Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

33 minuty temu, mcreativo napisał(a):

Ja dziś spękałem. 
Sprzedałem wszystko:

Alibabę - 293 akcje po 181,10(średnia zakupu: 108.40)
Intell - 856 akcje po 41,29(średnia zakupu: 20,39)

Dla mnie to już było za dużo nie pewności,  za dużo o tym myślałem. Teraz czuję spokój.

Gratulacje!

Tak mówią, że inwestowanie to nauka własnej psychologii za każdym razem przy wchodzeniu na kolejne poziomy pieniędzy.

Edytowane przez P_M

Godzinę temu, mcreativo napisał(a):

Ja dziś spękałem. 
Sprzedałem wszystko:

Alibabę - 293 akcje po 181,10(średnia zakupu: 108.40)
Intell - 856 akcje po 41,29(średnia zakupu: 20,39)

Dla mnie to już było za dużo nie pewności,  za dużo o tym myślałem. Teraz czuję spokój.

Z ciekawosci, jak wygladaja podatki w takiej sytuacji?

7 minut temu, memento1984 napisał(a):

Z ciekawosci, jak wygladaja podatki w takiej sytuacji?

w PL płacisz "tylko" 19% od zysku.
Czyli w wypadku memento zakup był warty

49125 USD a sprzedaż 88406 USD, wiec 19% z jego zysku (39191 USD) to 7446 usd

Edytowane przez P_M

Nie. Korzystam z Exante. Mają tylko usługę płatną realizowaną przez firmę zewnetrzną do obliczenia danych do Pitu-38. Zobaczę, może sam sobie poradzę.

3 minuty temu, fluber napisał(a):

No właśnie - jest jakaś inna wersja rozliczenia się z tego?

https://inwestomat.eu/jak-rozliczyc-podatek-z-gieldy/ - tu jest wszystko.

6 minut temu, fluber napisał(a):

No właśnie - jest jakaś inna wersja rozliczenia się z tego?

Tak są brokerzy zagraniczni jak Revolut, którzy nie wysyłają pitu 8c wtedy sam musisz sie ze skarbówką rozliczyć, dlatego też ja właśnie tylko w XTB i ING mam konta maklerskie, bo szkoda mi życia na liczenie podatku :D 

5 minut temu, mcreativo napisał(a):

Nie. Korzystam z Exante. Mają tylko usługę płatną realizowaną przez firmę zewnetrzną do obliczenia danych do Pitu-38. Zobaczę, może sam sobie poradzę

J.W właśnie dlatego lepiej mieć konto maklerskie w PL :D 

24 minuty temu, P_M napisał(a):

49125 USD a sprzedaż 88406 USD, wiec 19% z jego zysku (39191 USD) to 7446 usd

No to będzie myślę, że jednak sporo mniej. Akcje kupowałem przy droższej złotówce zwłaszcza Alibabę parę lat temu. Muszę to sobie policzyć :)
Teoretycznie nadal mam dolary a nie złotówki ale chyba tak dobrze nie ma, że dopiero mógłbym rozliczyć wszystko przy sprzedaży dolarów.

Godzinę temu, P_M napisał(a):

Tak są brokerzy zagraniczni jak Revolut, którzy nie wysyłają pitu 8c wtedy sam musisz sie ze skarbówką rozliczyć, dlatego też ja właśnie tylko w XTB i ING mam konta maklerskie, bo szkoda mi życia na liczenie podatku :D 

J.W właśnie dlatego lepiej mieć konto maklerskie w PL :D 

Zgadzam się, ja będę już zamykał konto w Exante. 
A w ogóle najlepsze jest IKZE/IKE, tam w ogóle zero Pitów i podatków. Ja w IKE inwestuję w obligacje skarbowe a w IKZE jakieś tam ETF-y dywidendowe.

Generalnie Panowie chciałbym nam wszystkim i trochę sobie pogratulować, ten wątek powstał w 2022 roku i do mojego postu na początku 2024, w którym za cel było rozruszanie tematu natrzaskał ledwo 4 strony. Teraz mamy solidne 29 i myślę, że paru userów z tych naszych dyskusji nieźle pomnożyło majątek ;) 

Także już niedługo vipowskie edycje zlotów E-NBA ;) 

14 minut temu, P_M napisał(a):

Generalnie Panowie chciałbym nam wszystkim i trochę sobie pogratulować, ten wątek powstał w 2022 roku i do mojego postu na początku 2024, w którym za cel było rozruszanie tematu natrzaskał ledwo 4 strony. Teraz mamy solidne 29 i myślę, że paru userów z tych naszych dyskusji nieźle pomnożyło majątek ;) 

Także już niedługo vipowskie edycje zlotów E-NBA ;) 

Stopy procentowe w US znowu w dol czyli jedziemy do gory!

Cytat

Wartość Nvidii przekracza obecnie PKB wszystkich krajów świata z wyjątkiem Stanów Zjednoczonych i Chin. To również o 50 proc. więcej niż wynosi łączna kapitalizacja spółek tworzących FTSE100, czyli 100 największych firm notowanych na giełdzie w Londynie. Od największej z nich, farmaceutycznego giganta AstraZeneca, jest warta 19 razy więcej.

2 godziny temu, Grzechu napisał(a):

Piękna banieczka rośnie  

E tam banieczka - robia okolo 20 miliardów usd zysku kwartalnie, więc ciężko tu nie widzieć fenomenu kury znoszącej zlote jaja.

https://companiesmarketcap.com/most-profitable-companies/

Jasne, są overpriced, ale czy aż taka bańka to nie wiem, zważywszy na możliwości w przyszłości.

12 minut temu, P_M napisał(a):

E tam banieczka - robia okolo 20 miliardów usd zysku kwartalnie, więc ciężko tu nie widzieć fenomenu kury znoszącej zlote jaja.

https://companiesmarketcap.com/most-profitable-companies/

Jasne, są overpriced, ale czy aż taka bańka to nie wiem, zważywszy na możliwości w przyszłości.

Ja widzę tylko dwa scenariusze. Albo sprostają hype'owi, ai zacznie masowo wysyłać ludzi na bezrobocie, gospodarka zacznie się załamywać ,przez co rządy zaczną to masowo regulować, opodatkowywać i bańka pęknie albo nie sprosta oczekiwaniom i bańka pęknie. 

38 minut temu, fluber napisał(a):

Ja widzę tylko dwa scenariusze. Albo sprostają hype'owi, ai zacznie masowo wysyłać ludzi na bezrobocie, gospodarka zacznie się załamywać ,przez co rządy zaczną to masowo regulować, opodatkowywać i bańka pęknie albo nie sprosta oczekiwaniom i bańka pęknie. 

Podobnie jak rewolucja przemyslowa zostala zgnieciona i zatrzymana podatkami i regulacjami. 
bardziej mnie ciekawi jaki bedzie rozklad “akcentow” na eliminacje stanowisk - czy bedzie wieksza centralizacja wewnatrz US, czy nadal obsluga zewnetrznie. W kazdym scenariuszu gdzies beda obnizki w zatrudnieniu.