Skocz do zawartości

Random shit

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

https://cbsp.policja.pl/cbs/aktualnosci/276416,CBSP-zatrzymalo-10-osob-w-sledztwie-dotyczacym-handlu-ludzmi-i-prania-pieniedzy.html

Handel ludźmi i sutenerstwo w Polsce? Takie newsy to ostatni raz były chyba w okolicach 2003 roku xD

Ale to chyba mała cena za brak ruskich czołgów pod Sosnowcem, right? 

3 godziny temu, Życie_to_mem napisał(a):

https://cbsp.policja.pl/cbs/aktualnosci/276416,CBSP-zatrzymalo-10-osob-w-sledztwie-dotyczacym-handlu-ludzmi-i-prania-pieniedzy.html

Handel ludźmi i sutenerstwo w Polsce? Takie newsy to ostatni raz były chyba w okolicach 2003 roku xD

Ale to chyba mała cena za brak ruskich czołgów pod Sosnowcem, right? 

https://www.facebook.com/share/r/1AytD1naNu/

Przebijam.

Ogólnie w UK to są takie miejscówki że głowa mała, ludzi tylko szkoda.

Znajomy kiedyś współpracował z GLA (teraz GLAA) podczas nalotów na takie miejsca. 

Najbardziej narażone są osoby pracujące na produkcji, pracujące przez agencję etc.

Wnioskuję że to wszystko będzie/jest juz w Polsce, potrzeba większego nagłośnienia problemu.

Edytowane przez agresywnychomik

Godzinę temu, agresywnychomik napisał(a):

https://www.facebook.com/share/r/1AytD1naNu/

Przebijam.

Ogólnie w UK to są takie miejscówki że głowa mała, ludzi tylko szkoda.

Znajomy kiedyś współpracował z GLA (teraz GLAA) podczas nalotów na takie miejsca. 

Najbardziej narażone są osoby pracujące na produkcji, pracujące przez agencję etc.

Wnioskuję że to wszystko będzie/jest juz w Polsce, potrzeba większego nagłośnienia problemu.

Ogólnie UK to prototypowy ground na modernizację świata.

Podział szkolnictwa, opieki zdrowotnej, zastępowanie ludności, zniszczenie względnej równości majątkowej i klasy średniej, przenoszenie posiadania mieszkań na wynajmowanie, cenzura, monitoring, propaganda państwowa, zlikwidowanie mobilności klasowej. 

Ogólnie w UK albo jesteś rentierem albo nikim i będzie tyko z roku na rok coraz gorzej(albo lepiej, zależy od tego w jakiej pozycji siedzisz) 

23 minuty temu, RappaR napisał(a):

Ogólnie UK to prototypowy ground na modernizację świata.

Podział szkolnictwa, opieki zdrowotnej, zastępowanie ludności, zniszczenie względnej równości majątkowej i klasy średniej, przenoszenie posiadania mieszkań na wynajmowanie, cenzura, monitoring, propaganda państwowa, zlikwidowanie mobilności klasowej. 

Ogólnie w UK albo jesteś rentierem albo nikim i będzie tyko z roku na rok coraz gorzej(albo lepiej, zależy od tego w jakiej pozycji siedzisz) 

Ty wiesz bo tam mieszkasz, dla kolegi pytam.

44 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Ty wiesz bo tam mieszkasz, dla kolegi pytam.

Nigdy nie byłem na słońcu, a wiem że jest gwiazdą i jest gorące.

Możliwość operowania na symbolach sprawia, że człowiek jest w stanie pojmować świat w sposób duży bardziej pojemny od innych zwierząt, nie musi polegać tylko na własnych doświadczeniach. 

Możesz przekazać koledze i przy okazji opowiedzieć mi o takim wynalazku jak książka, odkryje zupełnie nowy świat. 

23 minuty temu, RappaR napisał(a):

Nigdy nie byłem na słońcu, a wiem że jest gwiazdą i jest gorące.

Możliwość operowania na symbolach sprawia, że człowiek jest w stanie pojmować świat w sposób duży bardziej pojemny od innych zwierząt, nie musi polegać tylko na własnych doświadczeniach. 

