Skocz do zawartości

beGM - dyskusja nad regulaminem

january

Rekomendowane odpowiedzi

Słaby pomysł bo sporo drużyn było uzaleznionych od wyników z real nba. Ale od tego możemy jechać według pomysłu hurda. Tylko dałbym większy profit za samo wejście do PO bo 3 mln to chyba mało. Skoki co 5 mln chyba byłyby bardziej sprawiedliwe.

ja proponuję zmodyfikowanie tego pomysłu, który wrzucałem i się nie podobał - oczywiście nie dajemy tej karmy, zdarzeń i tak dalej ale wysokość luxury opieramy na prostej tabelce

1 runda - 123% cap

2 runda 128% cap

ecf/wcf - 133% cap

finals - 138% cap

win - 140% cap

repeater rate = o 5% mniej niż wskazane powyżej, czyli załóżmy, że Warrioirs wygrywają przez następne dwa lata, a za trzy dochodzą tylko do WCF to mają następujący limit

rok 1 - 140%

rok 2 - 135%

rok 3 - 123%  

dzięki temu nie trzeba się bawić w liczenie zgodnie z tabelką z real nba która jest dość pogmatwana, bo co 5 mln dorzuca się nowy mnożnik

Edytowane przez BothTeamsPlayedHurd

Ruchomy cap Space to średni pomysł. Wolałbym jednak gotówkę.

nie ruchomy cap space tylko hard cap uzależniony od wyników, można to też nazwać podatkiem jak zwał tak zwał, ważne że się nie trzeba zajebywać z liczeniem taxu według tej tabelki

NBA-Luxury-Tax-Rules.png

No to wychodzi po prostu 40 mn 38 mln itd itd. Chociaż też wydaje mi się, że % od capspace jest bardziej adekwatny, bo salary w jakiś sposób określa, jak się dobrze lidzie z $ wiedzie. Ale whatever. 

Moim zdaniem ogólnie trzy dni przed rozpoczęciem głosowania to troszke późno na wymyślanie nowego systemu, bo wiele osób i tak się z tym nie zapozna.

a gdzie on byli przez ponad tydzień poprzedni? Proszę, nie wprowadzaj w błąd ludzi. To nie stało się teraz.  Zresztą, biorąc pod uwagę zaangażowanie neiktórych to uważam, że to świetny moment. 

UWAGA WAŻNE!

Sporo ekip ma w rosterach szare kontrakty. To są TO na 17/18 i unguaranteed. Jeśli nie znikną do północy (kiedy otwiera się okienko FA) to zawodnicy ci ZOSTAJĄ W WASZYCH DRUŻYNACH i bez żadnego dnia dziecka później, że ktoś nie wiedział. 0:00 startuje FA i jeśli do tej pory gracz będzie znajdował się na liście = powstanie dezinformacja co do jego dostępności = KONTRAKT PRZECHODZI W GWARANTOWANy/OPCJA ZOSTAJE PODJĘTA.

Jeśli macie problemy z edycją - impreza, wyjście, praca, wakacje - piszcie do mnie to wprowadzę co tam chcecie bez żalu. 

Musi to tak wyglądać, bo nie chcemy tworzyć casusu, gdzie ktoś może "ukryć" zawodnika przed licytacją w I turze z uwagi na finanse.

Pozdrawiam  :smile:

Pozwalam sobie skopiować to, co wysłałem na PW. 

Edytowane przez Tomek9248

No to wychodzi po prostu 40

a gdzie on byli przez ponad tydzień poprzedni? Proszę, nie wprowadzaj w błąd ludzi. To nie stało się teraz.

Pozwalam sobie skopiować to, co wysłałem na PW.

Ale nie została podjeta żadna decyzja ostateczna i teraz BTPH daje coś nowego. Dlatego uważam, że teraz to trochę późno, było full czasu po drafcie na podjęcie ostatecznej decyzji Edytowane przez TuPalnik

Moim zdaniem ogólnie trzy dni przed rozpoczęciem głosowania to troszke późno na wymyślanie nowego systemu, bo wiele osób i tak się z tym nie zapozna.

No ale coś musimy ustalić, a podatek nie będzie liczony wstecz tylko tax za sezon 2017/18 będzie uzależniony od wyników w tym właśnie sezonie. Czyli jak ktoś wyda za chwilę furę kasy na zespół to niejako z tymi wydatkami wchodzi na niego obowiazek zrobienia wyniku, bo jak nie to za rok w lipcu będzie musiał obcinać. Wszystko tu jest fair moim zdaniem, pierwsza sankcja najszybciej dla rok i tylko dla tych co chcą mieć drogi zespół ale nie wygrywają nim. 

Ale nie została podjeta żadna decyzja ostateczna i teraz BTPH daje coś nowego.

od tygodnia o tym dyskutujemy - trzeba wreszcie będzie jakąś decyzję podjąć, z tego co widzę pomysł z taxem uzależnionym od wyników ma więcej zwolenników niż odejmowanie ofert FA - kwestia teraz tylko dogadania szczegółów

ja bym np jeszcze w tej mojej propozycji zmienił, że jeśli w 1. rundzie ktoś dostanie sweepa to pieniążków też nie dostaje tak jak lottery teams

Edytowane przez BothTeamsPlayedHurd

od tygodnia o tym dyskutujemy - trzeba wreszcie będzie jakąś decyzję podjąć, z tego co widzę pomysł z taxem uzależnionym od wyników ma więcej zwolenników niż odejmowanie ofert FA - kwestia teraz tylko dogadania szczegółów

ja bym np jeszcze w tej mojej propozycji zmienił, że jeśli w 1. rundzie ktoś dostanie sweepa to pieniążków też nie dostaje tak jak lottery teams

Rozumiem intencje i podstawy, ale chyba nie. Za duża szansa na wpływ przez nas samych, graczy.  Wystarczy wpisać 4:0 zamiast 4:1 i można kogoś udupić. Znaczy ofc wierzę, że nikt by tak nie zrobił, ale po co sobie utrudniać ;)

Zresztą to zawsze jest hype, 2 mecze u siebie, podwyższona cena biletów, bo przyjeżdża LeBron albo Harden. ;)

Edytowane przez Tomek9248

Rozumiem intencje i podstawy, ale chyba nie. Za duża szansa na wpływ przez nas samych, graczy.  Wystarczy wpisać 4:0 zamiast 4:1 i można kogoś udupić. Znaczy ofc wierzę, że nikt by tak nie zrobił, ale po co sobie utrudniać ;)

Zresztą to zawsze jest hype, 2 mecze u siebie, podwyższona cena biletów, bo przyjeżdża LeBron albo Harden. ;)

ok, racja - nie komplikujmy już

po prostu tak sobie myślę, czy taka Indiana albo Detroit jak wejdą z 8 seeda i dostaną lanie od cavs to tak ochoczo będą płacić tax, drużynom z 1 rundy bym szczerze nic nie dawał, choć z drugiej strony zawsze to jakaś motywacja do wygrywania 

ok, racja - nie komplikujmy już

po prostu tak sobie myślę, czy taka Indiana albo Detroit jak wejdą z 8 seeda i dostaną lanie od cavs to tak ochoczo będą płacić tax, drużynom z 1 rundy bym szczerze nic nie dawał, choć z drugiej strony zawsze to jakaś motywacja do wygrywania 

Masz rację, ale jeśli już wprowadzamy coś takiego, to fajnie żeby pomysł rozwiązal dwa problemy na raz. Dorzucenie tej kasy dla 1st round pozwoli trochę zachęcić do wygrywania, a nie szorowania dna i wyczekiwania nowego Lebrona. 

Przyjmijmy, że wspaniałomyślny właściciel wrzuca do budżetu połowę (chyba mniej więcej tyle to wyjdzie) ponadprogramowych zysków z PO. 

To jest co najmniej 3 wieksza propozycja rozwiązania tego samego problemu. Każda była trochę inna od kolejnej. Nie zgodzę się, że to ciągle to samo.

Jeśli nie liczyć chorych propozycji LAFa, że po 7 latach w luxury tracisz możliwość podpisania FA, poza swoimi :D :D to w sumie jest ciągle to samo. Różnią się tylko minimalnie stawki, ale zasada jest ciągle taka sama: im dalej w PO drużyna dojdzie, tym więcej dodatkowych pieniędzy dostanie. Bez wprowadzania innych zmiennych jak małe wyniki czy wielkość rynku. 

Albo wprowadzić hard cap i tyle, tylko jak wtedy nagradzać drużyny pośrednie?

Dlatego właśnie hard-cap jest "gorszy". Mniej, albo i w ogóle, nie przybliża nas do odwzorowania części realizmu, nie promuje contenderów, nie premiuje drużyn regularnie awansujących do PO, a raczej zachęca do tankowania i olewania opisów playoffowych.