Skocz do zawartości

[FBX] FBX#1 - Sezon 2023/24

Roger

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, Lu- napisał(a):

Mija tydzień od ostatniego wpisu. Harden poleciał na FA, Lorak go zwerbował za free i wskoczył do grona dużych ryb, a tu zupełna cisza.

Będzie pierwszy raz w historii fbx z 20 na 1, rimemba dat maj frends

Edytowane przez marzec

jest to możliwe przy jednym założeniu ze Lorak wchodzi all in - z jednej strony budował skład 5 lat a drugiej ma okazje wygrać - jak się trafi kontuzja stopy kolana to co innego na rynku niż złamanie nadgarstka po wyjebce 

ludzie maja różna cierpliwość , w zależności od krzywej wznoszącej(wyjębią czy wyjębią logarytmicznie) Cheta Cade VM to daje temu składowi w tej postaci 2 letni run jak nie wyjębia w ciagu dwu lat to mission failed i znaczy ze ktoś za szybko a ktoś za wolno się wznosi - czyli najbardziej naturalny scenariusz 

jak będzie patrzec na skład jak na klaser z kolorowymi karteczkami to myślę ze nigdy nie wygra jak podejdzie do tego jak robot to ma szanse nawet i w tym roku  choć uważam ze jakby chciał wygrać to powinien skopiować taktykę piotrkasuper i skupować niebieskie strzałki 

Wilq jak tam Twoje wróżby?

Też chciałem Hardena, ale Lorak mnie wyprzedził, niestety.

Wygląda na faworyta, zobaczymy jak to rozegra.

Hield na Fa, możecie łykać. U mnie powrót do korzeni. R. Westbrook to pociągnie.

Edytowane przez piotreksuper

19 godzin temu, piotreksuper napisał(a):

Wilq jak tam Twoje wróżby?

Robilem pelne projekcje pod roto i szykowalem sie do draftow w innych ligach, wiec troche to trwalo, ale zeby nie zawiesc swoich fanow czas na wrozenie z arkuszy ;-]

Przy czym pamietajcie, ze celem tego posta NIE jest krytykowanie Waszych decyzji czy czepianie sie dupereli, a zachecenie do dyskusji o zalozeniach/planach jak Wy to widzicie i ocena calej ligi gdzie sila rzeczy wszyscy nie moga miec swietnych skladow z szansami na wygrana, a okolice polowy na pewno zawalil sezon. Typowanie kto gdzie wyladuje w sporej mierze zalezy od skladu poczatkowego, ale najwazniejsze co zrobi z tym materialem GMem... i kto sie rozleci przez kontuzje automatycznie laduje w dolnej cwiartce.

Tier 1 - full wypas contender.

NYK = wieloletnia odyseja po dnie ligi pozwolila zebrac tyle topowych pickow i zanizonych pensji, ze o ile zdrowie pozwoli w tym roku czas na eksplozje produkcji. IMO Harden to byl blad bo w sytuacji faworyta potrzebne sa pewne punkty, a nie potencjalne kiszenie gwiazdy do grudnia. Fascynujace pytanie brzmi ile lat sie uda utrzymac ta druzyne? Czy juz za rok z tego zostanie tylko Wemby, AD, Chet i Cade?
LAL = fajnie sklecony contender, a jedyne watpliwosci to kiedy LeBron sie rozpadnie pod katem fppg i do tego opusci z pol sezonu? Czy bylby wtedy trejdowalny?
LAC = fajnie zebrane zielone strzalki i zakladam, ze niewypaly sie jak zwykle wymieni. Dosc przypadkowo, ale pieknie sie trafily zmiany w Wizards.
MIL = duzo potencjalu na zielone strzalki [zwlaszcza wsrod centrow plus w Blazers]. Doly troche slabe, ale zakladam przejscie w tryb walki czyli ewentualna wymiane prospektow za cos produkujacego jakies przyzwoite 30+ fppg.

Tier 2 - contender przy sprzyjajacych wiatrach.

DET = kolejny sezon to sie zapowiada dobrze na contendera, ale pewnie znowu sie rozleci przez kontuzje i brak aktywnosci trejdowej [zwlaszcza na PG]? Tyle razy sie sparzylem, ze automatycznie obnizam o tier.
DAL = mocne top7 i IMO glownie szrot gdzie moze 2 gosci dobije do 25 fppg, ale historia pokazuje by duzo bardziej ufac Rogerowi w uzupelnianiu skladu niz to srednio bywa u innych.
CHI = Solidne Top8, wiec kluczowe zdrowie i ktore 15stki wypala
DEN = kilka fajnych zielonych strzalek, ale lamliwe towarzystwo i juz 20 gier w plecy Moranta. Nic nie wiem o GMie, wiec przyjmuje wariant srodkowy.
CHA = Top8 do walki, ale kiedy Lu postawi krzyzyk na swoich ulubionych prospektach by ich zamienic na cos produktywnego?

Tier 3 - najbardziej prawdopodobne okolice srodka tabeli

MEM = IMO klasyczna druzyna srodka, ktora z jednej strony ma solidna produkcje, ale z drugiej malo zielonych strzalek i przynajmniej jeden prospekt musi byc w rotacji.
SEA = mocne top7 i IMO totalny szrot. Mam wrazenie, ze GeDDo wciaz sie zbroi czekajac na moment gdy zaatakowac top...?
MIA = mocne Top6 i masa znakow zapytania, w zaleznosci od tego ktore wypala to bedzie albo w gore albo w dol, a poniewaz tego nie wiem to stawiam wariant srodkowy.
ORL = pol skladu sugeruje walke, a pol przebudowe, wiec... quo vadis Krzemo?
SAC = Ten sklad podsumuje tak - bardzo zazdroszcze Bucks, ze maja ten pick ;-]
Gdyby piotreksuper mial swoj pick bym go wrzucil do tiera nizej, ale tak wlasciwie musi rzezbic.

Tier 4 - mocno sledzac draft 2024

TOR = mocne Top5, ale reszta skladu do wymiany. Stawiam, ze w tym sezonie Curry i/lub Embiid zmienia druzyne.
PHI i SAS = IMO dla tej dwojki nadchodzi czas na splacenie kredytu zaciagnietego na walke w latach wczesniejszych - brak zielonych strzalek [poza Jalenem] i za duza czesc skladu to dziady, leszcze/15stki. Wg mnie stad pare gwiazd zostanie sprzedanych w sezonie za prospekty/zlamasy i mamy walke o topowy pick draftu.
PHO = pol skladu to mlodziaki, Durant na wylocie i mamy walke o topowy pick
HOU = wszystkie dotychczasowe ruchy sugeruja wejscie w przebudowe, wiec Bottom5 tabeli gwarantowane.

Na koniec zostawilem swoj BOS by sie nieco bardziej rozpisac.
Gdyby moje zalozenia okolodraftowe sie sprawdzily widzialbym sie w tierze 2, ale poczatek preseason zdecydowanie sugeruje, ze powinien to byc Tier 3 [kontuzja Allena, trejd Jrue psujacy upside White'a, wciaz nie wiadomo kto startuje na PG w Jazz, kompletnie nie widzialem opcji Sochan na PG kosztem Tre - IMO to glupota].

Na pewno jest dla Was kontrowersyjne, ze rozbilem kwartet Tatum, JAllen, Edwards, Barnes i byc moze okaze sie to glupi blad, ale wyjasniajac co sie stalo...
1) taki core wymuszalby na mnie coroczna dziure na PG, a w trejdach pozyskalem takowych 3.
Wiadomo, ze nie sa to gwiazdy, ale mlode rotacyjne solidniaki. W tym temacie...
2) nie lubie top heavy rozkladu pensji typu 70, 60, 50, 50 bo to mocno zaweza opcje na druga polowe skladu i nie dosc, ze ciagle mnie uwiera jak fajne solidniaki sie przewijaja za darmo gdy ich nie moge pobrac to jeszcze trzeba walczyc z porannymi ptaszkami o najlepsze kaski FASowe.
3) pozyskalem ich na zalozeniu, ze Towns/Siakam zostana sprzedani w offseason i to sie nie sprawdzilo. IMO beda lepszymi kaskami gdy to nastapi.
4) jak wrzucam sezon Barnesa do narzedzia porownujacego 43 lata NBA to najlblizsze compy mi wychodza... bardzo, BARDZO rozczarowujace. Wg mnie sa z nim tylko dwie opcje: albo nauczy sie rzucac i zostanie gwiazda albo bedzie mega rozczarowaniem [w stosunku do aktualnych oczekiwan]. Setki prospektow juz sie rozbilo "tylko" na tym zalozeniu, wiec... IMO przerzucilem goracego kartofla dalej. U Edwardsa to wyglada lepiej, ale tez duzo mniej rozowo niz sugeruja zachwyty nad nim.

Od dawna zauwazylem, ze to nie jest moj styl gry i najlepiej sie czuje majac duza elastycznosc skladu by w sezonie trejdowac i ewentualnie pobierac jak najwiecej graczy. Cos w stylu 1x60-70, 2-3x 40-50, 3-5x 30-40 i garsc szans na okolice 30-35 wydaje mi sie pode mnie optymalne i cos takiego zebralem. Historycznie predzej czy pozniej zawsze cos z tego wyrzezbilem, a do 15stek po prostu nie mam cierpliwosci by je kisic i czekac az dostana wreszcie jakies minuty.
Zobaczymy co wyjdzie z tego tym razem ;-]

A jak Wy widzicie swoje druzyny i innych?

Edytowane przez wiLQ

45 minut temu, wiLQ napisał(a):

4) jak wrzucam sezon Barnesa do narzedzia porownujacego 43 lata NBA to najlblizsze compy mi wychodza... bardzo, BARDZO rozczarowujace. Wg mnie sa z nim tylko dwie opcje: albo nauczy sie rzucac i zostanie gwiazda albo bedzie mega rozczarowaniem [w stosunku do aktualnych oczekiwan]. Setki prospektow juz sie rozbilo "tylko" na tym zalozeniu, wiec... IMO przerzucilem goracego kartofla dalej. U Edwardsa to wyglada lepiej, ale tez duzo mniej rozowo niz sugeruja zachwyty nad nim.

