Skocz do zawartości

Seriale

n_i_m_h

Rekomendowane odpowiedzi

hmm, nie interesowały mnie nigdy na pewno takie klimaty, trochę historii owszem ale oglądanie sobie jakby było jakby rzesza opanowała świat.. nie mam nic do Ciebie że taka tematyka Cię interesuje na pewno, ale tak sobie kminię.

Czy twórca tego filmu jest nazistą? Pierdolonym fanatykiem hitlera?

Zdecydowanie nie jest,. Zarówno powieść Dicka jak i serial mają jednoznaczne przesłanie antyfaszystowskie,.Moim zdaniem nawet twórcy serialu przygotowując drugi sezon byli pod wpływem sytuacji politycznej w USA,a szczególnie narracji przedwyborczej ,Pierwsza scena otwierająca drugi sezon pokazuje przysięgę na wierność Hitlerowi składaną przez nowojorską młodzież w szkole imieniem Fritza Juliusa Kuhna.,Fritz Julius Kuhn to rzeczywista postać w latach 30tych Bundesfuhrer organizacji nowojorskich nazistów German American Bund  Friends of New Germany,Ojciec obecnego prezydenta-elekta Fred był w latach 30 prominentnym członkiem Bundu,zresztą Fred  należał też do KKK,.Elementy alternatywnej rzeczywistości z  "The Man in The High Castle" można zauważyć w dzisiejszej Ameryce,Nazista Steve Bannon dostaje posadę w administracji prezydenckiej,.Lider Alt Right Richard Spencer wykrzykuje przed kamerami  "Heil Trump" a wielu zagorzałych zwolenników obecnego Prezydenta-elekta pozdrawia się tradycyjnym nazistowskim salutem,  

nie wiem czemu ale omijalem zawsze breaking bad. wlaczylem ostatnio. jestem na 3cim sezonie. spoko faza, saul wymiata zwłaszcza, jesse także czasem rozpieprza. ale to co zrobili w 3cim sezonie, to poezja. zrobić cały odcinek o łapaniu muchy i dorobić do tego całą tą filozoficzno-psychologiczną otoczkę. epickie.

Zboczeniec

Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka

widział ktoś nowe Black Mirror albo The Night Of?

Black Mirror obejrzałem pierwszy epizod,.Chociaż tytuł sugeruje sensacje,to jest satyra na świat opanowany przez socjal media.,Damskie klimaty,życie w futurystycznym społeczeństwie podporządkowanym zdobywaniu "lajków na fejsie",The Night Of jak wyżej.,Seria pokazuje zderzenie obywatela z systemem prawnym,.Doskonałe zdjęcia.,Dla mnie szczególnie dobrze przedstawiona atmosfera Jackson Heigts (mieszkałem prawie 2 lata).,Dodatkowo serial pokazuje realia Rikers Island .,Wyspa to "atrakcja turystyczna" NY,której nie da się zwiedzić,       

• 2 tygodnie później...

Obejrzałem "Belfra" i mam kilka pytań: 

1. Główny Boss wsi  i okolic wyszedł z całej historii bez szwanku (nie licząc dzieci w więzieniu) Komendanta zwolnili, a burmistrz miał przejebane za te mapy, a on nic?
2. Młody nie oddał ojcu torby z kasą, którą zgarnął po zabiciu Kusia?

Edytowane przez Przemek_Orliński

Obejrzałem "Belfra" i mam kilka pytań: 

1. Główny Boss wsi  i okolic wyszedł z całej historii bez szwanku (nie licząc dzieci w więzieniu) Komendanta zwolnili, a burmistrz miał przejebane za te mapy, a on nic?

2. Młody nie oddał ojcu torby z kasą, którą zgarnął po zabiciu Kusia?

Ogólnie w Belfrze było sporo niedomówień i niewyjaśnionych kwestii, jak np błąkająca się Asia nad ranem, czy te niby groźby Molendy pod adresem Belfra, trochę to wyglądało jakby na siłę zmieniono scenariusz pod powstanie 2 serii.

1. Ale Molenda i tak zapłacił wielką cenę za swoje przewiny, bo jednak dzieci w więzieniu to wg mnie wielka kara.

Poza tym co mu mogli zrobić. Ukarali funkcjonariuszy publicznych za te mapy, a on był osobą nie związaną z władzą, więc jeśli miałby ponieść karę to razem z innymi w ewentualnym procesie.

a punkt 2 już masz wyjaśniony.

Edytowane przez Ficko

Ogólnie to jest zawiedziony.

Spoiler po pierwszy odcinku Sherlocka:

Obejrzałem ten odcinek i jest rozczarowany. Tyle czekania a tutaj zamiast kryminalnego serialu zaserwowali nam jakiś obyczyjawo-sensacyjnyn odcinek. Fajnie że wykorzystują dalej motywy z powieści Conan Doyla (teraz był z Popiersie Napoleona a niedziele bedzie pewnie z Umierający Detektyw) to jednak jak wdczesniej był zachowany klimat z przygod Sherlocka to teraz gdzieś to uciekło. 

To jak wpadł na pomysł kto jest głównym winowajcą, jakoś mnie nie przekonał. Dodatkowo spoko że zabili Mary ale po co ona się rzuciła na Sherlocka (pomjając że zdążyła)? Emocje Watsona po smierci żony to by chyba lepiej każdy zagrał

no i z jakiej czapy Mary wiedziała że zginie i wysłała ten CD do Holmesa? to było słabe

.

Edytowane przez Dnc

hmm w książce to było wyjaśnione że był bardziej intelignetny od Sherlocka ale za to Mycraft miał być o wiele mniej ruchliwy ze swoimi uzależnianiami i słabościami (tłuścioch i uzależniony od jedzeniea) większymi od SH

wydaje mi się, że tutaj może być podobnie ale jednak nie każda intelignecja jest taka sama, i tutaj tą inteligencje potrzebną do pracy detektywa Sherlock pewnie ma większą ale ogólnie może być Mycraft inteligentniejszy 

poza tym ponoć ma się pojawić trzeci brat (może siostra?) w tym sezonie

Zjebali tę serię niczym ostatnią Boardwalk Empire

Wprowadzanie mrocznej atmosfery i kopie zachwala Watsona z poprzednich odcinków ssą

Word.

Nie spodziewałem się, że akurat w Sherlocku poziom może spaść tak radykalnie ale jestem dopiero po pierwszy odcinku. Mam nadzieję, że w drugim nieco się zrekompensowali.