Skocz do zawartości

Los Angeles Lakers 2017/18

january

Rekomendowane odpowiedzi

5. FA: Czy mamy o kogo walczyć? Ciekawi PG raczej nie są nam potrzebni (Ball) a i tak raczej pójdą do real contendera. Ciekawym pomysłem byłoby pójście w doświadczonego gracza na 1-2 lata na SG np. Korver, Reddick, ale mam obawy co do długości kontraktu i wysokości wynagrodzenia. Przy obecnej sytuacji z PG13 walka o kolesi w stylu Gallo, Gay, Porter czy Ingles nie ma sensu,z drugiej strony jeśli ten się rozmyśli... za rok mamy kasę na 2 max i opcję ze stretch Denga, a wiele ekip będzie zapchanych miała cap space. Jeśli już to powalczyłbym o Haywarda. Pozycje PF/C nie są nam potrzebne więc odpuszczamy.

Trochę popłynąłeś z tym "świetnym rim-protectorem" i oceną dalszych wyborów z tegorocznego draftu, ale ogólnie całkiem spoko post.

Co to punktu piątego, to ja zaryzykowałbym z Gayem i rzucił mu sporą kasę za jednoroczną umowę. Ustawiłbym chłopa na dwójce i niech sobie przez rok pobiega w koszulce Lakersów. Gay będzie miał w tym roku 31 lat, więc nie musi jeszcze gonić za pierścieniem, a będąc po ciężkiej kontuzji powinien chcieć udowodnić swoją wartość. Afflalo, Waiters czy Meeks to lepsze kandydatury, ale stawiam, że oni będą polowali na dłuższe umowy. Tak czy siak to tylko takie moje luźne przemyślenia, więc żeby nie było, że wpycham tu kogoś na siłę :P

Trochę opadł kurz i emocje po ost. wydarzeniach więc krótkie podsumowanie LAL przed FA ;)

1. DAR: Cały sezon pisałem o jego problemach (gra, body language, mental, brak agresywności, kontuzjogenność), może to brak umiejętności, może kwestia fizjonomii, a może po prostu głupota ;) Niektórzy mi zarzucali, że go nie lubie, albo mu nie kibicuję - ja po prostu nie lubię jak ktoś opowiada co by chciał, a nie to co jest na boisku.  Niemniej jak już jesteśmy po dealu i kilku kolegów było bliskich samobójstwa po jego odejściu, to powiedzmy sobie szczerze, że stało sie to o czym pisałem już pół roku temu -  gościu nie grał tego czego oczekiwali od niego trenerzy, nie był liderem (i nigdy raczej nie będzie), choć umiejętności (narzędzia) do gry miał. Wszystko było asekuranckie, bez agresywności i determinacji jakby się czegoś bał... Magic raczej próbował mu pomóc, ale to jak go potraktował na koniec, świadczyć tylko może o jakimś większym problemie np. sytuacja w szatni była kiepska i nawet na wakacyjnych treningach (z których się cieszyłem) DAR wyglądał jakby był nieobecny. Kolesia lubię i mu kibicuję (nawet w Nets) ale jeśli dzięki temu sytuacja w LAL się "oczyści" i będą grać lepiej, to jestem za.

russell to jest kolejny przykład jak strasznie przeceniani są goście z ohio state, który to już koleś od nich który niby kręci mega staty w ncaa, ma być nie wiadomo jakim studem a się okazuje w porywach co najwyżej dobry

RUMOR: Lakers remain 'determined' to keep pushing for a Paul George trade

Wcześniej poszło też info, że Cavs nie zrezygnowali ze sprowadzenia PG, no zobaczymy jak to się potoczy :smile:

Dlatego dosc zabawnie czytalo sie komentarze tak mocno jeżdzące po Magicu. Moim zdaniem wymiana na Lopeza byla przygotowaniem pod trade Georga. Fajnie jakby sie to udalo, a nawet jak nie, to i tak oddanie Russela z Mozgovem bylo konieczne w dluzszej perspektywie.

Edytowane przez wilson44

Sam w sobie nie - alarmujący jest raczej fakt, że Randle to świetny finisher, który nie oddaje rzutów z dystansu, a i tak jest mało efektywny. Dlatego ten ballhandling i kreowanie sobie rzutu są przeceniane, Holmes ma ~80% asystowanych rzutów, ale punktuje podobnie na dużo lepszej skuteczności, a do tego dodaje lepszy rzut. I to jest mniej więcej rola jaką spełniają wysocy na których nie da się oprzeć ataku.

