Skocz do zawartości

Kompendium wiedzy

MuM

W sumie to tutaj ankieta się przyda  

22 użytkowników zagłosowało

1. 1. W sumie to tutaj ankieta się przyda

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam takie pytanko. Nie wiem czy wiecie, ze Spurs zdobyli mistrzostwo :) Klub dostal puchar Larry'ego O'Briena, wywiesi sobie sztandar, zawodnicy podtsawowi i reerwy nawet jak nie powąchali parkietu, dostali pierścienie. Ale co z zawodnikami Spurs, którzy grali w sezonie, ale nie znaleźli się w składzie na pla-offs. Myślę że oni nie odstali nic i nie mają mistrzostwa, ale wolałbym nie myśleć tylko mieć dowód ;) Swoja drogą co sie dzieje z pucharem? Dostaje go chyba właściciel, potem jest gdzieś w hali czy co?

Z tego co pamiętam, to puchary dostają również zawodnicy (mam fotkę Bulls z parady i tam Jax, MJ, Pipp i reszta siedzieli z pucharami)

Czytałem też kiedyś, że Issah Rider jak grał dla lakers to prosił Jaxa, żeby pozwolił mu być w składzie, żeby tylko dostać pierścień

Puchar zostaje oczywiście w klubie, a czy trzymają oni go w hali czy w muzeum to już ich sprawa :) Co do pierścionków to z tego co ja się orientuję, każdy zawodnik będący w składzie dostaje go w następym sezonie, łącznie z tymi którzy nie znaleźli się w tej 12 na PO, ale w składzie drużyny byli, zwykle odbywa się to na otwarcie sezonu wtedy wciągają sobie pod sufit sztandar i wręczają zawodnikom pierścienie, ci którzy byli w drużynie, ale w następnym roku zmienili team dostają je kiedy pojawią się na meczu z nową drużyną.

Joseph z pucharami oczywiście żartuje, Bulls mieli ich tyle, że starczyło dla Pippena, Jordana, Jacksona i kogoś tam jeszcze :)

A ja gdzies czytalem ze prawdziwy puchar Larry'ego O'Briena jest tylko jedyny i wedruje z rak do rak. Kluby otrzymuja natomiast wierna replike, oczywiscie po oddaniu tego prawdziwego w inne rece. Nie jestem jednak tego pewien. Mozliwe ze pomylilem to z jakims innym trofeum...innej dziedziny sportu :wink:

Jeszcze odnosnie tego, czy pierscienie dostaje tylko 12-ka, ktora znalazla sie w skladzie na Play-Off'y.

Racje ma Van. Pierscienie dostaja rowniez ci ktorzy nie grali w PO, ale znajdowali sie aktualnie w rosterze zespolu. Nie dotyczy to natomiast tych ktorzy zostali zwolnieni lub wytransferowani do innego zespolu.

Np. Medvedenko nie gral w Play-off's w 2000/01, w sezonie rozegral tylko siedem meczy, ale byl w skladzie Lakers i dostal pierscien.

http://www.hoopshype.com/players/stanis ... edenko.htm

Cześć! Nie wiem czy w dobrym miejscu zadaje to pytnie ale może wśród WAS zna ktoś odpowiedż!

KTO WIE? Jaki jest tytuł piosenki (melodii) często odgrywanej na meczach NBA.. Coś ze słowami "...rock'n roooooll, HEY, rock'n roll.."

I nie chodzi mi o melodie "Sirius" Alan Parsons Project która też sie z tym może kojażyć. To taka "elektryzująca" i rozgrzewająca kibiców wstawka w przerwach meczów...

Jeśli ktoś wie to prosze o pomoc, szukam tego już kupe czasu. Z góry Wielkie Dzięki!!!

• 3 miesiące temu...

To zależy od sytuacji, bo często wymusza się sytuacje 2+1 poprzez własnoie takie "bumpniecie", ale jeśli zawodnik atakujacy wykona zbyt agresywny i zdexcydowany ruch w kierunku defensora to równie dobrze ozna to uznać za faul w ataku. Najczęsciej jednak gwizdany jest faul obrońcy, a to dlatego, że gracze potrafią wymuszać takie gwizdki- specem w tego rodzaju sprawach był Reggie Miller, choć on trochę inaczej to robił, bo specjalizował się w grze bez piłki

• 2 miesiące temu...

Skoro jest taki pozyteczny temat to i ja bym poprosil o uzupelnienie mojej wiedzy . Pytania dosyc trudne wiec nie oczekuje ze ktos mi udzieli odpowiedzi , ale gdyby znalazl sie taki to byloby milo .

1 - Sytuacja prosta i banalna , mecz sie rozpoczyna sedzia wyrzuca pilke i ... no wlasnie czy sa prowadzone statystyki na najskuteczniejszego gracza przy wznowieniach ? Pytanie dosyc dziwne ale jak ostatnio zobaczylem z jaka latwoscia shaq wygral takie starcie to sobie pomyslalem ze moze sa jacys gracze ktorzy maja niesamowita % skutecznosc przy wznowieniach , a komus sie chcialo to kiedys podsumowac .

2. Kiedys Drew Gooden trafil do wlasnego kosza , komu zalicza sie punkty ?

3 . Oglonie pytanie dogrywki . dzisiaj nyk - phoenix mieli az 3 czy to jest rekord ? czy jest jakis rekord meczy z rzedu danej druzyny konczone dogrywkami ? i ewentualnie ile jakas drzuynya miala najwiecej meczy z dogr,. w sezonie ?

Nie chce zeby bylo ze ide na latwizne bo naprawde przed napisaniem tego posta staralem sie poszukac odpowiedzi ale to zbyt trudne dla mnie wiec moze tu znajdzie sie pomocna duszyczka z wiedza :)

Czy kiedyś w NBA grał jednocześnie ojciec i syn?

czy ojciec i syn to nie wiem, ale napewno ojciec i córka 8) mówie tutaj o Karlu Malone i jego córce z przed małózeńskich wojarzy Cheryl Ford, de facto ona zdobyła mistrzostwo już w swoim pierwszy sezonie 2003, a Mailmanowi nie udało sie to przez 19 lat gry

EDIT

a tak jeszcze nawiasem to Cheryl w meczu wyjazdowym z San Antonio 5/22/2004 miała 21 punktów i 22 zbiórki :shock: ciekawe jak duzo jest koszykarek które osiągły podobny rezultat

3 . Oglonie pytanie dogrywki . dzisiaj nyk - phoenix mieli az 3 czy to jest rekord ? czy jest jakis rekord meczy z rzedu danej druzyny konczone dogrywkami ? i ewentualnie ile jakas drzuynya miala najwiecej meczy z dogr,. w sezonie ?

Co do rekordowej ilości dogrywek to zdaje się, że 4 dogrywki to rekord, ostatnio jeśli mnie pamięć nie myli miało to miejsce gdzieś w sezonie 96/97 w meczu Blazers-Suns, Phoenix zdaje się jakoś minimalnie wygrali to spotkanie, pamiętam jeszcze, że Rider szalał w tamtym meczu i te trójki Sabonisa oraz kolejnych graczy, którzy spadali za faule, na bank 4 dogrywki padały już wcześniej, ale nie pamiętam bo to już nie w czasach mojego zainteresowanie NBA :) chociaż jakiś mecz Knicks w MSG mi chodzi po głowie, ale pewny nie jestem.

1 - Sytuacja prosta i banalna , mecz sie rozpoczyna sedzia wyrzuca pilke i ... no wlasnie czy sa prowadzone statystyki na najskuteczniejszego gracza przy wznowieniach ? Pytanie dosyc dziwne ale jak ostatnio zobaczylem z jaka latwoscia shaq wygral takie starcie to sobie pomyslalem ze moze sa jacys gracze ktorzy maja niesamowita % skutecznosc przy wznowieniach , a komus sie chcialo to kiedys podsumowac .

Prowadzenie takich statystyk raczej nie ma wielkiego sensu, decyduje tu tylko wzrost, zasięg ramion i wyskok a i tak można podać piłkę przypadkiem do rywala.

2. Kiedys Drew Gooden trafil do wlasnego kosza , komu zalicza sie punkty ?

kapitanowi rywali

6 w 1951 pomiędzy Rochester i Indianapolis.

==============================================

Korzystajac z okazji - jakis zespół gra w Sylwestra na wyjeździe, mecz kończy się po 23, co wtedy robią? Impra w hali zorganizowana przez NBA, mają cos wynajęte na wlasna reke w poblizu hali i szybko ich autobus podwozi? Biorą na taki mecz rodzinę i z nimi swietują? Czy moze nie swietują nic i wracają normalnie do domu, co najwyzej w samolocie sobie robią party time? ;)

Korzystajac z okazji - jakis zespół gra w Sylwestra na wyjeździe, mecz kończy się po 23, co wtedy robią? Impra w hali zorganizowana przez NBA, mają cos wynajęte na wlasna reke w poblizu hali i szybko ich autobus podwozi? Biorą na taki mecz rodzinę i z nimi swietują? Czy moze nie swietują nic i wracają normalnie do domu, co najwyzej w samolocie sobie robią party time? ;)

ja myślę, że mecze wyjazdowe w sylwestra grają tylko drużyny z zachodu i tylko na wschodzie, dzięki temu wracają szybko do siebie a tam jest przeciez inna strefa czasowa i są trochę przed. nawet w sumie mogą zahaczyć o dwie imprezy ;)

Tak, tylko że w NBA limit fauli to 6 a nie 5. Jest jeden przypadek kiedy tak sie nie dzieje tylko wtedy kiedy nie ma kto za niego wejść na parkiet (inni zawodnicy jego druzyny maja juz także faul out) to wtedy taki zawodnik gra do końca meczu a drużyna przeciwna otrzymuje rzuty wolny (druzyna w ktorej gra zawodnik popelniajacy faul dostaje przewinienie techniczne). A co też się wykarze wiedzą