Skocz do zawartości

ATF Ringless edition - commentary

P_M

ATF kolejność   

13 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jak gramy

• Wąż jak teraz
    • ABBABABA

Rekomendowane odpowiedzi

18 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Gobert z tego sezonu, co został upokorzony przez Clippers?

Masz na myśli tę serię na którą połamał się ich  podstawowy PG, który jednocześnie był kluczowy do bronienia smallballu Clipps?

Luz blues, Stockton się nie połamie a i w D nie da się tak łatwo zeswitchować 💪

(no i generalnie motyw przewodni tego atfa to 'gracze bez większych sukcesów w PO' 🙃)

Edytowane przez julekstep

5 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Bo Kawhi wcale się nie połamał.

147 zdrowych minut vs 26 minut na jednej nodze (w elimination game) -> imho jest delikatna różnica

5 minut temu, Braveheart22 napisał(a):

Zresztą, DPOTY-Rudy tam był wyjaśniony po bronionej przez smallball Clippers :P

yup -> ciężko bronić smallball jak Twój najlepszy obrońca obwodowy nie gra :(  

na szczęście u mnie Potężny Gobert będzie miał solidne (i zdrowe!) wsparcie

Ogólnie dla mnie Kevin Johnson jest fenonemen.

I nie piszę pod kątem tego draftu, bo to jest zdanie, jakie mam od lat.

Gościa kochają adv staty. Prowadził najlepszą ofensywę w dziejach wówczas.

Wprowadził jako lider Suns do WCF eliminując po drodze Lakers Magica.

Był w finałach z Jordanem.

Miał dwie g7 z mistrzowskimi Rockets, gdzie jebał seryjnie gry po  ~40 punktów w tym w g7 46 pkt nad Hakeemem.

Nie miał wad

Wysoki TS, wybitny przegląd pola, atletyczny, dobry obrońca, dobry rzut.

Dla mnie najlepszy PG lat 90. Poziom Chrisa Paula. Końcówka pierwszej rundy/początek drugiej. Wziąłbym go nad Malone.

A tutaj ląduje w 5 turze i naprawdę nie wiem czemu.

Miał dwie g7 z mistrzowskimi Rockets, gdzie jebał seryjnie gry po  ~40 punktów w tym w g7 46 pkt nad Hakeemem.

Nie miał wad

Dla mnie najlepszy PG lat 90. Poziom Chrisa Paula. Końcówka pierwszej rundy/początek drugiej. Wziąłbym go nad Malone.

16 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie miał wad

W tym atfie ma jedną zasadniczą wadę -> swoje najlepsze lata miał praktycznie na początku kariery -> 89 i 90 (nie łapią się)

W wybranej przez Ciebie wersji to on jest już mocno przeorany fizycznie

dodatkowo -> obrońca średni, midrange dobry ale trójka praktycznie nie istniejąca

ten fragment o 'prowadzeniu najlepszej ofensywy w dziejach' też wesoły (skoro ligowe top1 Suns zrobili dopiero po przyjściu Barkleya, w sezonie kiedy KJ połowę czasu się leczył)

dalej dobry pick ofc, ale trzeba prostować 🙃

8 minut temu, RappaR napisał(a):

Raczej taki se obrońca bez trójki, który chyba nie grał zbyt dużo bez piłki. Ale b. fajny gracz, tylko po co akurat Tobie gdy masz Hardena w ataku i dwóch słabych obrońców w S5. 

Teraz, julekstep napisał(a):

W tym atfie ma jedną zasadniczą wadę -> swoje najlepsze lata miał praktycznie na początku kariery -> 89 i 90 (nie łapią się)

Lol, pod żadnym pozorem to nie były jego najlepsze lata. a na pewno nie jak był rookie

Teraz, julekstep napisał(a):

dodatkowo -> obrońca średni, midrange dobry ale trójka praktycznie nie istniejąca

Jak praktycznie każdy w tych czasach, robimy chyba adjusted era?

1 minutę temu, julekstep napisał(a):

ten fragment o 'prowadzeniu najlepszej ofensywie w dziejach też wesoły' (skoro ligowe top1 Suns zrobili dopiero po przyjściu Barkleya, w sezonie kiedy KJ połowę czasu się leczył)

Suns 3 sezony przed przyjściem Barkleya było 2 razy top3 i raz top5. Philly z Barkleyem 3 sezony przed tradem trzy razy była poza top10

Kolejny pick, który poszedł z 2 rundy za późno. Serio jak widzę co poszło, a co zostało, to mnie dziwi

6 minut temu, BMeF napisał(a):

Raczej taki se obrońca bez trójki, który chyba nie grał zbyt dużo bez piłki. Ale b. fajny gracz, tylko po co akurat Tobie gdy masz Hardena w ataku i dwóch słabych obrońców w S5. 

1 słabego Hardena mam tylko.

Więcej niż bardzo fajny gracz, sprawdź sobie adv stats

@RonnieArtestics bardzo fajny pick, kolejny który poszedł z 2 rundy za późno. Serio jak widzę co poszło, a co zostało, to nie ogarniam

Teraz, RappaR napisał(a):

Lol, pod żadnym pozorem to nie były jego najlepsze lata. a na pewno nie jak był rookie

przecież sam wymieniłeś wprowadzenie Suns do WCF i pokonanie Magica jako pierwszy accolade 🙃

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Jak praktycznie każdy w tych czasach, robimy chyba adjusted era?

no w jego przypadku to jednak nie jest ten case (haha rzucał tylko 2 trójki na mecz, dziś rzucają po 8!) -> bo trójek rzucał bardzo mało...ale wystarczająco żeby widzieć że robił to fatalnie (ok 20% na próbie 300 rzutów, nie licząc sezonów z krótszą linią)

6 minut temu, RappaR napisał(a):

Suns 3 sezony przed przyjściem Barkleya było 2 razy top3 i raz top5. Philly z Barkleyem 3 sezony przed tradem trzy razy była poza top10

to to 2x top3 + top5 to jest właśnie ta "najlepsza ofensywa w dziejach"?

10 minut temu, julekstep napisał(a):

W wybranej przez Ciebie wersji to on jest już mocno przeorany fizycznie

Przeorany to on był po trzydziestce (dlatego w rankingach all-time jest niżej niż taki Stockton). Do 1995 roku był zajebisty a w dunkach znajdował się ścisłej topce wśród niskich. 

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

to to 2x top3 + top5 to jest właśnie ta "najlepsza ofensywa w dziejach"?

Nie, jak grał z Barkleyem w 93. Jak Barkley sprzed kontuzji prowadził ofensywę widać wyraźnie.

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

przecież sam wymieniłeś wprowadzenie Suns do WCF i pokonanie Magica jako pierwszy accolade 🙃

By pokazać, że potrafił być liderem. I tak u mnie tej roli nie pełni.

3 minuty temu, julekstep napisał(a):

no w jego przypadku to jednak nie jest ten case (haha rzucał tylko 2 trójki na mecz, dziś rzucają po 8!) -> bo trójek rzucał bardzo mało...ale wystarczająco żeby widzieć że robił to fatalnie (ok 20% na próbie 300 rzutów, nie licząc sezonów z krótszą linią)

Ma średnią 85% z FT, dobrą technikę rzutu. Kwestia czasów, obecnie spokojnie byłby trójkowiczem, był dobrym shooterem na swoje czasy. Tak to trzeba dać asteriks każdemu z lat pre 16

Godzinę temu, RappaR napisał(a):

Nie, jak grał z Barkleyem w 93. Jak Barkley sprzed kontuzji prowadził ofensywę widać wyraźnie.

jedyne co widać to że masz problemy z bbref -> najpierw jakieś miksowanie sezonów u Hardena, teraz to:

Philly z Barkleyem 3 sezony przed tradem trzy razy była poza top10

gdzie nie jest to prawda (2 ostatnie sezony jest poza top10, ale wcześniej - też z kiepskim składem - Barkley robił top2 i top3)

i wniosek taki że jak Barkley doszedł do Suns to KJ prowadził tę najlepszą ligową ofensywę w sezonie gdzie generalnie połowę czasu był kontuzjowany? wtf xD

By pokazać, że potrafił być liderem. I tak u mnie tej roli nie pełni.

No był -> i jako lider największe sukcesy miał w sezonach wymienionych przeze mnie (89, 90), potem był side-kickiem Barkleya (często połamanym)

Ma średnią 85% z FT, dobrą technikę rzutu. Kwestia czasów, obecnie spokojnie byłby trójkowiczem, był dobrym shooterem na swoje czasy. Tak to trzeba dać asteriks każdemu z lat pre 16

no nie -> bo są też tacy garcze jak Stockton, którzy rzucali tych trójek mało jak na dzisiejsze standardy...ale chociaż je trafiali na jakiejś sensownej skuteczności

to nawet nie jest case Jordana (nie rzucał jakoś wybitnie za 3, ale jednak potrafił robić te 30%+ w skali sezonu, więc - ze względu na świetny midrange możemy założyć że by się łatwo przestawił)

KJ rzucał mało a jak już rzucał to przeokrutnie ceglił

Godzinę temu, Życie_to_mem napisał(a):

Przeorany to on był po trzydziestce (dlatego w rankingach all-time jest niżej niż taki Stockton). Do 1995 roku był zajebisty a w dunkach znajdował się ścisłej topce wśród niskich. 

daj spokój

typ w tym okresie za który został wybrany łamał się już co chwila w jakichś totalnie randomowych sytuacjach

https://archive.seattletimes.com/archive/19930502/1699057/celebration-has-been-a-pain-for-suns-johnson

miał swoje momenty, ale to już nie był jego peak....zresztą Twój filmik to w sumie też dobry dowód -> 7 na 10 dunków z niego jest w tych starsszych Jerseyach (w których grali do 91-92)

Ułaa, kolejna dziura w ataku i gra 4 vs 5 w ofensywie. 11.1. efg .474.

Czekam na dalsze ekspertyzy. Zaraz jeszcze trzeba posprawdzac Elimination Games i jak jest chociaż jedna wtopa (mimo kilku świetnych poprzednich) to do kosza z takim szrotem.

