Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, partyzantka. Podczas budowy podpalił się da h budynku. Bez jaj, zaraz wypadki samochodowe będą ukraińską dywersją.

Zwycięstwo Ukrainy to wschodnie granicę sprzed 2014 a co do Krymu, to choćby nie wiem co to Sewastopol będzie rosyjski. A jak Rosja zaprzestanie działań wojennych to Zachód rozkradanie Ukrainę. Więc i tak źle i tak niedobrze. 

Na wschodzie sytuacja jest niespecjalnie, bo Ruscy mają straszne parcie i idą do przodu bez patrzenia na straty. 

7 godzin temu, jack napisał:

Bartosiak jest nieznośny w tym clicbaitowym tonie zwiastującym koniec świata. Wróżąc z fusów wymyśla najczarniejsze scenariusze, które się najlepiej sprzedają. 

Ma specyficzny styl i nieco wybujałe ego. Ale trzeba mu przyznać, że pierwszy rozruszał temat geopolityki, mówił o konflikcie USA-Chiny i możliwym konflikcie na Wschodzie, jak u nas jeszcze nikt się tymi sprawami nie interesował, wszyscy żyli w poczuciu końca historii. I ładnie umie opowiadać, więc od czasu do czasu można posłuchać ;)   

10 godzin temu, ely3 napisał:

Bo możesz nam powiesz co zrobił polski rząd w temacie zabezpieczenia Polski i Orlenu na wypsaek odejścia od rosyjskiej ropy?

Na wypadek odejścia od ruskiej ropy, jesteśmy w stanie spokojnie zaspokoić Polski rynek i dostarczyć ropę Niemcom, którym brakuje w takim przypadku z 18-20 % (produkcja - paliwo, oleje itp) Podobnie z gazem. Pompowaliśmy zbiorniki do 80 %, średnia EU<30. Mamy przepustowość, aby dostarczyć na niemiecki rynek >25% zapotrzebowania na ropę, zaspokajając w 100 % swoje. Nie wiem, więc o czym piszesz.

Dlatego też Niemy kozaczą, mając kilka alternatyw.

https://wydarzenia.interia.pl/raporty/raport-ukraina-rosja/aktualnosci/news-slaby-jako-przywodca-niemcy-klopotliwy-sondaz-dla-olafa-scho,nId,5990067

Niemcy mają jednak odmienne zdanie od Twojego na temat własnej polityki.

Zakładam a priori, że ogarniają bardziej niż ja i Ty razem wzięci.

Godzinę temu, starYfaN napisał:

tutaj jaki fajny "spec" sie wypowiedzial, rubel tymczasem w tym okresie skoczyl ~82r/$ -> ~72r/$ a biorac pod uwage jeszcze inne cytowane "czynniki" w tym okresie tj "pozytywne sygnaly plynace z negocjacji" i stan na dzisiaj:

"Do tej mieszanki można dołożyć też to, na co zwraca uwagę Charlie Robertson, główny ekonomista działającego m.in. w Moskwie banku inwestycyjnego Renaissance Capital. Wskazuje on, że koniec kwartału to zwyczajowy czas płatności eksportowych. Ekspert przewiduje, że do połowy kwietnia kurs rosyjskiej waluty może wrócić do poziomu 100 rubli za dolara."

xD <- jak mawiaj'o mlodzi

12 minut temu, memento1984 napisał:

tutaj jaki fajny "spec" sie wypowiedzial, rubel tymczasem w tym okresie skoczyl ~82r/$ -> ~72r/$ a biorac pod uwage jeszcze inne cytowane "czynniki" w tym okresie tj "pozytywne sygnaly plynace z negocjacji" i stan na dzisiaj:

"Do tej mieszanki można dołożyć też to, na co zwraca uwagę Charlie Robertson, główny ekonomista działającego m.in. w Moskwie banku inwestycyjnego Renaissance Capital. Wskazuje on, że koniec kwartału to zwyczajowy czas płatności eksportowych. Ekspert przewiduje, że do połowy kwietnia kurs rosyjskiej waluty może wrócić do poziomu 100 rubli za dolara."

xD <- jak mawiaj'o mlodzi

Mógł nie przewidzieć, że Rosja będzie do czerwca utylizować 1/3 złota, aby utrzymać kurs rubla :)

11 godzin temu, starYfaN napisał:

Napisz, dlaczego Rosnieft będzie miał słaby wybór? Zapominasz, że spółka jest zarejestrowana na terenie EU i podlega prawu EU. Rafineria obsługuje kwartał niemiecki i część Polski.

Przecież ci napisałem jasno i wyrażnie. Będzie się musiał dostosować do sankcji albo jeśli to Rosja odetnie ropę to będą szkodzić rosyjskiej spółce. Tak czy siak Niemcy mają spokojną sytuację bo jedyna spółka która może ucierpięc na braku dostaw rosyjjskiej ropy to Rosnieft , I Rosnieft ma prosty wybór albo zbankrutuje bo nie będzie kupował ropy z Morza Pólnocnego czyli straci grube miliardy albo będzie kupował więc zachowa się jak reszta rynku. I to jeszcze sami Rosjanie będa kupować brytyjską ropę

Co Polska może zrobić więcej w temacie węgla. Gazu już nie bierzemy

A możesz mi wyjaśnić co to ma coś wspólnego z rynkiem ropy bo zdaje się rozmawiamy o ropie. To było proste pytanie - Ile Polska ograniczyła zakupy rosyjskiej ropy i jak jest zabezpieczona na wypadek odcięcia od dostaw a dostałem odpowiedź na pytanie którego nie było. a na właściwe nie otrzymałem odpowiedzi.

Niemcom zajmie to co najmniej  pięć lat.

Przecież oni ograniczyli mocno zakupy ropy z 35 do 12 a węgla mniej więcej w podobnym zakresie. Z gazem chcą wyjśc w przyszłym roku więc skąd masz te 5 lat

Akurat Polska jest samowystarczalna w przedziale gazu, ropy i węglą

A może jakiś dowód na to? Bo skoro bierzemy/ braliśmy 50% gazu z Rosji i ponad 70% ropy to jak wygląda to samowystarczalnośc? Mamy takie złoża ropy u nas w kraju by pokryć całe zapotrzebowanie Polski. I takie złoża gazu?

12 godzin temu, starYfaN napisał:

nie polską rację stanu

Czyli pytanie - co zarzucasz konkretnie Niemcon w temacie ropy to jest pytanie antypolskie? A Ty jesteś polską racją stanu? A i rozumiem ,że masz takie ,mniemanie o sobie ,że ty jesteś polską racją stanu? no no ... Chyba rzeczywiście przypominasz jedno ciało niebieskie

10 godzin temu, Hoolifan napisał:

Może to tylko myślenie życzeniowe z mojej strony, ale gdzieś tam w swojej naiwności wierzę, że Ukraińcy grają póki co na wyczerpanie jednostek rosyjskich

Ja też tak uważam bo widać ,ze oni nadal mają sporo oddziałó w rezerwie ale też widzę zdjęcia z frontu i widze jakie straty mają te oddziały które walczą... Jest takie ryzyko ,ze front może pęknąć bo choć Rosjanie mimo rzucenia dwóch świeżych armii to wciąz robią mizerne postępy typu 5 km tu , 5 km tam. Ale jednak na tym połnocnym odcinku robią systematyczne

Pod Chersoniem Rosjanie odbili kilka wiosek utraconych 5 dni temu jak Kisieliwka czy Krapaja i odrzucili Ukraińców spod lotniska. Sami stracili Oleksandrivke zdobytą 2 dni temu ale zdobyli

Tawrijskie. Ogólnie to Ukraina działa na sporym ryzyku bo dużo zależy od tego jak mają mocno umocniony rejon Słowiańsk- Kramatorsk bo jeśli Rosjanie ugrzezną tak jak pod każdym większym miastem to cały ich plan się pójdzie j....ć . Widać ,że coś idzie nie tak bo dziś pod Izium poleciał Szef Sztabu Generalnego Walery Gerasimow i ma tam osobiście nadzorować postępy. Czyli musi się im plan sypać.

Ukraina wysadzili kolejne wiadukty pod Melitopolem i transport kolejowu na front dziś jest niemożliwy . Jak również przerzut wojsk z Donbasu pod zagrożony Chersoń . Dziś znowu wyleciał magazyn w obwodzie Biełgorodzkim

Rosjanie chwalą się że za każdym razem zestrzeliwują drony ale dziś jeden koleś porównał i się okazało ,że dron zestrzelony drugiego kwietnia podrzucili by wykazać ,że wczoraj zestrzelili kolejny ale on ma identyczne w 100% uszkodzenia więc albo niewiarygodny przypadek albo po prostu fałszują propagande w prymitywny sposób

1 godzinę temu, starYfaN napisał:

Niemcy mają jednak odmienne zdanie od Twojego na temat własnej polityki.

Niemcy się akurat głównie wkurzają o to jak niezdecydowany jak Scholz. Raz chce dostarcać broń. Potem nie. Potem tak . Potem nie.. I to są główne zarzuty niemieckiego społeczeństwa. Choć akurat Merkelowa miała jeszcze gorsze podejście i nawet teraz prezentuje raczej mocno sceptyczne do Ukrainy... Niemniej Scholz kompletnie nie radzi sobie z tą sytuacją . To po prostu nie jest maż stanu. Bardziej patrzy przez pryzmat własnej gospodarki niż sytiacji geopolitycznej . I kompletnie nie wyczuł momentu . Nie jest taki prorosyjski jak Orban ..Ale jest miękki i fatłapowaty...

6 minut temu, ely3 napisał:

A możesz mi wyjaśnić co to ma coś wspólnego z rynkiem ropy bo zdaje się rozmawiamy o ropie.

12 godzin temu, ely3 napisał:

Bo akurat w temacie węgla i ropy zrobili więcej niż Polska.

Rozmawiasz o węglu, a jak Ci nie pasuje to rozmawiasz o ropie?

8 minut temu, ely3 napisał:

Przecież ci napisałem jasno i wyrażnie. Będzie się musiał dostosować do sankcji albo jeśli to Rosja odetnie ropę to będą szkodzić rosyjskiej spółce. Tak czy siak Niemcy mają spokojną sytuację bo jedyna spółka która może ucierpięc na braku dostaw rosyjjskiej ropy to Rosnieft , I Rosnieft ma prosty wybór albo zbankrutuje bo nie będzie kupował ropy z Morza Pólnocnego czyli straci grube miliardy albo będzie kupował więc zachowa się jak reszta rynku. I to jeszcze sami Rosjanie będa kupować brytyjską ropę

A jak Rosnieft kupi ropę z Morza Północnego? Przecież to jest clue tego co piszę, tylko nie chcesz tego doczytać.

10 minut temu, ely3 napisał:

Przecież oni ograniczyli mocno zakupy ropy z 35 do 12 a węgla mniej więcej w podobnym zakresie. Z gazem chcą wyjśc w przyszłym roku więc skąd masz te 5 lat

No, ale tutaj są potrzebne dwa gazoporty których jeszcze nawet nie zaprojektowali, albo..... dostawy z Polski.

11 minut temu, ely3 napisał:

A może jakiś dowód na to? Bo skoro bierzemy/ braliśmy 50% gazu z Rosji i ponad 70% ropy to jak wygląda to samowystarczalnośc? Mamy takie złoża ropy u nas w kraju by pokryć całe zapotrzebowanie Polski. I takie złoża gazu?

Samowystarczalność wynika z dywersyfikacji dostaw. Odpowiedź na to masz wrzuconą w tym temacie,  nie będę dublował postów tym bardziej, że zawierały mapy i analizy. Poza tym nie wydobywamy tylko w kraju, ale jak wskazałem, może czasem warto czytać posty.

14 minut temu, ely3 napisał:

Czyli pytanie - co zarzucasz konkretnie Niemcon w temacie ropy to jest pytanie antypolskie? A Ty jesteś polską racją stanu? A i rozumiem ,że masz takie ,mniemanie o sobie ,że ty jesteś polską racją stanu? no no ... Chyba rzeczywiście przypominasz jedno ciało niebieskie

Czysta manipulacja, wychwalasz niemieckie podejście do kryzysu i krytykujesz polski rząd.

Pozostałość, to po prostu próba obrażania i deprecjonowania. Naprawdę nieszczególnie przyjmujesz sytuację w której udowodniono Ci brak racji.

Nie szkoda Ci na to czasu?

1 minutę temu, starYfaN napisał:

Rozmawiasz o węglu, a jak Ci nie pasuje to rozmawiasz o ropie?

A co mi nie pasuje? PRzecież ja ci się pytam co zarzucasz Niemcon w temaice ropy? I ciągle nie otrzymuje odpowiedzi. To takie trudne?

I pytam

2 minuty temu, starYfaN napisał:

Samowystarczalność wynika z dywersyfikacji dostaw.

To nie jest definicja samowystarczalności. To po pierwsze a po drugie jak na razie Polska nie wprowadziła tej dywersyfikacji bo kupujemy ropy więcej od Rosji niż w lutym

3 minuty temu, starYfaN napisał:

Czysta manipulacja, wychwalasz niemieckie podejście do kryzysu i krytykujesz polski rząd.

Stwierdzam fakty. Niemcy ograniczyli zakupy ropy z 35 do 12 a Polska zwiększyła udział rosyjskiej ropy . Jeśli fakty sa przeciw polskiej racji stanu to trudno ale fakty to fakty

4 minuty temu, ely3 napisał:

A co mi nie pasuje? PRzecież ja ci się pytam co zarzucasz Niemcon w temaice ropy? I ciągle nie otrzymuje odpowiedzi. To takie trudne?

Czyli Ty nie odpowiadasz na moje pytania, ale ja będę odpowiadał na Twoje?

Odpowiedz proszę na wszystkie postawione, bo inaczej tracę czas, skąd Rosnieft kupi ropę i jak? Jak już odpowiesz, to dostaniesz odpowiedz też na swoje pytanie w swojej odpowiedzi.

6 minut temu, ely3 napisał:

To nie jest definicja samowystarczalności. To po pierwsze a po drugie jak na razie Polska nie wprowadziła tej dywersyfikacji bo kupujemy ropy więcej od Rosji niż w lutym

To teraz będziemy dyskutować o definicjach?

Polska ma możliwość odcięcia się od ruskiego gazu, ropy, węgla - jutro. Piszę to piąty raz.

Odpowiedz kiedy Niemcy i w jaki sposób zrealizują to samo?

9 minut temu, ely3 napisał:

Stwierdzam fakty. Niemcy ograniczyli zakupy ropy z 35 do 12 a Polska zwiększyła udział rosyjskiej ropy . Jeśli fakty sa przeciw polskiej racji stanu to trudno ale fakty to fakty

Jakie fakty? Krytykujesz polski rząd manipulując faktami, to jest przeciw polskiej racji stanu, a w zacietrzewieniu obrażasz dyskutanta. Po czym udajesz, że nie masz pojęcia, czym jest racja stanu i utożsamiasz ją z osobą. Eot z mojej strony bo to strata czasu.