jack Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 2 minuty temu, BMF napisał: Ze Spielbergiem to jest mniej więcej tak. Jak ktoś traktuje kino jako rozrywkę i ma ~40 lat, to ma Spielberga prawdopodobnie za GOATa (Indiana Jones, ET, Park Jurajski, Szczęki, Close Encounter, kilka bardziej ambitnych sentymentalnych filmów). Krytycy mają go poza ścisłą czołówką. A widzisz tu jakiegoś krytyka? Chyba, że dyskutujemy z AI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DRK Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 5 minut temu, ernie9005 napisał: A dlaczego narzucacie narracje, że Spielberg to bust? Przecież to jedna z największych ikon w historii kina i pewnie najbardziej rozpoznawalny reżyser na świecie. A parę jego filmów to klasyki kina jak Szeregowiec Ryan, Lista Schindlera czy Szczęki, czy mainstreamowe serie typu Indiana Jones, Jurassic Park, których nie oglądałem co prawda, ale cieszą się duzą popularnością. Poza tym bardzo dobre mniej znaczące filmy Most szpiegów, Lincoln. U mnie Spielberg będzie w TOP3. Za,, Listę Schindlera" gdzie Spielberg pośpieszył się z przekazem i komendantem obozu jest o zgrozo Niemiec. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 9 minut temu, BMF napisał: Ze Spielbergiem to jest mniej więcej tak. Jak ktoś traktuje kino jako rozrywkę i ma ~40 lat, to ma Spielberga prawdopodobnie za GOATa (Indiana Jones, ET, Park Jurajski, Szczęki, Close Encounter, kilka bardziej ambitnych sentymentalnych filmów). Krytycy mają go poza ścisłą czołówką. serio ktoś z "traktujących kino jako rozrywkę" ma którykolwiek z tych filmów w top3-5? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 3 minuty temu, jack napisał: A widzisz tu jakiegoś krytyka? Chyba, że dyskutujemy z AI A nie wiem. Biorąc pod uwagę, że lecą tutaj Bachy i Mozarty, bo przeciętny user z e-nba chodzi najwidoczniej raz na dwa tygodnie do opery + Mozart miał potężną konkurencję w postaci organistów ze wszystkich wiedeńskich kościołów, to i Spielbergowi może się dostać [o dziwo słusznie]. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Teraz, BMF napisał: A nie wiem. Biorąc pod uwagę, że lecą tutaj Bachy i Mozarty, bo przeciętny user z e-nba chodzi najwidoczniej raz na dwa tygodnie do opery + Mozart miał potężną konkurencję w postaci organistów ze wszystkich wiedeńskich kościołów, to i Spielbergowi może się dostać [o dziwo słusznie]. ;] Jeden wybór Julek:) 1 minutę temu, julekstep napisał: serio ktoś z "traktujących kino jako rozrywkę" ma którykolwiek z tych filmów w top3-5? Chat gpt ma listę Schindlera na pierwszym:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 2 minuty temu, fluber napisał: Chat gpt ma listę Schindlera na pierwszym:) to fajnie spytaj go czy oglądał ją z dziewczyną czy sam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 3 minuty temu, julekstep napisał: serio ktoś z "traktujących kino jako rozrywkę" ma którykolwiek z tych filmów w top3-5? Nie rozumiem. Typ nawalił tyle mocno memorable filmów przez tak długi czas, że jakbyś zrobił sondę u casualsów w wieku 40+, to pewnie najczęściej byś usłyszał jego nazwisko jako GOATa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Teraz, julekstep napisał: to fajnie spytaj go czy oglądał ją z dziewczyną czy sam Zawsze się zastanawiałem skąd się urwali ludzie, którzy 20 lat temu mówili że internet to zło, a teraz już wiem że kryli się wśród nas:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agresywnychomik Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Wojna sztucznej inteligencji już się zaczęła: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 2 minuty temu, BMF napisał: Nie rozumiem. Typ nawalił tyle mocno memorable filmów przez tak długi czas, że jakbyś zrobił sondę u casualsów w wieku 40+, to pewnie najczęściej byś usłyszał jego nazwisko jako GOATa. no ilość jest, ale przecież poza Listą Szindlera (która też jest niby ciut bardziej ambitna niż typowe kino rozrywkowe) to tam nie ma nic takiego top top (pewnie Indiana Jones najbliżej) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kily Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Jeśli chodzi o top filmy to bez dwóch zdań są reżyserowie z większymi dokonaniami, ale jedno trzeba Spielbergowi oddać. U niego efekty praktyczne (choćby ze Szczęk) bardzo dobrze się zestarzały, podczas gdy często efekty z późniejszych czasów obecnie wywołują cringe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Teraz, julekstep napisał: no ilość jest, ale przecież poza Listą Szindlera (która też jest niby ciut bardziej ambitna niż typowe kino rozrywkowe) to tam nie ma nic takiego top top (pewnie Indiana Jones najbliżej) W jakim sensie top? Typ zrobił ze 3-4 najbardziej dochodowe filmy ever + masę w ścisłej czołówce w swoich latach, na poziomie popularności w peaku luźno GOAT-candidate tak jak pisał @jack. Artystycznie? Pewnie okolice ostatniego miejsca, chyba, że inni wybiorą jakichś Avengersów. ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 @Braveheart22 Świetne wybory zwłaszcza Marks. W końcu ktoś ma szersze postrzeganie . Nie tylko jako filozof. Dla mnie nr 1 w tej kategorii. Oczywiście jest mnóstwo kontrowersji wokół jego filozofii. Jedni będa udowadniać ,że się ne udała . Drudzy jak noblista z ekonomii będa twierdzili wręcz przeciwnie. Dla mnie nr 1 w tej kategorii Co do Hiroszimy to z jednej strony ważny moment ale kurczę mam wrażenie ,ze jednak wpływ samego wydarzenia na świat minimal ny. W sensie ,że historia ostatnich 80 lat potoczyłaby się tak samo mniej więcej bez względu na ten atak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 @Pablo81 dubel Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 30 Czerwca 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Teraz, P_M napisał: @Pablo81 dubel Yup, był wybrany już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Dubiela ktoś wybrał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 5 minut temu, ely3 napisał: Świetne wybory zwłaszcza Marks. W końcu ktoś ma szersze postrzeganie . Nie tylko jako filozof. Dla mnie nr 1 w tej kategorii. Oczywiście jest mnóstwo kontrowersji wokół jego filozofii. Jedni będa udowadniać ,że się ne udała . Drudzy jak noblista z ekonomii będa twierdzili wręcz przeciwnie. Brałem go pod uwagę ale stwierdziłem że nie ma miłości do niego zarówno powszechnie jak i wśród osób piszących o filozofii. Z jednej strony jedna z bardziej (top2) impaktowych filozofii z drugiej.. chyba go co przeceniasz choć oczywiście to Twoje zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BMF Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Jest ciekawostkowy typ z lepszymi advanced stats od Pol Pota w long runie btw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregorius Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 Co do Spielberga to może nie tworzył arcydzieł i jako filmy dużo z nich się złe zestarzało to jednak w czasach kiedy były w kinach wywarły zbyt duży wpływ na kulturę masową żeby go teraz nie docenić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 30 Czerwca 2023 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2023 4 minuty temu, Gregorius napisał: Brałem go pod uwagę ale stwierdziłem że nie ma miłości do niego zarówno powszechnie jak i wśród osób piszących o filozofii. Z jednej strony jedna z bardziej (top2) impaktowych filozofii z drugiej.. chyba go co przeceniasz choć oczywiście to Twoje zdanie. nie no jeśli chodzi o 'czystą' filozofię to Marx i za Sokratesem powinien być pytanie jak oceni się jego impakt na świat i to że łapie się też w inne 'podkategorie' tej kategorii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi