Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

10 minut temu, mayor napisał(a):

Nawet jeżeli to brak rozsądku, to mimo wszystko Żeleński mi zaimponował. Zamiast stulić uszy i miałczeć, on się odszczekiwał "swoim prześladowcom z pańskiego dworu". Facet ma cojones, nawet w takiej beznadziejnej ustawce przeciwko dwójce większych i silniejszych. Trump był dumny ze swojego występu przed kamerami, nawet się chełpił że to było "great TV", tylko dla którego widza ? Chyba najbardziej dla Putina 

Też widać jak nasza demokracja jest sterowana. Pierwsze h w tvn24 i republika przekaz „fajnie że Trump o nas wspomniał” a dopiero po jakimś czasie uśmiechnięci krytyka trumpa a pisowcy jeszcze nie ustalili wersji z powodu różnic czasowych. 

15 minut temu, Koelner napisał(a):

a pisowcy jeszcze nie ustalili wersji z powodu różnic czasowych. 

Chyba bardziej z powodu "language difficulties " niż różnic czasowych. Pewnie oglądali ten show z podłożonym tłumaczeniem lektora, a ten przekaz mocno odbiega od oryginalnej wersji 

2 godziny temu, Koelner napisał(a):

Podobają mnie się Ukraińcy. Mają mln armię w polu, naród za sobą i się nie pierdolą. 

Nie ma znaczenia poziom taktyczny i operacyjny na ocenę tego "kto" wygrywa wojnę. Na poziomie strategicznym i politycznym wygrywa ją Ukraina. 

Godzinę temu, DLT_Braddock napisał(a):

Nie ma znaczenia poziom taktyczny i operacyjny na ocenę tego "kto" wygrywa wojnę. Na poziomie strategicznym i politycznym wygrywa ją Ukraina. 

Najgorsze, że nasi najważniejsi politycy nie potrafią w politykę, zamiast robić biznes i politykę na najwyższym poziomie, to znowu nadstawiają bezinteresownie tyłka... 

Godzinę temu, DLT_Braddock napisał(a):

Mimo wszystko ciężko mówić o tym, że ktoś tą wojnę wygrywa. Na obecnym etapie Rosja ją na pewno przegrywa a Ukraina nie przegrała. 

10 minut temu, P_M napisał(a):

Najgorsze, że nasi najważniejsi politycy nie potrafią w politykę, zamiast robić biznes i politykę na najwyższym poziomie, to znowu nadstawiają bezinteresownie tyłka... 

dlaczego uważasz że bezinteresownie jest wspierać aby gdzieś tam w Donbasie napierdalali się Ukraińcy z kacapami?

10 minut temu, Koelner napisał(a):

dlaczego uważasz że bezinteresownie jest wspierać aby gdzieś tam w Donbasie napierdalali się Ukraińcy z kacapami?

Chodzi o pokazanie takiego bezinteresownego/darmowego wsparcia. To, że w naszym interesie jest, żeby ten konflikt był jak najdalej od nas i powstrzymywanie Rosjan przed atakiem na nas to sprawa oczywista, to że nie ogarniamy przy tym żadnych umów na zasadzie pomocy w postaci pożyczek/kredytów/ustalania wspólnych biznesów to drugie. Kolejna sprawa, że takie jednostronne wpisy pozycjonują nas afrontem w stosunku do administracji USA, gdzie Trump i jego obóz już i tak z górki patrzy na Tuskową ekipę, a Ci jeszcze dokładają, to już mogliby próbować za jakichś mediatorów i też próbować cos uszczknąć z tego tortu, powołując się na wieloletnie relacje USA i Polski i silnej polonii budującej też dobrobyt ich kraju, jako też jednej z najlepszej grupy migracyjnej pod względem asymilacji/przestępczości itp.

Możliwości lepszego rozegrania tej medialnej ustawki dla naszego kraju bez liku z perspektywy laika, nie mając wszystkich narzędzi dyplomacji, ani wiedzy jaką ma rząd, zapewne można by o wiele więcej z tego wyciągnąć.

Edytowane przez P_M

15 minut temu, P_M napisał(a):

Nie, najlepiej uzbroic sasiada a pozniej opowiadac sie za jego wrogiem, majac jeszcze w swoich granicach ponad milion obywateli tegoz sąsiada 🥴 trump nas obroni tak jak roosvelt nas przed stalinem bronił 😑 i jeszcze to żałosne  podpowiadanie do zeleńskiego "bądź jak duda, ukorz się" ... ja p.erdole moze to i rozsadne, ale ta polska to znana byla z tego ze chociaz honoru jej nie brak, teraz nawet tego nie mamy

2 minuty temu, elwariato napisał(a):

Nie, najlepiej uzbroic sasiada a pozniej opowiadac sie za jego wrogiem, majac jeszcze w swoich granicach ponad milion obywateli tegoz sąsiada 🥴 trump nas obroni tak jak roosvelt nas przed stalinem bronił 😑 i jeszcze to żałosne  podpowiadanie do zeleńskiego "bądź jak duda, ukorz się" ... ja p.erdole moze to i rozsadne, ale ta polska to znana byla z tego ze chociaz honoru jej nie brak, teraz nawet tego nie mamy

Nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego twój "rant" z tym co napisałem? 

4 minuty temu, P_M napisał(a):

Nie bardzo rozumiem, co ma wspólnego twój "rant" z tym co napisałem? 

A co napisałeś? 

Że powinniśmy się bezkrytycznie poddać narracji Trumpa bo nie umiemy w politykę 

Ten człowiek jest bardzo niebezpieczny i po raz kolejny potwierdza się że jest proputunowski 

On na szczęście za 4 lata zejdzie z urzędu a może i wykituje wcześniej 

Jasne że ma w dupie Polske, ma w dupie Ukrainę ale czy USA first? 

First jego ego i układy z Rosją 

Tusk mógł mieć rację mówiąc o jego związkach z KGB 

1 minutę temu, josephnba napisał(a):

co napisałeś? 

Zupełnie nie napisałem, że powinniśmy się poddać narracji Trumpa... Skąd to wziąłeś?

32 minuty temu, P_M napisał(a):

Co?

Nie wiedziałem, że robienie laski jedynemu slusznemu Panu to potrafienie w politykę. 

https://www.independent.co.uk/news/world/politics/zelensky-support-messages-trump-justin-trudeau-b2707113.html

Zelensky was quickly supported in posts on X by the leaders of France, Sweden, Germany, Ireland, Finland, Denmark, The Netherlands, Austria, Luxembourg, Slovenia, Canada, Croatia, Romania, Poland, the Czech Republic and Portugal, among other nations.

1 minutę temu, Pablo81 napisał(a):

Co?

Nie wiedziałem, że robienie laski jedynemu slusznemu Panu to potrafienie w politykę. 

https://www.independent.co.uk/news/world/politics/zelensky-support-messages-trump-justin-trudeau-b2707113.html

Zelensky was quickly supported in posts on X by the leaders of France, Sweden, Germany, Ireland, Finland, Denmark, The Netherlands, Austria, Luxembourg, Slovenia, Canada, Croatia, Romania, Poland, the Czech Republic and Portugal, among other nations.

Następny, czytajcie ze zrozumieniem...

Nie napisałem, żeby Polska zgadzała się w tym momencie z narracją Trumpa, ale twitty tak jednoznaczne nie są dobre, po prostu. 

Nasi politycy powinni widzieć szanse jakie tego typu sytuacje tworzą. Weźmy taką Turcję z Erdoganem, która wielokrotnie stawia się jako mediator i tu jedni myślą, że są prorosyjscy, a potem dzieją się dziwne akcje z portami i statkami i Erdogan też już nie raz zostawił Putina na lodzie.

Nasza polityka dalej jest z tych naiwno-romantyczno-honorowych.

3 minuty temu, P_M napisał(a):

Nie napisałem, żeby Polska zgadzała się w tym momencie z narracją Trumpa, ale twitty tak jednoznaczne nie są dobre, po prostu. 

Nasi politycy powinni widzieć szanse jakie tego typu sytuacje tworzą. Weźmy taką Turcję z Erdoganem, która wielokrotnie stawia się jako mediator i tu jedni myślą, że są prorosyjscy, a potem dzieją się dziwne akcje z portami i statkami i Erdogan też już nie raz zostawił Putina na lodzie.

Nasze tweety zgodne są z tweetami przywódców proukrainskich krajów. 

Dość wyraźnie napisałeś, co masz na myśli. Inni zrozumieli podobnie.

14 minut temu, josephnba napisał(a):

A co napisałeś? 

Ten człowiek jest bardzo niebezpieczny i po raz kolejny potwierdza się że jest proputunowski 

On na szczęście za 4 lata zejdzie z urzędu a może i wykituje wcześniej 

Jasne że ma w dupie Polske, ma w dupie Ukrainę ale czy USA first? 

First jego ego i układy z Rosją 

Tusk mógł mieć rację mówiąc o jego związkach z KGB 

Staropolskie przysłowie mówi -"po złym panie, jeszcze gorszy nastanie " .Nawet jak wykituje ,to Vance jest sto razy gorszy i bardziej proputinowski od Trumpa. Wystarczy posłuchać  wczorajszej tyrady JDV przeciwko Ukrainie 

7 minut temu, P_M napisał(a):

Czyli napisałeś to ci napisałeś i co zrozumieliśmy tylko może trochę łagodniej niż my 

Ja w politykę też nie umiem bo będąc tam naplulbym na buty temu vice a Trumpa zlałbym i wyszedł bez słowa 

Nie szanujesz mnie mówi typ, który nazywa cię dyktatorem i dodaje że nie masz nic do gadania 

Kuriozum 

5 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Nasze tweety zgodne są z tweetami przywódców proukrainskich krajów. 

Dość wyraźnie napisałeś, co masz na myśli. Inni zrozumieli podobnie.

Użyje staropolskiego argumentu wszystkich mam w Polsce "Jak wszyscy będą skakać w ogień to też skoczysz?"

2 minuty temu, josephnba napisał(a):

Czyli napisałeś to ci napisałeś i co zrozumieliśmy tylko może trochę łagodniej niż my 

Nie. 

2 minuty temu, josephnba napisał(a):

Ja w politykę też nie umiem bo będąc tam naplulbym na buty temu vice a Trumpa zlałbym i wyszedł bez słowa 

Nie szanujesz mnie mówi typ, który nazywa cię dyktatorem i dodaje że nie masz nic do gadania 

Tak, emocjonalność nie jest cechą dobrego polityka. Dobrze, że nim nie jesteś.

57 minut temu, P_M napisał(a):

Tylko ja mam wrażenie że te tweety to tak jakby kwiatki kredkami malowali na chodniku?

Ja dalej nie rozumiem jak ma Europa ma pomagać Ukrainie w tej wojnie na poziomie US? 

Broń? Wywiad? Rozpoznanie? Szkolenie?

UK imho nic nie zrobi bez US.

Trump nie jest pro Rosyjski tylko jest pro USA a że czasem według niego interesy mogą być zbieżne to tak to wygląda stety / niestety.

Rosjanie jakoś skomentowali tą wczorajszą szopkę?

2 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Nie. Tylko jak Trump skoczy to skoczę.

Again, nigdzie nie napisałem, że mamy skakać jak Trump. Spozycjonowanie się jako mediator, nie oznacza pozycji protrumpowskiej.