RappaR Opublikowano Wtorek o 20:00 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:00 Godzinę temu, barcalover napisał(a): Tak, tyle kosztuje tam wypłata (na dzisiaj koło 125 zł), więc nie opłaca się wypłacać za każdą transakcją, o ile ktoś nie kupuje wielkich sum. To jest ten "pieniądz", który pełni funkcję "pieniądza" XD XD XD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Wtorek o 20:01 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:01 (edytowane) 8 minut temu, barcalover napisał(a): że coś gdzieś wtopili i mają większe problemy i faktyczne ryzyko popłynięcia. mozliwe, jezeli na cold wallecie maja ~4500btc (~$300mln) to co oznacza ryzyko poplyniecia? ze stracili (calosc) ~5-10% rezerw ktore pewnie utrzymuja relatywnie do depozytow fiat/krypto? czy ze przejebali (np ukradli im) znaczaca ilosc depozytow indywidualnych? to nie ma szans zeby stracic wszystko a i duza strata nie jest zbytnio mozliwa bez totalnego oszustwa. 1 minutę temu, RappaR napisał(a): To jest ten "pieniądz", który pełni funkcję "pieniądza" XD XD XD no jest to bekowe, ale np firmy typu visa ktore tez zjadaja prowizje to nic nowego tylko nie bardzo sie na ten temat zastanawiamy. poprostu to taki "piniondz" ze zeby kupic kawke za 20pln to trzeba doliczyc 125pln prowizji hehehe Edytowane Wtorek o 20:01 przez memento1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano Wtorek o 20:04 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:04 3 minuty temu, RappaR napisał(a): To jest ten "pieniądz", który pełni funkcję "pieniądza" XD XD XD To jest prowizja giełdy za usługę. 3 minuty temu, memento1984 napisał(a): mozliwe, jezeli na cold wallecie maja ~4500btc (~$300mln) to co oznacza ryzyko poplyniecia? ze stracili (calosc) ~5-10% rezerw ktore pewnie utrzymuja relatywnie do depozytow fiat/krypto? czy ze przejebali (np ukradli im) znaczaca ilosc depozytow indywidualnych? to nie ma szans zeby stracic wszystko a i duza strata nie jest zbytnio mozliwa bez totalnego oszustwa. Ja nie wiem, nie ma sensu zgadywać, bo opcji jest zbyt dużo. Poczekam i zobaczę. 3 minuty temu, memento1984 napisał(a): no jest to bekowe, ale np firmy typu visa ktore tez zjadaja prowizje to nic nowego tylko nie bardzo sie na ten temat zastanawiamy. poprostu to taki "piniondz" ze zeby kupic kawke za 20pln to trzeba doliczyc 125pln prowizji hehehe Nie, 125 pln nie kosztuje transakcja na sieci, to jest kwota, którą giełda sobie śpiewa za obsłużenie wypłaty. To masz coś w rodzaju płacenia jak my ostatnio w firmie 35 usd za przelew do RPA w Revolucie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano Wtorek o 20:11 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:11 3 minuty temu, barcalover napisał(a): Nie, 125 pln nie kosztuje transakcja na sieci, to jest kwota, którą giełda sobie śpiewa za obsłużenie wypłaty. To masz coś w rodzaju płacenia jak my ostatnio w firmie 35 usd za przelew do RPA w Revolucie. no przeciez oni na backendzie siedza w zwyklych kontach rozliczanych w wielu "fiatach" i teraz maja sporo kalkulacji jak te pieniadze poprzenosic najbardziej efektywnie. te opoznienia to nie byloby zupelnie nic dziwnego jezeli obrot im wzrosl kilkanascie/kilkadziesiat razy a np stracili czesc plynnosci (nie mylic ze srodkami klientow). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano Wtorek o 20:13 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:13 Stoją przy swoim na razie i dają sobie 10 dni: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirwir Opublikowano Wtorek o 20:43 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 20:43 6 minut temu, fluber napisał(a): Stąd moje pytanie o cenę wypłaty, bo w kilku miejscach widziałem, że ludzie od razu nie wypłacali bo minimalna wypłata była wysoka i koszt tej wypłaty był duży. Dlatego sporo zostało z ręką w nocniku To akurat nic dziwnego. ETCGLDRMAU notowana na GWP jest zabezpieczone fizycznym złotem i daje możliwość zamienienia na fizyczne złoto. Tylko jest to bardzo mocno utrudnione, kosztowne i w praktyce nie do zrobienia. Swego czasu opłata za przenoszenie obligacji w związku ze spadkiem wynosiła 50 zł od każdej serii. Co przy sporej ilości serii prowadziło do kuriozalnych sytuacji. https://zamknijkonto.pl/dziedziczenie-obligacji-skarbowych Z tego co widzę to zmienili to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
blackmagic Opublikowano wczoraj o 05:55 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 05:55 9 godzin temu, barcalover napisał(a): Stoją przy swoim na razie i dają sobie 10 dni: Cinkciarz też mówił że będzie przelewał i tylko problemy techniczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano wczoraj o 06:37 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 06:37 41 minut temu, blackmagic napisał(a): Cinkciarz też mówił że będzie przelewał i tylko problemy techniczne nasze służby w przekrętach i to nawet w crypto? nowe , nie znałem analogia do amber gold jak najbardziej słuszna Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 07:47 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:47 1 godzinę temu, blackmagic napisał(a): Cinkciarz też mówił że będzie przelewał i tylko problemy techniczne To prawda + cinkciarz to w sumie idealne porównanie do giełdy kryptowalut typu zonda. Trzeba poczekać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano wczoraj o 07:47 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:47 Teraz, barcalover napisał(a): To prawda + cinkciarz to w sumie idealne porównanie do giełdy kryptowalut typu zonda. Trzeba poczekać Prokuratura rozpoczyna prowadzenie czynności w sprawie zondacrypto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 07:49 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 07:49 Mnie trochę dziwi, że chyba praktycznie nie ma przecieków od pracowników/ludzi z otoczenia tej firmy. Raczej w przypadku wyzwań przeciągających się od jakiegoś czasu, coś konkretnego ktoś z pracowników by zauważył. 1 minutę temu, fluber napisał(a): Prokuratura rozpoczyna prowadzenie czynności w sprawie zondacrypto Czyli zostało zgłoszone przestępstwo? Czy to jakiś dalszy ciąg politycznej gierki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano wczoraj o 08:05 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:05 (edytowane) 20 minut temu, barcalover napisał(a): Czyli zostało zgłoszone przestępstwo? Czy to jakiś dalszy ciąg politycznej gierki? Zdziwilbym się gdyby ktoś z tych ludzi, którzy nie mogą wypłacić kasy nie zgłosił podejrzenia popełnienia przestępstwa. Zwłaszcza, że pewnie nie wszystkie konta tam były prywatne, pewnie były i takie orły co miały tak środki firmowe i dla nich opóźnienia w wypłatach mogą być większym powodem do zgłoszenia do prokuratury @barcalover kolejna rzecz, której nie rozumiem - w nocy Zonda wrzuciła oświadczenie, oto jego fragment Tylko dzisiaj do tej pory zrealizowaliśmy dla Was: - wpłaty fiat o łącznej wartości 932 454,66 PLN oraz wypłaty fiat o łącznej wartości 839 219,48 PLN Czyli wczoraj więcej ludzi tam hajs wpłacało niż wypłacało? Jakim cudem? Edytowane wczoraj o 08:11 przez fluber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 08:14 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:14 7 minut temu, fluber napisał(a): Zdziwilbym się gdyby ktoś z tych ludzi, którzy nie mogą wypłacić kasy nie zgłosił podejrzenia popełnienia przestępstwa. Zwłaszcza, że pewnie nie wszystkie konta tam były prywatne, pewnie były i takie orły co miały tak środki firmowe i dla nich opóźnienia w wypłatach mogą być większym powodem do zgłoszenia do prokuratury Nam też tam trochę środków firmowych ugrzęzło, bo kupuję btc dla firmy w ramach rezerwy długoterminowej. Ale nie dużo, bo ostatnio wypłacałem na portfel. 