Czyli wszystko znowu sprowadza się do rzutu.

btw. coś tak się uparł na porównania do graczy, którzy w dzisiejszej lidze są przecież centrami? Najpierw Dieng, potem Holmes.

Bo musiałby faktycznie stać się dobrym obrońcą, żeby móc na centrze grać.

Ok, ale w smallballu na pierwszy plan wysuwa się możliwość przejmowania obwodowych w obronie, a tu akurat Randle sobie radzi.

Co do bycia undersied - on nie jest 6'9'' w butach?

6'9'' to według Ciebie undersized?

Edytowane przez Jendras

Danny, Kuzma i Randle to zupełnie inni zawodnicy. Owszem, obaj potrafią grać z piłką i są szybcy, ale pierwszy to finezyjny pf z rzutem, a drugi to typowy bruiser. Lakers wzięli Kuzmę widząc z nim potencjał na stretch 4. 

Dwuletnie umowy odpadają - priorytetem jest cap space w 2018. 

Hoolifan, Gay słabo wpisuje się w to co Lakers chcą grać. Raczej będą unikać zawodników, którym klei się piłka do rąk. 

Osobiście próbowałbym przechwycić Beverley'ego. Pelinka ma ponoć dobre układy z Morey'em. 

Edytowane przez Jendras

Danny, Kuzma i Randle to zupełnie inni zawodnicy. Owszem, obaj potrafią grać z piłką i są szybcy, ale pierwszy to finezyjny pf z rzutem, a drugi to typowy bruiser. Lakers wzięli Kuzmę widząc z nim potencjał na stretch 4. 

Dwuletnie umowy odpadają - priorytetem jest cap space w 2018. 

Hoolifan, Gay słabo wpisuje się w to co Lakers chcą grać. Raczej będą unikać zawodników, którym klei się piłka do rąk. 

Osobiście próbowałbym przechwycić Beverley'ego. Pelinka ma ponoć dobre układy z Morey'em. 

Ciekawe czy Bulls oddaliby Wade'a za jakiś pakiet Black, Brewer + future 2nd.

Za Beverley'a Lakers mogliby oddac Blacka. Mobilny center to jak znalazł dla Rockets, tylko nie wiem czemu mieliby się pozbywać jednego z najlepszych obrońców na pozycji PG.

Edytowane przez dawiss

Ciekawe czy Bulls oddaliby Wade'a za jakiś pakiet Black, Brewer + future 2nd.

Za Beverley'a Lakers mogliby oddac Blacka. Mobilny center to jak znalazł dla Rockets, tylko nie wiem czemu mieliby się pozbywać jednego z najlepszych obrońców na pozycji PG.

Tarik za Beva?

A jaką niby Black ma przewagę nad Capelą? Z całym szacunkiem ale Morey idiotycznych wymian nie robi

Tarik za Beva?

A jaką niby Black ma przewagę nad Capelą? Z całym szacunkiem ale Morey idiotycznych wymian nie robi

Było info, że Rockets chcą oddać Pata i potrzebują cap roomu, więc IMO będą szukać za niego picku, albo spróbują spakować z innym kontraktem.

Tylko nie widzę za bardzo, by ktoś zaoferował w zamian 1st roundera.

Black tylko na backup, jeśli odpuściliby Nene. Jeśli szukają cap space to Lakers nie mają co oddać.

btw. coś tak się uparł na porównania do graczy, którzy w dzisiejszej lidze są przecież centrami? Najpierw Dieng, potem Holmes.

Co oznacza, że ''są centrami''? Dieng jest starterem obok Townsa i gra bardzo dobrze, Holmes niesamowicie poprawił rzut, więc pewnie też dałby sobie radę., ale wiadomo, że Sixers mają inny roster.

Nie rozumiem uwagi o smallballu, Randle słabo broni na PF, więc granie z nim jako jedynym podkoszowym to generalnie dobry pomysł gdy ktoś chce tankować.

Masz rację z niebyciem undersized.

Tylko wiesz, tak na dobrą sprawę, słaby obrońca nie może grać w żadnym zestawieniu - czy small ballu, czy tradycyjnej piątce. Czyli znowu wracamy do punktu, że wystarczyłoby napisać, iż Randle słabo broni i rzuca. ;) 

Natomiast największą słabością Randle'a jest team D, indywidualnie jakoś sobie radzi, jest silny i szybki na nogach, dlatego według mnie w small ballu wypadnie relatywnie lepiej (co nie znaczy, że dobrze).

Dieng to center. To że gra obok Townsa, nie zmienia faktu, że w dzisiejszej lidze to jego podstawowa pozycja. Po prostu nie rozumiem, czemu akurat ich sobie wybrałeś jako porównanie do Juliusa.

1. Dlatego napisałem, że nie jest to idealny fit. To takie bardziej życzeniowe myślenie rodem z NBA2K :P

2. Beverley - zawsze i wszędzie, ale assetów to my za niego najlepszych nie mamy

Tak sobie przeglądałem listę wolnych agentów z pozycji shooting guarda i zauważyłem, że całkowicie umknął mi Simmons z San Antonio. Facet kokosów do tej pory nie zarabiał, więc może roczna umowa za dobrą kasę + zwiększona rola w drużynie dałaby szanse na pozyskanie go. Mógłby lepiej sprzedać swoje umiejętności i za rok zapolować na dłuższą umowę. Taka kolejna luźna myśl - bardziej utopijna niż rzeczywista ;)

Tak sobie przeglądałem listę wolnych agentów z pozycji shooting guarda i zauważyłem, że całkowicie umknął mi Simmons z San Antonio. Facet kokosów do tej pory nie zarabiał, więc może roczna umowa za dobrą kasę + zwiększona rola w drużynie dałaby szanse na pozyskanie go. Mógłby lepiej sprzedać swoje umiejętności i za rok zapolować na dłuższą umowę. Taka kolejna luźna myśl - bardziej utopijna niż rzeczywista ;)

Straszna utopia, podobnie, jak z tym Waitersem, zarówno Simmons, jak i Waiters pokazali się na tyle, że nie muszą brać jednorocznych umów.  Nie lepiej dać pograć więcej minut Clarksonowi, może jeszcze trochę uda mu się poprawić?

1. Dlatego napisałem, że nie jest to idealny fit. To takie bardziej życzeniowe myślenie rodem z NBA2K :tongue:

2. Beverley - zawsze i wszędzie, ale assetów to my za niego najlepszych nie mamy

Tyle że Simmons jest RFA, więc Spurs mogą go zatrzymać.

Zresztą, Pelinka zapowiedział, że będą szukać shooterów.

Co do Beverley'ego, to Rockets mogą działać pod presją czasu, jeśli będą potrzebować cap roomu. Drużyny z dziurą na pg będą w pierwszej kolejności szukać wśród starterów na FA. Jeśli chodzi o pozostałe, to mam wątpliwości, czy ktoś odda pick z pierwszej rundy za zmiennika, zwłaszcza w pierwszej fazie free agency. Lakers planów na to lato nie mają i teoretycznie mogliby spokojnie zassać Pata na samym początku lipca. Myślę, że agent zawodnika też byłby zadowolony z takiego obrotu sprawy. Stąd cały pomysł. Choć zdaję sobie sprawę, że w normalnych okolicznościach 2nd roundery to kiepska zapłata.

Edytowane przez Jendras

Tyle że Simmons jest RFA, więc Spurs mogą go zatrzymać.

Zresztą, Pelinka zapowiedział, że będą szukać shooterów.

Co do Beverley'ego, to Rockets mogą działać pod presją czasu, jeśli będą potrzebować cap roomu. Drużyny z dziurą na pg będą w pierwszej kolejności szukać wśród starterów na FA. Jeśli chodzi o pozostałe, to mam wątpliwości, czy ktoś odda pick z pierwszej rundy za zmiennika, zwłaszcza w pierwszej fazie free agency. Lakers planów na to lato nie mają i teoretycznie mogliby spokojnie zassać Pata na samym początku lipca. Myślę, że agent zawodnika też byłby zadowolony z takiego obrotu sprawy. Stąd cały pomysł. Choć zdaję sobie sprawę, że w normalnych okolicznościach 2nd roundery to kiepska zapłata.

Pytanie czy Spurs polując na CP3 będą chcieli płacić większą kasę Simmonsowi. Zdaję sobie sprawę, że szanse na niego są iluzoryczne, ale sezon ogórkowy w pełni, więc człowiekowi różne rzeczy przychodzą do głowy :)

Pat to kozak za śmieszne pieniądze i dlatego nie chce mi się wierzyć, że nie znajdzie się zespół z lepszymi assetami, któremu by sie przydał. Tak czy siak jeżeli udałoby się go wyłowić z Rockets, to czapki z głów przed duetem Magic&Pelinka :)