Skocz do zawartości

Rozważania o wierze o Bogu i KK

fluber

Rekomendowane odpowiedzi

O jakich brakach w wiedzy mówisz?

Ze jednak węże gadają i z żebra Adama wyszła Ewa?

Cyklopy i minotaury sa bardziej wiarygodne.

Nie o tym mówiłem, ale zapewne zadowala Ciebie że nazywasz mnie kłamcą :smile:

Nie, ale znałem duchownego który miał chłopaka , ale czy mu uprawiali seks to nie wiem.  

Same się tworzą?

Nie winię tylko stwierdzam oczywisty dla mnie fakt. Bóg Ci jest potrzebny :smile:

Oczywiście nie chodziło o takie bezpieczeństwo, ale co ja mogę się spodziewać po Tobie? :smile: 

Cała historia Świata potwierdza moje słowa.

Mam nadzieję że na stos mnie nie poślesz. Takiej władzy już nie macie jako kosciół.

Kłamstwem jest to, że ludziemimo chęci nie są w stanie zapanowac nad wewnętrznym ja?

Ohhhrighty then :smile:

jesteś oskarzony o nadużywanie jednej emoty.

God blesssssssssssssssssssssssssssssssssssssssnake

btw. Do forumowiczów chciałem nadmienić, iż moją intencją nie jest wybijanie Boga z głów. Bóg to jedna z najistotniejszych dla człowieka rzeczy. Dla mnie ważne są mechanizmy jakimi operujemy i dlaczego :smile:

Żeby zrozumieć mechanizm, musisz trochę się dowiedzieć o chrześcijaństwie. Uważanie, ze jestem bezpieczniejszy, bo wierzę w piekło i wieczne potępienie, uważanie, ze kościół jest zły, bo istnieję księża złodzieje, hazardziści czy pedofile jest nieuzasadnionym uogólnieniem. Zwykłą manipulacją. Pisanie o żebrze Adama to kolejna manipulacja.Bóg jest mi potrzebny, ale to nie znaczy, ze Go wykorzystuję. To są dwie zupełnie różne rzeczy. Oczywistym kłamstwem jest to, że ludzie nie potrafią zapanować nad swoim wewnętrznym ja. Odniesień do palenia na stosie nawet szkoda komentować. Zero merytorycznej dyskusji.

Przepraszam z góry, że tak długo nie odpisywałem, ale nie miałem kompletnie czasu.

A to biskup nie jest częścią Kościoła? Zawsze myślałem, że osoba, która posiada "pod sobą" kilkadziesiąt lub kilkaset tysięcy wiernych jest zarazem częścią tej wspólnoty.

Co to ma być ze rozdzielanie. Biskup żyje za pieniądze innych ludzi wierzący i także nie wierzących (poprzez fundusz kościelny) więc chyba wypadałoby, aby się trochę hamował, a nie świecił złotem.

I dlaczego atakujesz mnie ad personam? Skąd wiesz, że nie daję? Ale jak już musisz wiedzieć to dawałem, ale przestałem jak zobaczyłem, że te pieniądze nie idą na pomoc innym ludziom, czy utrzymanie kościołów tylko na nowe fury wielebnego.

Ja za to znam pewnego księdza z Torunia. I co on nie jest biznesmenem?

Dalej znam pewnego księdza z małej parafii, który przerżnął nowy samochód w karty i pod płaszczykiem zbierania na nowe witraże kupił nastęny taki sam, a witraży jak nie było tak nie ma. 

Następny przykład z mojej rodzinnej parafii: dwóch księży pobiło się na plebanii, bo jeden przegrał z drugim w karty jakąś większą sumę i nie chciał oddać i aż przyjeżdżała policja na plebanię. I żeby ten wygrany nie był stratny, proboszcz zarządził zbiórkę pieniędzy na nowe schody i zebrane pieniądze dał jemu. A co ze schodami? Zgadłeś, dalej są stare na których można zęby wybić.

Skąd to wiem? Policję przy plebanii sam widziałem, a resztę opowiedział mi organista, który sam był tego świadkiem.

Także biznes się kręci choćby dziś jak przy każdym kościele sprzedaje się palmy i inne stroiki.

A te historie to też form pytania dlaczego wytykasz innym od heretyków, że nie postępują zgodnie z zasadami Kościoła jak sami jego członkowie mają w dupie nauki Jezusa. Dlatego ja wolę słuchać swojego sumienia, aniżeli tych manipulantów i jestem przekonany, że to jest bardziej właściwe postępowanie.  

