Skocz do zawartości

Polityka w Polsce

Borys

Rekomendowane odpowiedzi

1 minutę temu, RappaR napisał(a):

Z czego się powiększa dziura w NFZ, jak stawki na kontraktach stoją. 

Nie wiem, mogę się tylko domyślać:

- może mamy starsze społeczeństwo, koszty leków refundowanych są większe,

- koszta sprzetu/technologi -przykładowo zastawek, stentów etc poszły do góry jak wszystkiego w ostatnim czasie,

- wszyscy na b2b więc składki są niższe niż zakładano?

- nieudolne rządzenie :)

To tak na szybko.

Teraz, agresywnychomik napisał(a):

Nie wiem, mogę się tylko domyślać:

- może mamy starsze społeczeństwo, koszty leków refundowanych są większe,

- koszta sprzetu/technologi -przykładowo zastawek, stentów etc poszły do góry jak wszystkiego w ostatnim czasie,

- wszyscy na b2b więc składki są niższe niż zakładano?

- nieudolne rządzenie :)

To tak na szybko.

Finansowanie NFZ wzrosło właśnie, mimo obcięcia wykonywanych procedur

Serio idą grube wałki, bo moja stawka(i rynkowe) wzrosła od 2020 o jakieś 30%, czyli sporo mniej niż budżet NFZ i średnia pensja.

2 godziny temu, RappaR napisał(a):

Finansowanie NFZ wzrosło właśnie, mimo obcięcia wykonywanych procedur

Serio idą grube wałki, bo moja stawka(i rynkowe) wzrosła od 2020 o jakieś 30%, czyli sporo mniej niż budżet NFZ i średnia pensja.

No idą 

Komu się nie zdarzyło przytulić pół miliona przez pomyłkę, niech pierwszy rzuci kamieniem 

W dniu 17.06.2026 o 12:22, Życie_to_mem napisał(a):

- celowo zorganizowali tą patologię i sami naprowadzili na nią dziennikarzy żeby wywołać określone reakcje społeczne co długofalowo ma im pomóc w osiągnięciu celów politycznych (w tym scenariuszu Kasprzyk i częściowo Trzaskowski odgrywają rolę kozłów ofiarnych, prawdopodobnie całkiem świadomie)

wybory za rok i stwierdziliby, hej zróbmy aferę która umoczy partię rządzącą w kwestii tak delikatnej jak służba zdrowia?

za dużo house of cards imo 

22 minuty temu, airmax napisał(a):

wybory za rok i stwierdziliby, hej zróbmy aferę która umoczy partię rządzącą w kwestii tak delikatnej jak służba zdrowia?

za dużo house of cards imo 

Nie umoczy partię, a lekarzy.

Wybory można przejebać, a trzeba spłacić długi Luxmedowi i medicover

Teraz, RappaR napisał(a):

Nie umoczy partię, a lekarzy.

Jeżeli mowa o jakichś betonowych silniczkach to ok, dla tej grupy, to będzie wina lekarzy, ewentualnie problem systemowy

dosłownie każdy inny widzi tu POKOJE VIP DLA POLITYKÓW KOALICJI

28 letniego gościa bez specjalizacji, który zarobił prawie 2 miliony Z LEGITYMACJĄ PARTYJNĄ nagrywającego tik toki jak to za pisu pracował za 26PLN/godzinę 

jak ten senator Lenz (czy jak mu tam) odstawiał cyrki z dokumentacją, to był ten sam machaivelliczny plan czy inny? 

247,8 mld w 2026 na służbę zdrowia a gdzieś oszczędności szukają

beka bo wiadomo że z tego korzystają emeryci przede wszystkim i to był kiedyś elektorat pisowski a teraz platformy więc strzelają sobie samobója 

nie ma szans aby ich próba zrzucenia winy z siebie na system była dobrym krokiem , tym bardziej że za rok wybory więc ludzie chyba nie zapomną tego tematu

jedyne wytłumaczenie to chęć zmiany wajchy przez ambasadora USA który wolałby pis z nawrockim u władzy niż tego volksdeutscha 

42 minuty temu, airmax napisał(a):

w sumie ciekawe kiedy Zandberg znowu wyskoczy z "podnieśmy nakłady na służbę zdrowia" hehe 

Przecież to jest jego stały postulat. Chcesz zwiększenia finansowania służby zdrowia i nauki to głosuj na Razem.