Skocz do zawartości

Problemy sluzby zdrowia - analiza, przyczyny, skutki

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

in grand scheme of things to też przecież (niektórzy) lekarze latami mocno pracowali na PR całej grupy 🙃

Podobnie jak w nagonce na dowolną grupę społeczną, nieważne czy geje, kobiety, mężczyźni, czarni czy żydzi.

Jest to znany i celowo wykorzystywany na przestrzeni historii mechanizm.

Moje pytania brzmi - czy wierzysz mojej teorii, że jest to specjalnie zaplanowana akcja propagandowo-"marketingowa" mającą swój plan i osoby celowo za pieniądze dostarczające content, zasięgi i rozprowadzenie informacji?

I jeśli odpowiedź brzmi tak - czy wierzysz, że te korporacje mają na celu dobro kogolwiek poza zyskiem i ich działania będą korzystne dla Ciebie, Twojej rodziny i Twojego otoczenia?

Teraz, RappaR napisał(a):

Podobnie jak w nagonce na dowolną grupę społeczną, nieważne czy geje, kobiety, mężczyźni, czarni czy żydzi.

Moje pytania brzmi - czy wierzysz mojej teorii, że jest to specjalnie zaplanowana akcja propagandowo-"marketingowa" mającą swój plan i osoby celowo za pieniądze dostarczające content, zasięgi i rozprowadzenie informacji?

I jeśli odpowiedź brzmi tak - czy wierzysz, że te korporacje mają na celu dobro kogolwiek poza zyskiem i ich działania będą korzystne dla Ciebie, Twojej rodziny i Twojego otoczenia?

jako osoba o tendencjach lewicowych oczywiście że uważam że trend jest niekorzystny

jednocześnie uważam że reprezentanci 'środowiska' wybielający swoje środowisko w taki sposób że ora to byle fluber pajeet z kilkoma tokenami AI nie robią dobrej roboty a wręcz dokładają swoją cegiełkę :) 

4 minuty temu, julekstep napisał(a):

jednocześnie uważam że reprezentanci 'środowiska' wybielający swoje środowisko w taki sposób że ora to byle fluber pajeet z kilkoma tokenami AI nie robią dobrej roboty a wręcz dokładają swoją cegiełkę :) 

Ale co tyra?

Napisał więcej kłamstw i głupot niż jest w całym sezonie Love Island. Jeśli to zaorał, to tylko w myśl Goebbelsowskiego 100 razy powtórzone kłamstwo staje się prawdą, i faktycznie tutaj z botem nie ma szans wygrać

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

To czy coś jest kłamstwem czy prawdą, to nie jest kwestia opinii, tylko fakt.

Jeśli komuś się bardziej podoba kłamstwo, niż prawda, to faktycznie jest to kwestia zdania, tutaj możesz mieć rację

Kiedy jedna osoba operuje danymi z linkowanym zrodlem a druga anegdotami (ktore sa wewnetrznie niespojne) z jakiegos tajnego czatu dla lekarzy to zgadnij ktora osoba jest bardziej wiarygodna 🙃

Edytowane przez julekstep

2 minuty temu, julekstep napisał(a):

Kiedy jedna osoba operuje danymi z linkowanym zrodlem a druga anegdotami (ktore sa wewnetrznie niespojne) z jakiegos tajnego czatu dla lekarzy to zgadnij ktora osoba jest bardziej wiarygodna 🙃

Nie operuje, ale kłamie.

2 pracodawców nie oznacza dwa UOPy czy dwa pełne etaty godzinowe.

Pensja z dyżurami nie oznacza podstawy na etacie.

Same dane są od razu manipulowane, ponieważ celowo zostały podane kwoty z dyżurami, a nie kwoty za podstawowy etat na umowie.  

Jeśli się chcesz stwierdzić, że źle wypadam, bo przegrywam z centralnie sterowaną kampanią propagandowo-manipulacyjną atakującą dziesiątkami tysięcy memów, kłamstw i oszczerstw pisząc sobie sam z własnego komputera.

To tak - masz mnie. 

Ale brawo - możesz się pośmiać z mema i ze mnie, dzięki temu korpo osłodziło czy niekorzystny trend. Jak widać - handel i wymiana Ci się spodobała, skoro się na nią zgodziłeś :)

16 minut temu, RappaR napisał(a):

Nie operuje, ale kłamie.

2 pracodawców nie oznacza dwa UOPy czy dwa pełne etaty godzinowe.

Pensja z dyżurami nie oznacza podstawy na etacie.

Same dane są od razu manipulowane, ponieważ celowo zostały podane kwoty z dyżurami, a nie kwoty za podstawowy etat na umowie.  

Jeśli się chcesz stwierdzić, że źle wypadam, bo przegrywam z centralnie sterowaną kampanią propagandowo-manipulacyjną atakującą dziesiątkami tysięcy memów, kłamstw i oszczerstw pisząc sobie sam z własnego komputera.

To tak - masz mnie. 

Ale brawo - możesz się pośmiać z mema i ze mnie, dzięki temu korpo osłodziło czy niekorzystny trend. Jak widać - handel i wymiana Ci się spodobała, skoro się na nią zgodziłeś :)

Aha

25 minut temu, RappaR napisał(a):

ale przeciez opinii publicznej nie interesuje jakas tam czesc wynagrodzenia za "podstawowy etat na umowie" tylko to, ile faktycznie lekarze zarabiaja miesiecznie.

Ty naprawde chcesz sie schowac za slabiutkimi liczbami na podstawowym etacie bez podania calosci wliczajac ekstremalnie dobrze (jak na polskie warunki) platnych dyzurow? I to jest ta manipulacja?

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

ale przeciez opinii publicznej nie interesuje jakas tam czesc wynagrodzenia za "podstawowy etat na umowie" tylko to, ile faktycznie lekarze zarabiaja miesiecznie.

Zarabiają, bo robią dyżury. Ciekawe czy opinia publiczna byłaby, jakby szpitale działały 8-16 pon-piątek.

2 minuty temu, memento1984 napisał(a):

Ty naprawde chcesz sie schowac za slabiutkimi liczbami na podstawowym etacie bez podania calosci wliczajac ekstremalnie dobrze (jak na polskie warunki) platnych dyzurow?

W jaki sposób są ekstremalnie dobrze płatne, skoro są liczone według normalnych zasad UOP i kodeksu pracy?

11 minut temu, Życie_to_mem napisał(a):

Jest jakaś inna branża w której można sobie wpisać dyżur 96 godzinny? 

No chyba, że tylko Kasprzyk był taki obrotny.

Na UOP nie można sobie wpisać więcej niż 24h w żadnej branży.

Jak mówię - jeśli uważacie, że na skutek tej nagonki wasze życie stanie się lepsze, to nie mam argumentów.

Jeśli wierzycie, że lekarze w Polsce zarabiają więcej niż na zachodzie Europy - macie takie prawo, wy wierzcie sobie w to, inni wierzą w płaską ziemię. Wiara jest zdolna poruszać mury.

Ja wiem, że nawet nie toczę bitwy, to było coś z góry zaplanowane i przeprowadzone z metodyczną precyzją, spodziewałem się tego i zawczasu przygotowałem się.

Jeśli ja mam rację - wy na tym będziecie cierpieć (wy w znaczeniu tych, którzy mieszkają w Polsce bądź których rodziny mieszkają w Polsce). Jeśli ja nie mam racji, to moja wiara w świat się odrodzi - okaże się, że korporacje medyczne kierują się tylko zdrowiem i szczęściem obywateli Polski i za najniższe możliwe pieniądze stworzą najlepszy na świecie system opieki zdrowotnej. Przyznam szczerze - naprawdę podziwiam was, że w to wierzycie, niesamowity optymizm 

Edytowane przez RappaR

1 minutę temu, Życie_to_mem napisał(a):

Ale rozumiem, że na kontrakcie jest wolna amerykanka zarówno co do długości dyżuru jak i samych stawek? Czy Kasprzyk to jednostkowy przypadek? 

No na kontrakcie jest wolna amerykanka.

Kacprzyk jako osoba, która robiła 331 godzin miesięcznie na SOR w jednym szpitalu, 190 godzin miesięcznie na OIT terapii w tym samym szpitalu, jednocześnie pracowała i nadzorowała w kilku innych szpitalach, oraz działała jako radny i działacz KO to absolutnie jednostkowy przypadek.

Wrzucałem stawki, nawet jeśli nie chcecie anegdotyczne, to z jednego szpitala były dokładnie opisane jakie są. Plus jak mówiłem - grube pieniądze w stylu tysięcy złotych to były nie za dyżury, a za procent od zabiegu i tyczyły tylko ortopedów i neurochirurgów.

Mediana godzinówki na kontrakcie będzie między 150-180 zł w Polsce, oczywiście te dane jak najbardziej polskie ministerstwo ma i celowo nie chce podać, wielokrotnie mówiąc o pojedynczym wałku.

Czytam teraz książkę o Barbarossie i akurat jestem na etapie tego jak zbierają zapasy Niemcy.

Czytałem kiedyś recenzję książki na temat walki o civil rights w latach 50-tych i 60-tych w USA i o ile samej książki nie czytałem(niestety nie wydana w Polsce) przedstawię pod jakim kątem była pisana - historyk przedstawił to jako kampanię wojenną, gdzie siły w niej działające na rzecz obalenia ówczesnej segregacji były najpierw zbierane, przygotowywane i szkolone, by następnie działać zgodnie z odgórnie przyjętym, wcześniej przygotowanym planem operacyjnym. Sukces ten nie był dziełem spontanicznego zrywu oburzenia na niesprawiedliwość, ale skutkiem wojny toczonej zgodnie z najlepszymi prawidłami Clausewitza.