Możesz przekazać koledze i przy okazji opowiedzieć mi o takim wynalazku jak książka, odkryje zupełnie nowy świat. 

Ty byś nie wiedział że to koń był nawet jakby Cię kopnął w dupę ;)

"Ogólnie w UK albo jesteś rentierem albo nikim" - to stwierdzenie jest nieprawdziwe.

Tak UK ma problemy podobnie jak każdy kraj na świecie (ziew).

Większość ludzi w UK zyje poza skrajnościami, zgaduje że klasa średnia ma się lepiej niż w PL. Te wszystkie osoby to jest "nikt" według Ciebie ;)

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Ty byś nie wiedział że to koń był nawet jakby Cię kopnął w dupę ;)

Przyznaję rację. Po byciu kopniętym przez konia naprawdę mało rzeczy bym wiedział.

2 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

"Ogólnie w UK albo jesteś rentierem albo nikim" - to stwierdzenie jest nieprawdziwe.

Masz rację. Celem nie było przedstawienie obiektywnego stanu prawdy, a hiperbola mająca zaakcentować pewne zjawiska. 

3 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Tak UK ma problemy podobnie jak każdy kraj na świecie (ziew).

Moją puentą nie było to, że UK ma jakieś problemy, a to, że istnieje w UK negatywna tendencja

4 minuty temu, agresywnychomik napisał(a):

Większość ludzi w UK zyje poza skrajnościami, zgaduje że klasa średnia ma się lepiej niż w PL. Te wszystkie osoby to jest "nikt" według Ciebie ;)

Większość ludzi w UK, jak i na całym świecie żyje poza skrajnościami, nie mniej w UK skrajności narastają.

I nie wiem czy ta klasa średnia lepiej żyje jak w Polsce,

Procent własności mieszkań - bez mieszkania w UK prawie 2 razy więcej osób, a wskaźnik dramatycznie pogorszył się przez ostatnie 20 lat.

Zarobki przy kosztach życia porównywalne, a jednocześnie UK ma prawie największe w rozwiniętej Europie nierówności dochodowe i majątkowe(Litwa o dziwo tylko gorzej)

I pominę grę z IG - porównaj mieszkanie na wynajem w w Londynie z 2000$ vs więzienie w Skandynawii

12 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

zgaduje że klasa średnia ma się lepiej niż w PL.

Na podstawie czego? Mieszkasz w Polsce? Kolega pyta. 

4 godziny temu, RappaR napisał(a):

Przyznaję rację. Po byciu kopniętym przez konia naprawdę mało rzeczy bym wiedział.

Sorka, nie wiedziałem że Ty już po podobnym urazie, jak by co to była hiperbola xD.

Masz rację. Celem nie było przedstawienie obiektywnego stanu prawdy, a hiperbola mająca zaakcentować pewne zjawiska. 

Moją puentą nie było to, że UK ma jakieś problemy, a to, że istnieje w UK negatywna tendencja

Większość ludzi w UK, jak i na całym świecie żyje poza skrajnościami, nie mniej w UK skrajności narastają.

Procent własności mieszkań - bez mieszkania w UK prawie 2 razy więcej osób, a wskaźnik dramatycznie pogorszył się przez ostatnie 20 lat.

Zarobki przy kosztach życia porównywalne, a jednocześnie UK ma prawie największe w rozwiniętej Europie nierówności dochodowe i majątkowe(Litwa o dziwo tylko gorzej)

Od bycia "rentierem albo nikim" do przedstawienia 2 największych i uwaga powszechnie znanych problemów UK, piłeś nie jedź.

Co do rynku mieszkań dekady taniego pieniądza stworzyły landlordow którym każde ale to absolutnie kazde lokum schodziło na pniu, wiadomo że emigrant który wbił do kraju oszczędza na dwóch sprawach - mieszkaniu i jedzeniu. 

Stąd standardy są naprawdę niskie, sam widziałem różne rzeczy np, zlew przerobiony na łazienkę i pchany jako en-suite...

https://m.spareroom.co.uk/

Skrajności narastają wszędzie (bogaci się bogacą, biedni biednieją) więc wyciąganie tego specjalanie dla UK dziwne.

