Skocz do zawartości

Wojna płci

RappaR

Rekomendowane odpowiedzi

Nieznane dokumenty pokazujące mizoginię polityków pewnej partii!

Czytajcie koniecznie do końca, albo nie czytajcie wcale.

Dodarłem do niesamowitego materiału, w którym politycy pewnego ugrupowania wypowiadają się na temat tak oczywisty, jak równe prawa kobiet i mężczyzn. W tym przypadku chodzi o możliwość głosowania kobiet w wyborach powszechnych. Niby banalna sprawa i chyba wszyscy rozsądni ludzie nie powinni mieć w tej sprawie wątpliwości i stać na stanowisku, że nie może być tu miejsca na dyskryminację jednej z płci. Tak jednak nie jest. Oto dokładne cytaty poszczególnych polityków owej partii we wzmiankowanej materii (ich imiona i nazwiska ujawnię jeszcze w tym wpisie!).

Polityk nr 1: kobiety nie powinny mieć prawa do głosowania.

Polityk nr 2: zmian dających prawa kobietom w tej kwestii nie potrzeba.

Polityk nr 3: trzeba o tym rozmawiać. 

Polityk nr 4: zapytajmy o to mężczyzn. 

Polityk nr 5: brak równości w głosowaniu jest dobry, a mężczyźni powinni za głosowanie jeszcze więcej pieniędzy. 

Polityk nr 6: dajmy kobietom prawa wyborcze dopiero po tym, gdy mężczyźni w większości nie będą ginąć na frontach.

Dość! Chyba wystarczy cytowania tych haniebnych, nienawistnych, mizoginicznych i po prostu głupich wypowiedzi. Chyba wszyscy zgodzimy się, że taki język wykluczenia i dyskryminacji nie powinien nigdy mieć miejsca – ani w XIX wieku, ani teraz, ani w przyszłości. Kobiety i mężczyźni winni być równi wobec prawa i mieć takie same obowiązki, ale także uprawnienia. Stop mowie nienawiści i dyskryminacji ze względu na płeć!

A teraz małe przeprosiny. Powyższe wypowiedzi rzekomych mizoginicznych polityków zmyśliłem. Choć nie do końca. Ukradłem je ze strony Marcin Józefaciuk - Twój Poseł (mam nadzieję, że mi wybaczy) i tylko lekko zmodyfikowałem. Poseł zamieścił na swoim profilu sformułowania, które padły z ust polityków i polityczek KO w sprawie…zrównania wieku emerytalnego. Przypomnę: Polska jest JEDYNYM państwem UE (powtórzę – JEDYNYM), w którym taka dyskryminacja prawna istnieje.

Oto oryginalne wypowiedzi poszczególnych polityków i polityczek KO w tej materii:

Krzysztof Kwiatkowski: kobiety powinny mieć niższy wiek emerytalny.
Adam Szłapka: zmian nie potrzeba.
Patryk Jaskulski: trzeba rozmawiać.
Sławomir Nitras: zapytajmy kobiety.
Alicja Łepkowska-Gołaś: obecny wiek jest dobry, ale kobiety powinny dostawać wyższe emerytury.
Monika Rosa: zrównajmy wiek, gdy odciążymy kobiety od opieki.

Dlaczego dopuściłem się tej intelektualnej prowokacji? By zawstydzić tych polityków i polityczki, ale także wszystkich, używających podobnych „argumentów”. To hańba, że wszyscy Europejczycy są zwolennikami równego wieku emerytalnego kobiet i mężczyzn, a jedynie w naszym kraju te mizoandryczne poglądy są nadal prezentowane i to nie po kątach, ale przed kamerami.

Mój cel jest następujący – spowodować nie to, że wymienione osoby zmienią zdanie (bo na to jest za mało naiwny), ale by zaczęły się wstydzić swoich poglądów, by wypowiadały je ewentualnie po kryjomu (jak w niektórych środowiskach opowiada się antysemickie czy rasistowskie „żarty”). 

Ja – dokonując tej prowokacji – zrobiłem swoje. Teraz kolej na Was – rozpowszechniajcie ten wpis i twórzcie podobne, w których będziecie walczyć z nierównością, językiem nienawiści i jawnie prezentowaną niechęcią do jednej z płci i jej praw. Do dzieła!