Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Tak swoją drogą jakiś przeciek od Kings nt FA 2019 byłby fajny ;-)

Bo lista najlepszych agentów w '19 to :

Durant, Kawhi, Butler, Klay, Kyrie, Kemba (i chyba wszyscy locked w swoich klubach na maksymalnych umowach)

Towns, Porzingis (obaj RFA)

Zostają Middleton, Rubio, Dragić(?), Bledsoe, Mirotić, Favors, Winslow, Vucević, Nance, Ibaka, Morris, Brogdon, Beverley, WCS...

Już raczej o extension ciężko też będzie, taki Rubio to 90+/4, Winslow około 60/3+1 PO by musieli dostać chyba, Mirotić z 60/4 pewnie.

Mirotic nie może dostać extension więc na bank FA. 48/4 było nie mniej do przepchnięcia.

Durant po 3peat może zapragnąć innych wyzwań w rl NBA. We will see ale na 99% nadal GSW.

Butler i Irving to coś, czym się najbardziej jaram na przyszły offseason. Jak połączą siły to może być ciekawie :D.

Kawhi podobnie. Nowy Jork nie będzie spał po nocach w oczekiwaniu na przyszłe decyzje w RL wspomnianego wyżej Irvinga i Leonarda.

Vucevic właśnie rozpoczął rozmowy co do extension przerażony tym co się działo w tym roku na rynku wysokich.

Kemba i Middelton to są kąski. 

Wprawdzie poniższy wywód dotyczy zawodnika który wejdzie na FA w przyszłym roku, nie mniej poproszę Was, jako 1/29 o zdanie w obliczu poniższych faktów i tego, że GM Celtics jest umówiony na rozmowę z Nikola Vucevicem.

Zaczynajmy.

W przyszłym roku z nominalnych, w miarę wartościowych centrów wchodzą na rynek:

- Vucevic

- WCS ( RFA )

- Kanter

- Gortat

- Howard

- Robin Lopez

- Koufos

- Harrell

- Looney

-Tyson Chandler

- DMC ( jeśli wróci do zdrowia )

Do tego jeszcze Zaza, Boban, Len, Zubac ( rfa ), Holmes a i tak kilku pewnie zgubiłem.

Plus jeszcze masa innych wysokich jak Ibaka, może Favors, Jerebko, Mirotic, Carroll, bracia Morrisowie i tu też kilku pewnie zgubiłem.

Z wymienionych C wyszło mi 11 całkiem spoko ziutków plus jakieś inne kasztany. Ale zostańmy przy tych jedenastu. Specjalnie nie dopisywałem np Gasola czy Whiteside którzy mają player option bo oni na 99,99% zrobią opt-in. W PF też klęska urodzaju. 

Ale skupmy się na nominalnych C i ich obsadzenie w s5 każdego klubu:

Celtics - Nurkić

Nets - Mahinmi. W związku z procesem tankowania, nie będą się liczyć w walce o topowych C. Ale załóżmy że brak klasowego.

Knicks - Gobert

76ers - Embiid

Toronto - Poeltl

Bulls - Whiteside

Cavs - DAR

Pistons - Plumlee, ale też załóżmy że spróbują coś lepszego

Pacers - Turner

Bucks - Lopez/Maker

Wizzards - M. Gasol

Magic - KAT

Heat - zdecydowanie będą uderzać po topowego C

Hornets - Noah ;). A na serio to Ci też będą pewnie uderzać po kogoś

Hawks - Valanciunas

Spurs - LMA

NOP - A. Davis

Memphis - brak klasowego C, ale oni nie będą mieli kasy

Rockets - Capela

Dallas - Tristan

Denver - O'Quinn ( da bum tss ;) )

Wolves - Zeller

OKC - Adams

Blazers - Drummond

Jazz - Ayton

GSW - Dedmon

Lakers - Olynyk, ale mogą potrzebować top wysokiego jak Favors nie podejmie PO, tyle że piniądza nie będzie :)

Suns - Bayness, ale tutaj też jest zapotrzebowanie na wysokiego i to duże.

Clippers - Ci nie będą mogli nic wydawać ale mają Bidżambo Bismaca

Kings - skrzydłowymi liga stoi. Nie sądzę, aby wywali ocean cap space na któregoś C w pierwszej kolejności

Więc podliczając:

2 drużyny ( Suns i Heat ) na pewno uderzą po jakiegoś C

3 drużyny pewnie spróbują jakiegoś steala ( Hornets, Nets, Pistons )

1 drużyna liczy że gracz zrobi opt-in i problem sam się rozwiąże ( Lakers )

2 drużyny odpadają ze względów finansowych ( Memphis, Clippers )

1 drużyna będzie miała kasę, ale nie C będzie prio ( Kings )

Czyli podsumowując mamy raptem 6 drużyn ( bold ) które powinny być w grze o topowe nazwiska na C. Z tym, że nie sądzę aby Nets nagle chciało sobie zaburzyć proces tankowania, a Hornets chyba dopiero ma to zamiar zacząć.

Zostają tak na serio trzy drużyny.

W tym roku tylko młodzi, perspektywiczni Capela i Turner dostali kontrakty na poziomie +20M oraz LMA.

DMC mocno zaniżony przez kontuzje, ale dostał by pewnie maksa.

Brook Lopez dostał 30/3 a jest zdecydowanie ponad większością przyszłorocznych centrów na FA.

Baynes dostał 18/2 ale tu panuje zgodna opinia że został przepłacony.

McGee 9/2.

Więc proste pytanie po analizie rynku, gdzie wyszło że raptem 3-7 ekip ( bliżej 3 ) może być w potrzebie na centra:

Vucevic widząc co się szykuje dla tych, co im się za dużo urosło w przyszłym roku ile może REALNIE oczekiwać? Chciał by mieć już teraz spokojną głowę a jego 12 750 000 kompletnie nie ma się co sugerować bo na pewno takich pieniędzy nie dostanie w RL NBA.

A wg Ciebie, z tej listy którą stworzyleś, na którym miejscu jest Vucevic?

Wliczając PFów, czy samych tylko nominalnych C?

Nie mniej Was się o zdanie pytam a nie ładnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie :).

Edytowane przez Eld

A i moze rada w koncu zatrzyma te proby przedluzania graczy przez Ciebie bo powoli robisz LAF 2.0...

A skąd wiesz za ile chcę go przedłużyć? Jasnowidz? Czy ki huj? 

A z LAF 2.0 takie porównania to sobie daruj. Ja umiem i chcę liczyć, on niekoniecznie chciał liczyć.

Zresztą co to za tekst? Jak większość powie że minimum to to co miał za rok to nawet nie będę się nad tym zastanawiał. Więc co tu rada ma do wtrącania się w moją politykę, powiedz mi proszę? 

Druga rzecz, to gdzie napisałem że nie będziesz miał miejsca na C? Napisałem tylko że żaden nie będzie Twoim priorytetem. Więc o co Ci chodzi?

Sondaży nie mogę robić bo jakiś shevcu będzie mnie radą straszył? 

Wliczając PFów, czy samych tylko nominalnych C?

Nie mniej Was się o zdanie pytam a nie ładnie jest odpowiadać pytaniem na pytanie :).

Nieładnie, masz rację.

Ale to jest dosyć ważne, pewnie to rozumiesz. Jeżeli 3 teamy tylko będą potrzebowały centra (co chciałeś udowodnić) to dodatkowe pytanie jest takie czy Vucevic wg Ciebie jest w top3 czy może top5? Bo jeżeli jest top3 to duża szansa, że dostanie dobry kontrakt.

Eld przypomne tylko ze kolo z draftu plus dwa moje stashe z tego roku plus mlodziez to juz bedzie 12 chlopa i cos w okolicach 72-78 na 3 graczy na FA. Spokojnie bede mial miejsce na wysokiego na C.

A i moze rada w koncu zatrzyma te proby przedluzania graczy przez Ciebie bo powoli robisz LAF 2.0...

Ale dlaczego, co złego robi? Propaganda, ubrana w ładne słowa że szczyptą humoru i dużą aktywnością.

Narazie to mi się odechciało pisania czegokolwiek.

Mam 6 typa w rotacji na przyszły rok, staram się uniknąć sytuacji z tego roku za wszelką cenę, gdzie 2/3 mojego składu wylądowało na FA a typ będzie mi od LAFów 2.0 wyjeżdżał.

Kompletnie bez sensu go bedziesz przedluzal. Udupisz sie a chooj wie czy i gdzie on bedzie gral. Zrobisz jak uwazasz ale bys nie przefolgowal...

Narazie to mi się odechciało pisania czegokolwiek.

Mam 6 typa w rotacji na przyszły rok, staram się uniknąć sytuacji z tego roku za wszelką cenę, gdzie 2/3 mojego składu wylądowało na FA a typ będzie mi od LAFów 2.0 wyjeżdżał.

Nie obrażaj się, przecież zadałem konkretne pytanie i chyba jest to normalna dyskusja. Odpowiedz na to pytanie pomocnicze a ja odpowiem na Twoje.

Nie obrażaj się, przecież zadałem konkretne pytanie i chyba jest to normalna dyskusja. Odpowiedz na to pytanie pomocnicze a ja odpowiem na Twoje.

Nie obrażam się na Ciebie. Odechciewa się pisać, wymyślać, przerzucać na argumenty kiedy ktoś Ci wali tekst, że coś rada z Twoimi działaniami powinna zrobić.

No bo oczywiście przyszedł żółtodziób, łamie regulamin, ubliża wszystkim, wyzywa wszystkich i aż wniebogłosy są wznoszone do Rady prośby ABY COŚ Z TYM ZROBILI.

NO TO RADO - RÓB, DZIAŁAJ, ZAPOBIEGAJ.

Witam na konferencji prasowej podsumowującej prace managementu Pacers w offseason.

Jak wiadomo zeszły sezon był dla naszego klubu bardzo pechowy. Planowaliśmy walkę o jak najwyższe cele, jednak plaga kontuzji w I części sezonu - przypominam, w pewnym momencie mieliśmy ośmiu zdrowych zawodników do wystawienia - spowodowała kolejne prośby franchise playera; Paula George o transfer do contendera. Zawodnik oznajmił, że i tak nie planuje podpisać nowego kontraktu w Indianie, nie mieliśmy więc wyjścia jak wytransferować go aby mieć z tego cokolwiek. Nie ukrywamy, że było bardzo wielu chętnych, mogliśmy przebierać w ofertach. Sezon był dla nas stracony, więc postanowiliśmy zainwestować w przyszłość. Uważam, że pozyskanie Markelle Fultza było rozsądnym i najlepszym z możliwych wyborów, mimo wcześniejszych problemów zdrowotnych uważamy że gracz ten w przyszłości będzie nowym liderem oraz twarzą organizacji. Ruch z Paulem George i słaby wynik końcowy spowodował że trzeba było pójść krok dalej. Paul Millsap również był lekko sfrustrowany, bo podpisując z nami kontrakt obiecałem mu osobiście walkę o najwyższe cele. Jest to gracz nie pierwszej młodości i nie chciał czeka na rozwój Turnera oraz Fultza. Postanowiliśmy więc w to offseason zrobić generalną przebudowę składu. Zwróccie uwagę że z zeszłego sezonu zostało w składzie tylko siedmiu zawodników, z czego trzech było w to lato wolnymi agentami i musieliśmy walczyć o ich pozostanie w drużynie. Mamy wiec ośmiu nowych zawodników w składzie, pora podsumować i opisać wszystkie ruchy od początku free agency, czyli od lipca.

Początek free agency był w składzie :

G - Joseph, Fultz, Matthews, Luwawu

F - Batum, Looney

C - Turner, Plumlee

Oraz prawa do3 rfa: zach lavine, David nwaba, yogi ferrell

Przyszłością drużyny są Turner oraz Fultz - wiemy że rozwój tych graczy potrwa jeszcze trochę czasu. Nie chcieliśmy więc podpisywać za te największe pieniądze nikogo powyżej 30 roku życia. Byłoby to bowiem powtórzeniem sytuacji sprzed roku. Cel był jasny - znaleźć dwóch energicznych, jeszcze młodych zawodników pasujących do trzonu.

Pierwszym ruchem był więc podpis Willa Bartona za 60mln przez 4 lata. Barton dostał również opcję odstąpienia od umowy w ostatnim roku. Dlaczego akurat on? Uważamy ze jest to bardzo uniwersalny zawodnik, dobrze gra z kontry, dobrze czuje się z piłka w rękach, potrafi rzucić za trzy, a przede wszystkim może grać zarówno na pozycji SG, jak i SF. Nie jest już tak bardzo młody, jednak Wciąż się rozwijał w Nuggets. Wierzymy, ze pod naszym okiem zrobi jeszcze większy postęp, gdyż pierwszy raz w karierze bedzie miał możliwość gry w pierwszej piątce. Nasza ofensywa w zeszłym roku bardzo kulała stąd taki wybór, a nie inny.

W związku z podpisem musieliśmy zrezygnować z praw do Zacha Lavine - uważamy ze gracz ten mimo wielkiego potencjału marnowałby się na boisku z Fultzem z uwagi na potrzebę posiadania piłki w rękach. Dziękujemy za te pół roku z nami i życzymy zdrowej i udanej kariery.

Zanim podpisaliśmy kontrakt z Bartonem, prowadziliśmy również rozmowy z Juliusem Randle, był on bardzo zainteresowany grą w naszym klubie. Po podpisie bartona, nie było już dla niego pieniędzy, jednak skontaktowaliśmy się z Wizards w sprawie sign and trade. W zamian za Plumlee, pick Orlando z 1 rundy draftu w 2020, oraz drugorundowy pick pozyskaliśmy więc młodego i utalentowanego Randle. Julius zarabiać bedzie 14 mln rocznie przez 4 lata, ma również możliwość odstąpienia od ostatniego roku kontraktu. Randle ma u nas jasną rolę - być jednym z liderów w ataku. Uważamy ze świetnie bedzie pasował w duecie z Mylesem Turnerem zarówno w ataku jak i w obronie, czekamy z niecierpliwością na przyszły sezon.

Plumlee nie zagrał u nas ani jednego meczu, dziękujemy jednak za profesjonalizm i pełne zaangażowanie podczas treningów.

Po tych dwóch ruchach nie mieliśmy już wolnej gotówki, przyszedł wiec czas zadbać o przedłużenie kontraktu z dwójka zastrzezonych FA, z której byliśmy bardzo zadowoleni w zeszłym sezonie. Są to guardzi - Yogi Ferrell oraz David Nwaba. Ich rola jest prosta - energia z ławki. Yogi ma skupić się na rzutach za trzy punkty, a Nwaba to gracz do zadań specjalnych, bedzie miał za zadanie kryć najlepszych zawodników przeciwnika na boisku. Obaj pasowali również do taktyki zarządu czyli: gracze młodzi, rozwojowi na pierwszym miejscu. Kwota podpisu obu zawodników była identyczna : 7,2mln $ za dwa lata gry. Uważam ze jest to niewygórowana cena za solidnych i rozwojowych graczy.

Następnym wzmocnieniem ławki było podpisanie Geralda Greena - tym razem trochę doświadczenia, które się przyda. Green jest po bardzo udanym sezonie, był w nim jedna z największych pozytywnych niespodzianek i grał już kiedyś w naszych barwach. Szybko udało się wiec dojść do porozumienia za 2,4mln rocznie. Liczymy na powtórzenie tak udanego sezonu.

Następny krok? Jako, ze przypominam,

stawiamy na przyszłość, a w następstwie przyznaję nieudanej polityki wzmocnień w zeszłym roku, nie mieliśmy w tym roku żadnego wyboru w drafcie,

postanowiliśmy ściągnąć jakiegoś debiutanta poprzez transfer. Cały zarząd jak i trenerzy Pacers byli pod wielkim wrażeniem wystepow w summer league zawodnika Lakers - Alize Johnson. Wykorzystując dobre kontakty z moim byłym klubem udało się dojść do korzystnego dla obu stron porozumienia. Manager Lakers szukał bowiem oszczędności na ten rok, szukał klubu dla Daniela Theisa. Jest to młody center, który wykazał potencjał w zeszłym sezonie. Uważam ze bedzie świetnym zmiennikiem dla Mylesa turnera. W zamian za prawa do picku Philadelphia w 1szej rundzie draftu 2022 pozyskaliśmy wiec Theisa, Johnsona oraz dwa future 2nd round picki. Zdajemy sobie sprawę, ze picki w 1szej rundzie draftu są w dzisiejszych czasach coraz bardziej cenne na rynku, i byłem już wcześniej krytykowany za zbyt łatwe pozbywanie się ich, jednak oferta lakers spełniała zarówno nasze pragnienia (Johnson) jak i potrzeby ( back up center w postaci Theisa). Natomiast Pick Philadelphia mielismy dostać tylko jeżeli bedzie poza loterią, także z pewnością nie byłby to i tak pick w top14 draftu. Dwa kolejne wybory z drugiej rundy nie pozostawiają watpliwosci ze dla nas z pewnością był to korzystny układ.

Theis jak wspomniałem przejmie role zmiennika na Centrze. Johnson musi przepracować solidnie ten rok ale z pewnością dostanie swoje szanse gry już w tym sezonie.

Kilka godzin po transferze Zarząd Warriors zgłosił się do nas z zapytaniem o Kevona Looneya. W tym momencie mielismy wstępne ustne porozumienie z zachem randolph za wyjątek Room MLE, oraz szukaliśmy 3-ciego klasycznego rozgrywajacego, który da solidne wsparcie w razie kontuzji któregoś z dwójki Joseph, Fultz. Mielismy tez tylko jedno wolne miejsce w składzie. Z uwagi na lekki tłok w rotacji pod koszem po transferze z Lakers, zdecydowaliśmy się oddać Looneya za dwa drugorundowe picki w drafcie. Zawodnik wraca do macierzystego klubu i ma szanse w tym sezonie znów zagrać o mistrzostwo, wiec obie strony są zadowolone. Dziękujemy Kevonowi za czas spędzony w klubie.

Pora na ostatnie dwa ruchy - Zach Randolph - zawodnik po wstępnym porozumieniu ustnym otrzymal dwie bardzo interesujące propozycje od Miami oraz Milwaukee. Rozważał mocno odejscie do Miami jednak Ci na samym koncu wycofali swoja ofertę. Zawodnik uznał wiec ze nie czas na kolejna przeprowadzke i czas na ustatkowane się. Wykorzystalismy wiec roczny wyjątek Room MLE i zarobi on około 4,5 mln. Zawodnik ma wchodzić z ławki i dawać duzo punktów oraz zbiórek, ponadto ma być mentorem dla młodych podkoszowych - wszyscy wiemy o jego slynnych metodach medytacji za pomocą leczniczych ziół i już w to offseAson zaleciliśmy naszym zawodnikom odbyć przed training campem z Zachem relaksacyjne sesje w Holandii ;) .

Ostatni podpis to kolejny weteran - Raymond Felton. Zawodnik podpisał roczny kontrakt o wartości 2,4 mln dolarów. Podobnie jak Green, oraz Randolph ma dać przede wszystkim cenne doświadczenie z ławki. Potrzebowaliśmy takiego zabezpieczenia, nauczeni zeszłoroczna plaga kontuzji gdy z przymusu na PG grać musiał Justin Holiday. Jednak przy zdrowiu i formie Fultza oraz Josepha nie przewidujemy zbytnio grac Feltonem. Ray podszedł do sprawy profesjonalnie i cieszył się ze postawilismy sprawę jasno i bylismy szczerzy wobec niego podczas negocjacji.

Oprócz tego jesteśmy niezmiernie zadowoleni z przedłużenia kontraktu z Mylesem Turnerem. zawodnik i jego agent twardo negocjowali, udało się dojść jednak do porozumienia za 92 mln na 4 lata. Myles na również opcje odstąpienia od umowy w ostatnim roku. Mysle ze daliśmy tym samym do zrozumienia światu, ze turner to nasza przyszłość, i ze dbamy o swoja przyszłość bardzo dobrze. W tym roku to on ma być liderem zespołu, podczas prywatnej rozmowy ze mną obiecał wielkie postępy w tym sezonie. Czekamy z niecierpliwością na pierwszy mecz sezonu. Myles został również kapitanem zespołu.

Podsumowując przedstawiam skład Indiany pacers na sezon 2018/19

G - Markelle Fultz, Cory Joseph, Raymond Felton, Yogi Ferrell, Timothe Luwawu,

G/F - Nicolas Batum, Will Barton, Wesley Matthews, Gerald Green

F - Zach Randolph, Julius Randle, Alize Johnson

C - Myles Turner, Daniel Theis

Można zauważyć lekki tłok na pozycji SG - jednak taka konkurencja sprzyja i motywuje, każdy z zawodników dostanie swoje szanse i zależy tylko od nich ile będą grac.

Na ten moment nie zamierzamy wykonywać dalszych ruchów przed rozpoczęciem sezonu. Nie wykluczamy przyjęcia jakiejś oferty nie do odrzucenia, natomiast skupiamy się całkowicie na taktycznym i fizycznym przygotowaniu zespołu do sezonu.

Co do rotacji zostawiam to oczywiście w rękach trenera, z moich informacji mogę zdradzić ze planowana pierwsza piątka to Fultz, Barton, Batum, Randle, Turner, jednak trener chcąc zmotywować wszystkich do ciężkiej pracy oznajmił ze na ta chwile pewni pierwszej piatki mogą być tylko trzej gracze : Barton, Randle, oraz kapitan Turner. Pozostali musza pokazać pełne zaangażowanie i dobra formę.

Czy dziennikarze maja jakieś pytania? Mamy troszkę czasu. Zapraszam.

Rozumiem ze nie widzisz roznicy w wjebaniu 150 mln w zespol na pograniczu 1/2 rundy PO a tankowaniu i przedluzaniu geacza dopiero po okresie tankowania?

Nawet jesli jest różnica w ich działaniach, to eld ma racje, ze jednym postem zaprzeczasz temu co piszesz w drugim i wyszedłeś na hipokrytę ;]

Nawet jesli jest różnica w ich działaniach, to eld ma racje, ze jednym postem zaprzeczasz temu co piszesz w drugim i wyszedłeś na hipokrytę ;]

Fajnie ze hipokryta mnie nazywa osoba, ktora przez 2 strony pisala jak ja krzywdze a w zderzeniu z faktami brak bylo argumentow.

Jezeli nie widzisz roznicy w prowadzeniu ekipy a wjebaniu jej w 130-140 mln przy nowych zasadach i jej zostawieniu to nie wiem co do Ciebie przemowi. Vuc to giracy kartofel oferowany polowie graczy a teraz jak zaden deal nie doszedl do skutku to od razu extension. No litosci...

Dobra, czy wszechmocna rada coś z nim zrobi? Bo to już jest przegięcie z tym wpiepszaniem się i brnięciem w dalszą hipokryzję. Najpierw gość pisze, że RADA ma coś zrobić a dwa dni później pisze, żeby się nie wpiepszać w działania innych klubów. Po czym zostając zaorany nawet nie potrafi z twarzą wyjść tylko bredzi o jakiś 150M, gdzie chwile później po kilku cytatach już zszedł do 135-140M.

Był oferowany połowie ligi i są dwie oferty na stole. Daleki jestem od używania słów niczym Ronnie że to "pajac", ale po pierwsze ku*wa primo - skąd ON wie, że nie wypaliło, po drugie k*rwa primo nie wolno mi nadal lepszych opcji szukać?