Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

45 minut temu, josephnba napisał:

Nawet mnie nie strasz! 

Ja nie wiadomo do kiedy 80% pensji, żona za 2 tygodnie rodzi więc tez 80/% 

Ten chrust wcale nie jest już taki śmieszny 

Myślę, że prognozy dla wszystkich nie są śmieszne i w ogóle z sytuacji się nie śmieję i obserwuję ją z niepokojem. Rynek jest bardzo niestabilny, żaden kontrahent nie jest już pewny. Naprawdę ciężko jest dokonywać wycen w perspektywie więcej niż kilku, kilkunastu dni. A dodatkowo inflacja powoduje stała presję płacową bo pracownikowi nie przetłumaczysz, że w spożywce ceny podnosić jest najłatwiej bo to podstawowe potrzeby.

A mam wrażenie, że to dopiero początek naszych problemów.

4 minuty temu, Sebastian napisał:

Myślę, że prognozy dla wszystkich nie są śmieszne i w ogóle z sytuacji się nie śmieję i obserwuję ją z niepokojem. Rynek jest bardzo niestabilny, żaden kontrahent nie jest już pewny. Naprawdę ciężko jest dokonywać wycen w perspektywie więcej niż kilku, kilkunastu dni. A dodatkowo inflacja powoduje stała presję płacową bo pracownikowi nie przetłumaczysz, że w spożywce ceny podnosić jest najłatwiej bo to podstawowe potrzeby.

A mam wrażenie, że to dopiero początek naszych problemów.

No właśnie to jest szokujące ze ciągle ( a przynajmniej w zeszłym miesiącu) place wyprzedzają inflację i to mimo poteZnego regresu w budzetowce

27 minut temu, ely3 napisał:

Nie jestem - Niemneij skala podwyżek dla firm przekracza to co się dzieje u naszych sąsiadów. To wygląda jak drenaż zwłaszcza ,że akurat ENea czy Energa zarabiają fortunę teraz bo często mają węgiel kupowany kontraktowo po cenie , która jest na pewno poniżej wartości rynkowej ( sam miałem takie umowy w zeszłym roku gdzie miałem cały rok surowce 40% poniżej cen rynkowych ). Więc nie ma żadnego uzasadnienia dla takich chorych podwyżek po 80-100 % a czasem i więcej

Ale ten drenaż jest potrzebny PiSowi aby móc przekazać tą kasę do swoich wyborców. Zauważ, że wszystkie te spółki są tak naprawde w zarządzaniu skarbu państwa. Ten drenaż jest nieprzypadkowy.

PiS realizuje politykę wzmacniania firm państwowych kosztem prywatnych wykorzystując ich monopolistyczną pozycję a dodatkowo zgarnia kasę z podatków i dywidendy. A że przy okazji otwiera nasz rynek dla bogatej zachodniej konkurencji to o tym albo nikt nie myśli albo też Pinokio robi to celowo.

1 minutę temu, fluber napisał:

No właśnie to jest szokujące ze ciągle ( a przynajmniej w zeszłym miesiącu) place wyprzedzają inflację i to mimo poteZnego regresu w budzetowce

Podpowiem - sektor górniczy.

1 godzinę temu, fluber napisał:

To akurat przykład ,że statystyka to największe kłamstwo, Całty czas podwyższenie pencji minimalnej rzutuje bo większość firm dała podwyżki na poziomie 6-7 % a buydzętówka czasem mniej. To co podaje GUS ma się nijak do realiów. A w ogóle oni uwzględniają wszystkie firmy? Bo kiedyś chyba mikro firm i takich co zatrudniają mniej niż 10 osób nie wrzucali

7 minut temu, ely3 napisał:

To akurat przykład ,że statystyka to największe kłamstwo, Całty czas podwyższenie pencji minimalnej rzutuje bo większość firm dała podwyżki na poziomie 6-7 % a buydzętówka czasem mniej. To co podaje GUS ma się nijak do realiów. A w ogóle oni uwzględniają wszystkie firmy? Bo kiedyś chyba mikro firm i takich co zatrudniają mniej niż 10 osób nie wrzucali

Podali to w następujący sposób:

Przeciętne wynagrodzenie brutto w dużych firmach niefinansowych w lipcu 2022 roku wyniosło 6778,63 zł brutto i było nominalnie (tzn. bez uwzględnienia inflacji) o 15,8% wyższe niż przed rokiem

2 godziny temu, fluber napisał:

Przeciętne wynagrodzenie brutto w dużych firmach niefinansowych w lipcu 2022 roku wyniosło 6778,63 zł brutto i było nominalnie (tzn. bez uwzględnienia inflacji) o 15,8% wyższe niż przed rokiem

Jebie tu manipulacją. 

3 godziny temu, fluber napisał:

Dlaczego podają tylko "w dużych firmach"? :)

Teraz, Sebastian napisał:

Nie ma manipulacji. Natomiast w to się wlicza wszystko co pracownik dostaje a w ostatnim czasie są wypłaty dla górników. Dostają jakieś niebotyczne pieniądze w tej chwili. 

No jest. Bo uwzględnia tylko duże firmy niefinansowe. A resztę poza nawias. Budżetówka, małe firmy, 1 osobowe itd. A dlaczego wypadł sektor finansowy!? 

Może jeszcze niech podają bez łysych i leworęcznych. 

5 minut temu, Krzemo napisał:

No jest. Bo uwzględnia tylko duże firmy niefinansowe. A resztę poza nawias. Budżetówka, małe firmy, 1 osobowe itd. A dlaczego wypadł sektor finansowy!? 

Może jeszcze niech podają bez łysych i leworęcznych. 

Ale moment.

Piszemy cały czas o dwóch różnych rzeczach.

Pierwszą rzeczą jest ogólnie sposób liczenia tej średniej, tego kogo ona uwzględnia a kogo nie. I to jest oczywiście pewna manipulacja. Ale..

Ale drugą rzeczą jest to, że tak jest to liczone od dawna i PiS używa tej samej metodologii co PO, SLD itd. 

Zasadniczo najważniejszą daną - nie lubianą przez polityków - jest mediana wynagrodzeń. Ale GUS rzadko ją liczy bo nie ma na to zamówienia :) 

Godzinę temu, fluber napisał:

Dekady temu tak ustalono, zmienianie teraz zaburzyloby wyniki. Zresztą chyba wszędzie tak liczą. 

https://pl.m.wikipedia.org/wiki/Przeciętne_wynagrodzenie

Masz tam nawet pogrubione, że zawsze liczyli nawet z przedsiębiorstwami poniżej 9 osób. Przecież na pierwszy rzut oka widac, że wykluczenie pewnej grupy służy tylko uzyskaniu celów statystycznych i jest pozbawione logiki i sensu.

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat