Skocz do zawartości

Co na pierwsze auto?

RonnieArtestics

Rekomendowane odpowiedzi

• 11 miesięcy temu...

Nasz rodzinny s-max już trochę stary i myślimy nad zmianą auta. 

Wiem, że teraz prym wiodą SUVy ale ja ich fanem nie jestem. Niby duże auto ale w środku często zadziwiająco mało miejsca. Puszka dla pozerów trochę 

A przy dwójce dzieci, dwóch pasach i mojej żonie, która na weekend zabiera pół szafy potrzebujemy dużo przestrzeni.

Combi mi się kojarzą z karawanami, jedyny który mi się podobał to superb którym jeździła kiedyś moja żona w Polfie 

Jestem boomerem i lubię minivany. Od chwili kiedy mieliśmy pierwsze auto tego segmentu (kochana Zafira) nie chce niczego innego. Rynek niestety jest okrutny i vanów jest jak na lekarstwo. 

Ostatnio wpadł mi w oko na FB taki chińczyk i zacząłem poważnie się nad nim zastanawiać 

https://forthing-auto.pl/modele/u-tour

Kłopot w tym, że trochę się boje bo wiadomo co się mówi i co myśli o chińskich rzeczach. 

Co z częściami, co z serwisem po wygaśnięciu gwarancji itp 

Auto w środku wygląda pięknie, linia nadwozia też robi na mnie bardzo dobre wrażenie. W podstawowej wersji na bogato. A cena w porównaniu ze znanymi markami w tej klasie po prostu śmiesznie niska 

Co prawda coraz więcej na ulicach jeździ chińskich aut, nie znam jednak żadnego właściciela takiego auta. 

Macie? Znacie się lub znacie kogoś kto jeździ chińską technologia?

16 minut temu, P_M napisał(a):

w tym ujęciu akurat wyjątkowo paskudnie, zwłaszcza jeżeli kombi kojarzą Ci sie z karawanami to cięzko to tu wybronić
image.thumb.png.cdfca9d6b9b505448bc5a920a4fe8a88.png

Obczaj czy nie lepszy: https://www.peugeot.pl/modele/nowy-308-sw.html 

Ten czarny faktycznie wygląda słabo ale ciemna zieleń już inaczej się prezentuje, widać załamania na bokach, zdecydowanie nadaje nadwoziu uroku 

Nad tym peugeotem nie myślałem ale to głównie dlatego że kiedyś miałem francuza i nie wspominam go najlepiej 

Była to w prawdzie cytryna, ale niesmak pozostał 

Choć nie będę się upierał bo przejechałem się na fordzie 

Dopiero się nieśmiało rozglądam, na tyle nieśmiało że żona jeszcze o niczym nie wie ;)

Ona rzadko jeździ vanem, ma swojego bączka firmowego i nie czuje potrzeby żeby kupować nowe auto 

Tak samo było z tv, nie rozumiała po co mi nowy telewizor jak kupiłem ps5 

Ale k**** butów pół garderoby

Na jakości obecnie moim zdaniem tracą marki premium z Niemiec i absolutnie nie widzę sensu przepłacać za np takie Audi które gałki i inne mini detale i podzespoły w imię globalizacji ma z VW lub co gorsza czasem ze skody. Francuskie marki moim zdaniem tak jak koreańskie cały czas w natarciu a poprawiając technologię cały czas wygodę i wnętrze mają moim zdaniem na bardzo wysokim poziomie. 

Stara opinia moim zdaniem. 

Istotne aby model jaki wybierzesz był już rok na rynku bo często nowości są jeszcze dopracowywane już po premierze. 

Jasne że kusi super nowość ale w twoim przypadku inaczej rozkładasz akcenty. I ten 5008 nawet ma atrakcyjną cenę … od. Tylko nie wiem czy te najniższe pułapy cenowe 160.000 brutto istnieją. Bo w wielu markach to wabik tylko. 

Przełom roku i promocją rocznika 2025 to dobry pomysł aby przetestować rynek. No chyba że planujesz wakacje w nowym ale w głosie wyczułem niepewność. 

Może z niewłaściwą połówką małżeństwa piszemy ;)))))

Chcesz wygody i miłego w dotyku wnętrza. Francuz. Chcesz gadżetów i eLektroniki w cenie auta Koreanczyk.  

Surowość? Amerykanin. 

https://www.omodajaecoo.pl/pl/jaecoo/jaecoo-7?gad_source=1&gbraid=0AAAAA-O6AJpKD11hjmeV0KB5fY1V2sf33&gclid=Cj0KCQjwqcO_BhDaARIsACz62vNgrJ506m94_rmGP41rqgWUjo3-z9XDhwLzuDVNmCCzM5Q7-nXj9-IaAmy4EALw_wcB

https://obs-web.omodajaecoo.pl/obsmedia/image/OJ-brand/20250403/Jaecoo J7 - cennik nr 2 z 1 marca 2025_rok produkcji 2024.pdf

Nie wiem czy jeszcze jest. 

Duże te psy? 

27 minut temu, karl napisał(a):

Czekajcie, czy dobrze rozumiem - pytanie jest o vana a wy mu 308sw proponujecie? Czy nie chodziło wam o 3008 raczej?

józek o minivanie mówił a 308sw to zgrabny kombik. 3008 to krótszy suv. Przynajmniej tak mówią wymiary: https://www.peugeot.pl/modele/new-peugeot-3008/hybrid.html 

Ja bym brał chińczyka ale tylko na leasing (w jakiejś dobrej racie) na 3 lata będziesz miał dość czasu żeby zobaczyć jakie to auto jest.

Z mini vanów to bieda, S Max to chyba najlepsza ciągle propozycja na rynku (mimo że 2 lata nie produkowana), możesz spróbować kombivana:

https://www.ford.co.uk/cars/tourneo-courier#intro

VW ma odpowiednika 

Edytowane przez agresywnychomik

11 minut temu, P_M napisał(a):

józek o minivanie mówił a 308sw to zgrabny kombik. 3008 to krótszy suv. Przynajmniej tak mówią wymiary: https://www.peugeot.pl/modele/new-peugeot-3008/hybrid.html 

Minivan a zgrabny kombik bazujący na hatchbacku to dwa całkowicie różne auta.

To już ten 508sw Ignazza jest już lepsza opcja niż 308sw. 

5008 ma 4791 i możliwe 3 rzędy. Bez trzeciego dużo miejsc dla psów. 

Cena jak na taką wielkość atrakcyjna. 

A model dopracowany. Wadą słabszy silnik stąd cena ale jadąc w komplecie raczej się nie ściągasz. 

Silnik benzynowy z układem mild hybrid 48V:

• 1.2 PureTech Hybrid 48V (136+21 KM, 230 Nm) z 6-biegową przekładnią dwusprzęgłową e-DCS6 i przednim napędem, przyspieszenie 0-100 km/h: 11,3 s, prędkość maksymalna: 200 km/h, średnie zużycie paliwa: 5,8-5,9 l/100 km

Oszczędny. 

8 godzin temu, agresywnychomik napisał(a):

Joe jest już w tym wieku że lepsze jest wyższe auto niż niższe ;) 508sw odpada imho 

Co to ma k**** znaczyć?! 

7 miejsc mi nie jest potrzebne, miałem w Zafirze i użyłem 2 razy raz. Bo wiozłem teściowa a drugi raz bo syn chciał się przejechać 

5008 wygląda interesująco. 

Tylko kurde cena niepokojąco wysoka a przy jakimś dodatkowym wyposażenu, a wiadomo że golasa nie wezmę pewnie skoczy o 30k 

Może faktycznie rzucę okiem na rynek wtórny. 

Ale cały czas nie przestaje o tych chińczyku myśleć, chyba się umowie na jazdę próbną