Ooo, mam. W G6 z Lakers 5/16 z gry. Do śmieci!

11 godzin temu, P_M napisał(a):

Ku*wa @mac Haywarda mi zajebales...

Pod pewnymi względami możesz nawet skorzystać. Świetny niedoceniany (czasem) zawodnik .

@eMeS Drazen jest jednym z moich ulubionych zawodników. Fajny pick zastanawiałem się czy do s5 pójdzie ze względu na obrone ale uważam że zasługuje.

@RonnieArtesticsJak już chwalę to Divac jest super wyborem i mógłby spokojnie pójść wyżej. O ile dobrze pamiętam jego DRAPM był jednym z najlepszych.

12 godzin temu, mac napisał(a):

No jak czytam pierwszą stronę to raczej PG jest ponad GH dosyć wyrażnie. Hayward to naprawdę dobry pick ale to zdecydowanie nie połka PG.

11 godzin temu, Pablo81 napisał(a):

Te 36.6% zza łuku i przede wszystkim tak mała liczba asyst może być argumentem "za", że nie jest wybitnym graczem w ataku. Ale to tak w formie żartu odnośnie toczącej się tu dyskusji, bo MB bardzo cenię za def, intensywność. I tak też nazywał się pierwotnie Pearl Jam.

On napędzał kontry natomiast był co najwyżej przeciętny w ataku pozycyjnym tym bardziej że nie posiadał rzutu za 3. te 36% to mocno naciągane przez skróconą linie. Za to jego obrona na piłce była genialna. Intensywność . Z drugiej strony jego wzrost będzie problem przeciwko niektórym zawodnikom choć i tak z innymi mikrusami ratuje go że był niski i nie da się łatwo przepchnąć.

10 godzin temu, Braveheart22 napisał(a):

Po słabym picku George'a, potem dwa fajne wybory, ale co na koniec petardę odpaliłeś, to głowa wybuchła. Biały ręcznik rzucony

A możesz mi powiedzieć co masz do zarzucenia PG z tego konkretnego sezonu ? Drugi strzelec sezonu za Hardenem (28ppg) na dobrych % ze świetnym rzutem za trzy. Najlepszy zbierający na SF w tym sezonie (i 25 zbierający bez patrzenia na pozycje)  i dodatkowo w tym i poprzednim sezonie był w głosowaniu top4 na najlepszego obrońcę.  Jak patrzyłem na DRAPM to był w tym sezonie zdecydowanie najlepiej broniącym SF i 3 wśród wszystkich obrońców.  3 w MVP i pierwsze piątki obrońców i NBA to tylko wisienki na torcie. Wybierając PG z tego sezonu mam nie dość że jednego z najlepszych SF w ataku to jak na razie 2 obrońcę na tej pozycji (po AK który prawie tam grać nie będzie, Gerrald Wallece też chyba na PF poszedł). Dodałem do tego najlepszego SG w obronie i prawdopodobnie najlepszego  PG w obronie. Na PF i C mam również w swoich latach świetnych i silnych obrońców.  Obecnie moja S5 to 208,200,203,211,211 i wszyscy gracze są atletyczni, silni z potęznym wingspan. A Ben mimo miękkości psychicznej jest zawodnikiem tak sprawnym że mimo wzrostu bez problemu nadąży za rozgrywającymi (lub bedzię krył SG a Jones przejmie rozgrywających. Jednym zarzutem realnym i prawdziwym jest brak rzutu Simmonsa z ponad 10 stop. Ale dlatego jest Turner (39%) żeby Ben miał miejsce na minięcia i atakowanie kosza. Ja wiem że przez problemy z głową Simmons ma złe opinie (w pełni słusznie) ale w tym wybranym sezonie dalej wyglądał jakby był krok od podbicia ligi. I widać to w tym że został doceniony 3 piątka NBA i pierwszą obrońców (4 w głosowaniu na najlepszego obrońcę)

9 godzin temu, BMeF napisał(a):

I to jest najkrótsze trafne posumowanie KJ. Jego się świetnie oglądało i chyba to jeden z 3 ulubionych zawodników z tamtych czasów ale : 1) nie miał trójki i nawet przy skróconej lini oddawał mało rzutów (na dobrym %). W ataku był świetny (choć kontuzje zrobiły swoje i nie był tak dobry jak w latach wcześniejszych)  i miał rewelacyjny półdystans ale on praktycznie cały czas grał z piłka. W obronie nie zbliżał sie do poziomu dobrego ( @RappaR jeżeli masz zawansowane statystyki  mówiące inaczej o jego obronie to pls daj linka)  i był poprawny ale brak mu będzie siły żeby bronić Doncicow, Penny (czy nawet Bena bliżej kosza) . Ale to nie jest największym problemem.  Problemem jest sparowanie go z Hardenem czyli masz dwóch graczy którzy grali cały czas z piłka. Żaden z nich nie był dobry off-ball . Zresztą taki sam zauważyłeś że taki styl pozwalał Hardenowi stworzyć dobrą ofensywę.  Stworzyłeś parę obwodową do siebie nie pasująca którzy zabierają sobie główne atuty i dodatkowo jako para słabo broniąc.