Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

30 minut temu, fluber napisał(a):

@DRK czy oni próbują powiedzieć, że ta rakieta jebła w Polskę a potem wróciła do domu, a teraz sprawdzają czy wróciła w całości? WTF?

Tu poniżej wcześniejszy komunikat o ,,obserwowaniu radiolokacyjnym" obiektu aż do ,,miejsca zaniku sygnału".

Miło byłoby gdyby Dowództwo Operacyjne podało w powyższym komunikacie informację, gdzie utracono ten sygnał (woleli jednak tego nie robić). Trzeba szukać samemu. 

,,W TVN24 rzecznik powiedział, że sygnał z obiektem utracono w okolicach Zamościa, trwa ustalanie, czy obiekt spadł czy kontynuował lot."

Powyższy cytat znalazłem m.in tu:

https://defence24.pl/wojna-na-ukrainie-raport-specjalny-defence24/polska-podniosla-gotowosc-obrony-powietrznej-trwaja-poszukiwania-obiektu

Czyli 2+2 =5

Utrata sygnału pod Zamościem = rakieta znowu walczy na Ukrainie.

Ja nie wykluczam, że nie niepokojona u nas ruska rakietka spadła gdzieś pod Lwowem. Tylko nie widzę przesłanek by tak stwierdzić kategorycznie.

Tym bardziej, że

193553584_147332930753759_76085463726662
wguUF-i5kBB.png

Gmina Łaszczów
12 godz. temu

UWAGA !
Mieszkańcy Gminy Łaszczów
W związku z poleceniem Wojewody Lubelskiego i pismem 2LPOT w sprawie przekazania informacji mieszkańcom o obecności żołnierzy na terenie naszej gminy objętej poszukiwaniami przekazujemy poniższą treść:
„Zgodnie z uzgodnieniami poczynionymi wspólnie z Wojewodą Lubelskim – Panem Krzysztofem Komorskim, zwracam się z prośbą o przekazanie informacji do Wójtów Gmin, które zasięgiem terytorialnym obejmują miejscowości: Komarów Osada, Wożuczyn, Wolica Brzozowa, Zamłynie, Pukarzów oraz Zwiartówek o zaplanowanych wzmożonych ruchach dużej ilości żołnierzy na tych terenach w dniu 30.12.2023 r., od godz. 09.00 do zmroku, w związku z poszukiwaniem niezidentyfikowanego obiektu powietrznego.

LoL

W sprawie rakiety nie ma absolutnie żadnej roznicy miedzy tym i tamtym rządem.

- nie zestrzelili rakiety (tak samo)

- beda jej szukac nastepne pół roku (tak samo)

- w sumie niewiedzą co sie stało (tak samo)

- podali oficjalne info tylko dlatego ze wycieklo to z szybkością światła.

SOPy takie same xD

Edytowane przez agresywnychomik
SOP

5 minut temu, agresywnychomik napisał(a):
LoL

- beda szukać jej szukac nastepne pół roku (tak samo)

Ad.2 Mogą nie znaleźć bo granica blisko i jednak mogła wylecieć od nas. Ale tego nie wie nikt.

Ad.4 Bo ta wczorajsza leciała nisko, ludzie uslyszeli, zobaczyli i zgłosili służbom. Za to wyszło na jaw.

Jeszcze jedna zbieżność 🤣

Tamta z kwietnia też była znaleziona pod Zamościem.

3 godziny temu, agresywnychomik napisał(a):
LoL

- beda jej szukac nastepne pół roku (tak samo)

SOPy takie same xD

Może dlatego, że to nie rząd zestrzeliwuje rakiety, a wojsko? :) No nie wiem jak myślicie? 

Błaszczak się chwali jeszcze, że to kupiony przez niego sprzęt nie zestrzelił :)

40 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Może dlatego, że to nie rząd zestrzeliwuje rakiety, a wojsko? :) No nie wiem jak myślicie? 

Trafna uwaga. 

Dodałbym małą poprawkę. U nas rakiet nie zestrzeliwuje rząd. Ani wojsko.

Wojsko za to szuka rakiet.

Uwaga. Będę chwalił Niemców.

Dopóki na tym terenie (południe lubelskiego) stacjonowała aliancka bateria patriot Wehrmachtu postawiona tu po Przewodowie , był spokój. Niemcy zwinęli się, jak była u nas zmiana władzy,  i znowu ciekawie robi się w polskiej przestrzeni powietrznej.

