Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

7 minut temu, Krzemo napisał:

Wiecie, mnie te kwoty nie dziwią, ani nie szokują, ale to nie jest reguła, dotyczy pewnych branż, gdzie jest ssanie na rynku na usługę lub produkt, do tego kapitał i brakuje ludzi.

Moja branża miliardy zł bezpowrotnie zadolowala w nierentowne inwestycje, bo takie były potrzeby polityczne i teraz jest cienko. 

Ale dalej te przysłowiowe 10 netto to jest 15—20 % zatrudnionych. 

No i mam znajomych co wyciągaja 20 w it, ale znam też takich co robią za 6 brutto w standardowych branżach. 

Jasne ze 10 k netto to nie jest norma ale 5-6 to juz imo Jak najbardziej.

Nie wiem gdzie w duzych miastach jest inaczej, 5k netto to asystentki teraz chca zarabiac

32 minuty temu, blackmagic napisał:

Jasne ze 10 k netto to nie jest norma ale 5-6 to juz imo Jak najbardziej.

Nie wiem gdzie w duzych miastach jest inaczej, 5k netto to asystentki teraz chca zarabiac

5-6 netto to u mnie też już osiągalne dla speca. 

Ale budżetówka, czy samorząd, czy administracja rządowa to już jest klapa i 5 netto jest często dla jakiegoś szeregowego speca w sferze marzeń. 

Edytowane przez Krzemo

7 godzin temu, fluber napisał:

W Niemczech rozpoczynają się zbiory szparagów. Producenci zatrudniają przede wszystkim pracowników sezonowych z zagranicy, głównie z Rumunii. Jak pisze portal dziennika Rheinische Post, przewodniczący stowarzyszenia plantatorów szparagów z Nadrenii zwraca uwagę, że dla Polaków praca w Niemczech nie jest już opłacalna.

Przecież to jest oczywiste, że na sezonowe zbiory wyjeżdżali przede wszystkim bezrobotni i ludzie pracujący dorywczo, którzy w ten sposób ratowali domowe budżety. Wobec niskiego bezrobocie a wyjazdy się skończyły bo bardziej lepiej pracować cały rok w godziwych warunkach niż nawet za większą stawkę godzinową przez krótki okres i mieszkać w przyczepie z obcymi ludźmi. 

7 minut temu, Krzemo napisał:

5-6 netto to u mnie też już luzik. 

Ale budżetówka, czy samorząd, czy administracja rządowa to już jest klapa i 5 netto jest często dla jakiegoś szeregowego speca w sferze marzeń. 

Moje doswiasczenia z urzednikami raczej wskazuja ze ci lepsi prowadzacy wazne projects tez spokojnie te 6-7k maja (liczac z dodatkami)

35 minut temu, Pablo81 napisał:

O czym ma świadczyć jakich kto ma znajomych?

"No to współczuję" - ...

ogólnie temat fascynujący

ja chyba w życiu żadnego znajomego nie zapytałem ile zarabia lol

1 minutę temu, Koelner napisał:

Taaaaaa tylko w 2008-15 ceny mieszkań wzrosły o 5% a od 2015 o 60% https://obserwatorgospodarczy.pl/2022/05/15/w-latach-2009-15-ceny-mieszkan-w-polsce-urosly-o-5-po-2015-roku-o-60/ jak ktoś od tego czasu zarabia o 60% to luz ( w sumie jak nawet więcej ale jestem w prime :P ) 

o czyli jednak topowy beneficjent dobrej zmiany! ❤️ 

12 minut temu, blackmagic napisał:

Moje doswiasczenia z urzednikami raczej wskazuja ze ci lepsi prowadzacy wazne projects tez spokojnie te 6-7k maja (liczac z dodatkami)

No jasne, że będą wyjątki, bo tanie państwo by padlo. Pewnie i tutaj zasada 20-80 ma jakieś odzwierciedlenie. 

2 minuty temu, RappaR napisał:

Ale to ze gość dostał 6 dni więzienia i 180godzin prac społecznych  za m.in staranowanie radiowozu to jest jakieś świadectwo braku wolności? Lol, akurat zły przykład do beki z tej wolności sobie wybrałeś 

Edytowane przez RonnieArtestics

8 godzin temu, fluber napisał:

W Niemczech rozpoczynają się zbiory szparagów. Producenci zatrudniają przede wszystkim pracowników sezonowych z zagranicy, głównie z Rumunii. Jak pisze portal dziennika Rheinische Post, przewodniczący stowarzyszenia plantatorów szparagów z Nadrenii zwraca uwagę, że dla Polaków praca w Niemczech nie jest już opłacalna.

to jest z kwietnia 2021 roku , ty naprade jestes totalnie odklejony od rzeczywistosci jesli nie zauwazyles jak sie sytuacja makro  dynamicznie ostanio zmienia .  wtedy zdecydowanie mniej polakow myslalo o wyjezdzie za granica na saksy .

. sprawdzajcie kazde cytat jaki ten pisowski troll tu wrzuca 

Godzinę temu, fluber napisał:

Takich co zarabiają ponad 20k nie musisz pytać

Godzinę temu, fluber napisał:

Sami się chwalą

What? przecież taki hajs na miesiąc to, co prawda nie jest ani dużo, ani mało, ale na pewno nie jest to coś czym wypada się chwalić...

Edytowane przez P_M

22 minuty temu, mistrzBeatka napisał:

to jest z kwietnia 2021 roku , ty naprade jestes totalnie odklejony od rzeczywistosci jesli nie zauwazyles jak sie sytuacja makro  dynamicznie ostanio zmienia .  wtedy zdecydowanie mniej polakow myslalo o wyjezdzie za granica na saksy .

. sprawdzajcie kazde cytat jaki ten pisowski troll tu wrzuca 

No, w Niemczech od tej pory wzrosło bezrobocie, spadły pensje realne i wzrosła bieda 

5 minut temu, P_M napisał:

What? przecież taki hajs na miesiąc to co prawda nie jest ani dużo, ani mało, ale na pewno nie jest to coś czym można się chwalić...

20k na miesiąc to jest dużo. Bardzo mały procent osób w tym kraju tyle zarabia, może z 1-2 procent.

Jakbyś miał kutasa w top 1 procent największych kutasow w kraju to byś nie powiedział że nie jest ani duży ani mały. 

Także to jest ewidentnie dużo. 

3 minuty temu, RappaR napisał:

No, w Niemczech od tej pory wzrosło bezrobocie, spadły pensje realne i wzrosła bieda 

W Polsce od tego czasu spadło bezrobocie i wzrosły pensje realne. 

Także @mistrzBeatka dzięki za info ze Polakom nie opłaca się jeździć do Niemców już od jakiegoś czasu. 

6 minut temu, fluber napisał:

20k na miesiąc to jest dużo. Bardzo mały procent osób w tym kraju tyle zarabia, może z 1-2 procent.

Jakbyś miał kutasa w top 1 procent największych kutasow w kraju to byś nie powiedział że nie jest ani duży ani mały. 

Także to jest ewidentnie dużo. 

Kwestia percepcji i próby statystycznej, ale imho 4,2k euro na miesiąc w Europie/na świecie szału nie robi :D

Edytowane przez P_M

• matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat