Skocz do zawartości

wojna na ukrainie

lorak

Rekomendowane odpowiedzi

a propos zarobków. ile taki najemnik polski może dostać? jak był wywiad u Zychowicza to mówił o groszach i że nie dal kasy się walczy.

ziomek mój był kucharzem i był na misjach w Libanie i kosił niezły hajs. ( pensja polska plus ta sama pensja ale w dolarach od NATO czy tam ONZ ) plus jakieś dniówki/żołd że wracał zarobiony ( plus lekki przemyt bo bagaże wojskowych nie są sprawdzane chyba że jakaś jest nagonka )

Edytowane przez Koelner

1 godzinę temu, Pablo81 napisał:

Zaraz dostaniecie szereg wykresów i opracowań naukowych, że jest zajebiscie, a nikt z forum nie widział osób zarabiających poniżej 5k.

Czyli w Niemczech nie ma w ogóle biednych ludzi? 

Bo nie rozumiem o co Ci chodzi? 

Tak, w Polsce są biedni ludzie. W mniejszej ilości niż 7 lat temu 

5 godzin temu, Koelner napisał:

a propos zarobków. ile taki najemnik polski może dostać? jak był wywiad u Zychowicza to mówił o groszach i że nie dal kasy się walczy.

ziomek mój był kucharzem i był na misjach w Libanie i kosił niezły hajs. ( pensja polska plus ta sama pensja ale w dolarach od NATO czy tam ONZ ) plus jakieś dniówki/żołd że wracał zarobiony ( plus lekki przemyt bo bagaże wojskowych nie są sprawdzane chyba że jakaś jest nagonka )

To nie są najemnicy, raczej ochotnicy.

Co do Twojego znajomego. No ładnie podsumowałeś polskie misję. Bo to właśnie najemnicy, tylko ubrani w mundury wojska polskiego.

20 minut temu, ptak napisał:

To nie są najemnicy, raczej ochotnicy.

Co do Twojego znajomego. No ładnie podsumowałeś polskie misję. Bo to właśnie najemnicy, tylko ubrani w mundury wojska polskiego.

Nie, nie są. Najemnik to nie jest ktoś, kogo nie lubisz 

40 minut temu, RappaR napisał:

Nie, nie są. Najemnik to nie jest ktoś, kogo nie lubisz 

Walczą za pieniądze w wojnach (Irak, Afganistan) które nie mają nic wspólnego z Polską. Bo nie chcesz wmówić mi, że bronili Ojczyzny w Nangar Khel czy w Karballi. 

Wiem, że żołd płaci im Polska, ale jachali na nie polska wojnę, bo zarabiali więcej niż w kraju.

Mnie osobiście to nie przeszkadza, bo jak im płacić to za podnoszenie umiejętności a nie za 8 godzin w koszarach. Ale nie mówmy, że służą krajowi.

8 minut temu, ptak napisał:

Walczą za pieniądze w wojnach (Irak, Afganistan) które nie mają nic wspólnego z Polską. Bo nie chcesz wmówić mi, że bronili Ojczyzny w Nangar Khel czy w Karballi. 

Wiem, że żołd płaci im Polska, ale jachali na nie polska wojnę, bo zarabiali więcej niż w kraju.

Mnie osobiście to nie przeszkadza, bo jak im płacić to za podnoszenie umiejętności a nie za 8 godzin w koszarach. Ale nie mówmy, że służą krajowi.

Służą w Polsce realizując cele Polski.
To Polska ich tam wysłała, nie pojechali dla zarobku samodzielnie 

18 minut temu, Koelner napisał:

A żołnierze walczący pod Monte Cassino walczyli za Polskę? https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Polski_Kontyngent_Wojskowy_w_Libanie

Tak. Ci pod Lenino również. Walczyli z okupantem.

Dlatego żołnierze Legionu Dąbrowskiego pacyfikujacy niewolników na Haiti nie walczyli o Polskę.

Białoruś ogłosiła, że przenosi wojska i sprzęt wojskowy, powołując się na "zagrożenia antyterrorystyczne" - taką informację podała telewizja CNN powołując się na białoruską państwową agencję informacyjną BeITA. Informacja ma związek z rosnącym napięciem wzdłuż północnej granicy Ukrainy. Rosjanie wykorzystywali ją, by atakować ze strony Białorusi, gdy w lutym rozpoczynali inwazję. CNN przypomina, że Siergiej Szojgu, rosyjski minister obrony, odwiedził w weekend Aleksandra Łukaszenkę. 

Mam nadzieję, że to kolejny blef Łukaszenki i te ostatnie zabójstwa m.in MSZ nie były ostatecznym ostrzeżeniem dla niego.

17 minut temu, Reikai napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/putin-wyraznie-wskazal-cel-desperacka-proba-slowa-rozpaczy-6842366926711328a

@lorak tyle z narracji o sprowokowanej Rosji. Nowych terenów się chłopu zachciało w 2022.

Korwin też ma taką narrację że my sprowokowaliśmy w 39’ Hitlera układając się z aliantami. 

12 godzin temu, Reikai napisał:

https://wiadomosci.wp.pl/putin-wyraznie-wskazal-cel-desperacka-proba-slowa-rozpaczy-6842366926711328a

@lorak tyle z narracji o sprowokowanej Rosji. Nowych terenów się chłopu zachciało w 2022.

"Specjalna operacja wojskowa to, być może, długotrwały proces, ale zdobycie przez Rosję nowych terytoriów jest znaczącym osiągnięciem. To duża rzecz. Co tu ukrywać, Morze Azowskie stało się wewnętrznym morzem Federacji Rosyjskiej. Już car Piotr walczył o zdobycie dostępu do Morza Azowskiego" - te słowa w żaden sposób nie przeczą temu, że rozszerzanie strefy wpływów NATO/USA ma wpływ na działania rosji. 

17 minut temu, Reikai napisał:

https://streamable.com/jadcl6

Płoną koszary na Krymie. Lokalne media podają, że w środku było kilkuset rosyjskich żołnierzy.

Potwierdzisz @ely3?

Chyba przeceniasz moje możliwości. To ,że płoną koszary na Krymie potwierdzam. To ,że były one baza dla zmobilizowanych to też ale ile osób było w środku i tak naprawdę ile osób pozostało to już nie mam pojęcia. Pożar wygląda na zaprószony . Raczej straty osobowe nie będą duże. Większe mogą być w zniszczonym hotelu w rejonie chersońskim bo były trafione HIMARSEM a była tam baza FSB

W dniu 9.12.2022 o 09:58, lorak napisał:

Specjalna operacja wojskowa to, być może, długotrwały proces, ale zdobycie przez Rosję nowych terytoriów jest znaczącym osiągnięciem. To duża rzecz. Co tu ukrywać, Morze Azowskie stało się wewnętrznym morzem Federacji Rosyjskiej. Już car Piotr walczył o zdobycie dostępu do Morza Azowskiego" - te słowa w żaden sposób nie przeczą temu, że rozszerzanie strefy wpływów NATO/USA ma wpływ na działania rosji. 

Już ci pisałem ,że jakoś Rosja nie zareagował na akces Szwecji czy Finlandii. Ba wręcz opróżniła koszary na granicy fińskiej. I w tej chwili nie maja praktycznie żadnych wojsk na nowej granicy z NATO. Do tego na granicy z Polską i Łotwą jest teraz 50% sił z tych , które były tam przed rokiem

Nie ma żadnego realnego dowodu na potwierdzenie tej tezy? Skoro atakuja kraj , który w NATO nie jest i który deklarował neutralność. Za to ograniczyli znaczaćo obecność wojskową na granicy z NATO. Nic nie potwierdza Twojej tezy.. Ba nawet słowa Putina wg Ciebie nie zaprzeczają tezie choć jawnie pokazują ,że Rosja miała inne cele.

Widzę Lorak ,że dla Ciebie fakty  są bez znaczenia.. Jeśli nawet słowa Putina przeczą Twojej tezie to co w ogóle przemawia za nią?

Edytowane przez ely3

48 minut temu, lorak napisał:

to nie jest moja teza lecz Putina - i słowa o zdobyciu nowych terytoriów wcale jej nie przeczą.

Tak a gdzie on wspomina o odpieraniu NATO? Gdzie Rosja osiągnęła cel inny niż zdobywanie terytorium , który tak naprawdę jest ich jedynym celem od początku

Czy Ukraina chciała wejść do NATO ? Czy NATO miało bazy wojskowe na Ukrainie? Mamy prawie 300 dni wojny i praktycznie nic nie potwierdza twojej tezy jakoby Rosja atakowała bo się obawiała wpływów NATO. Ba skoro wycofali praktycznie wszystkie wojska z rzeczywistej granicy NATO i w tej chwili potencjał obronny Rosji w Kaliningradzie i wokół Petersburga jest taki ,że polska policja by ich pokonała to o jakim zagrożeniu NATO my rozmawiamy?

Ba Rosja osiągneła jak na razie tyle ,że Armenia jawnie opuściła Rosje i dogaduje się z Azerami bez Rosji a raczej za pomocą NATO. Azerowie jawnie opuścili Rosję i są w sojuszu z państwem NATO

Ba Azja Środkowa już jest poza wpływami Rosji . I co ciekawe jakos ROsjanom nie przeszkadzało jak kilka lat temu Amerykanie mieli bazy i wsparcie  w krajach Azji Środkowej a zaatakowali Ukrainę choć ci nawet deklarowali w lutym ,że moga ogłosić oficjalną neutralność byl nie było wojny. Ale jak widać nie to było wtedy celem Rosji skoro i tak zaatakowali.

Putin i Rosja okazało się glinianym kolosem ... Ogłosili ,że Chersoń jest na zawsze rosyjski ale już chyba sami o tym zapomnieli bo niby był akces ale ługańska republika i doniecka nadal ma osobną armię, policję, skarbówkę i rząd. Chersoń oddali i nie ma z tego powodu konsekwencji. Meidwiediew tak straszył atomem ,że chyba sam się wystraszył bo jak na razie to ani słychu ani widu o samym Miedwiediewie. Byli tu tacy co straszyli ,ze Rosja jak ma stracić Chersoń to użyje atomu. I wyszło na moje ,że nie ma takiej opcji.

Powiedz mi co akces Chersonia, Zaporozą Donbasu ma wspólnego z odpieraniem NATO?

@Reikai @P_M @karpik

Kiedyś pytaliście się co może być kolejnym celem Ukrainy. Od 48 godzin Ukraina ma dużą aktywnosc artyleryjską wokół Tokmaku. Trafili tam kilka baz ze sprzętem. Bobmbardują pozycje bunkrów i artylerii. Do tego trafili jednocześnie co jeszcze się nie zdarzało zarówno baraki na Krymie ( i wogóle kilka pozycji) i Melitopolu. Nie wiem czy to podpucha czy zmiękczanie Rosjan

51 minut temu, ely3 napisał:

Tak a gdzie on wspomina o odpieraniu NATO?

narracja o złamaniu obietnic przez zachód jest silna w rosji i między innymi do tego odwoływał się Putin już 21 lutego:

http://en.kremlin.ru/events/president/news/67828

"Furthermore, we are aware of the US leadership’s position and words that active hostilities in eastern Ukraine do not rule out the possibility of that country joining NATO if it meets NATO criteria and overcomes corruption.

All the while, they are trying to convince us over and over again that NATO is a peace-loving and purely defensive alliance that poses no threat to Russia. Again, they want us to take their word for it. But we are well aware of the real value of these words. In 1990, when German unification was discussed, the United States promised the Soviet leadership that NATO jurisdiction or military presence will not expand one inch to the east and that the unification of Germany will not lead to the spread of NATO's military organisation to the east. This is a quote."

2 godziny temu, ely3 napisał:

. Byli tu tacy co straszyli ,ze Rosja jak ma stracić Chersoń to użyje atomu. I wyszło na moje ,że nie ma takiej opcji.

Strata Chersonia w czasie zimy, była pewna odkąd ruszyła ofensywa (wyżywienie przyczółka jest poza możliwością logistyki). Ukraina wykonała plan minimum, a rosja w dalszym ciągu, może użyć broni taktycznej. Wszyscy "eksperci" gadają o tym od pół roku. Nihil novi sub sole.