fluber Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 15:04, darkonza napisał(a): Europa była karłem nawet w czasie gdy istniało cesarstwo rzymskie: Po prostu historii uczy nas zachód bo jesteśmy pod jego wpływem, stad mylne wrazenie ze historia świata to historia europy. Rozwiń Od powstania UE tendencja spadkowa:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 15:04, darkonza napisał(a): Europa była karłem nawet w czasie gdy istniało cesarstwo rzymskie: Po prostu historii uczy nas zachód bo jesteśmy pod jego wpływem, stad mylne wrazenie ze historia świata to historia europy. Rozwiń Eeeee, dyskusja dotyczyła najlepszych miejsc do życia, nikt nikomu nie zabrania pić wody z Gangesu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 15:11, starYfaN napisał(a): Eeeee, dyskusja dotyczyła najlepszych miejsc do życia, nikt nikomu nie zabrania pić wody z Gangesu. Rozwiń Jeśli mowa o gangesie to Europejczycy to były znacznie większe brudasy w czasach średniowiecza, chyba dopiero na początku XX wieku tendencja się odwróciła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 15:17, darkonza napisał(a): Jeśli mowa o gangesie to Europejczycy to były znacznie większe brudasy w czasach średniowiecza, chyba dopiero na początku XX wieku tendencja się odwróciła. Rozwiń Czyli Rzymianom, akwedukty i łaźnie służyły do pojenia koni? Wystarczy tego Off-t, bo przenieśliście tu polityczny. https://www.money.pl/gospodarka/nowe-obostrzenia-przed-nami-prof-flisiak-mowi-jednak-ze-nie-tedy-droga-6621570707338881v.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Nie no w temacie higieny mówiłem o średniowieczu a nie cesarstwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mac Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Czemu na wykresie nie ma Polski ? Plus jakby Europe liczyć jako jedno państwo to już wypada spoko Edytowane 24 Marca 2021 przez mac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darkonza Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 Moze nie ma co pokazywac: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lorak Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 11:52, Tecu napisał(a): Tylko jak sprawdzić czy bez zamknięcia nie byłoby jeszcze gorzej? Rozwiń są stany, które się nie zamknęły/zamknęły w niewielkim stopniu i nie było gorzej, np. kalifornia vs floryda (Ii to mimo wyższej średniej wieku), czy południowa vs północna dakota. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eliasz Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 @RappaR Szybkie pytanko - Też masz wrażenie, że sytuacja jest gorsza niż na jesieni? Z tego co mi się obija o uszy to jest dużo więcej młodszych pacjentów i realnie można odczuć "wariant" brytyjski. Jak to u was wygląda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) W dniu 24.03.2021 o 19:40, Eliasz napisał(a): @RappaR Szybkie pytanko - Też masz wrażenie, że sytuacja jest gorsza niż na jesieni? Z tego co mi się obija o uszy to jest dużo więcej młodszych pacjentów i realnie można odczuć "wariant" brytyjski. Jak to u was wygląda? Rozwiń Czyli z Waszej perspektywy mogą być gorsze numerki niż na jesieni? Jeśli tak, to we are fucked. Inna opcja to taka, ze do wielu słabszych pomoc nie zdążyła dotrzeć, stad numerki katastrofalne (mówię o excess deaths). Teraz raczej się spodziewałem włoskiego wariantu (fala dłuższa, ale z mniej wywalonym wierzchołkiem...). i sorry, ze się wtrącam, ale ciekawi mnie jak to wyglada od kuchni... Edytowane 24 Marca 2021 przez polskignom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:02, polskignom napisał(a): Czyli z Waszej perspektywy mogą być gorsze numerki niż na jesieni? Jeśli tak, to we are fucked. Inna opcja to taka, ze do wielu słabszych pomoc nie zdążyła dotrzeć, stad numerki katastrofalne (mówię o excess deaths). Teraz raczej się spodziewałem włoskiego wariantu (fala dłuższa, ale z mniej wywalonym wierzchołkiem...). Rozwiń Wariant brytyjski jest bardziej śmiertelny, mamy rekord zakażeń i 90 procent przypadków to wlasnie ta najgorsza wersja. Wnioski nasuwają się same. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:04, fluber napisał(a): Wariant brytyjski jest bardziej śmiertelny, mamy rekord zakażeń i 90 procent przypadków to wlasnie ta najgorsza wersja. Wnioski nasuwają się same. Rozwiń No, ale do 18k per week daleka droga. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:11, polskignom napisał(a): No, ale do 18k per week daleka droga. Rozwiń Liczba zgonów z dzisiaj jest mniej więcej taka jak dwa tygodnie po szczycie listopadowej fali a my jeszcze nie jesteśmy na szczycie prawdopodobnie. Nie wiem jak będzie z excess deaths ale nie zapowiada się optymistycznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eliasz Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:16, fluber napisał(a): Liczba zgonów z dzisiaj jest mniej więcej taka jak dwa tygodnie po szczycie listopadowej fali a my jeszcze nie jesteśmy na szczycie prawdopodobnie. Nie wiem jak będzie z excess deaths ale nie zapowiada się optymistycznie. Rozwiń W dniu 24.03.2021 o 20:11, polskignom napisał(a): No, ale do 18k per week daleka droga. Rozwiń w Kuj-Pom tragedia jest, z tego co mówił anestezjolog to w szpitalu covidowym zaczyna brakować sprzętu do tlenoterapii np. zwykłych wąsów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 To to ja wiem, ale kręcimy się około 10-11 k per week (pewnie po aktualizacji w pon będzie jakieś 11,5 w 11.tyg) zakładając przyspieszenie nie raczej zakładam, ze skończy się niżej w listopadzie (tak przynajmniej myślałem), stad mnie ciekawi jak to wyglada na pierwszej linii frontu. Inna sprawa, ze z perspektywy lekarza różnica między 16 k a 18 k jest pewnie nieodczuwalna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:21, polskignom napisał(a): To to ja wiem, ale kręcimy się około 10-11 k per week (pewnie po aktualizacji w pon będzie jakieś 11,5 w 11.tyg) zakładając przyspieszenie nie raczej zakładam, ze skończy się niżej w listopadzie (tak przynajmniej myślałem), stad mnie ciekawi jak to wyglada na pierwszej linii frontu. Inna sprawa, ze z perspektywy lekarza różnica między 16 k a 18 k jest pewnie nieodczuwalna. Rozwiń Tzn podejrzewam że w każdym roku w ostatnim tygodniu marca jest mniej zgonów niż w końcówce listopada i to pewnie też może mieć wplyw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polskignom Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 (edytowane) Marzec jest zawsze gorszy. Wiec to odpada również , największa różnica była chyba w sezonie 17/18 (listopad 32,5k, marzec prawie 41). edit: a dobra porównywałes t/t. Mea culpa, ale na oko to tak so/so. Ale nie mam jak tego sprawdzić. Edytowane 24 Marca 2021 przez polskignom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fluber Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:39, polskignom napisał(a): edit: a dobra porównywałes t/t. Mea culpa, ale na oko to tak so/so. Ale nie mam jak tego sprawdzić. Rozwiń Na ten moment mamy też jakieś 100k mniej chorych niż jesienią w szczycie, to tez moze mieć wpływ. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
starYfaN Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 20:54, fluber napisał(a): Na ten moment mamy też jakieś 100k mniej chorych niż jesienią w szczycie, to tez moze mieć wpływ. Rozwiń Chyba trochę mniej, cirka 75k, ale za to z 15% więcej pacjentów w szpitalach, niż jesienny max. Wariant Brytyjski to dłuższa faza wiremii (ze 25 %) i dłuższe pozbywanie się wirusa (ponad 50%). Oczywiście to ma swoje konsekwencje w śmiertelności i obłożeniu w szpitalach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RappaR Opublikowano 24 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2021 W dniu 24.03.2021 o 19:40, Eliasz napisał(a): @RappaR Szybkie pytanko - Też masz wrażenie, że sytuacja jest gorsza niż na jesieni? Z tego co mi się obija o uszy to jest dużo więcej młodszych pacjentów i realnie można odczuć "wariant" brytyjski. Jak to u was wygląda? Rozwiń Tak i nie. Z jednej strony trochę lepsza organizacja i nie ma jeszcze takiego dramatu jak był. Z drugiej strony dużo więcej młodych, już znajomi rodziców lądują w szpitalach, sam miałem intubację 31-latka. Ogółem dramat, po prostu jebany dramat, teraz na chwilę usiadłem, ale mam w rezerwacji 4 karetki w drodze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi