Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

26 minut temu, fluber napisał(a):

USA może negocjować z UE za pośrednictwem Polski. Dotąd nigdy nie mieliśmy takiej okazji, żeby tak bardzo pójść w górę jeśli.chodzi o naszą pozycję w dyplomacji 

W dniu 22.02.2025 o 21:44, fluber napisał(a):

Ależ mamy przerypane z tym trumpem. Sikorskiego nawet nie wpuścili na ten kongres, Duda dostał 10 minut z zaplanowanej godziny na spotkanie. 

Szybko poszło.

5 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Szybko poszło.

Trumpowi szybko się zmienia. Zobaczył, że z Macronem nie ma co.gadac, scholz to już przeszłość i zaczął się wypowiadać o Polsce niezwykle pozytywnie. Mamy otwarte drzwi.do współpracy 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

Trumpowi szybko się zmienia. Zobaczył, że z Macronem nie ma co.gadac, scholz to już przeszłość i zaczął się wypowiadać o Polsce niezwykle pozytywnie. Mamy otwarte drzwi.do współpracy 

Z ciekawości - dasz linki do tych wypowiedzi?

6 minut temu, fluber napisał(a):

Jestem bardzo zaangażowany na rzecz Polski. Myślę, że Polska naprawdę stanęła na wysokości zadania i wykonała świetną robotę dla NATO. Jak wiecie, zapłacili więcej, niż musieli 

Pochwalił Polskę za zakupy w USA. Brzmi jak mianowanie na łącznika UE - USA.

7 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Szybko poszło.

Mamy otwarte drzwi do współpracy , to powinni Jarosława wysłać . Trump nie chce gadać z Macronem i Starmerem bo  jest duża różnica wieku, z Jarkiem by nadawali na tych samych falach jak kumple z klubu seniora .Tylko by trzeba Kaczyńskiego umyć , wysłać do solarium , krawca, pucybuta i jeszcze przypilnować ,żeby ubrał buty do pary , bo ostatnio Trump zrugał Żeleńskiego że jest słabo ubrany 

47 minut temu, Koelner napisał(a):

Po co z nim rozmawiać? Przecież ta sytuacja w Waszyngtonie pokazała, że USA jest słabsze niż sądzono. 

No jest, a Rosja jeszcze słabsza. A jednak wszyscy muszą się z nimi liczyć bo to militarne potęgi. 

3 minuty temu, Pablo81 napisał(a):

Jestem bardzo zaangażowany na rzecz Polski. Myślę, że Polska naprawdę stanęła na wysokości zadania i wykonała świetną robotę dla NATO. Jak wiecie, zapłacili więcej, niż musieli 

Pochwalił Polskę za zakupy w USA. Brzmi jak mianowanie na łącznika UE - USA.

To jedna z najlepszych grup ludzi, jakie kiedykolwiek poznałem. Jestem bardzo zobowiązany wobec Polski — podkreślił Donald Trump. Prezydent USA dodał, "Polska jest w bardzo trudnym sąsiedztwie

Trump to biznesmen - potrzebujemy gwarancji bezpieczeństwa i możemy ją sobie kupić - im szybciej to.zrozumoemy tym lepiej.

W Polsce stacjonuje 10 tysięcy amerykańskich i 150 niemieckich żołnierzy. Im szybciej to zrozumiemy, tym lepiej dla naszego bezpieczeństwa 

1 minutę temu, fluber napisał(a):

To jedna z najlepszych grup ludzi, jakie kiedykolwiek poznałem. Jestem bardzo zobowiązany wobec Polski — podkreślił Donald Trump. Prezydent USA dodał, "Polska jest w bardzo trudnym sąsiedztwie

Trump to biznesmen - potrzebujemy gwarancji bezpieczeństwa i możemy ją sobie kupić - im szybciej to.zrozumoemy tym lepiej.

W Polsce stacjonuje 10 tysięcy amerykańskich i 150 niemieckich żołnierzy. Im szybciej to zrozumiemy, tym lepiej dla naszego bezpieczeństwa 

Piękne słowa, tylko z Macronem rozmawia o Ukrainie, a Duda dostaje 10 minut i kilka ogólnikowych stwierdzeń. 

2 minuty temu, jack napisał(a):

No jest, a Rosja jeszcze słabsza. A jednak wszyscy muszą się z nimi liczyć bo to militarne potęgi. 

Nie dość że militarne potęgi , to jeszcze silniejsi razem bo grają w jednej drużynie . W jedności siła .A to co Trump mówi o Polsce i Polakach to tylko slogany, które nic nie kosztują. Jak miał zapłacić polskiej ekipie za prace rozbiórkowe to już nie był taki miły, tylko postraszył deportacją, położył czek na połowę należności i dał im wybór . Podobnie postąpił w piątek z Ukraińcami 

Rzeczywistość jest taka, że Trump/Vance będą rządzić USA przez najbliższe 5 lat. Im szybciej to zrozumiemy i zaczniemy dbać o to, żeby się na nas nie wypieli, tym lepiej. Pyskowanie i podskakiwanie skończy się tak jak w przypadku zelenskiego 

Teraz, fluber napisał(a):

Rzeczywistość jest taka, że Trump/Vance będą rządzić USA przez najbliższe 5 lat. Im szybciej to zrozumiemy i zaczniemy dbać o to, żeby się na nas nie wypieli, tym lepiej. Pyskowanie i podskakiwanie skończy się tak jak w przypadku zelenskiego 

5 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Widzisz różnicę?

Teraz, Pablo81 napisał(a):

Widzisz różnicę?

Staram się nie wyrabiać sobie opinii na podstawie zmanipulowanych i odpowiednio zmontowanych filmików. 

Faktem jest, że Duda został potraktowany gorzej niż Macron.

Faktem jest też, że Dudy za 3 miesiące nie będzie w polityce i nie warto inwestować zbyt wiele czasu w spotkania z nim

Teraz, fluber napisał(a):

Staram się nie wyrabiać sobie opinii na podstawie zmanipulowanych i odpowiednio zmontowanych filmików. 

Faktem jest, że Duda został potraktowany gorzej niż Macron.

Faktem jest też, że Dudy za 3 miesiące nie będzie w polityce i nie warto inwestować zbyt wiele czasu w spotkania z nim

Faktem jest, że na podstawie kilku ogólnikowych wypowiedzi, chwalących nas za kupowanie w USA zmieniłeś zdanie o 180 stopni. 

Też nie bardzo wiem, co zostało zmanipulowane? Trump nie spóźnił się na spotkanie z Dudą? Nie przywitał Macrona z całym ceremoniałem?

Bartosiak ma rację twierdząc, że Amerykanie chcieli przehandlować Ukrainę z rosjanami za najniższą cenę. Ukraina potrzebuje porozumienia ale nie na śmieciowych warunkach. Po to na spotkaniu poza Trumpem był Vance, żeby Załęskiego zakrzyczeć w razie potrzeby. A ten jeszcze wyskoczył z tymi zdjęciami. Ale Załęski nie może siedzieć cicho, gdy ktoś wybiela przy nim ruskich. Kraśko też ma rację ale to Amerykanie doprowadzili to tego, że to szambo wyjebało. 

A najlepsi to są ci "prawdziwi patrioci" co z jednej strony mają na sztandarach honor i ojczyznę, nawołują do walki o swój kraj a z drugiej oczekują, że Ukraina teraz skapituluje i odda cześć swojego terytorium by oszczędzić ofiar w żołnierzach. 

12 minut temu, Pablo81 napisał(a):

Faktem jest, że na podstawie kilku ogólnikowych wypowiedzi, chwalących nas za kupowanie w USA zmieniłeś zdanie o 180 stopni. 

Też nie bardzo wiem, co zostało zmanipulowane? Trump nie spóźnił się na spotkanie z Dudą? Nie przywitał Macrona z całym ceremoniałem?

Macrona i Starmera przywitał i pożegnał z całym ceremoniałem. Dudę potraktował jak natrętnego pętaka, a Żeleńskiego bezceremonialnie przepędził z Białego Domu jak psa ,pomimo tego że trzymał w zębach kontrakt na  surowce strategiczne 

Popatrzcie na timeline tych spotkań.

Macron - Starmer - Zelensky (cyrk przed kamerami).

Teraz mini szczyt w Londynie (który jest poza UE i od zawsze jest końcem osi północnoatlantyckiej)

Może to jest gra Ukrainą na osłabienie Europy? Gdzie Ukraina ma swoje obiecane za rolę w przedstawieniu.

Teraz jeszcze Musk wspomina o wyjściu USA. NATO i ONZ...

To oczywiste że lepiej sprzedawać broń bogatym acz słabym i przerażonym, krajom europejskim w ramach NATO niż Ukrainie na wieczne nieoddanie - czysty biznes, kasa tu i teraz (a już niech Ci wszyscy europejscy przywódcy wspierają sobie UA - amerykańską - już zapłaconą bronią) 

Plus to się wpisuje w politykę Trumpa który już w 1 kadencji próbował wymusić na krajach NATO "większe inwestycje"

Pamiętajmy że polityka to gra wałkarzy i krętaczy a nie błogosławionych mężów stanu.

Przecież to najprostsze przerzucenie kosztów na innych a Ty liczysz kasę.

Na moje Putin nie wie co się dzieje stąd bada teren (stad prośba o przywrócenie ruskich samolotów do amerykańskiej, światowej? przestrzeni powietrznej).

Pozdrawiam.

Edytowane przez agresywnychomik