Ogólnie porównanie "old money" z Litwą (czy inna postkomuną) to nie wiem jaki ma sens ale ok zgadzam się możesz porównywać. Wróć za 10-15 lat i porównaj dynamikę wzrostu tych nierówności.

Próg wejścia dla mlodych na "property ladder" ciągle imho łatwiejszy w UK niż w Polsce (gdzie oprocentowanie kredytów najdroższe w Europie).

Na podstawie czego? Mieszkasz w Polsce? Kolega pyta. 

Mam znajomych, kolegów, przyjaciół w obu krajach z którymi mam kontakt a przynajmniej raz w roku się spotykam i w przeciwieństwie do Francuzów rozmawiamy na temat pieniędzy i zdrowia.

P.s. porównywanie Londynu z innymi miejscami w UK ma taki sens jak dyskusje z Tobą.

5 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Próg wejścia dla mlodych na "property ladder" ciągle imho łatwiejszy w UK niż w Polsce (gdzie oprocentowanie kredytów najdroższe w Europie).

Wiadomo, że to bardziej dowód anegdotyczny, ale moi rówieśnicy którzy wyjechali po szkole do uk z pewnością stoją gorzej niż moi rówieśnicy którzy tam nie wyjechali. 

Parę lat temu widziałem statystyki, że nawet nie co 5 Polak ma nieruchomość (na kredyt) w UK

Edytowane przez fluber

1 godzinę temu, agresywnychomik napisał(a):

Sorka, nie wiedziałem że Ty już po podobnym urazie, jak by co to była hiperbola xD.

Typowy Polak co spędził więcej jak miesiąc w UK, zapomniał poprawnej znajomości języka polskiego. Tam był tryb przypuszczający, rozumiem, że już straciłeś zdolność reading w polskim i difference takich niuansów 

Co do rynku mieszkań dekady taniego pieniądza stworzyły landlordow którym każde ale to absolutnie kazde lokum schodziło na pniu, wiadomo że emigrant który wbił do kraju oszczędza na dwóch sprawach - mieszkaniu i jedzeniu

Konkretna polityka mieszkaniowa to stworzyła. 

Skrajności narastają wszędzie (bogaci się bogacą, biedni biednieją) więc wyciąganie tego specjalanie dla UK dziwne.

Dlatego napisałem, że UK jest prototypem, a nie odchyleniem/wyjątkiem. W UK narastają najszybciej i najbardziej.

6 godzin temu, RappaR napisał(a):

Zdaje sobie sprawę, że bogaci bogacąc nigdy nie widzą problemów biednych i biedniejących. Jak czegoś nie zrozumiałeś, skorzystaj z translatora albo poproś, to Ci przetłumaczę na Twój native 

4 minuty temu, fluber napisał(a):

Chyba faktycznie była interwencja z powodu zdawania matury przez syna pani minister bo tak łatwej natury z matmy jeszcze nigdy nie było.

A one i tak nie są coraz łatwiejsze?

Plus generalnie statystycznie szansa, że syn pani minister miałby jakiekolwiek problemy z maturą jest naprawdę znikoma. 

7 minut temu, RappaR napisał(a):

A one i tak nie są coraz łatwiejsze?

Plus generalnie statystycznie szansa, że syn pani minister miałby jakiekolwiek problemy z maturą jest naprawdę znikoma. 

Możliwe, ale jak zadania dowodowe są do zrobienia w 3 sekundy w pamięci to jest już lekka przesada. Do tej pory standardem było że łatwo zdać, ale zawsze było kilka zadań które miały oddzielić ziarno od plew.

12 minut temu, fluber napisał(a):

Możliwe, ale jak zadania dowodowe są do zrobienia w 3 sekundy w pamięci to jest już lekka przesada. Do tej pory standardem było że łatwo zdać, ale zawsze było kilka zadań które miały oddzielić ziarno od plew.

Matura z matmy podstawowa nie oddzielała ziaren od plew, bo i tak była na to za łatwa. Od tego była matma rozszerzona. 
A zdać zawsze było banalnie, po prostu efekt Flynna i to, że obecne młodsze pokolenia jednak nie zapierdalają 10 razy bardziej niż 40 lat temu