Skocz do zawartości

Ranking ogórów

julekstep

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, MarcusCamby napisał(a):

Wyczekiwany ranking ogórów. Jak nie Baczewski, to teraz można pisać, że mocne leki, bo ostatnie dni to ocieranie się o stan agonalny ze względu na okropne choróbsko ( nie spodziewam się niestety życzliwości i szczerych życzeń szybkiego powrotu do zdrowia 😜 ). Także z opóźnieniem, ale jednak zapraszam do tego najbardziej znienawidzonego rankingu :)

Człowiek małej wiary ;) zdrówka życzę przede wszystkim 🏀🫂🌻 

Co do rankingu, cieszy docenienie Joka 👍 no i Ayton wymieniony obok Robinsona sprawiedliwie 🙃

Chociaż czuje, że w tym sezonie Ayton załapie się do ASG 🤞 🤫

Godzinę temu, MarcusCamby napisał(a):

Wyczekiwany ranking ogórów. Jak nie Baczewski, to teraz można pisać, że mocne leki, bo ostatnie dni to ocieranie się o stan agonalny ze względu na okropne choróbsko ( nie spodziewam się niestety życzliwości i szczerych życzeń szybkiego powrotu do zdrowia 😜 ). Także z opóźnieniem, ale jednak zapraszam do tego najbardziej znienawidzonego rankingu :)

1. Keldon Johnson - Największy plus tego kontraktu jest taki, że był podpisany sezon temu i rok wypłaty Bucks mają za sobą. I chociaż obecne offseason przyniosło nowych mocnych kandydatów, to jednak uważam, że Keldon jest tutaj wciąż liderem. Cztery lata ocierającego się o max kontraktu dla ofensywnego rolesa z bardzo kiepską defensywą to poziom obecnie na poziomie maksymalnie MLE. Licytacja o Niego między GM Bucks, a GM Kings od początku wydawała się szalona, nawet jeśli Keldon jako asset mocno zdystansował już swojego byłego klubowego kolegę z tego samego nabytku draftu co bezsprzeczny już bust Zion Williamson. Kontrakt od początku był nastawiony na lekkie przepłacenie, ale świetna ofensywa i bardzo mocno wyróżniające się na tej pozycji warunki fizyczne mogły sprawić, że kontrakt 10+ przy wciąż niezłym potencjale byłby akceptowalny. Niestety dla Bucks po podpisaniu tego masywnego kontraktu doszło do najgorszego i ten potencjał przestał być realizowany. -30 po dwóch ostatnich campach, głównie w ofensywie i Johnson jest po prostu średniakiem. Bucks już musieli oddać cennego Odena z swoim first pickiem, a to dopiero początek problemów, bo nawet ten ruch nie pozwala na utrzymanie obecnego core na przyszły sezon, a gdzie tu jeszcze myśleć o przedłużenie chociażby ciekawie się rozwijającego Bonesa Hylanda... Kontrakt jest też o tyle bolesny, że przy core Dejounte-SGA-Reid-Lively można by tutaj zbudować zespół do kilkuletniej walki o mistrzostwo. Niestety jedna potężna kotwica ciągnie ten projekt w dół.

2. Pascal Siakam - Nie jest to pierwsze FA, gdzie GM Lakers licytuje się z samym sobą. Bo chociaż Siakam miał na stole solidną ofertę ze strony Rockets to przebijanie od razu pięcioletnim supermaxem 30-letniego Pascala, który i tak u wielu ogarniętych GMów uchodził za problematycznego trzeba uznać za zdecydowanie pochopny ruch. Siakam to nie jest żadna ligowa topka ligi, bo chociaż jego ofensywa jest świetna to też sporo oddaje z drugiej strony parkietu. Siakam podpisał bajeczny kontrakt do końca swojej kariery i oczywiście balował całe lato co zaowocowało -33 na campach i wypadnięciem z TOP10 PF ligi, a to znając życie przy jego wieku i niskim potencjale dopiero początek tragedii. Lakers dwa lata są bez picku, także doradzałbym zostawić to co jest i pójść później w przebudowę oraz kategorycznie przestać oddawać kolejne dwa unprotected picki od "zaprzyjaźnionych" GMów, gdy zadzwonią z kolejną świetną propozycją przejęcia podejrzanego gracza. Tą organizacje na powierzchni i tak utrzymał głównie Fred VanVleet, ale patrząc po ostatnich campach i on uznał, że ma dosyć. I ja się nie dziwię.

3. Frank Ntilikina - Kolejny gracz Lakers i kolejny podjęty w licytacji z samym sobą, bo zainteresowanie Frankiem było żadne i sądzę że umowa na poziomie delikatnie powyżej MLE by w pełni wystarczyła, jeśli ktoś ceni taki profil gracza, bo ja osobiście widziałem w Nim od początku maksymalnie LLE playera. Ale mamy tutaj powtórkę z Marcusa Smarta, defensywny roles z bardzo podejrzaną ofensywą i nakręconym hype przez ten gorszy power ranking małostkowego dziennikarza z Florydy. Patrzę sobie z ciekawości, gdzie jest u mnie Frank i jest to poziom Jeremy Lamba czy Gary Trenta. Największy problem Franka jest taki, że jest on ofensywną kotwicą zespołu na kluczowej do odnoszenia zespołu. Słabe procenty i problem z dobiciem, nawet do 10 punktów na mecz. Ale Francuz to przecież głównie obrona, więc może tutaj jest faktycznie ten impact tak duży?... No niestety nie. Frank jest daleko za czołówką i w obronie obwodowej ledwo mieści się w pierwszej "30". Kiedy wspomniany wcześniej dziennikarz z Florydy umieścił sezon temu Lakers na czwartym miejscu do tytułu łapałem się za głowę. Kto? Kim? Oczywiście Lakers na będącym w kryzysie Zachodzie nie weszli nawet do Playoffs kolejny raz ośmieszając jego śmieszne predykcje. Kontrakt trochę niższy niż ten Smarta jakiś czas temu i Ntilkina coś tam wrzuci, ale to jest i tak w obecnych realiach umowa, której nikt nie przyjmie bez oddania picków na co GM Lakers nie powinien już sobie pozwalać.

4. Jamal Murray - W poprzednim notowaniu lider, ale obecnie zostały już tylko dwa lata kontraktu i chociaż nikt myślący o sukcesach nie przyjmie tej umowy to za chwilę być może będzie robiła za cenny expiring w odbudowującej swoją pozycje Los Angeles Clippers. Miał Jamal wzloty i upadki podczas campów, więc od podpisania umowy można powiedzieć, że zanotował regres i też efektem tego jest gdzie jest czyli po prostu niechcianym graczem w każdym klubie. Jeśli weźmie się jeszcze w garść i pozwoli sobie, chociaż raz mocniej przepracować lato to może po zakończeniu umowy zaczepi się gdzieś w roli cennego sixth mana z ławki, coś na wzór młodszej wersji Evana Fourniera.

5. Kelly Oubre - Jak jedne campy potrafią zmienić perspektywę gracza przekonał się o tym boleśnie Oubre. GM Jazz zaoferował swojemu herosowi, który mimo krótkiego stażu jest klubową legendą, ojcem mistrzowskiego tytułu dla Mormonów, w zaufaniu bardzo atrakcyjne extension, ale Kelly którego poprzednia umowa przez lata uchodziła za jedną z najlepszych, obecnie zawitał do niechlubnego rankingu ogórów. Potężne spadki w ataku spowodowały, że Kelly który miał atakować, może nawet poziom TOP5 wypadł w ogóle z pierwszej piętnastki na swojej pozycji. A też trzeba przyznać, że jest to trochę naciągane, bo Kelly już drugi sezon marnuje się w rotacji jako SG, mimo fatalnego handlingu, przeciętnych umiejętności outside i obrony, która jednak byłaby dużo lepsza w roli SF/PF. Także jego impact jest moim zdaniem jeszcze niższy niż przedstawiają to liczby. Kluczowe tu oczywiście będą następne campy, ale obecnie Oubre jest już tylko średnim uzupełnieniem układanki potencjalnie mistrzowskiego zespołu na sporej 6-letniej umowie. 

