinii jako 1 opcja nie mówiąc już o Simmonsie. Ale zaczynając grę mieliśmy oceniać po jednym sezonie ,a nie po karierach. ten sezon w ataku PG był ewenementem gdzie mimo olbrzymiego wkładu w obronę został drugim strzelcem ligi (na bardzo dobrych % rzutów). Ben Simmons to tez jeszcze nie chory psychicznie miękki przegryw ale zawodnik którego oglądając wydawało się że jest o mały krok od zastania prawdziwa gwiazda ligi.
Atakował wtedy koszy, podawał i nie przypominam sobie żeby coś zapowiadało co się stanie później.

99% tekstu sam napisałem posiłkując się długimi rozmowami z Gemini. Nieduzą cześć zdań zmieniałem ale źródło też miały w Gemini.

Edytowane przez Gregorius

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

99% tekstu sam napisałem posiłkując się długimi rozmowami z Gemini. Nieduzą cześć zdań zmieniałem ale źródło też miały w Gemini.

trzeba @LeweBiodroSmoka dopytać czy takie podejście jest honorowe czy nie!

Godzinę temu, Gregorius napisał(a):

Ben Simmons to tez jeszcze nie chory psychicznie miękki przegryw ale zawodnik którego oglądając wydawało się że jest o mały krok od zastania prawdziwa gwiazda ligi.
Atakował wtedy koszy, podawał i nie przypominam sobie żeby coś zapowiadało co się stanie później.

aż przejrzałem archiwum i tutaj trzeba sprostować

on już w 2020 miał tu łatkę totalnego underperformera w PO ('top 25 grajek w RS, roles w PO' - to łagodny cytat z jego sajkosa, który był jego top propserem tu na forum - ZGADNIJCIE KTO TO :) )

to co się stało rok później to był po prostu gwóźdź do trumny

Edytowane przez julekstep

Nie chce mi się pisać długo.

Brałem zawodników, których lubię i których wielokrotnie broniłem na forum pisząc, jak bardzo są niedoceniani. Chodzi mi przede wszystkim o Blake Griffina i Kevina Johnsona. Blake Griffin to dla mnie jeden z najlepszych ofensywnych PF z pełnym repertuarem w ataku, łącznie z dość dalekim rzutem i niedocenianą obroną. Kevin Johnson z kolei to dla mnie prime wise jeden z najlepszych PG w historii, poziom CP3. Prowadził rokrocznie najlepsze ofensywy ligi, świetnie grał w PO, robił monster serie przeciw Hakeemowi. Brakowało jedynie zdrowia - w ATF nie bierzemy tego pod uwagę. Nene z kolei to underrated, czy raczej overlooked gracz tamtych Nuggets, lubiany, ale zapomniany. Zdziwiłem się, że ostał się tak daleko, bo zwykle wcześniej w draftach szedł wyżej, był w tamtych czasach uznawany za top2 centra ligi.

Nie chciało mi się też czytać co tam za prompty wrzucił Gregorius, więc nie będę się odnosił do tego.

Ogółem mój team brałem z założeniem, że Harden to zdecydowanie najlepszy gracz ofensywny zabawy, w tamtych PO w przeciwieństwie do PG13 przeszedł pierwszą rundę, w drugiej grał cheatGSW, wygrywając 2 mecze, prowadząc ortg 112 i będąc najlepszym graczem serii z 35 ppg na 60%ts.

Najpierw napiszę minuty:

PG: Hinrich 20 min, Johnson 28 min

Sg: Harden 36 min, Hinrich 12 min

SF: Granger 36 min, Ingram 12 min

PF: Griffin 34 min, Nene 14 min

C : Yao 30 min, Nene 18 min

Ogółem starting five to Hinrich-Harden-Granger-Griffin-Yao

KJ podstawowy 6tg, Ingram energizer na kilkanaście minut, Nene jako trzeci podkoszowy.

I mając Hardena i z założeniem, co pokazuje liga, że dobrej O nie da się zatrzymać, zbudowałem team nie do zatrzymania w ataku.

Harden jest primary creatorem i ma mnóstwo miejsce w spacingu. Granger był 2 strzelcem za 3 ligi w sezonie kiedy go wziąłem, Harden miał najlepszy w historii sezon za 3 wśród osób nienazywających się Curry i 4 czwarty overall wśród najlepszych w historii, Hinrich był też bardzo dobry z 1,8 na 42%. Blake Griffin, Nene i Yao to także na swoje czasy i pozycję ponadprzeciętni shooterzy, którzy potrafią trafiać spoza pomalowanego. Yao miał ponad 85% FT, więc nie można go było zostawić samego. 

Czyli w skrócie - mam chyba najlepszy spacing w całej zabawie, mam najlepszego gracza w ofensywie i obok niego najlepszego rollującego i do tego 140kg Yao, który robi zasłony. To będzie napierdalać jak pojebane. Harden grał przeciw Simmonsowi, robił wtedy ledwie 35ppg na 71% TS. A tutaj ma support zoptymalizowany pod siebie. Ogółem atak piłka do Hardena, Blake Grifin jako secondardy playmaker, kiedy KJ siedzi na ławce, P&R z Griffinem, który ma do odrzucenia na obwód albo skończenia, Yao na zasłony z Hardenem. Ogółem to jest ofensywny samograj.

Kiedy Harden schodzi, KJ gra jako 6th man razem z Ingramem. Tutaj też jest świetna ofensywa, dalej jest świetny rzut, atletyzm, gram szybkie transistion, dużo atakowania kosza, dużo pick and rollów - Nene to bardzo dobry rollujący.

Teraz odniosę się co samej rundy. Osobiście uważam team Gregoriusa za jeden z najsłabszych i jednocześnie mi idealnie pasujących. Mam gdzie ukryć Hardena, jak chce grać Simmonsem i Simmonsem wygrać serię, a proszę Cię bardzo.

W ataku i tak gram to samo, dla mnie mojego ataku się nie da zatrzymać, po prostu. 

W obronie Yao na Jermaine i Turner na Griffina. Nie dam sobie wyciągać Yao spod kosza, znowu - jeśli chce wygrać serię post upem Turnera - a proszę Cię bardzo.

Ogółem zacieśniam mocno obronę, nie licząc PG nie ma nikogo z rzutem. Jak ktoś chce się śmiać z Hinricha 1,8 na 42%, to najlepszy Eddie Jones ma 1,8 na 38%. Ta drużyna nie ma ataku. Ale to w ogóle - gram gęsto, podwajam ile się da, zacieśniam pomalowane i pozwalam im atakować kosz z Yao 2,3m jako shotblockerem/rim protectorem.

Krótko, ale naprawdę nie widzę szans, by Gregorius miał to wygrać. 

13 minut temu, LeweBiodroSmoka napisał(a):

co Ty porównujesz Xie

za takie coś bym się przecież nie dojebau

czyli podsumujmy

przepisywanie odpowiedzi LLM własnymi słowami = honorowe

napisanie kilka słów od siebie + dodanie tego co LLM wypluł w kwestii match upu (z podanym dokładnym promptem jaki został użyty) w ramach ciekawostki = niehonorowe

dobrze zrozumiałem?

Edytowane przez julekstep

9 minut temu, Gregorius napisał(a):

większość tekstu pisana przeze mnie a nie przepisywana. Parę zdań które wypluł AI przeredagowałem. 

Tutaj wyczyszczona wersja gameplanu Gregoriusa, którą wykonał sam, bez wkładu AI

4 godziny temu, Gregorius napisał(a):

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Brałem zawodników, których lubię i których wielokrotnie broniłem na forum pisząc, jak bardzo są niedoceniani. Chodzi mi przede wszystkim o Blake Griffina i Kevina Johnsona. Blake Griffin to dla mnie jeden z najlepszych ofensywnych PF z pełnym repertuarem w ataku, łącznie z dość dalekim rzutem i niedocenianą obroną. Kevin Johnson z kolei to dla mnie prime wise jeden z najlepszych PG w historii, poziom CP3. Prowadził rokrocznie najlepsze ofensywy ligi, świetnie grał w PO, robił monster serie przeciw Hakeemowi. Brakowało jedynie zdrowia - w ATF nie bierzemy tego pod uwagę. Nene z kolei to underrated, czy raczej overlooked gracz tamtych Nuggets, lubiany, ale zapomniany. Zdziwiłem się, że ostał się tak daleko, bo zwykle wcześniej w draftach szedł wyżej, był w tamtych czasach uznawany za top2 centra ligi.

Tak wszyscy niedoceniani , najlepsi . Wiecie Nene to przecież prawie Duncan i te jego 14ppg to tak naprawę prawie 30. tak było ..nie zmyślam.

PF: Griffin 34 min, Nene 14 min

Nene z sezonu gdzie nie grał bo był zbyt wolny i o ile 1 na 1 dawał rade przeciwko centrom to przeciwko skrzydłowym już słabiej.

I mając Hardena i z założeniem, co pokazuje liga, że dobrej O nie da się zatrzymać, zbudowałem team nie do zatrzymania w ataku.

Tak dlatego mistrzostwo wygrała drużyna z 1 atakiem i słaba obroną dokładnie 0 razy. 

mam najlepszego gracza w ofensywie i obok niego najlepszego rollującego i do tego 140kg Yao

i najlepszego powyżej 140 kgi najlpeszego gracza białego na litera H i i koncówke ich.

Harden miał najlepszy w historii sezon za 3 wśród

poza tym że był najlepszy to już wiemy Twój team był we wszystkim najlepszy (w niegraniu w obronie również)  to jakiś wyoskich % za trzy Harden nie miał.

Ogółem atak piłka do Hardena, Blake Grifin jako secondardy playmaker, kiedy KJ siedzi na ławce, P&R z Griffinem, który ma do odrzucenia na obwód albo skończenia, Yao na zasłony z Hardenem. Ogółem to jest ofensywny samograj.

poza tym że Blake taki średni w tej roli. P&r mogą być ograniczone. Obwodowi dają Spacing ale podkoszowi zapychają trumnę. Harden zdobywał tyle punktów bo monopolizował całkowicie grę i ograniczał innych. Miałe dużo lepszy skład niż PG w tamtym sezonie.

Blake Griffin, Nene i Yao to także na swoje czasy i pozycję ponadprzeciętni shooterzy

chciałeś powiedzieć najlepsi. 

Mam gdzie ukryć Hardena, jak chce grać Simmonsem

Tak ukrycie Hardena na rozgrywającym grającym z piłka to zdecydowanie najlepszy pomysł. Równie dobry jak odpuszczenie graczy rzucających na lepszej skuteczności za 3 niż Harden. Pominięcie Beala i Smitha jr to również ciekawe. 

Ogólnie cała twoja gra to Harden i jak to historia pokazała jego gra sprawdziła się do tego że wybierany w drafcie przegrywów.  

Jako że chyba nie chce mi się w taką pogodę dyskutować z kimś z takim poziomem samouwielbienia do siebie i braku szacunku do innych to napisze na koniec parę uwagę i poczekam na kolejna rundę. Chyba że do jakiegoś innego forumowicza. 

1) Harden z jednej strony faktycznie z jednej strony jest jednym z najlepszych graczy ofensywnych w historii ale sposób gry w tych sezonach był tak monopolizujący grę że suma talentów w żaden sposób się nie doda się do siebie. Ani Blake nie będzie rozgrywał ani Granger nie dostanie tylu rzutów.

2) Nie przez przypadek gracze jak Yao zniknęli z NBA. ewolucja pokazała że tacy gracze ograniczają ofensywę zespołu ,a gdy po drugiej stronie nie ma ciężkiego, statycznego centra to i w obronie wkład jest dużo mniejszy. 

3) Rappar może mówić jak to jego zespół jest nie do zatrzymania ale historycznie liczy się balans miedzy atakiem i obrona. Zespół z najlepszą ofensywa nigdy nie wygrał jeżeli jednocześnie nie był choć dobry w defensywie. Jego zespół pod tym względem jest najsłabszy w zabawie i w ostatnim sezonie pewnie jednym z najgorszych w obronie zespołów.

4) W sezonie wybranym przez Rappara Harden przeciwko najlepszej obronie grał 2 razy w regularze. Oba przegrane i oba nie było zbyt dobre w zdobytych punktach przez Houston. 1 mecz oddał 30 rzutów trafiając 13 w drugim meczu zespół zdobył 94 a Harden trafił tylko 9 na 26 rzutów. I to mając u boku C Paula, Tackera, Capele i Erica Gordona. Przeciwko dobrej obronie Utah też jego statystyki nie zachwycały i były sporo gorsze niż srednie z sezonu. Wiec mitem jest to że dobra obrona nie ograniczy Hardena . A przypominam że moja obrona jest moim zdaniem lepsza niż jakakolwiek z sezonu 18-19.

5) Yao na Jermainie przy takiej różnicy szybkości i sprawności ( plus Oneal miał bardzo przyzwoity rzut do 16 stóp)  skończy się katastrofa. tym bardziej przy pick&rolach George z Onealem.

6) patrzenie na ilość oddanych czy trafionych trójkach (od pewnej ilość. Można się nie zgadzać ale dla mnie to mniej więcej 2 rzuty oddane) nic nie wnosi. Bo jeżeli zawodnik rzuca na powyżej 35% to żaden trener nie każe odpusić gracza na obwodzie , lub po 2 trójkach zacznie kryć). Myles oddawał mało rzutów ponieważ właśnie jego rzuty były z czystych pozycji i ich liczba zależała tylko od tego jak często przeciwnik zostawił go bez krycia. 39% szybko ukarze przeciwnika.

18 godzin temu, julekstep napisał(a):

on już w 2020 miał tu łatkę totalnego underperformera w PO ('top 25 grajek w RS, roles w PO' - to łagodny cytat z jego sajkosa, który był jego top propserem tu na forum - ZGADNIJCIE KTO TO :) )

to co się stało rok później to był po prostu gwóźdź do trumny

W 2020 dobra pierwsza runda i słabsza i nawet nie ma co zaprzeczać rzeczywistości. Tylko to nie do końca kwestia PO moim zdaniem ,a trafieniu na świetną obronę Toronto która zneutralizowała jego grę. Toronto miało świetny defensywny skład. No i z tym top25 to moim zdaniem na wyrost. W swoim zespole był 3 graczem po Embidzie (który zaliczył jeszcze większy spadek) i Butlerze. W kolejnym sezonie był lepszy zarówno w obronie jak i ataku i wyglądało to do kontuzji lepiej (stad awans do 3 piątki ALL-NBA i DEF1).

Jakby było to szczerze nie wiem bo po powrocie z kontuzji rozsypał się mentalnie i może stało by się to rok wcześniej. Tyle że weź proszę pod uwagę że u mnie w zespole on ma po prostu wykorzystywać to w czym był dobry i nie jest ani pierwsza ani druga opcja.  Powiedziałbym że stworzyłem mu idealne warunki do grania w obronie i mnóstwa kontrataków po dobrej obronie. A o ile nie miał rzutu to kosz atakował dobrze i miał dobre miniecie wiec postawienie zawodników bez obrony przerodzi się w gre 2:1 blisko kosza lub zagęszczenie obrony i festiwal rzutów za 3 od rzucających powyżej 36% graczy za 3.   Dodatkowymi opcjami oczywiście będzie gra z Jonesem , PG zeby ich wyprowadzić na wolne pole na obwodzie lub jeżeli naprawdę miałbym problem (w co wątpię)  dłuższe minuty Conleya który rzucał 20 ppg na ponad 40% za trzy. I był również świetnym obrońca.

19 godzin temu, Gregorius napisał(a):

Mysle, ze to bdb podejscie do tego typu zabaw, zwlaszcza jak ktos sam sprobuje i zobaczy jaki belkot na odpierdol powstaje przez samego bota.

Tutaj ewidentnie bym gral jak najwiecej Conleyem zamiast Benem.

1 minutę temu, mac napisał(a):

Mysle, ze to bdb podejscie do tego typu zabaw, zwlaszcza jak ktos sam sprobuje i zobaczy jaki belkot na odpierdol powstaje przez samego bota.

Tutaj ewidentnie bym gral jak najwiecej Conleyem zamiast Benem.

Conley swoje minuty by dostał. Wybierałem skład żeby był mega elastyczny i jak coś nie idzie to dokonać zmiany w trakcie meczu. Nie wiem może się mylę ale patrzać jak dobry miał Ben drybling i jak atakował kosz w tym sezonie to przy tym spacingu nie widzę żeby tak słabi obrońcy mogli go zatrzymać w wejściu na kosz. Jest za silny, szybki i zdecydowanie za wysoki dla KJ i Kirka ,a Harden jest zbyt słabym obrońcą. A przy takiej obronie która daje Ben i reszta szkoda nie wykorzystać kontrataków. No ale to oczywiście moja opinia. Ben będzie bardziej problematyczny przeciwko silnym defensywnym PG za którymi jest wysoki ale bardzo szybki środkowy. Ben daje unikalną możliwość przejęcia wysokiego PF w obronie i ustania mu co ogranicza P&R. Ale to już zależy od rotacji i składu przeciwnika.   

śmieszny case gdzie jakby obie ekipy się wymieniły rozgrywajkami (KJ za Conleyaa albo nawet Simmonsa) to obu by to wyszło na zdrowie

Trochę bardziej podoba mi się full offence u Rappara niż def overkill u Gregoriusa.... i choć Gregorius ma świetny zestaw do bronienia Hardena to tutaj różnicę mogą zrobić Blake (tyle było propsów za Kempa a Blake to generalnie ten sam kaliber grajka, który poszedł 18 picków później) i Yao, gdzie z drugiej strony nie będzie za bardzo czym odpowiedzieć (ja George'a, nawet w tym jego ~MVP  sezonie, nie kupuję jako ofensywnego lidera na tym poziomie*)

* tzn w lepszym ofensywnie systemie może i by to przeszło, ale tutaj to on by musiał robić za Lukę czy - nomen omen - Hardena żeby to się powiodło

W dniu 27.06.2026 o 20:09, Gregorius napisał(a):

Statystyki przeliczone na pace z sezonu 25/26

Ale tu to zaszalałeś, przecież dźwigając pace nie masz gwarantowanego zachowania efektywności, większe zmęczenie, chociażby wchodzi w grę xD

Ale Schopenhauer propsuje^^

Ostatnio widziałem jakiś urywek wywiadu Yao Minga, w którym sam mówił, że cieszy się, że nie jest mu dane grać w obecnej NBA, gdyż nie potrafił by bronić, gdyż gra jest teraz za szybka.

Tylko, że tutaj nie ma za bardzo jak Gregorius tego braku defensywy ukarać.

Jermaine Oneal to ts49% w rs i 47,9 w po, a będzie tu drugą opcją. Turner tu nie pokara frontu Rappara.

Właściwie julek dość trafnie większość rzeczy opisał i mam dość podobne odczucia.

33 minuty temu, julekstep napisał(a):

Blake (tyle było propsów za Kempa a Blake to generalnie ten sam kaliber grajka, który poszedł 18 picków później)

Generalnie taki Webber ma ogromne propsy za magiczne 02 i nostalgię lat starczych, ale w sumie Blake mu też w niczym nie ustępuje.

Właśnie Griffin to odkąd zobaczyłem jego pierwszego dunka w pierwszym possiesion stał się jednym z moich ulubionych zawodników i jakoś z jednej strony nie miał w pełni tej kariery z powodu kolan, z drugiej dostał od zawsze c***ową łatkę RS dunkera, kiedy ma pełny pakiet zagrań w ataku. 

Ogólnie smutna historia, choć dość częsta w NBA, gdzie franchise i kontuzje uniemożliwiły zrealizować w pełni potencjał. Przecież on już w wieku 25 lat nie miał atletyzmu z sezonu rookiego. Jakby Lebron taką trajektorię kariery miał, to byśmy mówili o nim jednym tchem z Grantem Hillem.

Talent over fit. Wolę ultra ofensywę Rappara niż defensywnie usposobiony zespół Gregoriusa. To co mnie kłuje w Maćka składzie to KJ oraz Ingram których grę swoją drogą bardzo lubię. Ja do Hardena- Griffina- Yao szukałabym na tę pozycję mocnych bomberow daleko dystansowych. Taki Arenas jako drugi ballhandleri jakiś typowy 3 and D zamiast Ingrama by mi lepiej leżał (Arenas by przejął touches Ingrama). Startował bym duetem Arenas - Harden, ale później nimi umiejętnie rotował by cały czas jeden był na boisku. Typowy plaster z trójką na F, by stworzyl super inteligentna i dobrze broniąca ławkę, która by mogła szybko wchodzić otaczać Hardena i Arenasa (przykładowego) w defensywie. Atak to prawdziwa byłaby rzeźnia, ale i tak jest chyba jednym z lepszych w zabawie.

Wysoki wynik, ale z przewagą Rappara. Griffin z Hardenem na pick and rolki oraz rozciągający często grę Yao byliby strasznie ciężcy do zatrzymania, mimo posiadania przez rywala wielu uniwersalnych obrońców.

Podobnie jak w parze maca z Ronniem, przegrywający jest jednym z faworytów ścieżki nie mistrzowskiej.