julekstep Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 5 godzin temu, mayor napisał: dopóki suka nie zaszczepi dzieciaków jest forma w młodzieżówce KODu jak widzę! Edytowane 7 Stycznia 2023 przez julekstep Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 6 minut temu, julekstep napisał: jest forma w młodzieżówce KODu jak widzę! Ruch Dukaczewskiego jeszcze żyje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 3 godziny temu, fluber napisał: Za czyichkolwiek poprzednich rządów upubliczniano wszytkie umowy na strategiczne surowce? Czy ta umowa nie musiała przejść przez Komisję Europejską? A w tym samym raporcie nie masz informacji o tym, jak wyglądała ta skuteczność 20 lat temu? Nie czytałem na razie całego raportu bo to 127 stron tylko wyciąg z niego na stronie NIK. Tu masz też ciekawy raport - zajmujący się wszystkimi dziedzinami. http://www.korektorzdrowia.pl/wp-content/uploads/barometr_whc_xii_i_2019_final.pdf Niestety nie ma raportów za 2022 gdzie wydatnie zwiększyliśmy wydatki na służbę zdrowia. A za lata 2020-2021 to wiadomo, że nie ma co patrzeć na to z wiadomych względów. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 2 godziny temu, Sebastian napisał: Niestety nie ma raportów za 2022 gdzie wydatnie zwiększyliśmy wydatki na służbę zdrowia Jakieś dane o wydatnym zwiększeniu wydatków na służbę zdrowia po uwzględnieniu inflacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 3 godziny temu, Sebastian napisał: Nie czytałem na razie całego raportu bo to 127 stron tylko wyciąg z niego na stronie NIK. Tu masz też ciekawy raport - zajmujący się wszystkimi dziedzinami. http://www.korektorzdrowia.pl/wp-content/uploads/barometr_whc_xii_i_2019_final.pdf Niestety nie ma raportów za 2022 gdzie wydatnie zwiększyliśmy wydatki na służbę zdrowia. A za lata 2020-2021 to wiadomo, że nie ma co patrzeć na to z wiadomych względów. Na 2022 też nie bardzo jest co patrzeć, bo dopiero od kwietnia zaczęło być względnie normalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 14 minut temu, RappaR napisał: Jakieś dane o wydatnym zwiększeniu wydatków na służbę zdrowia po uwzględnieniu inflacji? Trochę lipa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 47 minut temu, RappaR napisał: Jakieś dane o wydatnym zwiększeniu wydatków na służbę zdrowia po uwzględnieniu inflacji? Raczej nie, wziąwszy pod uwagę, że nasz rząd bodajże zostawił w budżecie 3,8% inflacji do końca. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 7 godzin temu, Koelner napisał: Jak PiS mnie denerwuje to ten głąb musi się przypomnieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 54 minuty temu, Sebastian napisał: Raczej nie, wziąwszy pod uwagę, że nasz rząd bodajże zostawił w budżecie 3,8% inflacji do końca. To skąd Twoja teza? Godzinę temu, Koelner napisał: Trochę lipa Chirurgia ogólna się nie opłaca. Po prostu. Żadna operacja nie przynosi zysków z NFZ. Żadna. Przy operacji guza jelita grubego same narzędzia są droższe od wyceny. Nie mówię o hospitalizacji, płacach ludzi przy zabiegu. Sam jednorazowy sprzęt jest droższy. Oczywiście, gdyby zreformować przedsiębiorców tak że by przestali być nieuczciwi i nieudolni, i sprzedawali taniej sprzęt, to by faktycznie można było jakoś działać. Ale ze są nieudolni i nic nie potrafią wyprodukować tanio i dobrze, to jest jak jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Teraz, RappaR napisał: To skąd Twoja teza? Stąd, że procentowo dano więcej. A nie wiemy jaki wpływ miała inflacja bo szpitale i przychodnie też maja kontrakty i nie wierzę, że zgodziły się na pełną rewaloryzację o procent inflacji. Zresztą nie wiem jak wyglądają kontrakty szpitali z NFZ. Może była rewaloryzacja ? Nie wiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 Teraz, Sebastian napisał: Stąd, że procentowo dano więcej. A nie wiemy jaki wpływ miała inflacja bo szpitale i przychodnie też maja kontrakty i nie wierzę, że zgodziły się na pełną rewaloryzację o procent inflacji. Zresztą nie wiem jak wyglądają kontrakty szpitali z NFZ. Może była rewaloryzacja ? Nie wiem. To daj dane o tym. Nie było Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 6 minut temu, RappaR napisał: To daj dane o tym. Nie było Ale skąd mam wziąść te dane ? Ty o tym gadasz to daj. Moim zdaniem o dane na temat 2022 dość ciężko 7 stycznia roku 2023. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 21 minut temu, Sebastian napisał: Ale skąd mam wziąść te dane ? Ty o tym gadasz to daj. Moim zdaniem o dane na temat 2022 dość ciężko 7 stycznia roku 2023. To skąd wziąłeś swoją tezę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) 25 minut temu, RappaR napisał: To skąd wziąłeś swoją tezę? Wynika z tego, że wzrost finansowania służby zdrowia jest o 8,49 % rok do roku. To raczej sporo. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 2 minuty temu, Sebastian napisał: Wynika z tego, że wzrost finansowania służby zdrowia jest o 8,49 % rok do roku. To raczej sporo. Czyli o połowę niższy niż inflacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 5 minut temu, Sebastian napisał: Wynika z tego, że wzrost finansowania służby zdrowia jest o 8,49 % rok do roku. To raczej sporo. Jakbym tu napisał @Koelner albo komukolwiek, że skoro w zeszłym roku dostał 8,49% podwyżki więc jest bogatszy i stać go na więcej, a jak go nie stać na więcej to dlatego, że ma zły system wydawania pieniędzy, to byś pierwszy wyzywał mnie tu od pierdolniętych pisowców. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 2 minuty temu, RappaR napisał: Czyli o połowę niższy niż inflacja I ? Inflacja uderzyła w każdego to raz . Nie wiemy jeszcze jaka jest inflacja średnioroczna to dwa. Kontraktowanie dla szpitali nie odbywa się w grudniu tylko na początku roku - zgodziłeś się za sumę X dostarczyć to dostarczasz - jak w każdej dziedzinie. Myślisz, że szpitale godziły się na rewaloryzację ? Kontrakty dla przychodni też były zawierane wcześniej. Gaz, prąd i ogrzewanie - to mogło uderzyć i tu się zgodzę. 1 minutę temu, fluber napisał: Jakbym tu napisał @Koelner albo komukolwiek, że skoro w zeszłym roku dostał 8,49% podwyżki więc jest bogatszy i stać go na więcej, a jak go nie stać na więcej to dlatego, że ma zły system wydawania pieniędzy, to byś pierwszy wyzywał mnie tu od pierdolniętych pisowców. Fluber czy na służbę zdrowia są procentowo wyższe czy nie ? Bo na moje są. Inflacja jest problemem ogólnym - dotyczy każdej dziedziny. I każdy sobie musi z tym radzić. Jakoś parę miesięcy temu wyzywałeś mnie od pierdolonych przedsiębiorców którym jest źle, że zamiast miliona zarobią 1,2 mln. Możesz winić rząd, że przez cały rok nie chciał zaktualizować ustawy budżetowej mimo, że problem był kilka raz w sejmie zgłaszany. No i przypominam, że to jest procent budżetu. Jeśli ten budżet teraz urośnie a urośnie ze wzgledów inflacyjnych to w przyszłym roku służba zdrowia dostanie też wiecej kasy - no chyba, że znów wszystko zje inflacja. Ale na pewno nie, bo jak sam pisałeś, rząd trafnie zapisał poziom inflacji na rok 2023. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 7 minut temu, Sebastian napisał: I ? Inflacja uderzyła w każdego to raz . Nie wiemy jeszcze jaka jest inflacja średnioroczna to dwa. Skoro w każdym miesiącu była wyższa niż 8,49% to jak myślisz? Będzie wyższa niż 8,49%, czy jednak trudno powiedzieć? 10 minut temu, Sebastian napisał: Fluber czy na służbę zdrowia są procentowo wyższe czy nie ? Bo na moje są. Inflacja jest problemem ogólnym - dotyczy każdej dziedziny. I każdy sobie musi z tym radzić. Jakoś parę miesięcy temu wyzywałeś mnie od pierdolonych przedsiębiorców którym jest źle, że zamiast miliona zarobią 1,2 mln. Możesz winić rząd, że przez cały rok nie chciał zaktualizować ustawy budżetowej mimo, że problem był kilka raz w sejmie zgłaszany. No i przypominam, że to jest procent budżetu. Jeśli ten budżet teraz urośnie a urośnie ze wzgledów inflacyjnych to w przyszłym roku służba zdrowia dostanie też wiecej kasy - no chyba, że znów wszystko zje inflacja. Ale na pewno nie, bo jak sam pisałeś, rząd trafnie zapisał poziom inflacji na rok 2023. Mógłbyś znaleźć post gdzie nazywam Cię pierdolonym przedsiębiorcą i gdzie piszę, że rząd tradnie zapisał poziom inflacji na rok 2023? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koelner Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 28 minut temu, fluber napisał: Jakbym tu napisał @Koelner albo komukolwiek, że skoro w zeszłym roku dostał 8,49% podwyżki więc jest bogatszy i stać go na więcej, a jak go nie stać na więcej to dlatego, że ma zły system wydawania pieniędzy, to byś pierwszy wyzywał mnie tu od pierdolniętych pisowców. bo w 2013-2017 były fajne ceny mieszkań. mnie nie obchodzi cena chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebastian Opublikowano 7 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2023 (edytowane) W dniu 10.10.2022 o 22:54, fluber napisał: Bank Światowy tydzień temu podał prognozę wynoszącą 10,1 procent. O ile na styczeń prognozowane jest 20 procent + to większość prognoz na 2023 oscyluje wokół 10 procent więc nie za bardzo rozumiem dlaczego to założenie jest nieprawdą skoro niezależne od rządu podmioty dają taka prognozę. Credit agricole dziś dał prognozę 10,4 procent. Nic nowszego nie widzę Tutaj A to drugie znajdę w wolnej chwili. Edytowane 7 Stycznia 2023 przez Sebastian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi