Skocz do zawartości

Miami Heat 2026/27

Koelner

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
W dniu 24.08.2026 o 09:50, Koelner napisał(a):

możliwe że Bam Giannis przedłużą karierę Klayowi 

Dokładnie. 

Kto wie, czy Herro gdyby nie trafił do Heat w drafcie nie skończyłby jako jakiś Kevin Huerter. Heat zresztą zawsze mieli talent do rozwijania shooterów. Trochę mi brakuje Duncana Robinsona - fajnie jakby wrócił jeszcze do Heat kiedyś;) 

Klay i Hardaway Jr. jak tylko będą zdrowi, dają Heat shooting przez 48min. Najracjonalniej wygląda Klay w s5. Hardaway pasuje mi tu z ławki, gdzie Klay wcale nie musi grać regularnie bardzo dużych minut. 

s5 Mitchell/Klay/Wiggins/Antek/Bam. 

Ławka - Dru Smith/Hardaway/Larsson/ Jovic/Portis

+ pewnie ktoś z pozostałych zaskoczy.

Przy zdrowych liderach jest to dla mnie team na 50W (można mnie cytować i wyśmiewać po sezonie). A co za tym idzie - ustawienie się gdzieś w playoffowej stawce w top4.

Ciekawi mnie też jak Heat rozegrają kwestię sezonu regularnego (liczę na dokładne diagnozy jak przygotować Giannisa kosztem regulara na playoffs).

Fascynująco wygląda to nowe rozdanie. Nawet dobrze, że panuje powszechna opinia o niedocenianiu Heat. Z pozycji underdoga Heat czują się najlepiej;) 

W dniu 9.09.2026 o 10:13, Alonzo napisał(a):

Dokładnie. 

Kto wie, czy Herro gdyby nie trafił do Heat w drafcie nie skończyłby jako jakiś Kevin Huerter. Heat zresztą zawsze mieli talent do rozwijania shooterów. Trochę mi brakuje Duncana Robinsona - fajnie jakby wrócił jeszcze do Heat kiedyś;) 

Klay i Hardaway Jr. jak tylko będą zdrowi, dają Heat shooting przez 48min. Najracjonalniej wygląda Klay w s5. Hardaway pasuje mi tu z ławki, gdzie Klay wcale nie musi grać regularnie bardzo dużych minut. 

s5 Mitchell/Klay/Wiggins/Antek/Bam. 

Ławka - Dru Smith/Hardaway/Larsson/ Jovic/Portis

+ pewnie ktoś z pozostałych zaskoczy.

Przy zdrowych liderach jest to dla mnie team na 50W (można mnie cytować i wyśmiewać po sezonie). A co za tym idzie - ustawienie się gdzieś w playoffowej stawce w top4.

Ciekawi mnie też jak Heat rozegrają kwestię sezonu regularnego (liczę na dokładne diagnozy jak przygotować Giannisa kosztem regulara na playoffs).

Fascynująco wygląda to nowe rozdanie. Nawet dobrze, że panuje powszechna opinia o niedocenianiu Heat. Z pozycji underdoga Heat czują się najlepiej;) 

Ciekawy mają roster.

Nie zdziwiłbym się, gdyby Spoelstra eksperymentował z grą bez nominalnego rozgrywającego. Przy odpowiednim matchupie mogą spokojnie wyjść wysoką, wyrównaną piątką bez Mitchella i po prostu postawić na switchowanie, fizyczność oraz obronę na całym parkiecie.

Z kolei Klay Thompson wygląda mi bardziej na kandydata do roli szóstego zawodnika niż pewnego startera. Trochę jak Ray Allen czy Mike Miller w późniejszych latach kariery, czyli gracz wchodzący z ławki, dostarczający spacing i doświadczenie. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby to Hardaway Jr. częściej zaczynał mecze w pierwszej piątce.

Spoelstra od lat nie lubi mieć wyraźnej dziury w defensywie, szczególnie w wyjściowym składzie. Nawet przypadek Herro pokazał, że czasami większą wartość dla zespołu daje ofensywnie uzdolniony zawodnik jako lider drugiej jednostki. W obecnej NBA, gdzie coraz więcej drużyn wzoruje się na modelu OKC i stawia na długich, atletycznych obrońców naciskających na całym boisku, trudno mi sobie wyobrazić Klaya jako zawodnika grającego 30+ minut w roli startera.

Oczywiście są też ustawienia, w których Heat mogą całkowicie zrezygnować z klasycznego PG i wyjść bardzo dużym składem. Przy odpowiednich matchupach taki wariant mógłby być nawet ich najmocniejszą konfiguracją i wtedy widzę Klaya. 

Właściwie jedną z cech zespołów Erika Spoelstry jest spora elastyczność w doborze pierwszej piątki. Często są to świadome decyzje pod konkretnego przeciwnika.

5 godzin temu, Koelner napisał(a):

Nie zdziwiłbym się, gdyby Spoelstra eksperymentował z grą bez nominalnego rozgrywającego. Przy odpowiednim matchupie mogą spokojnie wyjść wysoką, wyrównaną piątką bez Mitchella i po prostu postawić na switchowanie, fizyczność oraz obronę na całym parkiecie.

Generalnie na PG mają samych znakomitych, fizycznych i inteligentnie grających obrońców - tak Davion, Dru jak i Donaldson/Gardner. Raczej tylko kontuzje czy specyficzne matchupy będą w efekcie grą bez nominalnego Point. 

Z kolei Klay Thompson wygląda mi bardziej na kandydata do roli szóstego zawodnika niż pewnego startera. Trochę jak Ray Allen czy Mike Miller w późniejszych latach kariery, czyli gracz wchodzący z ławki, dostarczający spacing i doświadczenie. Dlatego nie zdziwiłbym się, gdyby to Hardaway Jr. częściej zaczynał mecze w pierwszej piątce. (...) Spoelstra od lat nie lubi mieć wyraźnej dziury w defensywie, szczególnie w wyjściowym składzie.

trudno mi sobie wyobrazić Klaya jako zawodnika grającego 30+ minut w roli startera

Raczej to będzie typowy split na SG po 22-24 MPG z THJ. THJ za słabo broni i za słabo rzuca za 3 żeby być w S5. Prędzej w S5 zagra Larsson.

W ogóle MIA ma ciekawą głębię składu: Donaldson/Gardner, Conwell, Fontecchio, Keshad, Richards/Goldin - niektóre ekipy mają podobne (a nawet gorsze) lub niewiele lepsze jaki drugi garnitur...

W dniu 9.09.2026 o 10:13, Alonzo napisał(a):

Ja się podpisuję obiema rękami - bez większych kontuzji, to top 3 i +52/53W. Niemniej wschód może mieć na koniec RS 5-6 ekip w okolicy + 50W gdzie między 1 a 6 może  być 5-6W. Oczywiście sezon jak zwykle zweryfikuje zaraz wszystko, wpadną ze 2 większe kontuzje u liderów jednych z tych ekip i sytuacja się zmieni, ale popisac zawsze warto ;D

4 godziny temu, dannygd napisał(a):

Raczej to będzie typowy split na SG po 22-24 MPG z THJ. THJ za słabo broni i za słabo rzuca za 3 żeby być w S5. Prędzej w S5 zagra Larsson

Kurde jestem dość nietrzeźwy i nie chce mi się sprawdzać statystyki za cały sezon, ale ten Szwed w tych meczach które widziałem wydawał  się być mniej więcej takim zagrożeniem z dystansu, jak nieprzymierzając pedał w misji dla panienek w XVIII wiecznych Indiach;)

25 minut temu, Ociep napisał(a):

Kurde jestem dość nietrzeźwy i nie chce mi się sprawdzać statystyki za cały sezon, ale ten Szwed w tych meczach które widziałem wydawał  się być mniej więcej takim zagrożeniem z dystansu, jak nieprzymierzając pedał w misji dla panienek w XVIII wiecznych Indiach;)

On ma 33% za 3, ale z open wali blisko 39%, natomiast nie jest to typowy PoA 3&D, raczej 2ndary ballhandler, świetny na pick&rollach i drivach, którego nie można open zastawiać. On wygrał S5 w zeszłym sezonie z Jaquezem 

5 godzin temu, dannygd napisał(a):

On wygrał S5 w zeszłym sezonie z Jaquezem 

..ale oni nie rywalizowali o s5, bo ideą Spo było grać Jaquezem właśnie jako pierwszym wchodzącym z ławki.:)

11 godzin temu, dannygd napisał(a):

W ogóle MIA ma ciekawą głębię składu: Donaldson/Gardner, Conwell, Fontecchio, Keshad, Richards/Goldin - niektóre ekipy mają podobne (a nawet gorsze) lub niewiele lepsze jaki drugi garnitur...

Również jestem zdania, że któryś z tych graczy wejdzie do rotacji.