Skocz do zawartości

Mundial 2026

Życie_to_mem

Rekomendowane odpowiedzi

22 minuty temu, fluber napisał(a):

Ale mieli podejmować błędne decyzje, żeby Egipt awansował?

Przejrzałem wszystkie istotne decyzje - karny, nieuznana bramka na 2-0 i nieodgwizdany karny na Salahu i wszystkie te decyzje były przecież prawidłowe i zgodne z przepisami. 

Kibicowałem Argentynie ale sam mam wątpliwości.

Czym się różniło nadepnięcie na stopę zawodnika Argentyny, co uznano za faul i jeszcze podyktowano rzut wolny, od nadepnięcia na stopę Salaha?

Największy zarzut do sędziów jest taki, że nawet tego nie sprawdzili, a prosili o to zawodnicy Egiptu.

14 minut temu, Mameluk napisał(a):

Czym się różniło nadepnięcie na stopę zawodnika Argentyny, co uznano za faul i jeszcze podyktowano rzut wolny, od nadepnięcia na stopę Salaha?

Największy zarzut do sędziów jest taki, że nawet tego nie sprawdzili, a prosili o to zawodnicy Egiptu.

Różniło się tym, że w pierwszym przypadku kontrolę nad piłką miał zawodnik z Argentyny i w momencie tej kontroli został nadepniety.

W drugim przypadku Argentyńczyk wybił piłkę Salahowi i przejął kontrolę nad piłką. Zderzenie nastąpiło gdy piłka była już pod kontrolą Argentyńczyka. 

29 minut temu, kore napisał(a):

Wszedłem sobie na subforum żeby oddzielić ziarno od plew i zobaczyć kto jest na poziomie gimbazy i będzie płakał że mundial ustawiony ;) nie zawiodłem się 😘

image.thumb.jpeg.286ae02ef4d36a8afdc6aa602e6f21c1.jpeg

No raczej nie powinno być wątpliwości, że wygrała drużyna, która była o klasę lepsza

Edytowane przez fluber

Powinni coś zmienić w przepisach o Var, anulowanie gola Egiptowi było niezgodne z duchem sportu. Bo zaczęło się tam od faulu, błąd sędziego, ale akcja na tyle trwała długo, że bramka nie powinna zostać anulowana, powinni zmienić przepisy.

Podobnie bylo w Ekstraklasie jak Legia grała nie pamiętam już przeciwko komu, był karny przeciwko Legii prawidłowy i nie odgwizdany, nastepnie nowa akcja, trwała zresztą trochę, Legia strzela gola i VAR wraca do karnego i anuluje bramkę w tej sytuacji, ja bym zmienił przepisy gol jest uznany a dodatkowo karny a nie że bramka jest anulowana.

1 minutę temu, mcreativo napisał(a):

Powinni coś zmienić w przepisach o Var, anulowanie gola Egiptowi było niezgodne z duchem sportu. Bo zaczęło się tam od faulu, błąd sędziego, ale akcja na tyle trwała długo, że bramka nie powinna zostać anulowana, powinni zmienić przepisy.

Podobnie bylo w Ekstraklasie jak Legia grała nie pamiętam już przeciwko komu, był karny przeciwko Legii prawidłowy i nie odgwizdany, nastepnie nowa akcja, trwała zresztą trochę, Legia strzela gola i VAR wraca do karnego i anuluje bramkę w tej sytuacji, ja bym zmienił przepisy gol jest uznany a dodatkowo karny a nie że bramka jest anulowana.

VAR może cofnąć akcję i anulować gola tylko w obrębie tej samej płynnej akcji ofensywnej, która bezpośrednio doprowadziła do zdobycia bramki. Przepis wydaje się sensowny. W jaki sposób chciałbyś go zmienić?

14 minut temu, Mameluk napisał(a):

Co do decyzji to raczej zgadzam się w każdej z sędziami.

Natomiast co do zarzutu o niesprawdzanie, to nie bardzo wiem o co Ci chodzi, bo wg mnie wszystko było w dobrze. Sędzia na boisku podjął decyzję, a Var to potwierdził i nie było czego sprawdzać. 

W dniu 6.07.2026 o 20:49, Życie_to_mem napisał(a):

Co właściwie rozumiesz przez ,,europejski poziom''? 

Piszczek, Krychowiak, Błaszczykowski, Dudek i Cash w peaku grali w finałach europejskich pucharów jako solidni starterzy. To nie jest ,,europejski poziom''?

Wymień tak dla przykładu Portugalczyków na ,,europejskim poziomie'' z lat 2008-2016 (poza Ronaldo i Pepe) to będziemy mieli jakiś punkt odniesienia. :) 

Ciekawy temat do dyskusji

Z jednej strony mamy naszych piłkarzyków na niby europejskim poziomie, którzy w reprezentacji tylko się kompromitują jak Krychowiak czy Zieliński, a z drugiej mamy Portugalię, która nie ma graczy na europejskim poziomie a zdobywa mistrzostowo Europy grając bez Ronaldo.

Albo gracze Portugalii są znacznie lepsi niż przedstawiasz albo nasi potrafią grać na 100% tylko jak dostają za to kupę kasy w swoich klubach.