To co się dzieje w Polsce to nie efekt wkurwienia ludzi na lekarzy. Ja widziałem przygotowania i o ile wiedziałem, że tutaj mamy[lekarze] szanse jak 1 września 1939, nie oznacza to wcale że każdy musi skończyć tak samo źle :)

Ja jedynie ponowię swoje pytania:

Czy wierzysz mojej teorii, że jest to specjalnie zaplanowana akcja propagandowo-"marketingowa" mającą swój plan i osoby celowo za pieniądze dostarczające content, zasięgi i rozprowadzenie informacji?

I jeśli odpowiedź brzmi tak - czy wierzysz, że te korporacje mają na celu dobro kogokolwiek poza własnym zyskiem i ich działania będą korzystne dla Ciebie, Twojej rodziny i Twojego otoczenia?

4 minuty temu, RappaR napisał(a):

No na kontrakcie jest wolna amerykanka.

Kacprzyk jako osoba, która robiła 331 godzin miesięcznie na SOR w jednym szpitalu, 190 godzin miesięcznie na OIT terapii w tym samym szpitalu, jednocześnie pracowała i nadzorowała w kilku innych szpitalach, oraz działała jako radny i działacz KO to absolutnie jednostkowy przypadek.

Wrzucałem stawki, nawet jeśli nie chcecie anegdotyczne, to z jednego szpitala były dokładnie opisane jakie są. Plus jak mówiłem - grube pieniądze w stylu tysięcy złotych to były nie za dyżury, a za procent od zabiegu i tyczyły tylko ortopedów i neurochirurgów.

Mediana godzinówki na kontrakcie będzie między 150-180 zł w Polsce, oczywiście te dane jak najbardziej polskie ministerstwo ma i celowo nie chce podać, wielokrotnie mówiąc o pojedynczym wałku.

Czytam teraz książkę o Barbarossie i akurat jestem na etapie tego jak zbierają zapasy Niemcy.

Czytałem kiedyś recenzję książki na temat walki o civil rights w latach 50-tych i 60-tych w USA i o ile samej książki nie czytałem(niestety nie wydana w Polsce) przedstawię pod jakim kątem była pisana - historyk przedstawił to jako kampanię wojenną, gdzie siły w niej działające na rzecz obalenia ówczesnej segregacji były najpierw zbierane, przygotowywane i szkolone, by następnie działać zgodnie z odgórnie przyjętym, wcześniej przygotowanym planem operacyjnym. Sukces ten nie był dziełem spontanicznego zrywu oburzenia na niesprawiedliwość, ale skutkiem wojny toczonej zgodnie z najlepszymi prawidłami Clausewitza.

To co się dzieje w Polsce to nie efekt wkurwienia ludzi na lekarzy. Ja widziałem przygotowania i o ile wiedziałem, że tutaj mamy[lekarze] szanse jak 1 września 1939, nie oznacza to wcale że każdy musi skończyć tak samo źle :)

Ja jedynie ponowię swoje pytania:

Czy wierzysz mojej teorii, że jest to specjalnie zaplanowana akcja propagandowo-"marketingowa" mającą swój plan i osoby celowo za pieniądze dostarczające content, zasięgi i rozprowadzenie informacji?

I jeśli odpowiedź brzmi tak - czy wierzysz, że te korporacje mają na celu dobro kogokolwiek poza własnym zyskiem i ich działania będą korzystne dla Ciebie, Twojej rodziny i Twojego otoczenia?

Dlaczego nienawidzisz kobiet? 🙃

5 godzin temu, RappaR napisał(a):

To że platforma idzie w prywatyzację to raczej wszyscy wiemy. To że te 76 tysięcy brutto miesięcznie deklarowane przez Tuska niczego nie rozwiązuje również, ale udawanie że lekarze nie ciągną kasy jak odklejeni też nie jest z Twojej strony poważne. I tak jak pisze @julekstep ja operuje oficjalnymi statystykami a nie anegdotami.

średnie zarobki lekarza ze specjalizacją na umowie o pracę w Polsce wynoszą 24 044,76 zł brutto (według stanu na luty 2026 r.).

na podstawie umowy o pracę ze szpitalami rozlicza się jedynie ok. jedna czwarta lekarzy specjalistów

Większość lekarzy na więcej niż jednego pracodawcę.

I za prezesem aotmit -

ok. 1 proc. lekarzy na kontrakcie zarabiało powyżej 100 tys. zł miesięcznie. Kłopot w tym, że dane te dotyczyły pojedynczych umów zawieranych przez lekarzy z konkretnym szpitalem. Po zsumowaniu przychodów z różnych placówek może się okazać, że takich osób z zarobkami powyżej 100 tys. zł miesięcznie jest w systemie od 5 do 10 proc.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

średnie zarobki lekarza ze specjalizacją na umowie o pracę w Polsce wynoszą 24 044,76 zł brutto (według stanu na luty 2026 r.).

Jakie są średnie godziny pracy tygodniowo lekarza na umowie pracę?

3 minuty temu, fluber napisał(a):

Większość lekarzy na więcej niż jednego pracodawcę.

Ile wychodzą średnie zarobki/średnia liczba godzin u drugiego i każdego kolejnego pracodawcy.

Tak szczerze uważam, że to naprawdę istotne pytania