Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

W NBA to tak nie działa.

Młodzi gracze z reguły liczą na to, że kolejny rok podniesie ich wartość.

Extension po trzecim roku nie jest częste, jeśli nie jest to max. Stąd trochę dziwi mnie klepanie tych ext poniżej potencjału gracza.

Capella jest akurat przykładem znacznego podniesienia wartości w 4. roku, gdyby podpisywał rok temu ext to nikt by mu takiej kasy nie dał.

Żeby nie było - nie chodzi mi tylko o Turnera, ale i Russella, który dostał dużo biorąc pod uwagę to co do tej pory pokazał, ale w jego przekonaniu na pewno warto jest więcej i liczyłby na to, że swoją wartość podniesie.

Winslow zresztą to samo, kasa jest ok, ale potencjał ma większy i będzie liczył na podniesienie wartości. Tym bardziej, że za rok - dwa tej kasy na rynku będzie sporo.

W NBA to tak nie działa.

Młodzi gracze z reguły liczą na to, że kolejny rok podniesie ich wartość.

Extension po trzecim roku nie jest częste, jeśli nie jest to max. Stąd trochę dziwi mnie klepanie tych ext poniżej potencjału gracza.

Capella jest akurat przykładem znacznego podniesienia wartości w 4. roku, gdyby podpisywał rok temu ext to nikt by mu takiej kasy nie dał.

Żeby nie było - nie chodzi mi tylko o Turnera, ale i Russella, który dostał dużo biorąc pod uwagę to co do tej pory pokazał, ale w jego przekonaniu na pewno warto jest więcej i liczyłby na to, że swoją wartość podniesie.

Winslow zresztą to samo, kasa jest ok, ale potencjał ma większy i będzie liczył na podniesienie wartości. Tym bardziej, że za rok - dwa tej kasy na rynku będzie sporo.

no i zobacz jak bardzo Capela podniósł wartość ale i tak zarabiać bedzie mniej niż turner. Dlatego turner widząc to co się z nim czy Juliusem Randle stało, mógł wziąć bezpieczne 92 mln zamiast walczyć o 114 czy ile tam maxymalnie może dostać jako RFA od innej drużyny.

W NBA to tak nie działa bo kluby niechętnie dają extension za sam potencjał. A maxy to już w ogóle dają tylko tym którzy od początku się sprawdzają jako liderzy (Towns, Davis), a nie za potencjał na bycie dobrym two way centrem (Turner)

Edytowane przez RonnieArtestics

być forsujące dla zawodników, którzy na swoim koncie mają nawracające kontuzje. Forsowanie - Bulls>PTB, a więc jeśli chodzi o oferty to PTB>Bulls

Mówisz o mieście, gdzie rocznie popełnianych jest 800 morderstw i uznawane jest za jedno z najmniej bezpiecznych dużych miast w Stanach? Zdecydowanie lepiej zakończyć karierę w mieście gdzie jest spokój, gdzie można nawet się osiedlić i wykorzystywać zgromadzony przez całą karierę majątek. Portland, Oregon jest do tego idealnym miejscem, a sportowo jest bez większych zarzutów. W związku z tym PTB>Bulls

W Chicago przecież nie będą mieszkać w getcie tylko w bogatej białej dzielnicy. I mają większą róznorodność dupeczek a w Portland prawie same białe hipsterki albo soccer moms, też białe.

Nik dostaje rok vs rok + TO.

Te TO to cena za granie w lepszej drużynie.

Te TO to powód dla którego przegrywasz w tej chwili 6-0 walkę o Stauskasa. Wyraźnie gorsza oferta i lepszy poziom sportowy drużyny tego nie zmieni bo odbierasz mu jedną z zaledwie kilku szans (w sensie sezonów) jakie będzie miał na złapanie grubszego, długoletniego kontraktu.

Markieff jak dla mnie weźmie kontrakt, trochę pokręciłby nosem że mało ale nie wiem czy dostanie gdzieś więcej.

Przekonamy się już w lipcu 2019, czy dostanie więcej niż 40M w 4 lata w wieku 30 lat.

Jeżeli za rok będziesz nadal go chciał zatrzymać, to na pewno będziesz mu musiał dać więcej, bo MLE od kogoś na pewno dostanie. Właśnie największy problem jest w tym, że Twoja oferta to jest dokładnie tyle, co przyszłoroczne MLE. Jakby było chociaż te 5 mln więcej to pewnie bym klepnął, ale Morris jest teraz w prime, dobrze pasuje do współczesnej koszykówki, w RL NBA ma pewne minuty w rotacji całkiem niezłego zespołu i MLE przy rosnącym salary dostanie na pewno, możliwe nawet, że ode mnie, jeżeli będę takowe posiadał.

W sumie to nie wiem na jaką umowę czeka Markieff Morris. Solidny roles po przeciętnym sezonie i prawie 30 na karku.

jak widzę realia naszej ligi to nikt nie daje graczom w tym wieku długich umów, a Morris to typowy gracz, który dziś się kręci na granicy

startera, a jak jutro wypadnie z ligi to nikt nie zauważy.

Tu ma gwarantowane 40mln na stole. Na jego miejscu bym brał.

MLE za rok ma gwarantowane, więc to co za rok ma właściwie pewne, nie postąpiłby jak chyba żaden gracz NBA. 

Kręci się na granicy startera? Ostatnie 2 sezony to wszystkie mecze w s5, zaledwie kilka meczów opuszczonych z powodu kontuzji.

Przeciętny sezon? Career high w TS%, liczbie celnych trójek i skuteczności za 3, co jak na rolesa na pozycji numer 4 jest świetnym wynikiem.

Każdy z nas brałby 40 milionów dolarów, bo dla nas to niewyobrażalne pieniądze:)

Zdecydowałem się zagłosować na nie w sprawie Morrisa, choć byłem już bliski wklepania TAK, ale co mnie przekonało:

- zaproponowanie realnej wartości. Tak 10 mln/y to ok pieniądze dla Markieffa, ale jak już to extension no to trochę można by dorzucić w zamian za spokojną głowę podczas FA

- sytuacja Celtics, którzy prawdopodobnie za rok znów będą musieli desperacko łapać wszystko do czego mają prawa birda, a więc i Morrisa

Dlatego zgadzam się z MJem, że kilku milionów na tej umowie brakuje żeby ją podpisać- przynajmniej w moim odczuciu. 

ja tradycyjnie wszędzie TAK w extensions bo uważam że kluby dajace szybkie zabezpieczenie są OK.

jestem też swoistą przeciwwagą tych głosów które się mogą pojawić jako kaprys że nie ma lekko i niech ktos da więcej...

ja nie zamierzam wyciskać tych paru baniek więcej i ułatwić budowę składu kolegom GM

ja tradycyjnie wszędzie TAK w extensions bo uważam że kluby dajace szybkie zabezpieczenie są OK.

jestem też swoistą przeciwwagą tych głosów które się mogą pojawić jako kaprys że nie ma lekko i niech ktos da więcej...

ja nie zamierzam wyciskać tych paru baniek więcej i ułatwić budowę składu kolegom GM

Walker za 65/4 lata to naprawdę porządny prezent gwiazdkowy a nie ułatwienie ;)

Powiem więcej - to po prostu żart z gatunku gdzie chłop za babę się przebiera, hyhy ;) 

Prawdopodobnie dwóch najlepszych dostępnych FA w przyszłym roku za kilkanaście milionów na sezon. Oczywiście ten jeden głos nic nie zmienia i tak, ale jednak Ignazz warto się trochę zreflektować. 

Mi się przede wszystkim nie podoba traktowanie swojego głosu jako "przeciwwagi" - jak uznam, że w regular season inni GMowie nie doceniają przykładowych Blazers to mam im dać 82-0 żeby nadrobili?

16 milionów rocznie dla Kemby to jest zabezpieczenie przed czym? Przed dostaniem uczciwie wysokiej oferty na rynku FA?

Markieff Morris to maks co może wyciągnąć z swojej kariery to status jakiegoś Darrena Collisona. Może jakieś 15/1 dostanie, ale im dalej tym większe zagrożenie że coś się popsuje i te MLE to będzie maks. A równie dobrze może przepaść z dnia na dzień jak jakiś Trevor Brooker i nawet pies z kulawą nogą tego nie odnotuje.

A Eld to głupotę robi samą tą propozycją dla Morrisa, niby Celtics będą ładować się w jeszcze większe finansowe wydatki i dawać mu oczekiwane tu około 14mln? Przecież niewiele gorszy przykładowy Bjelica bierze minimum.

Mi też się niedawno wydawało, że 20mln na sezon dla Brook Lopeza to jest no brainer. Byłem głównym oponentem z powodu którego center Bucks odrzucił 60/4. Minął rok i tylko łaska pańska SlaKB spowodowała, że ten sam zawodnik dostał 10mln na sezon i to z pocałowaniem bossa w pierścień.

Markieff Morris zaczyna się mocno wahać. Wszak tak jak Marcus napisał, pewnie dostanie jakieś 15/1 ale później może być różnie...

Ja zmieniam swój głos na tak.

Argumenty które mnie przekonały to

-U nas faktycznie nikt mu nie rzuci tak długiego kontraktu

-Rzuca na spoko procentach ale ilość tych 3 na mecz nie robi wielkiego wrażenia.

-ten hajs który zarobi to praktycznie tyle samo co zarobił dotychczas.

Mi się przede wszystkim nie podoba traktowanie swojego głosu jako "przeciwwagi" - jak uznam, że w regular season inni GMowie nie doceniają przykładowych Blazers to mam im dać 82-0 żeby nadrobili?

16 milionów rocznie dla Kemby to jest zabezpieczenie przed czym? Przed dostaniem uczciwie wysokiej oferty na rynku FA?

Traktuje grę poważnie ale to jest zabawa.

Jeżeli gdzieś nie ma ogromnego przejaskrawienia to zgodnie z sumieniem daje TAK.

Z kilku powodów mimo ze podstawowy to wejście w 1/29 gracza

Nie podoba mi się to ciagle zadanie dokładania milionów i czuje ze wielu z was robi to bo kontrakt daje inny GM vel przeciwnik.

Jest tego za dużo.

Niby to nie powinno mieć wpływu na mój głos ale zacznijcie od swojego obiektywizmu.

Jak mi się coś nie podoba to po prostu o tym piszę a nie robię cyrk z głosowania i daje TAK przy takiej gówno-ofercie (pozdro Eld) jaką dostał Kemba Walker. Oczywiście jesteś jeden więc mogłeś nawet losowo sobie wszystkie głosy poustawiać przy każdym głosowaniu i wiele by to nie zmieniło ale wciąż niesmak zostaje.

Minnesota's Jimmy Butler has three preferred destinations for a trade, league sources tell ESPN: The Brooklyn Nets, Los Angeles Clippers and New York Knicks. Those three teams have max cap space to sign Butler as a free agent in July.

Czy to coś zmienia u nas w kwestii extension dla Butlera w Lakers?

Nie prowokuje, pytam z ciekawości :)