starYfaN Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 47 minut temu, Koelner napisał: bo jeszcze u nas kobity gotują Eeeee...... może "podgrzewają" byłoby bardziej na miejscu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 8 minut temu, Koelner napisał: Polska kuchnia jest wysoko we wszystkich rankingach , mamy mega urozmaiconą kuchnie daj przykład rankingu - bo patrząc na takowe po wpisaniu world cuisine ranking to średnio tam widzę Polskie w topce ot taki solidniak, mocna 4ka wg skali szkolnej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 20 minut temu, RonnieArtestics napisał: @RappaR @ely3 Serio, nie wiem może mam samych znajomych którzy mi się podlizują ale raczej wszyscy z moich chwalą Polska kuchnie i wręcz pytają dlaczego nie ma porządnej polskiej restauracji np. W Hadze, skoro tylu tu Polaków… Polska kuchnia może być dobra jak będzie dobrze zrobiona, podobnie jak każda. Ale średnio sądzę, że ktoś wali peany na rzecz bigosu i mięsa w panierce, chyba że za bardzo nie wiem co to jest ta polska kuchnia 11 minut temu, Koelner napisał: Polska kuchnia jest wysoko we wszystkich rankingach , mamy mega urozmaiconą kuchnie https://yonderbound.com/blog/20-best-countries-world-food/ https://www.roughguides.com/gallery/the-best-cuisine-in-the-world-as-voted-by-you/ https://uproxx.com/life/countries-with-the-best-food-in-the-world-ranked-2021/ https://www.mappr.co/countries-best-cuisine/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 2 minuty temu, julekstep napisał: daj przykład rankingu - bo patrząc na takowe po wpisaniu world cuisine ranking to średnio tam widzę Polskie w topce ot taki solidniak, mocna 4ka wg skali szkolnej pewnie lepiej się znasz ale jak wpisałem „ranking kuchni świata” to były tam w czołówce. dla mnie eye test jest ważny jak do nas przyjeżdzają obcokrajowcy i szczególnie na weselach są podjarani naszą kuchnią z powodu właśnie urozmaicenia . byłem na weselach w Serbii Włoszech Norwegii Szkocji i Belgii i tam bez szału . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 (edytowane) 2 minuty temu, Koelner napisał: pewnie lepiej się znasz ale jak wpisałem „ranking kuchni świata” to były tam w czołówce. dla mnie eye test jest ważny jak do nas przyjeżdzają obcokrajowcy i szczególnie na weselach są podjarani naszą kuchnią z powodu właśnie urozmaicenia . byłem na weselach w Serbii Włoszech Norwegii Szkocji i Belgii i tam bez szału . no jak po polsku wpiszesz to wiadomo że będzie bias obcokrajowcy na polskich weselach to generalnie są zajarani weselem jako takim - jeśli chodzi o organizację wesel (rozmach itp) to faktycznie możemy być w topce (chociaż tu niestety też idzie nowe - i coraz więcej jest jakichś pedalskich akcji w stylu OBIAD i nara ) Edytowane 15 Października 2021 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 5 minut temu, RappaR napisał: https://yonderbound.com/blog/20-best-countries-world-food/ https://www.roughguides.com/gallery/the-best-cuisine-in-the-world-as-voted-by-you/ https://uproxx.com/life/countries-with-the-best-food-in-the-world-ranked-2021/ https://www.mappr.co/countries-best-cuisine/ nie czaje tych rankingów , w ogóle kuchnia śródziemnomorska jest w c*** overrated ( no chyba że Francja bo to top ) a Azja - byłem w Chinach , Tajlandia i Cejlon to ok szczególnie Chiny ale to dla mnie jedzenie na 2-3 dni . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 1 minutę temu, Koelner napisał: kuchnia śródziemnomorska jest w c*** overrated Włochy Włochy Włochy ogólnie sam jestem przykładem tego że można nie lubić tych 'topowych' kuchni (japońskie, francuskie - bleeee), ale jak ktoś nie lubi kuchni włoskiej to musi być zwyrodnialcem - FAKTY NIE OPINIE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 19 minut temu, RonnieArtestics napisał: Pierogi robimy najlepsze na świecie na pewno, chociażby to powinno być znane. Jest w sumie w miarę znane, ale nie ma prawie żadnych polskich pierogarni na świecie. No właśnie nie jestem taki pewny. To znaczy wiadomo, ruskie rulez, ale tylko te od mojej babci (moja babcia>Wasze babcie easy), ale chinkali i mandu wcale nie są tak daleko z tyłu, jeżeli w ogóle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Rappar schabowy to akurat mi się przejadł, ale jakieś zraziki, czy królik, dziczyzna, w ogóle mięsne wyroby, robimy to zajebiście moim zdaniem, zajebiscie przyprawiamy i w ogóle. A to ze nie ma polskiej kuchni w top10 rankingu świata to tylko wina tego właśnie, że nikt tej kuchni nie zna.. bo w skali globalnej nadal mało kto przyjeżdża do Polski po prostu. 3 minuty temu, Cardi napisał: No właśnie nie jestem taki pewny. To znaczy wiadomo, ruskie rulez, ale tylko te od mojej babci (moja babcia>Wasze babcie easy), ale chinkali i mandu wcale nie są tak daleko z tyłu, jeżeli w ogóle. Ja w Gdańsku ostatnio jadłem najlepsze w moim życiu z mięsem… Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cardi Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 5 minut temu, RonnieArtestics napisał: Ja w Gdańsku ostatnio jadłem najlepsze w moim życiu z mięsem… No to z mięsem sobie sprawdź gruzińskie chinkali, skoro mówisz, że w Polsce super przyprawiamy mięso, to się zdziwisz, jak oni to robią. I to z mięsem jako farsz w pierogu. Polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Polskich restauracji (tych naturalnych) trochę jest w Austrii, w Niemczech. Problem polega na tym, że nawet w Polsce w branży HoReCa, większość jedzenia jest z kubła (czyt. gotowa zupa, inne danie), przecież nawet chleb jest dopiekany z częściowo pieczonego. Tak więc przebicie się z daniami z kubła na Świecie łatwe nie jest. Poza tym polskie jedzenie, to jedzenie kaloryczne/północne które potrzebuje czasu i miejsca na przygotowanie. Nie masz więc "polska budka" z jedzeniem, bo potrzebny jest solidny lokal który kosztuje. Mógłby być z bigosem, ale do roboty.... to ten. Tak więc siłą rzeczy "polska budka" nie ma szans z pizzerią, pięcioma smakami, czy inną mamałygą którą zrobisz i sprzedasz na paru metrach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 10 minut temu, RonnieArtestics napisał: Rappar schabowy to akurat mi się przejadł, ale jakieś zraziki, czy królik, dziczyzna, w ogóle mięsne wyroby, robimy to zajebiście moim zdaniem, zajebiscie przyprawiamy i w ogóle. A to ze nie ma polskiej kuchni w top10 rankingu świata to tylko wina tego właśnie, że nikt tej kuchni nie zna.. bo w skali globalnej nadal mało kto przyjeżdża do Polski po prostu. Królik i dziczyzna polską kuchnią, aha Ile rodzin w Polsce kiedykolwiek coś takiego ugotowało? Ile jadłeś królików i dziczyzn w życiu i porównywałeś je z takimi zrobionymi wedle kuchni francuskiej? Nasza kuchnia przegrywa z Ukraińskimi i Gruzińskimi nie dlatego, że nie jest znana i nie dlatego, że do Polski mało kto przyjeżdża(bo do Polski przyjeżdża w skali świata jedna z większych liczb obcokrajowców), ale dlatego, że jest mało zróżnicowana, prosta, siermiężna, tłusta i niespecjalnie smaczna. https://worldpopulationreview.com/country-rankings/most-visited-countries Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 3 minuty temu, RappaR napisał: Nasza kuchnia przegrywa z Ukraińskimi i Gruzińskimi nie dlatego, że nie jest znana i nie dlatego, że do Polski mało kto przyjeżdża(bo do Polski przyjeżdża w skali świata jedna z większych liczb obcokrajowców), ale dlatego, że jest mało zróżnicowana, prosta, siermiężna, tłusta i niespecjalnie smaczna. prostota akurat nie jest wadą, włoska kuchnia też jest prosta a jest imho top-1 na świecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
julekstep Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 (edytowane) 9 minut temu, quevas napisał: bla bla bla Kaczyński nas powystrzela a słońce nad Polska jutro nie wzejdzie! i tak już 6 rok! Edytowane 15 Października 2021 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 19 minut temu, quevas napisał: Także, proszę spieszyć się z oglądaniem gołych bab, boksu w kisielu i czytaniem postów antyklerykalnych oraz krytykujących rząd W jaki sposób spieszysz się z oglądaniem gołych bab? A,........a to nie przeszkadzam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MarcusCamby Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 Do dupy te rankingi. Co takiego niby jest w hiszpańskiej kuchni? Paella to jedno z największych gastronomicznych rozczarowań w moim życiu. Tapasy to zwykle przekąski. Ja będąc w Hiszpanii tydzień chodziłem głodny. Najdroższe danie z karty jak raz wziąłem to były jakieś naleśniki na słono z serem. Wszystkie te dania są na jedno kopyto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RonnieArtestics Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 @RappaR to w takim razie czemu fish and chips jest znane na całym świecie a schabowy nie? Nie jest to bardziej wykwintne danie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 7 godzin temu, quevas napisał: szukamy milionerów I proszę bardzo, pierwszy z brzegu : Jak wylicza fakt.pl, od października Kaczyński zarobił już w rządzie blisko 215 tys. złotych, a do jego odejścia ze stanowiska suma ta jeszcze urośnie osiągając około 250 tys. złotych. przepis vel metoda zarabiania kokosów w państwie PIS : siedzieć na tyłku, kiwać palcem w bucie, pluć, łapać i w pętelki wiązać Btw. za poprzedniej władzy to dużo łatwiej znaleźć milionerów chyba:) https://joemonster.org/filmy/113705/670_tysiecy_zlotych_odprawy_dla_posla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ely3 Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 1 godzinę temu, julekstep napisał: no bo holenderska kuchnia to w ogóle jest bottom tier, więc nie dziwota że jak dostaną coś z tierów średnich/niezłych to są zadowoleni To nie do końca tak jest. Polska kuchnia niestety przez komunę została uproszczona. Kiedyś robiona dużo ryb mam gdzieś przepis babci na sandacze szpikowanego borowikami... Zupa rakowa, kurczak faszerowany itp to były częste danie na kuchniach przedwojennej szlachty czy mieszczaństwa ale dal komuny były drogie. Mamy bardzo dobre kiełbasy ale po prostu zróżnych względów poszliśmy w kuchnie tanią bylejaką i nadal taka jest opinia.. Nie będę nikogo namawiał do jedzenia np pstrąga wędzonego... Czy zupa szczawiowej choć to są bardzo dobre dania... Polska kuchnia w swojej masie ma średni poziom,. Kuchnia polska może być topowa Mamy bardzo dobre desery - eklerki, serniki na zimno, pączki ale to się nie przebiło. Z drugiej strony gofry były znane tylko w rejonie Namur aż kiedyś jakiś Belg otworzył w Nowym Jorku i stał się światowym hitem Hot dogi i Hamburgery to są dania kuchnii niemieckiej ale nikt nie łączy tego z tą kuchnią Ogólnie w Europie rządzi kuchnia z katolickich krajów ( tylko nie ta IRlandia) i fatalna jest ta z protenstanckich (i tu jedyny wyjątek dla Flandrii) 19 minut temu, MarcusCamby napisał: Do dupy te rankingi. Co takiego niby jest w hiszpańskiej kuchni? Paella to jedno z największych gastronomicznych rozczarowań w moim życiu. Tapasy to zwykle przekąski. Ja będąc w Hiszpanii tydzień chodziłem głodny. Najdroższe danie z karty jak raz wziąłem to były jakieś naleśniki na słono z serem. Wszystkie te dania są na jedno kopyto. To widocznie źle trafiałeś. Świeże kalamry z młodym bobem, ośmiornice pieczone tak ,że aż są chrupkie, itp Paella to tak naprawdę Valencia. To tak jakbyś pyzy z karkówką traktował jako wyznacznik kuchnii polskiej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 15 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2021 @ely3 eklery nie są polskie ( zresztą po samej nazwie chyba się łatwo domyślić skąd pochodzą) a Polski sernik jest paskudny w porównaniu do innych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się