7 minut temu, fluber napisał(a): @barcalover kolejna rzecz, której nie rozumiem - w nocy Zonda wrzuciła oświadczenie, oto jego fragment Tylko dzisiaj do tej pory zrealizowaliśmy dla Was: - wpłaty fiat o łącznej wartości 932 454,66 PLN oraz wypłaty fiat o łącznej wartości 839 219,48 PLN Czyli wczoraj więcej ludzi tam hajs wpłacało niż wypłacało? Jakim cudem? Też tego nie rozumiem, ale na to wychodzi, że tak - ludzie chyba uważają to faktycznie za tymczasowy problem i jakiś atak polityczny, i próbowali skorzystać z tych bardzo obniżonych względem rynku cen na Zondzie. A może jacyś insiderzy się obkupowali tam? Kto wie, sprawa jest zagmatwana, sam jestem ciekaw, co z tego wyjdzie na jaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano wczoraj o 08:15 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:15 9 minut temu, fluber napisał(a): Tylko dzisiaj do tej pory zrealizowaliśmy dla Was: - wpłaty fiat o łącznej wartości 932 454,66 PLN oraz wypłaty fiat o łącznej wartości 839 219,48 PLN Czyli wczoraj więcej ludzi tam hajs wpłacało niż wypłacało? Jakim cudem? Niekoniecznie, pojedynczy ludzie mogli wrzucić więcej niż ulica wypłaciła;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano wczoraj o 08:16 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:16 11 godzin temu, barcalover napisał(a): Stoją przy swoim na razie i dają sobie 10 dni: No tylko ,że tam kilka razy napisali nieprawdę bo to nie centralny Bank Estonii ma nadzór nad nimi . Plus prezes mówił 5 dni teraz sie robi 10 dni A poza tym naprawdę nei tłumaczą dlaczego zwykli użytkownicy nie moga wypłacać bo sa problemy techniczne a od 1 kwietnia robili przelewy poprzez Binance czy MEXC na sume ponad 70 mln .. To jakie to są problemy techniczne? To jest na razie najgorszy sygnał bo wygląda to tak ,że jak poszła ostra bessa to oni zaczęli mieć problem z płynnością. Moze już wcześniej podkradali kasę ale dopóki była hossa to ciągle mieli pokrycie ale jak pryszła bessa i większosć chciała pieniężyć to się pokazał krótka kołdra A co do mojego wpisu o Amber to mi chodziło raczej o to ,ze za chwile nikt nie odzyska zainwestowanych środkó. Ale nie zgodze się ,ze to kantor bo w kantorze to po transkacji masz środki na swoim koncie albo portfelu. Tu masz raczej sytuacje typu Cinkciarz czy Revolut ,że komuś powierzasz swoje pieniądze bez gwarancji że je odzyskasz. Cinkciarz niestety do dziś nie rozliczony . Dla dobra ludzi fajnie byłoby jakby to odzyskali albo choć część zainwestowanych środkó ale dużo sygnałów wygląda na to ,ze jak system zaczął się sypać to właściciel postanowił okraść wychodząc z założenia ,ze skoro oni działaja na licencji EStońskiej a właścicele maja rezydencje w Monako to im Polacy moga skoczyć bo byś musiał złożyć skarge w Estonii i prosić ich system o zwrot pieniędzy . JA nawet nie wiem co macie gwarantowane w umowach. JAki sąd rozstryga spory Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 08:18 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:18 2 minuty temu, P_M napisał(a): Niekoniecznie, pojedynczy ludzie mogli wrzucić więcej niż ulica wypłaciła;) Dokładnie, jeśli ktoś ma potwierdzone info z wewnątrz, że sytuacja jest tak naprawdę ok, to miał niezwykłe wręcz przeceny wczoraj. 1 minutę temu, ely3 napisał(a): No tylko ,że tam kilka razy napisali nieprawdę bo to nie centralny Bank Estonii ma nadzór nad nimi . Plus prezes mówił 5 dni teraz sie robi 10 dni Z wywiadu z prezesem wynikało, że ichniejszy KNF ma nad nimi nadzór, ale muszą też raportować do Centralnego Banku Estonii. Raczej by takiego czegoś nie zmyślili, bo to byłoby bardzo głupie... ale kto wie 1 minutę temu, ely3 napisał(a): A poza tym naprawdę nei tłumaczą dlaczego zwykli użytkownicy nie moga wypłacać bo sa problemy techniczne a od 1 kwietnia robili przelewy poprzez Binance czy MEXC na sume ponad 70 mln .. To jakie to są problemy techniczne? To jest na razie najgorszy sygnał bo wygląda to tak ,że jak poszła ostra bessa to oni zaczęli mieć problem z płynnością. Moze już wcześniej podkradali kasę ale dopóki była hossa to ciągle mieli pokrycie ale jak pryszła bessa i większosć chciała pieniężyć to się pokazał krótka kołdra Nie, mnie się wydaje, że jeśli popłynęli, to przez popłynięcie na market makingu. Oni posyłają środki na inne giełdy, bo korzystają z różnych arbitrażowych możliwości jako większy gracz i może tutaj im coś nie pykło. Ciężko to tak ocenić, bo mamy tylko niektóre adresy od nich i nie widać całości sytuacji. 1 minutę temu, ely3 napisał(a): A co do mojego wpisu o Amber to mi chodziło raczej o to ,ze za chwile nikt nie odzyska zainwestowanych środkó. Ale nie zgodze się ,ze to kantor bo w kantorze to po transkacji masz środki na swoim koncie albo portfelu. Tu masz raczej sytuacje typu Cinkciarz czy Revolut ,że komuś powierzasz swoje pieniądze bez gwarancji że je odzyskasz. Cinkciarz niestety do dziś nie rozliczony . Dla dobra ludzi fajnie byłoby jakby to odzyskali albo choć część zainwestowanych środkó ale dużo sygnałów wygląda na to ,ze jak system zaczął się sypać to właściciel postanowił okraść wychodząc z założenia ,ze skoro oni działaja na licencji EStońskiej a właścicele maja rezydencje w Monako to im Polacy moga skoczyć bo byś musiał złożyć skarge w Estonii i prosić ich system o zwrot pieniędzy . JA nawet nie wiem co macie gwarantowane w umowach. JAki sąd rozstryga spory No tak, mnie chodziło o taki kantor wirtualny jak Cinkciarz wcześniej, a teraz Revolut (choć Revolut już powoli idzie po licencje bankowe w niektórych krajach). Może być tak jak piszesz w drugiej części, że prezes jest kanciarzem i będzie próbował jeszcze wycyckać środki klientów. Zobaczymy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano wczoraj o 08:24 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:24 9 minut temu, barcalover napisał(a): Nam też tam trochę środków firmowych ugrzęzło, bo kupuję btc dla firmy w ramach rezerwy długoterminowej. Ale nie dużo, bo ostatnio wypłacałem na portfel. Eh... Współczuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano wczoraj o 08:32 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:32 @barcalover Ogólnie jak mówisz nie mamy pełni obrazu. Poczekamy ale nie wierzę w problemy techniczne . Bo niby jakie problemy trwają tak długo? a pierwsze sygnały o problemach z wypłatą pojawiały się ok 30 kwietnia.. ROzumiem Wielkanoc ale ja już miałem naprawy oprogramowania 1 listopada . Ok Frima była z Poznania i robilismy to przez VPNa z domu zarówno ja jak i on ale nie uwierzę ,ze firma programistyczna nie ogarnęłaby problemu technicznego przez 10 dni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
barcalover Opublikowano wczoraj o 08:42 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:42 9 minut temu, ely3 napisał(a): @barcalover Ogólnie jak mówisz nie mamy pełni obrazu. Poczekamy ale nie wierzę w problemy techniczne . Bo niby jakie problemy trwają tak długo? a pierwsze sygnały o problemach z wypłatą pojawiały się ok 30 kwietnia.. ROzumiem Wielkanoc ale ja już miałem naprawy oprogramowania 1 listopada . Ok Frima była z Poznania i robilismy to przez VPNa z domu zarówno ja jak i on ale nie uwierzę ,ze firma programistyczna nie ogarnęłaby problemu technicznego przez 10 dni . Zgoda, ja również jako scenariusz bazowy przyjmuję jakieś inne problemy, a nie te techniczne oraz potencjalnie bankructwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano wczoraj o 08:45 Udostępnij Opublikowano wczoraj o 08:45 12 minut temu, ely3 napisał(a): @barcalover Ogólnie jak mówisz nie mamy pełni obrazu. Poczekamy ale nie wierzę w problemy techniczne . Bo niby jakie problemy trwają tak długo? a pierwsze sygnały o problemach z wypłatą pojawiały się ok 30 kwietnia.. ROzumiem Wielkanoc ale ja już miałem naprawy oprogramowania 1 listopada . Ok Frima była z Poznania i robilismy to przez VPNa z domu zarówno ja jak i on ale nie uwierzę ,ze firma programistyczna nie ogarnęłaby problemu technicznego przez 10 dni . Ludzie czekają od drugiej połowy marca ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi