Skocz do zawartości

beGM - Free Agency - komentarze

Tomek9248

Rekomendowane odpowiedzi

Dlaczego są żałosne?

Collison dostał 15/1, a nie pamiętam by w najlepszym okresie tak wyglądał i kilku różnych graczy również wysokie roczne umowy, mimo wielu znaków zapytania. Ot doświadczony gracz po którym niczego specjalnego się nie spodziewasz. Serio uważasz, że nikt nie dałby Spencerowi 20/1, nawet jeśli bałby się długoletniej inwestycji typu 60/4?

Mogę zrozumieć twoje podejście, że boi się kontuzji, do lipca daleko, ale nie że stosuje tu jakąś kontraktową przesadę.

A ja zawsze optuje za wszelaką dyskusją i martwi mnie, że kiedy pojawia się kolejna żywiołowa, ktoś próbuje to uciąć. My z January dyskutujemy nie szczędząc sobie razów, ale potem razem się z tego śmiejemy. Nie wiem jak wyobrażacie sobie zabawę? Typowy manager na zimno jak w komputerze?

Właśnie wymiana poglądów jest solą tej zabawy, interakcje z żywymi ludźmi. Ja przynajmniej tak to odczuwam.

Dlaczego są żałosne?

Collison dostał 15/1, a nie pamiętam by w najlepszym okresie tak wyglądał i kilku różnych graczy również wysokie roczne umowy, mimo wielu znaków zapytania. Ot doświadczony gracz po którym niczego specjalnego się nie spodziewasz. Serio uważasz, że nikt nie dałby Spencerowi 20/1, nawet jeśli bałby się długoletniej inwestycji typu 60/4?

Mogę zrozumieć twoje podejście, że boi się kontuzji, do lipca daleko, ale nie że stosuje tu jakąś kontraktową przesadę.

A ja zawsze optuje za wszelaką dyskusją i martwi mnie, że kiedy pojawia się kolejna żywiołowa, ktoś próbuje to uciąć. My z January dyskutujemy nie szczędząc sobie razów, ale potem razem się z tego śmiejemy. Nie wiem jak wyobrażacie sobie zabawę? Typowy manager na zimno jak w komputerze?

Właśnie wymiana poglądów jest solą tej zabawy, interakcje z żywymi ludźmi. Ja przynajmniej tak to odczuwam.

O właśnie. Dlatego np. post LBS'a z nocy był kompletnie pozbawiony sensu i służył chyba jedynie dolaniu oliwy do ognia(ktorego de facto nie było). 

Za minus można uznać ewentualnie powielane te same argumenty, ale sama dyskusja? Ja tam nie widzę nic złego. 

Edytowane przez człowiek...morza

Collison dostał 15/1, 

no dostał 15 dlatego, że na jeden rok - jak myślisz ile by dostał na cztery lata? Pewnie maks 8 mln.

W ogóle to że dałeś ofertę LAL za NYK i PHI to jest już jakiś żart, Mavs jeszcze mogę zrozumieć, ale tutaj panie przegiąłeś ;)

no dostał 15 dlatego, że na jeden rok - jak myślisz ile by dostał na cztery lata? Pewnie maks 8 mln.

W ogóle to że dałeś ofertę LAL za NYK i PHI to jest już jakiś żart, Mavs jeszcze mogę zrozumieć, ale tutaj panie przegiąłeś ;)

Trochę nie do końca, bo Dinwiddie jest młodszy, przed prime, więc takie 15/1 to jest sprawdzenie jego wartości i zachowanie cap hold, by potem rzucić mu już coś więcej.

Może przegiąłem, ale January też. 4 lata na takiego gracza bez nawet opcji PO? Oczywiście były takie przypadki, przypomina mi się Aminu, który też był niechciany, potem doskonały czas w Mavs, gdzie strasznie się Nim jarałem i ten kontrakt 30/4 z Blazers, gdzie każdy krzyczał, że to steal.

Ja uważam, że rynek na dobrych PG jest bardzo ubogi. Jest dużo combo guardów, ale nie mają takiej wizji prowadzenia gry. Byliby chętni na letnim FA, by go przytulić. Liczyłem na sources, ale zbrakło konkretów, a głosy kolegów pokazują, że nie cenią SD równie wysoko co ja. Albo każdy się czai na LeBrona i George, nie zdając sobie sprawy, że kasy jest dużo, a fajnych grajków coraz mniej :)

Może przegiąłem, ale January też. 4 lata na takiego gracza bez nawet opcji PO? 

to trzeba było mu dać 4 lata z opcją - dla chcącego nic trudnego

a rynek na PG wcale nie jest ubogi - wiadomo, że o elitarnego rozgrywajka nie jest łatwo, ale przypominam, że w ostatnim drafcie było 5 PG, w tym mamy m.in. Younga i Sextona, kilku dobrych graczy może być do wzięcia na rynku

ja np. nie mam swojego point guard of the future, ale jakoś się nie martwię, bo wiem, że w lipcu jak zacznę budować team na wygrywanie będę miał trochę opcji

Zaraz SD wyląduje w All-Nba 1st team xd 

Już też bez przesady i w drugą stronę. Na razie to on by nie odmienił sam gry żadnej innej druzyny niż takiej, która jedzie solidne opancerzonym czołgiem. To, że sobie tu o nim tyle stron to w dużej mierze zasługa tego, że właściwie wszystkich ciekawych FA połapano w lato. Myślę, że taki kontrakt dla SD to 40-50/3 to byłby chyba max z założeniem, że ktoś chce jeszcze liczyć na spory rozwój gracza. 

Zastanawiam się ile drużyn na takim toku myślenia się przejedzie.

Pewnie mało, jeśli mowa o beGM. Niestety, ale sporo osób traktuje zabawę w kontekście tank-superstar i zawsze znajdzie się ktoś, kto coś odda.

Dlatego cieszy mnie, że się Boston czy Twoi Knicks postanowili wychylić na wschodzie i nie bawić w jakieś podchody i zbieranie picków na milion lat w lidze, w której jedna kostka czy kolano jest w stanie zmienić więcej, niż pierdyliard stron analiz i dziesiątki godzin rozmów i handlowania.

Pewnie mało, jeśli mowa o beGM. Niestety, ale sporo osób traktuje zabawę w kontekście tank-superstar i zawsze znajdzie się ktoś, kto coś odda.

Dlatego cieszy mnie, że się Boston czy Twoi Knicks postanowili wychylić na wschodzie i nie bawić w jakieś podchody i zbieranie picków na milion lat w lidze, w której jedna kostka czy kolano jest w stanie zmienić więcej, niż pierdyliard stron analiz i dziesiątki godzin rozmów i handlowania.

Ale sęk w tym, że ja tu nie widzę za bardzo drużyn, które powinny obrać stanowczy kierunek tankowania. Ci którzy mieli to zrobić, już to zrobili. Dlatego też powrót na "zwycięski" tor może być trudniejszy niż się wydaje.

Patrząc na składy jedynie w Hawks i Hornets być może zasadnym byłaby przebudowa. 

Ja właśnie wstrzeliłem się w trend tanku innych drużyn, gdy nie było to de facto koniecznie via Jazz, choć w szczególności mam na myśli Heat, którzy z drużyny na PO z możliwościami do wzmocnień, zrobili sobie totalny syf z którego nie da się wyjść w jedno lato, czy dwa. Szczerze mówiąc nie wiem czy komuś innemu uda się to powtórzyć, bo do tego potrzebne jest od groma sprzyjających okoliczności (np. kontuzja Haywarda, pozyskanie Balla). 

Edytowane przez człowiek...morza

Ja właśnie wstrzeliłem się w trend tanku innych drużyn, gdy nie było to de facto koniecznie via Jazz, choć w szczególności mam na myśli Heat, którzy z drużyny na PO z możliwościami do wzmocnień, zrobili sobie totalny syf z którego nie da się wyjść w jedno lato, czy dwa. 

i oby w syfie siedzieli jak najdłużej, a Dragicowy deal był dla mnie tak owocny jak Pierce i KG dla tego c***ka Ainge'a :P

Camby może zrób ranking PG w NBA i napisz na którym jest u Ciebie Dinwiddie. 

Oj. To bardzo ryzykowna zabawa ;)

I nie uwzględnia czegoś takiego jak potencjał i wiek. Ale widzę starterów mających już 30 na karku jak Collisona 15/1, Teodosic 30/3 i widzę płytki rynek, bo klub z aspiracjami nie oprze składu na Smith JR, Young, Sextonie, Ntilkinie czy nawet Fultzu. To są projekty, a nie zawodnicy na poważny zespół, dobre dla tankerów. I tu wcale nie ma ich wiele, a gdybym miał odpowiedzieć na twoje pytanie to powiedziałbym, że obecnie na poziomie Dragica z potencjałem na coś więcej. Raczej widzę tu gracza na poziomie 20mln.

I nie zgodzę się, że nie odmienił Nets. Ten zespół rok temu miał 20 wygranych, teraz mają 15 mimo straty trzech najlepszych graczy. Grają młodymi i niechcianymi weterenami, a mimo to walczę jak równy z najlepszymi i prezentują przyjemną dla oka koszykówkę. W jakiś 40% widzę tu zasługę SD.

Latem by ktoś zaryzykował, chociażby jakimś 40/2, Takie kluby jak Nuggets, Wolves, Blazers, Bucks itd. Chcące dać jakiś extra impuls klubowi na już.

EDIT: Teague 54/3, też starszy gość z wieloma ograniczeniami. Po prostu zgrana karta. Ale kluby szukają rozwiązań, by poprawić sytuacje na już.

Edytowane przez MarcusCamby

Jak niżej - gdzie to pisze w CBA? Bo w sumie miałem dalekosiężne plany i chcę się upewnić.

ROOM MID-LEVEL EXCEPTION -- This exception is available only to teams that drop far enough below the cap to use cap room, and therefore lose their Bi-Annual, Non-Taxpayer Mid-Level and Taxpayer Mid-Level exceptions

Podobnie lekkim ch* mogłeś za jakieś assety gorsze zrzucić +-10 mln w salary. Nie zrobiłeś tego. Przynajmniej 1/3 ligi mogła zejść do poziomu wolnych +- 8 mln w salary cap. Jakoś nikt tego nie robił.

Nie musisz mi tłumaczyć co mogłem zrobić. Gdybym uważał, że warto, to bym to zrobił. Jednak z jakiegoś powodu tego nie zrobiłem.

I nie uwzględnia czegoś takiego jak potencjał i wiek. Ale widzę starterów mających już 30 na karku jak Collisona 15/1, Teodosic 30/3 i widzę płytki rynek, bo klub z aspiracjami nie oprze składu na Smith JR, Young, Sextonie, Ntilkinie czy nawet Fultzu. To są projekty, a nie zawodnicy na poważny zespół, dobre dla tankerów. I tu wcale nie ma ich wiele, a gdybym miał odpowiedzieć na twoje pytanie to powiedziałbym, że obecnie na poziomie Dragica z potencjałem na coś więcej. Raczej widzę tu gracza na poziomie 20mln.

weź nie bluźnij ;)

Dużo tego napisaliście, z częścią się zgadzam, z częścią nie, nie będę całości cytować.

January sprytnie rzuca argumentami, czasami stosując podwójne standardy (ale nie tylko on  :redface: ) lecz spora część z jego argumentów jest prawdziwa i to trafia do mnie. Koniec końców to on wg mnie oferuje najlepszą ofertę i najbardziej mnie przekonał. 

I to nie jest do końca tak że january robi steal i och i ach. Równie dobrze to może być sezon/dwa takiej gry a potem piach, może się napatoczyć jakaś kontuzja (tfu) i nagle się okaże że zablokuje sobie salary na kilka lat, więc jakieś ryzyko jest.