RappaR Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 W dniu 31.12.2024 o 14:08, P_M napisał(a): Milion na 6% rocznie pozwala mi się na luzaku utrzymać, mam prawie bezkosztowy 5-letni dom, który powinien być w stanie nie generować kosztów, sam żyje raczej minimalistycznie, chciałbym żyć po swojemu bez luksusów, dla mnie czas spędzany poza pracą liczy się najbardziej:) Rozwiń Milion na 6% to mocno optymistyczny scenariusz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 31.12.2024 o 14:10, RappaR napisał(a): Milion na 6% to mocno optymistyczny scenariusz. Rozwiń Luźny, obligacje dają teraz 2,5%+ inflacja. Etf na s&p500 daje rocznie 10-12% na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 W dniu 31.12.2024 o 14:13, P_M napisał(a): Luźny, obligacje dają teraz 2,5%+ inflacja. Etf na s&p500 daje rocznie 10-12% na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Rozwiń No ale to jak wydasz 6% to Ci się to szybka zdewaluuje. De facto masz 2,5%. 2 k miesięcznie w Polsce, nawet na własnym, to jednak bida. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 31.12.2024 o 14:17, RappaR napisał(a): No ale to jak wydasz 6% to Ci się to szybka zdewaluuje. De facto masz 2,5%. 2 k miesięcznie w Polsce, nawet na własnym, to jednak bida. Rozwiń Dlatego chcę pracować tylko w mniejszym wymiarze czasu:) Ale te twoje kalkulacje i tak są błędne:) 5k na czysto miesięcznie z miliona bez naruszania kapitału, to dla mnie jeszcze opcja odłożenia czegoś z tej kwoty i powiększania kapitału bazowego, natomiast rozumiem, że komuś takie skromne życie może nie odpowiadać i chce żyć na wyższej stopie np chodząc często do knajp, podróżując itp. Edytowane 31 Grudnia 2024 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 W dniu 31.12.2024 o 14:44, P_M napisał(a): Dlatego chcę pracować tylko w mniejszym wymiarze czasu:) Ale te twoje kalkulacje i tak są błędne:) 5k na czysto miesięcznie z miliona bez naruszania kapitału, to dla mnie jeszcze opcja odłożenia czegoś z tej kwoty i powiększania kapitału bazowego, natomiast rozumiem, że komuś takie skromne życie może nie odpowiadać i chce żyć na wyższej stopie np chodząc często do knajp, podróżując itp. Rozwiń @RappaR to chyba chodzilo ze 6% przy 4% inflacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 W dniu 31.12.2024 o 16:07, memento1984 napisał(a): @RappaR to chyba chodzilo ze 6% przy 4% inflacji. Rozwiń Czyli ogółem 10%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 W dniu 31.12.2024 o 16:13, RappaR napisał(a): Czyli ogółem 10%. Rozwiń no ale @P_M liczy na golasa te 6% chyba (czyli 2% net), nie wiem czy bierze pod uwage jak moze wygladac opodatkowanie przychodow kapitalowych za 10+ lat, to sie tez moze zmienic. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 ============================================================= koniec roku, ostatnia sesja. przeszedlem mocno w gotowke (40%). mam np NXPI na minusie i nie wiem czy brac strate zeby zbilansowac ogolny+ (opodatkowany ~40%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 W dniu 31.12.2024 o 14:13, P_M napisał(a): Luźny, obligacje dają teraz 2,5%+ inflacja. Etf na s&p500 daje rocznie 10-12% na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. Rozwiń Które obligacje dają 2,5 plus inflacja? Te etf to też pamiętaj, że to jest dla okresu 40 lat a nie 10. Jak kupiłeś na szczycie banki dotcom to 14 lat wychodziłeś na zero. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 31 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 31 Grudnia 2024 (edytowane) W dniu 31.12.2024 o 18:16, fluber napisał(a): Które obligacje dają 2,5 plus inflacja? Rozwiń https://www.obligacjeskarbowe.pl/oferta-obligacji/obligacje-12-letnie-rod/rod1236/ W dniu 31.12.2024 o 18:16, fluber napisał(a): Jak kupiłeś na szczycie banki dotcom to 14 lat wychodziłeś na zero. Rozwiń Kupowanie etfu najlepiej rozkladac w czasie co miesiąc, zeby czegos takiego uniknąć Anyway i tak nie do konca tak jest: https://www.investopedia.com/ask/answers/042415/what-average-annual-return-sp-500.asp Edytowane 31 Grudnia 2024 przez P_M Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obywatelPP Opublikowano 11 Stycznia Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia Skupowanie długów - co sądzicie ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me Myself and I Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia jak tam? pęka bańka czy tylko mała przerwa i zaraz wracamy do pompowania AI marketów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 17:37, Me Myself and I napisał(a): jak tam? pęka bańka czy tylko mała przerwa i zaraz wracamy do pompowania AI marketów Rozwiń Jeżeli DeepSeek faktycznie jest taki dobry jak na razie wygląda, to możemy mieć powtórkę z dotcomów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 18:11, fluber napisał(a): Jeżeli DeepSeek faktycznie jest taki dobry jak na razie wygląda, to możemy mieć powtórkę z dotcomów. Rozwiń jest ocenzurowany, w c*** wie ilu tematach, na pewno nie wie nic o niewygodnych wydarzeniach z historii Chin, niski koszt jego utworzenia też jest mocno wątpliwy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 18:33, Krzemo napisał(a): jest ocenzurowany, w c*** wie ilu tematach, na pewno nie wie nic o niewygodnych wydarzeniach z historii Chin, Rozwiń A chatgpt nie jest ocenzurowany? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzemo Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 18:34, RappaR napisał(a): A chatgpt nie jest ocenzurowany? Rozwiń nie wiem, zapytaj go Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 17:37, Me Myself and I napisał(a): jak tam? pęka bańka czy tylko mała przerwa i zaraz wracamy do pompowania AI marketów Rozwiń 10% w skali roku pewne, mordeczko! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Me Myself and I Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 18:33, Krzemo napisał(a): jest ocenzurowany, Rozwiń poza kwestiami moralnymi to co to zmieni dla większości jak jest x razy tańszy w obsłudze (jeśli jest) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 18:11, fluber napisał(a): Jeżeli DeepSeek faktycznie jest taki dobry jak na razie wygląda, to możemy mieć powtórkę z dotcomów. Rozwiń pachnie jak te reklamy na sidebarze w przegladarce "xxxxxx zalozone przez jakis pokemonow disrupts the indunstry!" po c*** Ci Nvidia/Intel/AMD/TSM jak chinczyki na Gforce'u GTX 460 postawili lepszy model w rok. i maja nie inferior'alny model dla stawiania chat-botow Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
memento1984 Opublikowano 27 Stycznia Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia W dniu 27.01.2025 o 18:11, fluber napisał(a): Jeżeli DeepSeek faktycznie jest taki dobry jak na razie wygląda, to możemy mieć powtórkę z dotcomów. Rozwiń swoja droga, ciekawe ze w morde dzisiaj dostaje "hardware" (to przynajmniej widze, bo mam w "koszyku"), ale te wszystkie smieszne "blackboxowe" startupy w sferze "narzedzi" to musza srac w portki -> Chinczycy "doplacajacy" na poziomie centralnym do "narzedzi AI", robiac darmowa konkurencje w przestrzeni gdzie jakies pierwsze grosiki mozna zarobic na chat-botach/innych uslugach obcinajacych najnizszy "support" korporacyjny... wiekszosc tych gowno start-up'ow to nic tylko przyszly offloading gowno-value na nieswiadomych "inwestorow" via IPO. *puszczenie takiego chinskiego baka w przestrzen, ze 12miesieczny startup z Chin z kapitalem zalozycielskim $1.5mln = privately-owned, OpenAI Altmana pre-IPO... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi