Skocz do zawartości

Zachod 2007-2008

danp

Rekomendowane odpowiedzi

Dirk nie powinien być zawieszony tak tutaj jak przy zagraniu z Fisherem nie powinno się zawieszać za takie głupoty nie róbmy z NBA ligi mięczaków, karać za próby zrobienia krzywdy rywalowi a nie za coś takiego, tak samo Horford nie powinien był być zawieszony, Bryant, ale problem w tym, że Jackson i Stern nie wiedzą co to konsekwencja i potrafią zawieszać za byle co ignorując sytuacje kiedy co do złych intencji jakiegoś gracza wątpliwości nie ma.

kore wyluzuj odrobinkę bo to już druga sytuacja w dosyć krótkim czasie gdzie strasznie się zagrzewasz i wyzywasz ludzi od różnych kutasów i sk****synów zapominając chyba przy tym, że sport na takim poziomie to naprawdę jest kawał olbrzymiego stresu i nie zawsze jest czas żeby w jednej sekundzie rozważyć wszystkie za i przeciw danego zagrania. Ja wiem, że na powtórce to potrafi wyglądać niesportowo itd. ale czasami jest to głupi odruch, przecież Dirk nie podbiegł do AK nie rzucił nim o glebe a potem skoczył kolanem na głowe ;) . Oczywiście nie chcę tutaj nikogo przekonywać, że faul nie był brzydki i dosyć niebezpieczny. Chodzi mi tylko o to, że nie był jakoś przesadnie chamski i na pewno nie wynikał z chęci zrobienia krzywdy przeciwnikowi. Nie wiem czy uprawiałeś kiedyś jakiś sport (a raczej na pewno uprawiałeś) ale czasami człowiek potrafi się tak nakręcić, że niektóre rzeczy dzięją się powiedzmy "samoczynnie" ;) .

Aha no i już chyba apropos faulu na Eduardo, ktoś pisał że spory wpływ na ocenę sytuacji miał poprostu zbieg okoliczności bo w 30 innych przypadkach takiego faulu gracz podniósł by się od razu i ewentualnie chciałby Nowitzkiemu naje*ać ;) .

No i druga sprawa to słyszę sporo opinii jak to liga się spedaliła, że nie ma obrony że gwiazdy nie mają jaj itd. a tymczasem przy najmniejsze próbie jakiejś ostrzejszej gry od razu podnosi się rwetes ;) że brutale, chu*e i wogóle powystrzelać ich. Spokojnie. Pamiętam jakoś w w 99 roku na meczu Raps-LAL Rice wyszedł w kontrze sam na sam wyskoczył a Oakley poprostu podbiegł i wypchnął go tak, że Glen wylądował dopiero między ludźmi siedzącymi za koszem. I nikt się przesadnie nie burzył mimo, że podstawy do uwarzania Oak'a za chama było spoooooro większe...

Szkoda na pewno Rosjanina bo upadek był niebezpieczny i jakieś piętno może na kręgosłupie (już i tak zajechanym) zostawić ale nie ma co się z tego powodu na Dirku wyrzywać. Przynajmniej moim zdaniem :roll:

Wyraźnie widać wasze zwyczajne uprzedzenie i niechęć do Niemca. Faul Horforda był brutalniejszy lecz nikt go za to nie winił twierdząc że to żółto dziub więc się zdarza. Gówno prawda. Po prostu większość lubi rokkies albo po prostu nie ma o nich zdania, są wam bardziej obojetni a Nowitzkiego zauważyłem nikt tutaj nie darzy większą sympatią (brak kibiców Mavs) lub zwyczajnie nie lubi. Zawieszenie na jeden góra dwa mecz będzie sprawiedliwe - na pewno nie więcej.

Patrząc na ten faul, wydaje się że raczej o zawieszeniu nie powinno być mowy, mimo że cała sytuacja mogła wydawać się rzeczywiście niebezpieczna. Kirilenko dostał bardzo dobre podanie, ale nie zagrał w pierwsze tempo, a tego ( na nieszczęście AK ) nie spodziewał się Dirk próbując zablokować rzut, a potem trafić w rękę AK, aby ten nie oddał skutecznego rzutu, a że w tej fazie Dirk był rozpędzony i rzeczywiście trudno już było do końca kontrolować co się dzieje, stało się to co wszyscy widzieliśmy.

Zawsze sa dwie strony "konfliktu". Jedyne co NBA powinna teraz robic to traktowac wszystkich jednakowo. Jezeli za faul na TJ'u bylo zawieszenia to powinno byc i tutaj. (i wcale nie twierdze, ze Harford musial byc zawieszony). Nie ma to nic do rzeczy czy kogos sie lubi czy nie (mnie osobiscie herflik ani ziebi ani grzeje) ale jedna miara dla wszystkich i TYLE

2k4 za post wyzej- :lol: sorry, ale głupoty wypisujesz, zreszta juz to kiedys na goraco było omawiane i wtedy jak i teraz twierdze, że jesteście, fani LAL, przeczuleni i koniec kropka. Tyle w tym temacie

Ja sobie zdaję sprawę, że jesteśmy trochę przeczuleni, ale jak wytłumaczysz fakt, że Kobe zostaje zawieszony z faul na Gino, Dirk za faul na Fishu nie?

EDIT

Aha i żeby nie było nie chodzi mi o to, że powinien być zawieszony, ale skoro inna gwiazda ligi jest za łagodniejsze zagranie zawieszona, to chyba mam prawo wymagać trochę konsekwencji wśród władz ligi.

Kobe zostaje zawieszony z faul na Gino, Dirk za faul na Fishu nie?

Wszyscy wiemy że władze nie są konsekwentni tak jak być powinni. Faulu Kobe na Manu nie widziałem, podobnie jak Dirka na Fishu, ale posłużę się innym przykładem: Kiedyś słyszałem że Vince Carter został ukarany karą za to, że podczas rozgrzewki słuchał MP3. To samo zrobił Duncan który z tego co pamiętam nic nie dostał. Ja pozatym myślę, że w przypadku Dirka bez zawieszenia się nie obędzie.

krótka piłka joseph:

wyjąsnij mi na szybko różnice między faulami KB a faulem Dirka na Fishu. Konkretnie - co takiego było w faulu Bryanta, że powinien być zawieszony, a w faulu niemca tego nie było... Jedyny powód jaki ktoklwiek wtedy znalazł to był jakiś przepis o którym nikt nie słyszał ;) a znalazł go Lorak (co by wiele wyjaśniało ;) ). Z resztą samego "wynalazcy" owego przepisu również chętnie bym poczytał, szczególnie w jakiejś szerszej wypowiedzi niż ostatnio :) nie to, żebym podejrzewał Cię o złą interpretację Lo, wystarczy, że przyznasz, że liga wobec KB nie jest obiektywna i styka ;)

Swoją drogą joseph sam dobrze wiesz, że to nie jest jedyny taki przypadek, że wspomnę tu tylko o faulu KB na Millerze i analogicznym fauli Sheeda na BigZ.

a co do faulu niemca na rosjaninie, to 1 mecz to jest max. Fakt, wyszło trochę niefortunnie, ale to nie był jakiś chamski faul z premedytacją. Osobiście bym go pewnie nie ukarał, ale patrząc na to co się ostatnio dzieje, to tak z jeden meczyk powinien dostać. Tak, żeby było sprawiedliwie :wink:

Mutombo ostatnio dostał technika za machanie palcem po bloku, chodź od zawsze się tak zachowywał. Liga sie zmienia... i wcale nie jest powiedziane że na lepsze... jednak nie ma co rozpamiętywać to że KB kiedyś zastał zawieszony na mecz a Dirk nie będzie... może będzie. Rozumiem gdyby wypier**lił komuś gonga w ryj jak Melo i dostał dwa/trzy meczyki zawiasu ale takie jedno-meczowe zawieszenia nie ma co rozkminiać. Szczególnie że to z Kobem było juz jakiś czas temu...

Właśnie apropos tego Mutombo to zawsze mi się wydawało, że jemu nie wolno machać palcem już było coś koło 97/98 sezonu i też techniki dostawał za to przez co przestał no ale może to poprostu pamięć mi już szwankuje i sam to sobie wymyśliłem...

Links - coś Ci pamięć szwankuje ;) jednocześnie piszesz, że Kobe zawiesili jakiś czas temu, że kiedyś a zaraz obok umieszczasz Mutombo i machanie palcem od zawsze kiedy jemu tego zabronili (jak już zadążył zauważyć Kfadrat) ładnych parę lat temu (będzie z 10?). Także oś czasu coś Ci się przestawiła :)

jednak nie ma co rozpamiętywać to że KB kiedyś zastał zawieszony na mecz a Dirk nie będzie...

nie chodzi o rozpamiętywanie, tylko o zwykłą uczciwość i może przede wszystkim konsekwencję. Do tej pory władze konsekwentnie udowadniały swoją niekonsekwencję ;] ciekawy czy nadal będą konsekwentni (czyli niekonsekwentni) czy może pójdą po rozum do głowy (zdziwię się) i okażą się niekonsekwentni (czyli konsekwentni). Jak to ładnie brzmi 8)

Z Kobem napisałem kiedyś ponieważ chodzi o jeden/dwa mecze zawieszenia więc niewiele zwłaszcza jak popatrzymy na to tak że sezon ma 82 (albo więcej) spotkania więc to było to dawno temu. Nie wymagam od was że to zrozumiecie ale tak ja to rozumuje (możemy się zgodzic na jakiś czas temu...) :wink: A co do Mutombo to 10 lat temu mniej więcej zaczynałem pasjonować sie Nba więc moge nie pamietac albo po prostu nie wiedzieć niektórych wydarzeń z tamtych czasów. Jednak potem wielokrotnie widziałem te słynne machanie palcem przez Dikembe i nie dostawał techników, dlatego wydawało mi sie że od niedawna to zakazali. Pewnie także przez to ze w ostatnich latach Stern wiele rzeczy i zachowań zakazywał...

A niekonsekwentni teraz to by byli jakby zawiesili Dirka na więcej niż jeden mecz skoro nie uczynili tego z Horfordem. Groźnie to wyglądało lecz imo nie tak groźnie jak upadek Forda. I same konsekwencje upadku nie tak groźne...

ale Duncan dostał technika za to że się uśmiechał i mamy remis..

Ale czy Duncan dostał zawieszony na jakiś mecz? Nie przypominam sobie.

I same konsekwencje upadku nie tak groźne...

A tak BTW wiadomo co z Kirilenką?? Bo jakoś nie umiałem znaleźć info o jego urazie.

A tak BTW wiadomo co z Kirilenką?? Bo jakoś nie umiałem znaleźć info o jego urazie.

Generalnie przeswietlenie nie wykazalo jakis powaznych uszkodzen - AK - 47 ma status d2d

kurna ta pierdzielona klawiatura w robocie  :evil:  chyba jakis sterownik XP poszedl bo niee ma polskich znakow i patenty typu shift + alt, czy ctrl + alt nie pomagaja

Dirk nie powinien być zawieszony tak tutaj jak przy zagraniu z Fisherem nie powinno się zawieszać za takie głupoty nie róbmy z NBA ligi mięczaków, karać za próby zrobienia krzywdy rywalowi a nie za coś takiego, tak samo Horford nie powinien był być zawieszony, Bryant, ale problem w tym, że Jackson i Stern nie wiedzą co to konsekwencja i potrafią zawieszać za byle co ignorując sytuacje kiedy co do złych intencji jakiegoś gracza wątpliwości nie ma.

Mięczaków :?: No prosze Cie... Cos masz ostatnio z tym popieraniem brutalnych fauli :) Ale musimy chyba rozroznic faul twardy od chamskiego. Rozumiem przywalenie po łapach, czy chocby to co zrobil Horry z Suns rok temu, ale tutaj bylo po prostu brutalne i prostackie zagranie. Tlumaczenie szkopa ktore wkleil J mozna sobie napisac na papierze i tylek nimi podetrzec ;-) Myslalby kto, biedactwo nie chcialo mu nic zrobic, rzeczy sie tak szybko potoczyly i niestety w konsekwencji polamal goscia. no litosci, nie wiedzial co robi, czym to grozi? :? To tak samo ja pojde, pieprzne typowi w mordę, polamie mu nos i za chwile powiem ze chcialem mu dac tylko nauczke a nie chcialem mu nic zlamac i nie mialem pojecia ze moze do tego dojsc... Prosze, bez takich, kto w to wierzy w ogole.

kore, ty masz jakieś dziwne podejście do tych spraw.

Czy ty nigdy nie grałeś w kosza czy inny sport :?:

Przeciez takich fauli nie da się ocenić po obejrzeniu filmiku, spojrzeniu z boku, tam jest adrenalina, szybkość, decyzje podejmowane w ułamkach sekundy, podejmujesz decyzję, a za sekundę dopiero widzisz jej efekty, chodzi o to, żeby po prostu nie dać się ponieść za bardzo emocjom chwili, żeby nie iść za ostro, żeby nie robić czegoś, czego za moment nie da się już cofnąć. Często przez takie złe decyzję zdarzają się okropne kontuzje.

Tak samo jak uważam, ze Nowitzki nie zrobił nic strasznego, tak samo uważam, że Taylor (tak, ten który sfaulował Eduardo) nie miał na celu połamania nogi Chorwatowi. Czasami w sporcie dzieją sie złe, straszne rzeczy i jeszcze częściej ludzie, którzy zrobili krzywdę przeciwnikowi mają gorzej przejebane niż ci pokrzywdzeni. Psychika działa i jetem pewien, że gdyby Taylor mógł to cofnąć czas i na pewno baaardzo żałuje tego co zrobił. Nie pomoże to w tej chwili piłkarzowi Arsenalu, ale to już inna sprawa.

Ty masz, kore jakiś dziwny zwyczaj, robienia z ludzi którzy raz zrobili coś złego, najgorszych bandytów, wyrzutków społeczeństwa, których powinno się najlepiej wywieść na Syberię na jakieś przymusowe roboty. Ludzie popełniają błędy, ale to nie czyni z nich w każdym przypadku bandytów.

Bez przesady. Dirka faul nie byl wcale jakis masakrycznie brutalny, chy chamski. Podobnie jak faul Horforda na TJu. To są duzi faceci, mają duzo siły i czasami po prostu troche za bardzo jej uzywaja. Dallas miejli nauczke po meczu z Lakers, ze jak faulować to faulować, bo potem robi sie 2+1 i 2+1...

Ja tam pochwaliłbym Dirka za to zagranie, mimo całej mojej sympatii do AK47, albo grasz twardo i z jajami, albo patrzysz jak ci wrzucają kolejne punkty. To jest sport, nieraz ułamek sekundy decyduje powaznej kontuzji... nie koniecznie spowodowanej przez ryala (patrz Zo). Nie wydaje mi sie, zeby Dirk chciał zrobic krzywdę ruskowi, tak jak mowil - mial byc twardy faul, zeby nie było rzutu, tracił równowage, zahaczył za szyje no i troche to ostro wyglądało, ale równie dobrze Kiri mogl sie o tym podniesc i bez wiekszego bólu trafic 2 wolne...

kore, ty masz jakieś dziwne podejście do tych spraw.

Czy ty nigdy nie grałeś w kosza czy inny sport :?:

Przeciez takich fauli nie da się ocenić po obejrzeniu filmiku, spojrzeniu z boku, tam jest adrenalina, szybkość, decyzje podejmowane w ułamkach sekundy, podejmujesz decyzję, a za sekundę dopiero widzisz jej efekty, chodzi o to, żeby po prostu nie dać się ponieść za bardzo emocjom chwili, żeby nie iść za ostro, żeby nie robić czegoś, czego za moment nie da się już cofnąć. Często przez takie złe decyzję zdarzają się okropne kontuzje.

Tak samo jak uważam, ze Nowitzki nie zrobił nic strasznego, tak samo uważam, że Taylor (tak, ten który sfaulował Eduardo) nie miał na celu połamania nogi Chorwatowi. Czasami w sporcie dzieją sie złe, straszne rzeczy i jeszcze częściej ludzie, którzy zrobili krzywdę przeciwnikowi mają gorzej przejebane niż ci pokrzywdzeni. Psychika działa i jetem pewien, że gdyby Taylor mógł to cofnąć czas i na pewno baaardzo żałuje tego co zrobił. Nie pomoże to w tej chwili piłkarzowi Arsenalu, ale to już inna sprawa.

Ty masz, kore jakiś dziwny zwyczaj, robienia z ludzi którzy raz zrobili coś złego, najgorszych bandytów, wyrzutków społeczeństwa, których powinno się najlepiej wywieść na Syberię na jakieś przymusowe roboty. Ludzie popełniają błędy, ale to nie czyni z nich w każdym przypadku bandytów.

hehe, nom, jak kazdy gej nie uprawialem nigdy sportu :P Nie no tak powaznie - moze wlasnie jak gralem to mnie za duzo po chamsku faulowali? ;-) A jeszcze powazniej - wiem ze to adrenalina i kwestia podejmowania decyzji w ulamku sekundy, pod wplywem chwili itd. Ale mimo wszystko uwazam ze takie zagranie powinien sobie darowac. Bylby blisko moglby go zlapac, pieprznac z calej sily w lape, ale jak tutaj IMO zachowal sie nieodpowiedzialnie, nierozwaznie i po prostu glupio.

A ze mozna zapobiegac inaczej akcjom 2+1 to wiadomo. Ale czy w ten spoosb tez to nalezy robic? Moge pojsc na kompromis i powiedziec ze na pewno nie w RS ;-)

PS. W ogole to na jakąś cnotke wychodze, tu sie czepiam Taylora teraz Dirka, zawsze sam sie wkurzalem na takich co zachowuja sie jak cipki a teraz jest mniej wiecej odwrotnie... heh :P Choc swoja droga nie uwazam bym sie specjalnie przywalal. Sport to sport jak mowicie ale jakis umiar by sie przydal.

Dirk Nowitzki of the Dallas Mavericks has been suspended one game without pay, and his Flagrant Foul, Penalty One against Andrei Kirilenko of the Utah Jazz has been upgraded to a Flagrant Foul, Penalty Two, it was announced today by Stu Jackson, NBA Executive Vice President, Basketball Operations.

nba.com

I wszystko jasne :roll: . Tak jak się spodziewałem...