Skocz do zawartości

Mundial 2026

Życie_to_mem

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, nawciarz napisał(a):

Nasi komentatorzy koszykarzy nie znają. Ujęcie na Anunobyego, Bridgesa i McBride, a oni ani słowa. Alexa Caruso na meczu Holandia-Japonia też żaden nie rozpoznał.

Akurat Borek to z koszykówką to raczej nie jest kojarzony, a co do Caruso to jego w Polsce raczej poznaliby tylko komentatorzy NBA.

Ciekawe jednak czy Borek ich poznał, czy jednak ktoś mu powiedział kto to był.

Edytowane przez The Game 85

6 minut temu, The Game 85 napisał(a):

Jak dla mnie zdecydowanie najlepszy mecz na tym turnieju i Francja zaprezentowała się bardzo dobrze.

Ale to rozumiem ocena, tylko na podstawie drugiej połowy?

Senegal do przerwy powinien prowadzić 1-0, a Francja nie oddał nawet strzału i miałem wrażenie, że nie byli w stanie wymienić trzech podań na połowie Senegalu.

Wszystkich spotkań nie widziałem, ale najbardziej podobał mi się mecz Belgia - Egipt.

3 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

Przecież ilość meczów w sezonie jest podobna co np. w 2014 czy 2018 roku. Przyczyn słabych meczów na obecnym Mundialu musisz zatem szukać gdzieś indziej niż w mitycznym zmęczeniu sezonem. 

Cytat

Tak, jeśli patrzymy na obciążenie najlepszych piłkarzy, to między 2018 a 2026 nastąpił wyraźny wzrost liczby meczów i zagęszczenia kalendarza.

Przykład: Kylian Mbappé lub inny zawodnik światowej klasy
Okres    Typowy sezon topowego piłkarza
2018/19    ok. 60–70 meczów
2024/25    ok. 70–75 meczów
2026    podobnie lub więcej, jeśli grał też w Klubowych MŚ

Dane monitoringu FIFPRO pokazują, że średnia liczba meczów najbardziej eksploatowanych zawodników wzrosła z około 70 meczów w sezonie 2018/19 do 73 meczów w sezonie 2024/25. Organizacja zaleca, by nie przekraczać około 55 występów rocznie.

Co się zmieniło od 2018 do 2026?
Mundial
2018: 32 drużyny, 64 mecze turnieju.
2026: 48 drużyn, 104 mecze turnieju.
Mecze finalisty
2018: mistrz świata rozgrywał maksymalnie 7 meczów.
2026: finalista może rozegrać 8 meczów dzięki nowej rundzie 1/16 finału.
Klubowe MŚ

W 2018 Klubowe MŚ były małym turniejem. W 2025 FIFA wprowadziła rozszerzone Klubowe MŚ z udziałem największych klubów świata, co dołożyło kolejne mecze najlepszym zawodnikom.

Mbappé jako przykład

W 2018 roku Mbappé rozegrał około 60+ meczów dla PSG i Francji. Dziś zawodnik jego klasy może:

grać ligę,
krajowy puchar,
Ligę Mistrzów,
mecze reprezentacji,
Euro lub Mundial,
Klubowe MŚ.

Dlatego najbardziej obciążeni piłkarze dochodzą obecnie do 70–75 meczów rocznie, a niektórzy nawet więcej.

W skrócie

Jeżeli porównamy 2018 i 2026:

liczba meczów mundialu: 64 → 104 (+62,5%)
maksymalna liczba meczów dla finalisty mundialu: 7 → 8
pojawiły się rozszerzone Klubowe MŚ
najlepsi zawodnicy grają średnio o kilka meczów więcej rocznie, ale przede wszystkim mają mniej czasu na odpoczynek między sezonami.

To właśnie skrócenie okresów regeneracji jest dziś największym problemem zgłaszanym przez piłkarzy i związki zawodowe, bardziej niż sam wzrost liczby meczów.

8 minut temu, The Game 85 napisał(a):

Jak dla mnie zdecydowanie najlepszy mecz na tym turnieju i Francja zaprezentowała się bardzo dobrze.

zdecydowanie fajny meczyk gdyby obie druzyny byly skuteczniejsze to by bylo z 6 bramek

51 minut temu, fluber napisał(a):

Mbappe próbował go przeskoczyć, ale tamten go przecież biodrem zahaczył przy tym przeskakiwaniu ewidentnie. Kompletnie nie rozumiem.

a te pedały na Varze to za co im płacą? 

fajny meczyk to był w drugiej połowie, w pierwszej były 2 akcje Senegalu, z tego druga w ostatniej akcji połowy i k**** mecz byl tragiczny, to juz w Holandia Japonia tez było 0:0 do przerwy, ale 1. połowa była duzo lepsza i ogolnie dla mnie mecz tez był lepszy, gdzie Japonia na 2:2 gola strzeliła w 89. minucie. Ten gol dla Senegalu i druga bramka Mbappe to umowmy sie powinno byc obronione

Edytowane przez steve

Teraz, steve napisał(a):

a te pedały na Varze to za co im płacą? 

fajny meczyk to był w drugiej połowie, w pierwszej były 2 akcje Senegalu, z tego druga w ostatniej akcji połowy i k**** mecz byl tragiczny, to juz w Holandia Senegal tez było 0:0 do przerwy, ale 1. połowa była duzo lepsza i ogolnie dla mnie mecz tez był lepszy, ten gol dla Senegalu i druga bramka Mbappe to umowmy sie powinno byc obronione

Ale o co Tobie chodzi z tym Varem? Meczu nie oglądałeś czy nie znasz przepisów? 

Przecież przywołali sędziego do tej sytuacji. Nic więcej nie mogą zrobić.