6. Dennis Schroder - Podobny casus co Oubre i raz jeden, a raz drugi był wyżej. Umowa Schrodera jest 4-letnia, jest starszy i ma dużo niższy potencjał. Ale jak pokazały campy tragiczny potencjał nie musi być wyrokiem i jego przejęcie nie musi być wcale, aż tak złą decyzją. Schroder na najbardziej konkurencyjnej pozycji w lidze utrzymał wciąż miejsce w TOP15 i obecnie stawiam go sportowo wyżej niż Kelly. Powinien wnieść sporą jakość do swojego nowego zespołu. Oczywiście pewien regres jest nieunikniony i ten topór, w końcu spadnie mocno podczas któryś campów i nagle GM Sonics obudzić się może z Dennisem na umowie na prawie 20mln na sezon, który nie będzie już w TOP30 na swojej pozycji czyli poziom obecnego Sassera/Hylanda.

7. Victor Oladipo - Stosy zapłonęły, gdy Oladipo pojawił się w ostatnim rankingu jeszcze nieśmiało na 10 pozycji i oczywiście złośliwym przytykom ignorantom nie było końca. Kolejny raz sprawdza się idealnie powiedzenie, że kto ma rację dzień wcześniej od innych, ten przez dobę uchodzi za idiotę. Nie trzeba było dużo czasu, by masywny kontrakt Oladipo zaczął uchodzić za tragiczny niewiele czasu później przy negocjacyjnym stole GMów. Nowy GM Pistons jednak nie oglądał się, aż tak bardzo na trade value i widząc potworny marazm w jakim od lat tkwi organizacja prowadzona przez legendarnego, ale już od lat w totalnej stagnacji SlaKB uznał, że trzeba przypomnieć lepsze czasy w MoTown. I Oladipo to oczywiście nie Allen Iverson, ale dawno Pistons nie byli w tak dobrym położeniu, by powalczyć może nawet o coś więcej niż tylko sama obecność w Playoffs. Wracając do Victora to oczywiście wiek zrobił swoje i dalej na campach notował regres, chociaż może już nie tak duży jak w pewnym momencie po podpisaniu swojej ogromnej umowy. Jakość sportowa jest wciąż spora i chociaż wszyscy są zgodni, że GM przepłacił za jego pozyskanie to sama umowa kończy się za trzy lata i może nie zrujnuje organizacji. 

8. Nikola Jokic - Podczas ostatniego rankingu Serb był czwarty i prognozowałem, że może być jeszcze gorzej. Poprzednie campy miał jednak bardzo mocne czym mocno podbił swoją sportową wartość. Oczywiście tegoroczne to znów duży spadek, więc Nikola wrócił na poziom z przed dwóch lat, a jego kontrakt wzrósł z około 17-18mln do prawie 22. Nikola wylądował, więc w takim czyśćcu, bo jego umowa chociaż wciąż astronomiczna to jednak pozwala mieć nadzieję, że ostatnie lata nie będą, aż takim obciążeniem dla budżetu bez wyraźnej jakości sportowej. Jokic wciąż jest świetnym graczem i jakiś zdesperowany GM może by go wziął do siebie, ale tu nie ma co liczyć na dopłatę do tego kontraktu na co wg ogłoszeń na bloku wciąż liczy sztab szkoleniowy Miami. 

9. Denid Avdija - W dniu draftu wydawał się potężnym prospektem. Bardzo dobry inside, obrona, handling i kreowanie jak na jego pozycje, solidna zbiórka. Wystarczyło podbić średni, chociaż nienajgorszy outside i byłby spokojnie teraz grajek na TOP10 ligi wśród SF. Patrzę na Niego teraz, już po tych 5 latach gry i widzę mam wrażenie tego samego gracza, który wchodził do ligi. W Bostonie liczono, że wreszcie karta się odwróci i te campy będą udane, niczym hazardzista stawiający któryś raz na czerwone po tym jak wcześniej wypadło dziesięć razy czarne. Niestety duży kontrakt nie zmotywował Avdiji do pracy i mamy spadek o 19 punktów. Na teraz to jest bardzo niewielkie wsparcie zespołu, za to całkiem spore obciążenie w kosztorysie, gdzie Celtics już zaczynają szukać oszczędności pod nowe umowy, chociażby Banchero. Pozostaje wierzyć, że 24 lata i wciąż sensowny potencjał pozwoli w końcu Izraelczykowi chociaż w części spłacić zaufanie do organizacji.

10. Obi Toppin - Korciło tutaj wrzucić jakieś duże nazwisko, a ciekawych kandydatów nie brakuje. Zostaje jednak biedniejsza wersja Avdiji czyli Toppin, który zaliczył jeszcze gorsze campy niż jego kolega z jednego narybku. Świeżo podpisany zawodnik złapał Pana Boga za nogi z tym kontraktem i nawet nie udawał, że jest zainteresowany bronieniem jego wartości. Spadek o 27 oczek dla 26 latka to już raczej zamknięcie sobie drogi do poważnego grania. GM Rockets miał swojego przepłaconego ulubieńca Harry Gilesa, teraz uznał że będzie Nim Obi Toppin. Chłop oczywiście jak dostanie minuty w tym zdecydowanie najgorszym rosterze ligi to może klepać sensowne staty, ale to sportowo jest gracz na jakieś LLE. Nie ma o kim rozprawiać. Ranking zamykam ligową płotką.

Honorable mentions: De'Andre Ayton, Harrison Barnes, Karl-Anthony Towns, Anthony Davis, Damian Lillard, James Harden, Kristaps Porzignis, Mitchell Robinson, PJ Washigton, Bam Adebayo, Kawhi Leonard, Tyler Herro, Jaylen Brown, Mikal Bridges, Bobby Portis, Nic Claxton, Russell Westbrook, Tyus Jones.

Pascal to luźno top 1

Kontrakt Keldona jest fatalny, ale to 4 lata za 64 bańki (czyli wciąż do wciśnięcia w mocny roster) z ciągle lekko plusowym potencjałem -> co daje nadzieje na jakiegoś ok rolsa wciąż

Kontrakt Pascala to wyrok śmierci -> ponad 100 baniek w 5 lat na dziwnego tweenera dominującego ofensywę z 39 potencjału...to jest nowy Shawn Marion w Lakers

Ntilikina na 3cim miejscu i porównywanie jego ofensywy do Smarta (gdzie jeden to typowy 3&D, który nie zabiera piłki lepszym kolegom i ma 45% z gry w karierze a drugi to typowy cancer, który jak przekracza w sezonie 40% to jest święto) to niezły kek. Ntilikina to jest świetny roles -> nawet przy grze outside (w sytuacji kiedy masz już dobrych scorerów na SF, PG). Zresztą sam próbowałem go wyciągnąć za spada (Draya) zanim ruszyłem po Josha :) 

Kristapsa i Browna nie powinno w ogóle być w honorable mentions, skoro oni przez najbliższe lata powinni dawać cyferki i impakt na poziomie All-NBA (czyli adekwatnie do swoich 'maxów')

Harrison Barnes źle wyglądał w momencie podpisywania, campy go totalnie wybroniły więc też nie powinno go tu być

Schroder za Ntilikiną (lol) czy nawet Oubre (tu najbardziej boli długość kontraktu tbh, bo to ciągle fajny grajek z pozytywnym potencjałem) też ciekawe z tym jego 29 potencjału....

Westbrook powinien spokojnie wbić do top10 -> klasa sportowa NA TERAZ się broni, ale potem to już będą modły o emeryturę (37 latek za 60/2...)

brakuje:

Bruno Fernando (jak na Sonics ~5 baniek to niski wymiar kary, ale to jest kolo za minimum/LLE a lepszy nie będzie)

Big 3 z Houston (Colby Jones, Jordan Miller, Drew Timme) -> niby to tylko bańka rocznie, ale na c*** takich randomów podpisywać na kilka lat do przodu? xD Jeszcze jakby tam chociaż potencjał był (jak u Balcerowskiego np.) to można to uznać za idiotyczne losy na loterię....ale tak to jest totalny mindfuck

Jordan Poole -> tu byłem pewien że go nie dasz bo go lubisz (tylko nie pamiętam czy w RL czy w simce, czy i tu i tu) a wiadomo że sympatia to 1szy czynnik w rankingach tego GORSZEGO z simkowych analityków a to jest luźno kandydat nie tylko do mentions ale do top10. Luźno. Średni scoring, całkowity brak obrony, neutralny potencjał (niby daje to jakąś nadzieję...ale pls braków tu jest za dużo) -> a to wszystko za 13 baniek rocznie...przez 5 lat. WOW

Kevin Porter Jr -> luźno do mentions, dziwaczny gracz na maxie

to chyba główne uwagi (DUŻO ZDRÓWKA)

Edytowane przez julekstep

41 minut temu, julekstep napisał(a):

Pascal to luźno top 1

Kontrakt Keldona jest fatalny, ale to 4 lata za 64 bańki (czyli wciąż do wciśnięcia w mocny roster) z ciągle lekko plusowym potencjałem -> co daje nadzieje na jakiegoś ok rolsa wciąż

Kontrakt Pascala to wyrok śmierci -> ponad 100 baniek w 5 lat na dziwnego tweenera dominującego ofensywę z 39 potencjału...to jest nowy Shawn Marion w Lakers

Ntilikina na 3cim miejscu i porównywanie jego ofensywy do Smarta (gdzie jeden to typowy 3&D, który nie zabiera piłki lepszym kolegom i ma 45% z gry w karierze a drugi to typowy cancer, który jak przekracza w sezonie 40% to jest święto) to niezły kek. Ntilikina to jest świetny roles -> nawet przy grze outside (w sytuacji kiedy masz już dobrych scorerów na SF, PG). Zresztą sam próbowałem go wyciągnąć za spada (Draya) zanim ruszyłem po Josha :) 

Kristapsa i Browna nie powinno w ogóle być w honorable mentions, skoro oni przez najbliższe lata powinni dawać cyferki i impakt na poziomie All-NBA (czyli adekwatnie do swoich 'maxów')

Harrison Barnes źle wyglądał w momencie podpisywania, campy go totalnie wybroniły więc też nie powinno go tu być

Schroder za Ntilikiną (lol) czy nawet Oubre (tu najbardziej boli długość kontraktu tbh, bo to ciągle fajny grajek z pozytywnym potencjałem) też ciekawe z tym jego 29 potencjału....

Westbrook powinien spokojnie wbić do top10 -> klasa sportowa NA TERAZ się broni, ale potem to już będą modły o emeryturę (37 latek za 60/2...)

brakuje:

Bruno Fernando (jak na Sonics ~5 baniek to niski wymiar kary, ale to jest kolo za minimum/LLE a lepszy nie będzie)

Big 3 z Houston (Colby Jones, Jordan Miller, Drew Timme) -> niby to tylko bańka rocznie, ale na c*** takich randomów podpisywać na kilka lat do przodu? xD Jeszcze jakby tam chociaż potencjał był (jak u Balcerowskiego np.) to można to uznać za idiotyczne losy na loterię....ale tak to jest totalny mindfuck

Jordan Poole -> tu byłem pewien że go nie dasz bo go lubisz (tylko nie pamiętam czy w RL czy w simce, czy i tu i tu) a wiadomo że sympatia to 1szy czynnik w rankingach tego GORSZEGO z simkowych analityków a to jest luźno kandydat nie tylko do mentions ale do top10. Luźno. Średni scoring, całkowity brak obrony, neutralny potencjał (niby daje to jakąś nadzieję...ale pls braków tu jest za dużo) -> a to wszystko za 13 baniek rocznie...przez 5 lat. WOW

to chyba główne uwagi (DUŻO ZDRÓWKA)

To dawaj swój 

Widać jak ogromną mamy ocenę w wycenach zawodników i uwierz nikt nie żałuję tak ja, że tego Ntilikina sobie nie przejąłeś :(

Westbrook w wieku 37 lat będzie lepszy niż Jaylen Brown w wieku myślę 33 lat. Brakuje tutaj konsekwencji w Twoim myśleniu. Jaylenowi grozi casus Victora Oladipo w może mniejszym stopniu, ale jednak trzeba brać pod uwagę pułap z jakiego Ci zawodnicy spadają. Porzignis to też ciężki temat, śmiesznie by było teraz przywoływać jak nazywałeś go stat-padderem :P

43 minuty temu, julekstep napisał(a):

Za LLE to na rynku C latały takie nazwiska jak Mamukalashvili, Kai Jones czy 35-letni Dedmon. A ty sikałeś w gacie po podpisaniu Jordana Bella za MLE. Kontrakt Bruno jest trochę powyżej MLE, także przepłacony jest nieznacznie. Poziom sportowy takiego Bitadze.

47 minut temu, julekstep napisał(a):

Na pewno nie z RL NBA :) Chodzi o simkę, mój chłopak z draftu. Przyznam, że zupełnie nie rozumiem tego nawróconego hejtu w Jego stronę, gdy wydawało się, że Wolves swoimi wynikami, gdzie Poole był pierwszą opcją zagrali Ci na nosie. Ofensywnie to jest bardzo dobry gracz z na tyle dobrym handlingiem i passingiem, że może też przy kontuzji Moranta grać jako PG. Wydaje mi się, że nawet taki scenariusz oglądaliśmy w Playoffs. Ten rozwój faktycznie trochę zahamował z tego co obserwuje, bo zaraz po oddaniu go miał świetne campy. Jeśli to jest przepłacona umowa to raczej nieznacznie. Zresztą już trzy sezony temu porównywałem go, chociażby do Brunsona. 

54 minuty temu, julekstep napisał(a):

Po za handlingiem jest we wszystkim bardzo dobry. Nie widzę zastrzeżeń. Raczej trzeba się zastanawiać czy zaraz nie przeskoczy dziadków i nie zawita do TOP15. Grizzlies by też pomogło wreszcie zrezygnowanie z taktyki balanced i oparcie gry właśnie na takich nazwiskach jak Porter czy Murray.

17 minut temu, eMeS napisał(a):

No Mitchell Robinson to w topce powinien być. Z głowy piszę ale czy to nie maxowy C z 66 post D?

Chłopie, Ty byś go latem z dopłatą dwóch picków przyjął i jeszcze mi dłoń ucałował. Lavine się kontrakt skończył, to teraz umniejszanie Mitchella Robinsona? :) Topka driveD i blokD czyli dla mnie najważniejsze skille u centrów, bo postD to miałby większe znaczenie jakbyśmy grali więcej balanced/inside. W zeszłym sezonie najlepszy stocker w lidze. Julek go okrutnie zabił na campach, ale wciąż jest doskonałym obrońcą.

Ciężki kontrakt, ale na pewno nie topka :) Spójrzcie na rynek C. Stary dziadek Dieng kupiony za bardzo fajnego prospekta Sharpe po świeżych campach +58 czy Hartenstein, który jest już daleko w tyle idący za Markannena. Niby pojawiło się sporo nowych twarzy, ale też sporo wypadły i ten rynek u centrów jest najbardziej narażony na zmiany.

Jak zwykle przybiegł klakier Julka... 😏

2 godziny temu, julekstep napisał(a):

2 godziny temu, julekstep napisał(a):

Ile twoim zdaniem powinien zarabiać gracz, któremu można dać dużą rolę w ataku kręcący 26,7 ppg, 5,8 rpg i 5,5 apg? Oczywiście rad byłbym podpisując go za 6 baniek (tyle łykał już w pierwszym etapie) jednak odpuszczenie go za darmo nie wchodziło w grę a podbijacz był agresywny.

5 godzin temu, julekstep napisał(a):

no na pewno kontrakt Mitchella >>>>>> kontrakt Ntilikiny jeśli chodzi o ogórowość

Imo to Robinson absolutna topka, ba moze i kontrowersyjna teza ale przebija nawet Siakama, choc to moze sie zmienic w przyszlosci ofc, z Siakamem to taki case, że obok bida jedyny chyba typ potrafiacy zapodawac 30/10 co mecz, to ma jednak znaczenie

17 godzin temu, julekstep napisał(a):

Jak mówisz to tylko mln rocznie a mam zapewnionych graczy do tanku 😉 zresztą są to graczy z rl nba których przez beGM obserwuje i chciałem aby utrzymali się chociaż na czas przebudowy 😉

31 minut temu, julekstep napisał(a):

uwielbiam ten paradoks

campy pójdą źle -> WINA JULKA

campy pójdą dobrze -> zasługa dobrego nosa GMa!

Ten co dostał setki rekontr od mnie i innych GMów, a w odpowiedzi rzucił próbę śmiesznego take, a resztę tradycyjnie zamiótł pod dywan :)

Julek is being Julek!