fluber Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 7 godzin temu, Pablo81 napisał: O szparagach powiedziała mi dziewczyna, która u nas pracuje, ze zbierała gdzies pod holenderska granicą i płacili im za ilość. Można było zarobić nawet 22-24 Euro. A od września czy przez Zeitfirme czy bezpośrednio u oracodawcy minimalna za umowę o pracę 12 Euro na godzinę. Czyli ta oferta jest nielegalna? https://pl.jooble.org/desc/-2623115795616035825 Zresztą w tym roku to na pewno przy szparagach jakoś dużo nie płacili przy takiej liczbie uchodźców z Ukrainy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 8 godzin temu, Koelner napisał: Nie chce mi się nawet wstawiać innych tabel z samorządów itp itd Jeżeli ktoś uważał, że da się przejść covid, zaprosić Ukraińców i kupować broń na taką skalę, bez zaciągnięcia długu, to ..... no cóż. Sztuką jest, za ten dług mało płacić. Czekam na argumenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 1 godzinę temu, julekstep napisał: o czyli jednak topowy beneficjent dobrej zmiany! stary ja nawet jakby Schreiber rządziła to dałbym sobie radę 1 godzinę temu, julekstep napisał: ja chyba w życiu żadnego znajomego nie zapytałem ile zarabia lol no właśnie. kiedy jak się się zadaje te pytanie? w przy wódzie? przy pisuarze na meczu? 1 godzinę temu, fluber napisał: Sami się chwalą fajnych masz znajomych 2 minuty temu, starYfaN napisał: Jeżeli ktoś uważał, że da się przejść covid, zaprosić Ukraińców i kupować broń na taką skalę, bez zaciągnięcia długu, to ..... no cóż. trzeba było oszczędzać . jak to babcia mówiła : jak się nie ma miedzi to się na dupie siedzi! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 5 minut temu, Koelner napisał: trzeba było oszczędzać . jak to babcia mówiła : jak się nie ma miedzi to się na dupie siedzi! Ale rozumiesz, o czym świadczy ten wykres, czy dalej rudy Cię robi w balona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reikai Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Czy team pis może określić się z tym 500 plus , bo trochę się pogubiłem? Rok temu czytałem tutaj, że żaden polityk pisu nigdy nie mówił nic o 500 plus jako programie mającym poprawić dzietnosc(oczywiście było to kłamstwo, ale pominmy), tylko miał to być program który pomoże Polakom w walce z biedą. Dziś czytam tu, że jest to program który jednak jest po to, żeby rodziło się więcej dzieci, a odpowiedzią na "przecież się nie urodziło więcej" jest "ale na pewno by było mniej gdyby nie to". Kampania już ruszyła i wznowili hajs za wpisy czy co tu się odbywa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 16 minut temu, fluber napisał: Czyli ta oferta jest nielegalna? https://pl.jooble.org/desc/-2623115795616035825 Zresztą w tym roku to na pewno przy szparagach jakoś dużo nie płacili przy takiej liczbie uchodźców z Ukrainy Być może, a nawet na pewno pracowników sezonowych obowiązują inne stawki, niż te dotyczące osób pracujących na umowę o pracę. Tak samo jest np. z Minijob. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 1 minutę temu, Pablo81 napisał: Być może, a nawet na pewno pracowników sezonowych obowiązują inne stawki, niż te dotyczące osób pracujących na umowę o pracę. Tak samo jest np. z Minijob. Te 11 euro brutto to ile wychodzi s Niemczech na rękę przy takiej pracy sezonowej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 1 minutę temu, fluber napisał: Te 11 euro brutto to ile wychodzi s Niemczech na rękę przy takiej pracy sezonowej? Nie mam pojęcia Ale oni tam mają jakieś dodatki za efektywność. Ważą ten urubek i są jakieś bonusy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 5 minut temu, Reikai napisał: Czy team pis może określić się z tym 500 plus , bo trochę się pogubiłem? Rok temu czytałem tutaj, że żaden polityk pisu nigdy nie mówił nic o 500 plus jako programie mającym poprawić dzietnosc(oczywiście było to kłamstwo, ale pominmy), tylko miał to być program który pomoże Polakom w walce z biedą. Dziś czytam tu, że jest to program który jednak jest po to, żeby rodziło się więcej dzieci, a odpowiedzią na "przecież się nie urodziło więcej" jest "ale na pewno by było mniej gdyby nie to". Kampania już ruszyła i wznowili hajs za wpisy czy co tu się odbywa? Kutas służy do sikania. A zarazem... Kutas służy do dymania! Mam nadzieję że pomoglem! 1 minutę temu, Pablo81 napisał: Nie mam pojęcia Ale oni tam mają jakieś dodatki za efektywność. Ważą ten urubek i są jakieś bonusy. I nie wspomnieli o tym w ofercie bo?... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 2 minuty temu, fluber napisał: Kutas służy do sikania. A zarazem... Kutas służy do dymania! Mam nadzieję że pomoglem! I nie wspomnieli o tym w ofercie bo?... Bo.może w tym roku Rumunom i Ukraincom nie płacą Przecież w cytowanym, przez Ciebie artykule jest napisane, że musi być tanio, żeby się opłacało Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 8 minut temu, starYfaN napisał: Ale rozumiesz, o czym świadczy ten wykres, czy dalej rudy Cię robi w balona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 32 minuty temu, P_M napisał: Kwestia percepcji i próby statystycznej, ale imho 4,2k euro na miesiąc w Europie/na świecie szału nie robi To jest oko 0,01 promila najlepszych zarobków na świecie. Jaki wzrost trzecia według Ciebie mieć, by robić szał? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Teraz, Pablo81 napisał: Bo.może w tym roku Rumunom i Ukraincom nie płacą Przecież w cytowanym, przez Ciebie artykule jest napisane, że musi być tanio, żeby się opłacało Mnie wychodzi ze netto to jest 72 procent pensji. Czyli netto płacą za godzinę 7,92 euro. Przynajmniej w tej konkretnej tegorocznej ofercie. Płacisz 200 euro za pokój i połowę kosztów podróży do Niemiec. 40-48 godzin pracy w tygodniu. Czyli 200 w miesiącu. 200x7.92 wychodzi mi 1584 euro minus pokój to jest 1384 euro za miesiąc pracy na polu przez 7 dni w tygodniu i połowa kwoty za dojazd. To jak koledzy, kto jedzie na szparagi bo się opłaca? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Teraz, fluber napisał: Mnie wychodzi ze netto to jest 72 procent pensji. Czyli netto płacą za godzinę 7,92 euro. Przynajmniej w tej konkretnej tegorocznej ofercie. Płacisz 200 euro za pokój i połowę kosztów podróży do Niemiec. 40-48 godzin pracy w tygodniu. Czyli 200 w miesiącu. 200x7.92 wychodzi mi 1584 euro minus pokój to jest 1384 euro za miesiąc pracy na polu przez 7 dni w tygodniu i połowa kwoty za dojazd. To jak koledzy, kto jedzie na szparagi bo się opłaca? W tym roku najwyraźniej nie. I to jest powód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 Teraz, Pablo81 napisał: W tym roku najwyraźniej nie. I to jest powód Jak słusznie zauważył @mistrzBeatka w zeszłym roku też nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 (edytowane) 8 minut temu, Koelner napisał: Nie, na tym wykresie, jasno i czytelnie widać, kiedy traktują nas jak frajerów. Obsługa zależy od ratingu. PO uratowało d...pę z naszej kieszeni, ale jak widać, MFW o wiele poważniej traktuje ten zacofany PIS. Edytowane 15 Lipca 2022 przez starYfaN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pablo81 Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 3 minuty temu, fluber napisał: Jak słusznie zauważył @mistrzBeatka w zeszłym roku też nie Zresztą tu wszyscy +10k, więc nie ma szans Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 8 minut temu, fluber napisał: To jak koledzy, kto jedzie na szparagi bo się opłaca? nie polecam. jak byłem nastolatkiem to pojechałem raz na czereśnie dorobić. nawpierdalalem się tego że do dziś tych owoców nie jem i w dodatku prawie nic nie zarobiłem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 35 minut temu, Koelner napisał: stary ja nawet jakby Schreiber rządziła to dałbym sobie radę cicho tam pisoski Baronie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
P_M Opublikowano 15 Lipca 2022 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2022 2 minuty temu, RappaR napisał: To jest oko 0,01 promila najlepszych zarobków na świecie. Jaki wzrost trzecia według Ciebie mieć, by robić szał? Rozumiem hiperbolę z tym 0,01, ale tak na szybko sobie wbiłem zarobki w Niemczech: https://www.iamexpat.de/career/working-in-germany/salary-payslip-german-minimum-wage i biorąc pod uwagę, że mówimy o kwocie 50k euro rocznie netto, a tam mamy podane średnie stawki roczne brutto, to wydaje mi się to dość latwo osiągalne, dla lepszej połowy. tj. c.a 70k euro brutto rocznie, jeżeli w Niemczech uwala podobnie jak w PL. A stawki z linka są z 2020, więc teraz nominalnie na pewno ludzie więcej zarabiają. O znalazłem też z 2021 i średnia taka całkowita to https://ru-geld.de/en/salary/average.html#salary-in-germany 4100 eur brutto na miesiąc, także imho pewnie w okolicach 10-20% ludzi w Niemczech zarabia te 4,2k euro netto. Nie wiem pewnie to kwestia kręgu w jakim się otaczamy, ale no... szału ni ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi