Skocz do zawartości

ATF NAJ

Reikai

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, RonnieArtestics napisał(a):

@RappaR Holandia jest spoko do życia i propsuje że wymieniasz,  ale śmieszne z tym „fajnym klimatem” xD byłeś tu kiedys jesienią/zimą ? Przyjedź sobie raz, wiatr urywa łeb nonstop, pizdzi w c***, wilgoć robi swoje, a combo wiatr+wilgoć+brak słońca jest serio depresyjno-przytłaczająco-frustrujący. Tu jak jest 5 stopni to czujesz się zimniej jak -7 w Polsce, takie c***owe uczucie robi duża wilgotność. Nie ma nic gorszego niż zimy tutaj, a pamietam zimy w Polsce za małolata gdzie bywało po -20 i wspominam duuużo lepiej. 

Byłem we wrześniu i było cudnie i trawa faktycznie była zieleńsza

7 minut temu, mac napisał(a):

@Kily planujesz chyba głosowac to może też i pickniesz sobie przy okazji ?

Dzięki za oznaczenie! Ale chyba spasuję, bo nawet nie we wszystkich kategoriach planuję głosować (np. w daniu się zrobił IMO za duży bezsens).

Chociaż w niektórych kategoriach chętnie pokażę jakie perełki zostały pominięte.

4 minuty temu, mac napisał(a):

To jest imo ogromna zaleta:

1. Na jakim dokumencie podróży można przekroczyć granicę?
  • Paszport TAK
  • Paszport tymczasowy TAK
  • Dowód osobisty NIE
  1. Jaka jest wymagana minimalna ważność dokumentu podróży?

Nie ma wymaganej minimalnej ważności dokumentu podróży. Paszport bądź paszport tymczasowy muszą być ważne w dniu wylotu z Kolumbii.

1. Czy trzeba wyrobić wizę?

Obywatele RP mogą przebywać na terenie Kolumbii bez wiz.

Wpływa to moim zdaniem na komfort podróżowania. A jak graniczy z krajem o podobnych zasadach to w ogóle bajka, bo można gdzieś na dłużej się osiedlić przy granicy i tylko raz na 30dni wybrac się do sąsiedniego kraju.

Tajlandia tak np ma.

Raczej wklejałem ze wzgledu na bezpieczeństwo.  A co do zalet to rozumiem ze w przypadku krajow UE to jeszcze wieksza zaleta  a Australia duzo traci?

Teraz, RappaR napisał(a):

Ja się czułem bezpiecznie w Kolumbii. Ale faktycznie inny świat itd

ogólnie słychać głosy, że miasta jak Medelin są o wiele bezpieczniejsze niż kiedyś, generalnie w większości Ameryki Łacińskiej możesz źle skręcić, tylko to samo można powiedzieć o USA a w innych aspektach jak walory turystyczne, otwartość ludzi czy koszty już można promować Kolumbie

Teraz, julekstep napisał(a):

Najlepsza zupa: Fasolka po bretońsku

czy ktokolwiek poza Marcusem uważa to za zupę?

Tez sie mialem zapytać ja nie sadze ze to jest zupa.

@karl

@MarcusCamby

@Qcin_69

@Sewer

Jeden post w drafcie plz bonsie zrobi bałagan.

P.s. z kolejnosci wybiera @DLT_Braddock

Edytowane przez agresywnychomik

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Ja się czułem bezpiecznie w Kolumbii. Ale faktycznie inny świat itd

Rozumiem ze to Twoje prywatne doświadczenia.  Spoko. Serio rozumiem bo ja czulem sie bezpieczne np na Jamajce i w wielu innych krajach. Natomiast ogolnie i obiektywnie Kolumbia ( jak i Jamajka) byly by najbardziej niebezpieczne z tych tutaj wybranych. Natomiast jako wakacje Kolumbia pewnie spoko. 

Natomiast w Europie Holandia i Austria to jedyne kraje gdzie moglem odczuć (w Austri) lub znajomi odczuli pogarde granicząca z nienawiścią do Polakow.