A to nie jest trochę tak, że Scottie to dość nowy rodzaj gracza, stworzony nieco na miarę obecnej NBA i dlatego czysto statystycznie, historycznie jakoś dużo podobnych graczy nie ma? Najbliższe porównanie to chyba Draymond Green w przypadku, gdy faktycznie rzutu nigdy nie będzie miał, ale to chyba nadal dość ciekawa potencjalna trajektoria, zwłaszcza dla 21-latka z 77% z osobistych?

No i moment na jego sprzedaż chyba też nie mógł być teoretycznie gorszy, chyba, że zakładasz, iż teraz w nowym sezonie bez FVV i w większej roli jego wartość jeszcze drastycznie spadnie.

19 minut temu, barcalover napisał(a):

A to nie jest trochę tak, że Scottie to dość nowy rodzaj gracza, stworzony nieco na miarę obecnej NBA i dlatego czysto statystycznie, historycznie jakoś dużo podobnych graczy nie ma?

W tym przypadku problemem dla mnie nie jest to, ze nie ma podobnych do niego graczy tylko, ze Ci najbardziej podobni mieli rozczarowujacy ciag dalszy kariery.

Tzn oczywiscie mozliwe, ze Barnes stanie sie nowym typem gracza, ale wg mnie pilka w rekach kogos nieatletycznego kto nie umie rzucac jest za latwa do obrony i za czesto prowadzi do kiepskiej jakosci rzutow, wiec to nigdy nie bedzie pierwsza opcja dobrej druzyny. Co najwyzej chwilowo w przebudowie.

Najbliższe porównanie to chyba Draymond Green w przypadku, gdy faktycznie rzutu nigdy nie będzie miał, ale to chyba nadal dość ciekawa potencjalna trajektoria, zwłaszcza dla 21-latka z 77% z osobistych?

Oj nie, IMO Draymond jest dla wielu graczy scenariuszem best-case czyli max wykorzystanie umiejetnosci pozytywnych i co kluczowe jednoczesna mozliwosc chowania wad, ktore by zatopily wielu. Poza tym Barnes zupelnie nie jest specem od bronienia pod koszem co wynioslo Draymonda na wyzyny wartosci.

No i moment na jego sprzedaż chyba też nie mógł być teoretycznie gorszy, chyba, że zakładasz, iż teraz w nowym sezonie bez FVV i w większej roli jego wartość jeszcze drastycznie spadnie.

Oczywiscie, ze moze byc lepszy moment na jego handel - gdy Raptors wyprzedadza wetow i zrobia z niego PG - ale ani nie wiem czy i kiedy to nastapi plus nie chcialbym go miec w skladzie gdyby ponownie nie zrobil postepu jak w poprzednim.

Zasadniczo się zgadzam co do drugiego tiera, nie mam głębi składu by na ten czas wskoczyć do walki o mistrzostwo, ale sąpewne przesłanki by spróbować zrobić b2b.

Na ten moment widzę, to tak:

- produkcję utrzymują Sabonis, Fox, Lauri (nie jest to wykluczone, a w przypadku dwójki Sacto raczej pewne),

- niewielki spadek zanotuje FVV (więc rzutów, więcej punktów, skuteczność to już chyba bardziej nie może spaść, więc ewentualnie wzrost w TO, ze względu na drużynę w której przyjdzie mu grać),

- spodziewany i dość mocny skok Tyusa (tu po cichu liczę na okolice 50fp),

- nie do końca wiem co zrobić z dwójką Harris i Huerter, których pozyskałem za Vuca żeby poszerzyć rotację. Harris bez Hardena może skoczy delikatnie, ale nie spodziewam się żadnych spektakularnych wzrostów, więc utrzymanie status quo byłoby w sumie całkiem spoko, co do Huertera mam mieszanie uczucia i nie wiem, czy nie poleci na FA, by albo pozyskać coś bardziej pewnego w podobnej cenie, albo rozmienię go na dwóch tańszych graczy,

- cała reszta to plankton, mniejszy lub większy i ciężko szukać kogoś kto rokuje stałą produkcję chociażby na poziomie 25-30fp. Nnaji i Little wydawało się, że będą mieć w miarę pewne miejsce w rotacji i stać ich będzie na wyskoki i może faktycznie tem pierwszy dostanie regularnie 20 minut, ale Little to raczej FA w najbliższym czasie. W sumie to najbardziej z dołu składu, na ten moment, liczę na produkcję u Robinsona i Springera.

To jest moj ostatni sezon w tej lidze. Będę nudny, ale wystarczy prześledzć sobie listę grajkow branych z FA i tych, którzy tam są, by przekonać się, że coś jest nie tak. Bierzcie dalej springerów i bostonów tego świata grających minute albo wcale. Beze mnie.

Gracze na FA w Fbx#2:

Screenshot_20231027_083119_com.huawei.android.launcher.thumb.jpg.a9013e3fd3676809afc1e609e40f5e8f.jpg

Edytowane przez bulek

• Roger zablokował(a) i odpiął/ęła ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.