21 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

I? Nie zreformował jeszcze wojska? Za dużo czasu mial?

20 minut temu, DRK napisał(a):

Trafna uwaga. 

Dodałbym małą poprawkę. U nas rakiet nie zestrzeliwuje rząd. Ani wojsko.

Wojsko za to szuka rakiet.

Uwaga. Będę chwalił Niemców.

Dopóki na tym terenie (południe lubelskiego) stacjonowała aliancka bateria patriot Wehrmachtu postawiona tu po Przewodowie , był spokój. Niemcy zwinęli się, jak była u nas zmiana władzy,  i znowu ciekawie robi się w polskiej przestrzeni powietrznej.

Niemcy oferowali swoją pomoc w obronie polskiego nieba. Jaro odmówił.

55 minut temu, Pablo81 napisał(a):

@Pablo81  ale poszedleś po łatwiźnie. Wszystkie podane przez Ciebie linki z listopada 2022, z mediów mocno zaprzyjażnionych z jedną stroną. Choć oczywiście nie kwestionuję, że prezes mlaskał głupio wtedy w listopadzie 2022  na niemiecką ofertę. 

Ja zapodałem Ci link z listopada z obecnego roku, który jest aktualniejszy i z bardziej obiektywnego źródła, (skoro ma przedrostek Euro to pewnie i tak nie kocha Kaczyńskiego :)) . Wynika, z tej najnowszej informacji, że to Niemcy sami chcieli zakonczyć misję, która i tak była kilkakrotnie przedłużona na polską prośbę(mieli być poczatkowo przez pół roku).

Żadnego tu wobec Niemców nie mam zarzutu. Przyjechali (nie musieli), pomogli i wrócili do siebie. Trzeba powiedzieć danke i tyle. Raczej nikt ich nie wyrzucał.

Edytowane przez DRK

20 minut temu, DRK napisał(a):

@Pablo81  ale poszedleś po łatwiźnie. Wszystkie podane przez Ciebie linki z listopada 2022, z mediów mocno zaprzyjażnionych z jedną stroną. Choć oczywiście nie kwestionuję, że prezes mlaskał głupio wtedy w listopadzie 2022  na niemiecką ofertę. 

Ja zapodałem Ci link z listopada z obecnego roku, który jest aktualniejszy i z bardziej obiektywnego źródła, (skoro ma przedrostek Euro to pewnie i tak nie kocha Kaczyńskiego :)) . Wynika, z tej najnowszej informacji, że to Niemcy sami chcieli zakonczyć misję, która i tak była kilkakrotnie przedłużona na polską prośbę(mieli być poczatkowo przez pół roku).

Żadnego tu wobec Niemców nie mam zarzutu. Przyjechali (nie musieli), pomogli i wrócili do siebie. Trzeba powiedzieć danke i tyle. Raczej nikt ich nie wyrzucał.

Z podanego przez Ciebie źródła nie wynika, że cytowany tam Pistorius definitywnie mówi tschuss.

15 minut temu, agresywnychomik napisał(a):

Przygotowywal sie do tej roli od dłuższego czasu, widzial słabość poprzednikow w podobnej sytuacji, którą jego obóz lekko wyśmiewał zrobił cokolwiek innego? 

Ale ministerstwo obrony, to nie kiosk ruchu. Ogarnięcie stanu posiadania trochę zajmuje. Byłby głupcem robiąc reformy bez dogłębnego zbadania na czym stoi. A za to, że wszystko rozciąga się w czasie możemy podziękować p. Prezydentowi.

Godzinę temu, Pablo81 napisał(a):

Z podanego przez Ciebie źródła nie wynika, że cytowany tam Pistorius definitywnie mówi tschuss.

Nie bardzo wiem, do czego nawiązujesz. 

W każdym bądź razie w nagłówku jak wół jest podane:

Niemieckie ministerstwo obrony poinformowało, że jeszcze w tym tygodniu dobiegnie końca misja polegająca na wsparciu polskiej obrony przeciwlotniczej. Została ona i tak już na kilka miesięcy na prośbę Warszawy przedłużona.

Więc strona polska chciała, aby Niemcy byli dużej. A Kaczyński w listopadzie 2023 to już w ogóle miał mało do gadania.

I jeszcze jeden śródtytuł:

Patrioty miały być tylko pół roku

I jeszcze jeden

Pistorius: Trzeba zregenerować personel i sprzęt.

Naprawdę tym razem Niemców nikt nie wyganiał.

Z resztą nie o to się rozchodzi. Dziwnym trafem, (a może to nie przypadek?) gdy były te trzy baterie niemieckich patriotów była cisza, ledwie wyjechali już coś nad głowami lata. Co gorsze nie wiadomo co, czyje to i co się z tym stało.

•  
Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej, 

Edytowane przez DRK

1 minutę temu, DRK napisał(a):

Nie bardzo wiem, do czego nawiązujesz. 

W każdym bądź razie w nagłówku jak wół jest podane:

Niemieckie ministerstwo obrony poinformowało, że jeszcze w tym tygodniu dobiegnie końca misja polegająca na wsparciu polskiej obrony przeciwlotniczej. Została ona i tak już na kilka miesięcy na prośbę Warszawy przedłużona.

Więc strona polska chciała, aby Niemcy byli dużej. A Kaczyński w listopadzie to już w ogóle miał mało do gadania.

I jeszcze jeden śródtytuł:

Patrioty miały być tylko pół roku

I jeszcze jeden

Pistorius: Trzeba zregenerować personel i sprzęt.

Naprawdę tym razem Niemców nikt nie wyganiał.

Z resztą nie o to się rozchodzi. Dziwnym trafem, (a może to nie przypadek?) gdy były te trzy baterie niemieckich patriotów była cisza, ledwie wyjechali już coś nad głowami lata. Co gorsze nie wiadomo co, czyje to i co się z tym stało.

•  
Ta strona korzysta z ciasteczek. Dalsze korzystanie ze strony oznacza zgodę na ich użycie. Aby dowiedzieć się więcej, 
xs

Wycofanie Patriotów z Polski wytłumaczył zaś „pilną potrzebą regeneracji personelu i sprzętu, aby móc wypełniać zobowiązania sojusznicze Niemiec w nadchodzących latach.”

I nie powiekszaj, proszę, tak tekstu jest to bardzo irytujące i niekulturalne. 

14 minut temu, Pablo81 napisał(a):

I nie powiekszaj, proszę, tak tekstu jest to bardzo irytujące i niekulturalne. 

Mnie też powiększanie czcionek irytuje :)

I w żadnym razie nie chciałem być niekulturalny. To wyszło niezamierzenie. Po prostu skopiowałem nagłówki w ich orginalnej formie i bezpośrednio je tu wkleiłem. Ani trochę nie ingerowałem w ich formę. 

3 minuty temu, DRK napisał(a):

Mnie też powiększanie czcionek irytuje :)

I w żadnym razie nie chciałem być niekulturalny. To wyszło niezamierzenie. Po prostu skopiowałem nagłówki w ich orginalnej formie i bezpośrednio je tu wkleiłem. Ani trochę nie ingerowałem w ich formę. 

Spoko. Po prostu się zdziwiłem, bo zawsze jest kultura w twoim wykonaniu.

@Pablo81

Haha. Za młodu mnie wywalili (tu powinno być inne słowo:)) ze studiów w Krakowie bo miałem mało kulturalną spinę z wykładowcą na jeden z historycznych tematów. Trochę za bardzo dołożyłem do pieca, ale on też.  Musiałem kończyć studia w Lublinie. 

Ci w Krakowie poglądów mi nie  zmienili, ale kultury chyba trochę nauczyli. Już się nie podpalam.

W dniu 28.12.2023 o 20:07, DLT_Braddock napisał(a):

Pierdoły? Przecież wszystkie moje przewidywania co do rozwoju wojny na Ukrainie sprawdzają się. Wszystkie!!!

Ależ nie krępuj się. Zacytuj proszę te swoje przewidywania które się sprawdziły co do wojny.. Bo ja wiem ,że masz w sobie megalomanie ale ja mam wrażenie wręcz odwrotne. Myliłeś się we wszystkim co dotyczy tej wojny. Poczynając od powodu wybuchu tej wojny...

Ale ze spokojem wrzucaj te swoje wpisy sprzed dwóch lat które się sprawdziły