Skocz do zawartości

Polityka w Polsce


Borys

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 15.10.2021 o 15:10, Koelner napisał(a):

Polska kuchnia jest wysoko we wszystkich rankingach , mamy mega urozmaiconą kuchnie

Rozwiń  

daj przykład rankingu - bo patrząc na takowe po wpisaniu world cuisine ranking to średnio tam widzę Polskie w topce

ot taki solidniak, mocna 4ka wg skali szkolnej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 14:58, RonnieArtestics napisał(a):

@RappaR @ely3 Serio, nie wiem może mam samych znajomych którzy mi się podlizują ale raczej wszyscy z moich chwalą Polska kuchnie i wręcz pytają dlaczego nie ma porządnej polskiej restauracji np. W Hadze, skoro tylu tu Polaków…

Rozwiń  

Polska kuchnia może być dobra jak będzie dobrze zrobiona, podobnie jak każda. Ale średnio sądzę, że ktoś wali peany na rzecz bigosu i mięsa w panierce, chyba że za bardzo nie wiem co to jest ta polska kuchnia :D

  W dniu 15.10.2021 o 15:10, Koelner napisał(a):

Polska kuchnia jest wysoko we wszystkich rankingach , mamy mega urozmaiconą kuchnie

Rozwiń  

https://yonderbound.com/blog/20-best-countries-world-food/

https://www.roughguides.com/gallery/the-best-cuisine-in-the-world-as-voted-by-you/

https://uproxx.com/life/countries-with-the-best-food-in-the-world-ranked-2021/

https://www.mappr.co/countries-best-cuisine/

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:20, julekstep napisał(a):

daj przykład rankingu - bo patrząc na takowe po wpisaniu world cuisine ranking to średnio tam widzę Polskie w topce

ot taki solidniak, mocna 4ka wg skali szkolnej

Rozwiń  

pewnie lepiej się znasz ale jak wpisałem „ranking kuchni świata” to były tam w czołówce. dla mnie eye test jest ważny jak do nas przyjeżdzają obcokrajowcy i szczególnie na weselach są podjarani naszą kuchnią z powodu właśnie  urozmaicenia . byłem na weselach w Serbii Włoszech Norwegii Szkocji i Belgii i tam bez szału .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:25, Koelner napisał(a):

pewnie lepiej się znasz ale jak wpisałem „ranking kuchni świata” to były tam w czołówce. dla mnie eye test jest ważny jak do nas przyjeżdzają obcokrajowcy i szczególnie na weselach są podjarani naszą kuchnią z powodu właśnie  urozmaicenia . byłem na weselach w Serbii Włoszech Norwegii Szkocji i Belgii i tam bez szału .

Rozwiń  

no jak po polsku wpiszesz to wiadomo że będzie bias :P

obcokrajowcy na polskich weselach to generalnie są zajarani weselem jako takim - jeśli chodzi o organizację wesel (rozmach itp) to faktycznie możemy być w topce :P  (chociaż tu niestety też idzie nowe - i coraz więcej jest jakichś pedalskich akcji w stylu OBIAD i nara 😕 )

Edytowane przez julekstep
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:20, RappaR napisał(a):
Rozwiń  

nie czaje tych rankingów , w ogóle kuchnia śródziemnomorska jest w c*** overrated ( no chyba że Francja bo to top ) a Azja - byłem w Chinach , Tajlandia i Cejlon to ok szczególnie Chiny ale to dla mnie jedzenie na 2-3 dni .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:27, Koelner napisał(a):

kuchnia śródziemnomorska jest w c*** overrated

Rozwiń  

Włochy Włochy Włochy

ogólnie sam jestem przykładem tego że można nie lubić tych 'topowych' kuchni (japońskie, francuskie - bleeee), ale jak ktoś nie lubi kuchni włoskiej to musi być zwyrodnialcem - FAKTY NIE OPINIE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:09, RonnieArtestics napisał(a):

Pierogi robimy najlepsze na świecie na pewno, chociażby to powinno być znane. Jest w sumie w miarę znane, ale nie ma prawie żadnych polskich pierogarni na świecie. 

Rozwiń  

No właśnie nie jestem taki pewny. To znaczy wiadomo, ruskie rulez, ale tylko te od mojej babci (moja babcia>Wasze babcie easy), ale chinkali i mandu wcale nie są tak daleko z tyłu, jeżeli w ogóle.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Rappar schabowy to akurat mi się przejadł, ale jakieś zraziki, czy królik, dziczyzna, w ogóle mięsne wyroby, robimy to zajebiście moim zdaniem, zajebiscie przyprawiamy i w ogóle.
 

A to ze nie ma polskiej kuchni w top10 rankingu świata to tylko wina tego właśnie, że nikt tej kuchni nie zna.. bo w skali globalnej nadal mało kto przyjeżdża do Polski po prostu. :) 

 

 

  W dniu 15.10.2021 o 15:33, Cardi napisał(a):

No właśnie nie jestem taki pewny. To znaczy wiadomo, ruskie rulez, ale tylko te od mojej babci (moja babcia>Wasze babcie easy), ale chinkali i mandu wcale nie są tak daleko z tyłu, jeżeli w ogóle.

Rozwiń  

Ja w Gdańsku ostatnio jadłem najlepsze w moim życiu 😛 z mięsem… 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:33, RonnieArtestics napisał(a):

Ja w Gdańsku ostatnio jadłem najlepsze w moim życiu 😛 z mięsem… 

Rozwiń  

No to z mięsem sobie sprawdź gruzińskie chinkali, skoro mówisz, że w Polsce super przyprawiamy mięso, to się zdziwisz, jak oni to robią. I to z mięsem jako farsz w pierogu. Polecam :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polskich restauracji (tych naturalnych) trochę jest w Austrii, w Niemczech. Problem polega na tym, że nawet w Polsce w branży HoReCa, większość jedzenia jest z kubła (czyt. gotowa zupa, inne danie), przecież nawet chleb jest dopiekany z częściowo pieczonego.

Tak więc przebicie się z daniami z kubła na Świecie łatwe nie jest.

 

Poza tym polskie jedzenie, to jedzenie kaloryczne/północne które potrzebuje czasu i miejsca na przygotowanie. Nie masz więc "polska budka"  z jedzeniem, bo potrzebny jest solidny lokal który kosztuje. Mógłby być z bigosem, ale do roboty.... to ten.

 

Tak więc siłą rzeczy "polska budka" nie ma szans z pizzerią, pięcioma smakami, czy inną mamałygą którą zrobisz i sprzedasz na paru metrach.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:33, RonnieArtestics napisał(a):

Rappar schabowy to akurat mi się przejadł, ale jakieś zraziki, czy królik, dziczyzna, w ogóle mięsne wyroby, robimy to zajebiście moim zdaniem, zajebiscie przyprawiamy i w ogóle.
 

A to ze nie ma polskiej kuchni w top10 rankingu świata to tylko wina tego właśnie, że nikt tej kuchni nie zna.. bo w skali globalnej nadal mało kto przyjeżdża do Polski po prostu. :) 

Rozwiń  

Królik i dziczyzna polską kuchnią, aha :)

Ile rodzin w Polsce kiedykolwiek coś takiego ugotowało?

Ile jadłeś królików i dziczyzn w życiu i porównywałeś je z takimi zrobionymi wedle kuchni francuskiej?

Nasza kuchnia przegrywa z Ukraińskimi i Gruzińskimi nie dlatego, że nie jest znana i nie dlatego, że do Polski mało kto przyjeżdża(bo do Polski przyjeżdża w skali świata jedna z większych liczb obcokrajowców), ale dlatego, że jest mało zróżnicowana, prosta, siermiężna, tłusta i niespecjalnie smaczna.

https://worldpopulationreview.com/country-rankings/most-visited-countries

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:46, RappaR napisał(a):

Nasza kuchnia przegrywa z Ukraińskimi i Gruzińskimi nie dlatego, że nie jest znana i nie dlatego, że do Polski mało kto przyjeżdża(bo do Polski przyjeżdża w skali świata jedna z większych liczb obcokrajowców), ale dlatego, że jest mało zróżnicowana, prosta, siermiężna, tłusta i niespecjalnie smaczna.

Rozwiń  

prostota akurat nie jest wadą, włoska kuchnia też jest prosta a jest imho top-1 na świecie :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do dupy te rankingi. Co takiego niby jest w hiszpańskiej kuchni? Paella to jedno z największych gastronomicznych rozczarowań w moim życiu. Tapasy to zwykle przekąski. 

Ja będąc w Hiszpanii tydzień chodziłem głodny. Najdroższe danie z karty jak raz wziąłem to były jakieś naleśniki na słono z serem. Wszystkie te dania są na jedno kopyto. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 08:55, quevas napisał(a):

szukamy milionerów

I proszę bardzo, pierwszy z brzegu :

 

Jak wylicza fakt.pl, od października Kaczyński zarobił już w rządzie blisko 215 tys. złotych, a do jego odejścia ze stanowiska suma ta jeszcze urośnie osiągając około 250 tys. złotych.

 

przepis vel metoda zarabiania kokosów w państwie PIS : siedzieć na tyłku, kiwać palcem w bucie, pluć, łapać i w pętelki wiązać

Rozwiń  

Btw. za poprzedniej władzy to dużo łatwiej znaleźć milionerów chyba:)

https://joemonster.org/filmy/113705/670_tysiecy_zlotych_odprawy_dla_posla

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.10.2021 o 15:06, julekstep napisał(a):

no bo holenderska kuchnia to w ogóle jest bottom tier, więc nie dziwota że jak dostaną coś z tierów średnich/niezłych to są zadowoleni :)

Rozwiń  

To nie do końca tak jest. Polska kuchnia niestety przez komunę została uproszczona. Kiedyś robiona dużo ryb mam gdzieś przepis babci na sandacze szpikowanego borowikami... Zupa rakowa, kurczak faszerowany itp to były częste danie na kuchniach przedwojennej szlachty czy mieszczaństwa ale dal komuny były drogie. Mamy bardzo dobre kiełbasy ale po prostu zróżnych względów poszliśmy w kuchnie tanią bylejaką i nadal taka jest opinia..

Nie będę nikogo namawiał do jedzenia np pstrąga wędzonego... Czy zupa szczawiowej choć to są bardzo dobre dania... Polska kuchnia w swojej masie ma średni poziom,. Kuchnia polska może być topowa

Mamy bardzo dobre desery - eklerki, serniki na zimno, pączki ale to się nie przebiło. Z drugiej strony gofry były znane tylko w rejonie Namur aż kiedyś jakiś Belg otworzył w Nowym Jorku i stał się światowym hitem

Hot dogi i Hamburgery to są dania kuchnii niemieckiej ale nikt nie łączy tego z tą kuchnią

Ogólnie w Europie rządzi kuchnia z katolickich krajów ( tylko nie ta IRlandia) i fatalna jest ta z protenstanckich (i tu jedyny wyjątek dla Flandrii)

  W dniu 15.10.2021 o 16:43, MarcusCamby napisał(a):

Do dupy te rankingi. Co takiego niby jest w hiszpańskiej kuchni? Paella to jedno z największych gastronomicznych rozczarowań w moim życiu. Tapasy to zwykle przekąski. 

Ja będąc w Hiszpanii tydzień chodziłem głodny. Najdroższe danie z karty jak raz wziąłem to były jakieś naleśniki na słono z serem. Wszystkie te dania są na jedno kopyto. 

Rozwiń  

To widocznie źle trafiałeś. Świeże kalamry z młodym bobem, ośmiornice pieczone tak ,że aż są chrupkie, itp Paella to tak naprawdę Valencia. To tak jakbyś pyzy z karkówką traktował jako wyznacznik kuchnii polskiej

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • matek zablokował(a) ten temat
  • Reikai odblokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Ostatnio przeglądający   1 użytkownik

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.