Skocz do zawartości

Inwestowanie 2022

Sewer

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Grzechu napisał(a):

Przyszłość pokaże, co będzie. Natomiast na dzisiaj ostre wzrosty + zapakowana ulica + sytuacja geopolityczna = recepta na ostry zjazd, jak tylko jakiś katalizator się ujawni. Z drugiej strony człowiek czuje ciągle to FOMO i jak tu żyć? ;)     

W Big Short też główni bohaterowie dostrzegli bańkę za szybko 

W dniu 29.10.2025 o 18:23, P_M napisał(a):

Tak są brokerzy zagraniczni jak Revolut, którzy nie wysyłają pitu 8c wtedy sam musisz sie ze skarbówką rozliczyć, dlatego też ja właśnie tylko w XTB i ING mam konta maklerskie, bo szkoda mi życia na liczenie podatku :D 

Myślę jak teraz przechować dolary i pytanie czy na XTB można inwestować w amerykański ETF: "SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF(BIL.ARCA)"? Bo z tego co czytam jest tylko europejski odpowiednik (ZPR1.XETRA).

31 minut temu, mcreativo napisał(a):

Myślę jak teraz przechować dolary i pytanie czy na XTB można inwestować w amerykański ETF: "SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF(BIL.ARCA)"? Bo z tego co czytam jest tylko europejski odpowiednik (ZPR1.XETRA).

Jest EU odpowiednik ale denominowany w dolarze:

IMG_20251103_093507.jpg

Edytowane przez P_M

Ale właśnie inwestowanie bezpośrednio w amerykańskie ETF-y daję pewną przewagę podatkową.

Amerykański ETF(np SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF (BIL.ARCA)) - distributing - co miesiąc jest dywidenda - Amerykanie pobierają 15% podatku u źrodła, mając wypełniony formularz(W-8BEN) nie płaci się podwójnego opodatkowania i potem w PL dopłaca się 4% podatku i koniec.  

Europejski odpowiednik(Irlandia - accumulating) - Amerykanie pobierają 15% u źródła ale to jest nie widoczne dla klienta, to jest wewnętrzne rozliczenie w ramach ETF (podatek 1 poziomu). Jest plusem, że dywidendy są automatycznie re-inwestowane z tylko 15% podatkiem, więc jest tu lepiej bo w amerykańskim odpowiedniku za każdym razem jest 19%(bo trzeba dopłacać 4%) więc procent składany działa tu na korzyść. Tyle, że potem trzeba zapłacić 19% podatku od zysków kapitałowych(ceny sprzedaży ETF-u a ceną zakupu).
To się zwróci gdzieś, dopiero po 8 latach zakładając np zysk ETF-u 5% brutto.

Więc w perspektywie krótko/śrendioterminowej np do przetrzymania gotówki zdecydowanie opłaca się inwestowanie bezpośrednio w Amerykańskie ETF-y. 

Edytowane przez mcreativo

Teraz, mcreativo napisał(a):

Ale właśnie inwestowanie bezpośrednio w amerykańskie ETF-y daję pewną przewagę podatkową.

Amerykański ETF(np SPDR Bloomberg 1-3 Month T-Bill ETF) - distributing - co miesiąc jest dywidenda - Amerykanie pobierają 15% podatku u źrodła, mając wypełniony formularz(W-8BEN) nie płaci się podwójnego opodatkowania i potem w PL dopłaca się 4% podatku i koniec.  

Europejski odpowiednik(Irlandia - accumulating) - Amerykanie pobierają 15% u źródła ale to jest nie widoczne dla klienta, to jest wewnętrzne rozliczenie (podatek 1 poziomu). Jest plusem, że dywidendy są automatycznie re-inwestowane z tylko 15% podatkiem, więc jest tu lepiej bo w amerykańskim odpowiedniku za każdym razem jest 19%(bo trzeba dopłacać 4%) więc procent składany działa tu na korzyść. Tyle, że potem trzeba zapłacić 19% podatku od zysków kapitałowych(ceny sprzedaży ETF-u a ceną zakupu).
To się zwróci gdzieś, dopiero po 8 latach zakładając np zysk ETF-u 5% brutto.

Więc w perspektywie krótko/śrendioterminowej np do przetrzymania gotówki zdecydowanie opłaca się inwestowanie bezpośrednio w Amerykańskie ETF-y. 

Dude, ale porownujesz dwa zupełnie inne instrumenty, bo co innego etf akumulujący, a co innego dystrybujący:)

Ten pierwszy dywidendę od razu reinwestuje, a drugi wrzuca Ci na konto, więc to z tego wynika przewaga podatkowa, a nie z miejsca.

5 minut temu, P_M napisał(a):

Dude, ale porownujesz dwa zupełnie inne instrumenty, bo co innego etf akumulujący, a co innego dystrybujący:)

Ten pierwszy dywidendę od razu reinwestuje, a drugi wrzuca Ci na konto, więc to z tego wynika przewaga podatkowa, a nie z miejsca.

Chcę wybrać instrument który się bardziej opłaca i ETF amerykański w Exantę ma przewagę nad Europejskim odpowiednikiem mimo wypłacania dywidend.

Generalnie etf akumulujący ma przewagę podatkową nad dystrybującym z racji re-inwestowania. 
To jeszcze jest kwestia rezydencji podatkowej i amerykańskie ETF-y mają tutaj przewagę.
Polecam: https://inwestomat.eu/jak-rozliczyc-podatek-z-etf/
i tabelkę:
image.png.6159365ee1ec7e517d2426a1fa7f3a8f.png

Edytowane przez mcreativo

2 godziny temu, mcreativo napisał(a):

Chcę wybrać instrument który się bardziej opłaca i ETF amerykański w Exantę ma przewagę nad Europejskim odpowiednikiem mimo wypłacania dywidend.

Generalnie etf akumulujący ma przewagę podatkową nad dystrybującym z racji re-inwestowania. 
To jeszcze jest kwestia rezydencji podatkowej i amerykańskie ETF-y mają tutaj przewagę.
Polecam: https://inwestomat.eu/jak-rozliczyc-podatek-z-etf/
i tabelkę:
image.png.6159365ee1ec7e517d2426a1fa7f3a8f.png

A jaką Ty masz rezydencję podatkową?

22 minuty temu, P_M napisał(a):

A jaką Ty masz rezydencję podatkową?

Polską, z wypełnionym formularzem(W-8BEN) unikam podwójnego opodatkowania.
Natomiast przy ETF-ach gra rolę jeszcze rezydencja podatkowa funduszu, który jest tak de-facto pośrednikiem między mną a faktycznymi aktywami.

12 minut temu, mcreativo napisał(a):

Polską, z wypełnionym formularzem(W-8BEN) unikam podwójnego opodatkowania.
Natomiast przy ETF-ach gra rolę jeszcze rezydencja podatkowa funduszu, który jest tak de-facto pośrednikiem między mną a faktycznymi aktywami.

No ja u siebie w xtb też mam w-8ben wypełnione, więc no dla mnie to jest automat i nie muszę nic rozliczać.

Plus ja jednak nadal wolę single stocks niz etfy:)

4 minuty temu, P_M napisał(a):

No ja u siebie w xtb też mam w-8ben wypełnione, więc no dla mnie to jest automat i nie muszę nic rozliczać.

Tak dokładnie to dużo daje przy dywidendach i w pojedyńczych akcjach jak i w ETF-ach.
Też raczej wolę poszczególne akcje ale teraz np na przechowywanie gotówki - amerykański ETF w T-Bill w Exante to najlepsza opcja dla mnie.

14 minut temu, P_M napisał(a):

Wlasnie te dywidendowe to ten problem, placisz od razu podatek i co z tego ze reinwestuja. w akcjach jak dlugo trzymasz to masz z automatu “skladany” ;) slabo tylko jak nie rosnie xD

2 godziny temu, P_M napisał(a):

Widzę bardzo dużo materiałów medialnych o nadchodzącej korekcie/bessie na rynku akcji. Także wychodzi na to, że idealny moment na akumulację i szykuje się jakieś mocne odbicie w H1 2026

Sugerujesz sprzedaż teraz czy po prostu trzymać i dokupować jak spadnie?

Teraz, blackmagic napisał(a):

Sugerujesz sprzedaż teraz czy po prostu trzymać i dokupować jak spadnie?

sugeruję trzymać/dokupować jak ewentualnie spadnie, ale coś czuję, że ewentualne spadki jeżeli będą, to będą dynamicznie i złapanie okazji wcale nie musi być łatwe, natomiast brzmi to jak próba wyleszczenia ulicy i równie dobrze, może żadnych spadków nie być, a tylko spokojna akumulacja na obecnych poziomach przez fundy, od wystrachanych drobnych inwestorów, którzy wszędzie widzą nagłówki o bessie, korekcie i bańkach.