Biznesmen pełną gębą. Mogę Ci nawet zdradzić, ile wynosi aktualny majątek ojca Rydzyka. ZERO ZŁOTYCH :nevreness:

Biskup jeździ nowym samochodem, żeby móc skutecznie pełnić swoją posługę. Biskup robi rocznie przeciętnie 100 tysięcy kilometrów. Niby jaki ma mieć samochód? Wiem, że są księża pazerni na pieniądze, złodzieje i kłamcy, ale to nie ma nic wspólnego z nauką Kościoła przecież. To jak zdelegalizować Straż Pożarną, bo jakiś strażak był podpalaczem, albo zlikwidować szkołę, bo nauczyciel molestował uczniów. O takich księżach o jakich piszesz mam jak najgorsze zdanie. Przez ich działania ludzie tacy, jak Ty czy Przem odchodzą od Kościoła. Co nie zmienia faktu, że zło będę nazywał złem, a mówienie, że in vitro to nie grzech, bo mój ksiądz gra w karty za pieniądze  i w ogóle ja wiem lepiej niż Kościół, bo mój proboszcz kupił sobie nowy samochód za pieniądze na witraże jest na niedostępnym dla mnie poziomie logiki.

Biznesmen pełną gębą. Mogę Ci nawet zdradzić, ile wynosi aktualny majątek ojca Rydzyka. ZERO ZŁOTYCH :nevreness:

Biskup jeździ nowym samochodem, żeby móc skutecznie pełnić swoją posługę. Biskup robi rocznie przeciętnie 100 tysięcy kilometrów. Niby jaki ma mieć samochód? Wiem, że są księża pazerni na pieniądze, złodzieje i kłamcy, ale to nie ma nic wspólnego z nauką Kościoła przecież. To jak zdelegalizować Straż Pożarną, bo jakiś strażak był podpalaczem, albo zlikwidować szkołę, bo nauczyciel molestował uczniów. O takich księżach o jakich piszesz mam jak najgorsze zdanie. Przez ich działania ludzie tacy, jak Ty czy Przem odchodzą od Kościoła. Co nie zmienia faktu, że zło będę nazywał złem, a mówienie, że in vitro to nie grzech, bo mój ksiądz gra w karty za pieniądze  i w ogóle ja wiem lepiej niż Kościół, bo mój proboszcz kupił sobie nowy samochód za pieniądze na witraże jest na niedostępnym dla mnie poziomie logiki.

1. Aha to ten Maybach co nim jeździ czy jeździł (chyba już zmienił) to mam rozumieć, że nie jego.

2. Żeby móc pełnić skutecznie posługę nie trzeba jeździć potworem co żre 10-15l na 100km, a wystarczy mniejszy oszczędny samochód. Przypominam, że Jezus i apostołowie przebywali duże większe odległości pieszo. Od razu piszę, że nie oczekuję, żeby biskup jeździł PKS-em, albo chodził na piechotę, bo tak się nie da, ale na pewno da się robić to oszczędniej.

3.Może pazerność nie ma nic wspólnego z nauką Kościoła, ale na pewno ma wiele wspólnego z nauką Jezusa. Na szybko 3 cytaty:

"Biada wam obecnie nasyconym, albowiem będziecie głodni"

"Natomiast biada wam bogatym, bowiem odebraliście już pociechę waszą"

"Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, aniżeli bogaty wejdzie do Królestwa Niebieskiego"

Poza tym widząc jakiegokolwiek biskupa od razu, na pierwszy rzut oka widoczne są 2 grzechy główne - Pycha(całowanie po rękach),

Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu (te brzuchy patrząc na przeciętnego emeryta są 3 razy większe).

4. W tym temacie się z Tobą zgadzam i sam uważam, że in vitro jest złem, ponieważ dochodzi tam do zabójstwa człowieka. Aczkolwiek ten przytoczony proboszcz to chyba powinien być mniejszym lub większym wzorem dla każdego wiernego z parafii jak powinien postępować chrześcijanin, a nie być przykładem większego grzesznika niż 90% parafian.

@Andy

Czy są lepszymi ludźmi? Tu na pewno nie, ale chyba powinni być lepszymi katolikami. W końcu przyjęli święcenia, że będą godnymi głosicielami Słowa Bożego, więc od nich chyba należy więcej wymagać niż od zwykłego katolika. A głoszenie Słowa Bożego, to nie tylko gadanie na Ambonie, ale także właściwe postępowanie. 

A tak poza tym to jak można przy rzeczach świętych w ogóle podejmować temat pieniędzy, przede wszystkim chodzi mi o sakramenty jak np. małżeństwo gdzie ksiądz sobie woła 4-cyfrowe sumy za sakrament(sic!) i ta pierwsza wcale nie musi być 1.

Edytowane przez Straight Edge Warrior

1. Aha to ten Maybach co nim jeździ czy jeździł (chyba już zmienił) to mam rozumieć, że nie jego.

2. Żeby móc pełnić skutecznie posługę nie trzeba jeździć potworem co żre 10-15l na 100km, a wystarczy mniejszy oszczędny samochód. Przypominam, że Jezus i apostołowie przebywali duże większe odległości pieszo. Od razu piszę, że nie oczekuję, żeby biskup jeździł PKS-em, albo chodził na piechotę, bo tak się nie da, ale na pewno da się robić to oszczędniej.

3.Może pazerność nie ma nic wspólnego z nauką Kościoła, ale na pewno ma wiele wspólnego z nauką Jezusa. Na szybko 3 cytaty:

"Biada wam obecnie nasyconym, albowiem będziecie głodni"

"Natomiast biada wam bogatym, bowiem odebraliście już pociechę waszą"

"Prędzej wielbłąd przejdzie przez ucho igielne, aniżeli bogaty wejdzie do Królestwa Niebieskiego"

Poza tym widząc jakiegokolwiek biskupa od razu, na pierwszy rzut oka widoczne są 2 grzechy główne - Pycha(całowanie po rękach),

Nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu (te brzuchy patrząc na przeciętnego emeryta są 3 razy większe).

4. W tym temacie się z Tobą zgadzam i sam uważam, że in vitro jest złem, ponieważ dochodzi tam do zabójstwa człowieka. Aczkolwiek ten przytoczony proboszcz to chyba powinien być mniejszym lub większym wzorem dla każdego wiernego z parafii jak powinien postępować chrześcijanin, a nie być przykładem większego grzesznika niż 90% parafian.

1. Nie było żadnego Maybacha. Plotka puszczona przez hejterów, która żyje własnym życiem już od dawna. Ojciec Rydzyk nie ma też własnego helikoptera.

2. Teraz ja nie do końca rozumiem. Mówiłeś wcześniej, że biskup przyjechał dwuletnim Oplem Insignia na bierzmowanie, a teraz piszesz o jakimś potworze żrącym 15 litrów na 100 kilometrów :nevreness:  

3.Tutaj trzeba rozróżnić dwie rzeczy. Oczywiście pazerność jest grzechem, wielu księży się go dopuszcza, ale należy pamiętać, że większość z rzeczy, o których myślisz nie należy do danego duchownego, a często wiąże się z pełnioną funkcją. To nieumiarkowanie w jedzeni i piciu też wynika głównie z tego, czym biskup się zajmuje. Codziennie odwiedza inną parafię w swojej diezecji, wizytuje szkołę, spotyka się z Radą Parafialną, z Żywym Różańcem, z Kołem Gospodyń WIejskich itd. Tu ciasto, tam ciasto, a nie smakuje księdzu biskupowi? To tak jakbyś miał 10 babć i każdą odwiedzał codziennie, wyglądałbyś tak jak większość biskupów :nevreness:

4. Powinien być, ale nie zawsze jest, bo niestety, jest tylko człowiekiem. Jeżeli byłeś świadkiem takich spraw, powinieneś to zgłosić do kurii. U mnie w parafii był ksiądz, który nadużywał alkoholu, zostało to zgłoszone kurii i w tej chwili jest na odwyku, a w parafii posługuje nowy ksiądz.

1. Dobra masz mnie. Jestem hejterem, ale ten lexus cena UŻYWANEGO ok 70 tys, nie wiem ile nowego to faktycznie brak majątku.

2. No to faktycznie 8 na 100 km. dużo odbiega od tych 15, ale ponawiam pytanie: Dlaczego biskup nie kupi czegoś oszczędniejszego, ponieważ cena takiego nowego auta z salonu waha się w granicach 150-200 tys. zł.

3. Czyli co rozróżniamy grzechy? Tego nie rozumiem, zawsze myślałem, że grzech jest grzechem. Jeśli ja się nażrę jak jakaś świnia to to nie jest grzechem bo mi babcia dawała? Serio? Poza tym chyba dla niego jako kapłana nie jest priorytetem jeżdżenie po ludziach i konsumowanie ile fabryka dała, bo wstyd odmówić.

4. Byłoby to samo co z pedofilami, przeniesienie do innej parafii i by to dało?  

@RappaR

Jestem hejterem, ponieważ?

Wiem po Twoich postach, że jestem na tym samym poziomie społecznym co Ty i wskaż mi ten hejteryzm. To, że piszę, że Kościół ma w dupie nauki Jezusa, przede wszystkim w kwestii bogactwa to ja chyba mam inne pojęcie hejtu.

Edytowane przez Straight Edge Warrior

1. Dobra masz mnie. Jestem hejterem, ale ten lexus cena UŻYWANEGO ok 70 tys, nie wiem ile nowego to faktycznie brak majątku.

No, dyrektor wielobranżowego przedsiębiorstwa z milionami obrotu jeździ samochodem za około 70 tysięcy. Co za rozpusta. 

Edytowane przez RappaR

Jeszcze można dodać że to przedsiębiorstwo ma:

- niskie koszty

- wysoka marze

- spora ilość klientów. ;-)

Pisze z przekasem bo mimo że Toruniowi przypieto łatkę RadiaM i stolicy moheru to OR ma bardzo mało do powiedzenia na lokalnych salonach/autobusy fanów jednak także ożywiają turystycznie miasto/ odbywa się bez większych zadym.

Nawet WSZMedialna ja osobiście pozytywnie oceniam.

Pewne rzeczy należy umieć konsekwentnie budować od finansów.

Ogólnie nie lubię mieszania biznesu z wiara ale w sumie żyjemy w kapitalizmie i trzeba chyba tez wyluzowac.

Problemem jest fakt ze samotni ludzie na starość gdy często Rodzina się gdzieś oddala nie mają alternatyw i robią przelew bo tak robi sąsiadka.

@RappaR

Wiem po Twoich postach, że jestem na tym samym poziomie społecznym co Ty i wskaż mi ten hejteryzm. To, że piszę, że Kościół ma w dupie nauki Jezusa, przede wszystkim w kwestii bogactwa to ja chyba mam inne pojęcie hejtu.

A czy ja napisałem o tobie? Nie znam twojego statusu społecznego, dlatego nie miałoby sensu. Ja mówię o tym, co spotkałem po ludziach, co pracują na linii w fabryce czy na barze i krzyczą hasła księża ruchają dzieci i katotaliby. 

No, dyrektor wielobranżowego przedsiębiorstwa z milionami obrotu jeździ samochodem za około 70 tysięcy. Co za rozpusta. 

Czytaj uważnie "UŻYWANEGO". Rydzyk używanym nie jeździ co powoduje automatyczny wzrost ceny do ok. 100 tys. zł. 

A poza tym jakie to ma znaczenie przecież Fluber pisał, że Kościół to w ogóle "taki biznes, że hej" to ja wskazałem, że biznesem jednak jest i to całkiem niezłym. Zresztą sam to przyznajesz pisząc o wielomilionowych obrotach.  

Czytaj uważnie "UŻYWANEGO". Rydzyk używanym nie jeździ co powoduje automatyczny wzrost ceny do ok. 100 tys. zł. 

A poza tym jakie to ma znaczenie przecież Fluber pisał, że Kościół to w ogóle "taki biznes, że hej" to ja wskazałem, że biznesem jednak jest i to całkiem niezłym. Zresztą sam to przyznajesz pisząc o wielomilionowych obrotach.  

A skąd wiesz jakiego ma? Może używanego. Dwa - Rydzyk to nie kościół, a wręcz jest w pewnej opozycji co do hierarchii kościelnej. 

2. No to faktycznie 8 na 100 km. dużo odbiega od tych 15, ale ponawiam pytanie: Dlaczego biskup nie kupi czegoś oszczędniejszego, ponieważ cena takiego nowego auta z salonu waha się w granicach 150-200 tys. zł.

3. Czyli co rozróżniamy grzechy? Tego nie rozumiem, zawsze myślałem, że grzech jest grzechem. Jeśli ja się nażrę jak jakaś świnia to to nie jest grzechem bo mi babcia dawała? Serio? Poza tym chyba dla niego jako kapłana nie jest priorytetem jeżdżenie po ludziach i konsumowanie ile fabryka dała, bo wstyd odmówić.

4. Byłoby to samo co z pedofilami, przeniesienie do innej parafii i by to dało?  

@RappaR

1. Ojciec Rydzyk jeździ 10-letnim Audi A6... 

2. Biskup jest starszym człowiekiem, dużo podróżuje i potrzebuje niezawodnego samochodu. Nie uważam, żeby Opel Insignia był jakimś przegięciem.Ani Audi, Mercedes, czy Lexus. Zresztą Owsiak jeździe Land Roverem Discovery 4, które pali, a jakże, 15 litrów na setkę i nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek się go za to czepiał.

3. Są sytuacje, gdzie wybierasz między jednym grzechem a drugim. 

4. Kościół ma ustaloną swoją hierarchię kar, recydywiści dostają "dożywocie" w zakonie

Napisałem, że taki biznes, że hej, bo jak ojciec Rydzyk buduje Kościół w Toruniu, a kardynał Dziwisz Świątynię Opatrzności Bożej, to nie znaczy, że są biznesmenami.

1. Ojciec Rydzyk jeździ 10-letnim Audi A6... 

2. Biskup jest starszym człowiekiem, dużo podróżuje i potrzebuje niezawodnego samochodu. Nie uważam, żeby Opel Insignia był jakimś przegięciem.Ani Audi, Mercedes, czy Lexus. Zresztą Owsiak jeździe Land Roverem Discovery 4, które pali, a jakże, 15 litrów na setkę i nigdy nie widziałem, żeby ktokolwiek się go za to czepiał.

3. Są sytuacje, gdzie wybierasz między jednym grzechem a drugim. 

4. Kościół ma ustaloną swoją hierarchię kar, recydywiści dostają "dożywocie" w zakonie

1 Widziano go w tym lexusie kilkukrotnie na siedzeniu pasażera. Zresztą ma to mało znaczenie, ponieważ sam RappaR przyznał, że jest biznesmenem, a Ty mówiłeś, że w Kościele nie ma biznesu.

2. Ta sytuacja z biskupem podjeżdżającym nowym oplem miała miejsce jakieś 6 lat temu na moim własnym bierzmowaniu. Na tamte czasy zresztą i na te to jest bardzo dobry samochód na którego nikogo z parafii nie było stać. Poza tym, czy tylko drogie są niezawodne? Nie rozumiem fragmentu z Owsiakiem, ponieważ on jest człowiekiem niewierzącym, więc jego nie obowiązują, zasady głoszone prze Jezusa, które biskup łamie przez swoje wożenie się drogim samochodem(Zasady o bogactwie i pysze).

3. Czy odmówienie komuś spożycia  od niego posiłku jest grzechem. Przypominam, że w Nowym Testamencie są  2 główne przykazania i jako pierwsze jest o miłowaniu Boga, a dopiero później człowieka.

4. Ma też ustaloną hierarchię kogo kryjemy najpierw by się nie wydało. A poza tym co to za kara? Za pedofilię powinien zostać wyrzucony z Kościoła. I jeszcze jedno. Jak Ty sobie wyobrażasz żebym ja doniósł kurii o hazardzie? Przecież mi nie uwierzą, organista nic nie powie publicznie, bo ma dobrą fuchę, reszta "parafian" też siedzi cicho, bo się przyzwyczaili. To co mam iść i grać z nim pokera i go nagrywać?

1 Widziano go w tym lexusie kilkukrotnie na siedzeniu pasażera. Zresztą ma to mało znaczenie, ponieważ sam RappaR przyznał, że jest biznesmenem, a Ty mówiłeś, że w Kościele nie ma biznesu.

2. Ta sytuacja z biskupem podjeżdżającym nowym oplem miała miejsce jakieś 6 lat temu na moim własnym bierzmowaniu. Na tamte czasy zresztą i na te to jest bardzo dobry samochód na którego nikogo z parafii nie było stać. Poza tym, czy tylko drogie są niezawodne? Nie rozumiem fragmentu z Owsiakiem, ponieważ on jest człowiekiem niewierzącym, więc jego nie obowiązują, zasady głoszone prze Jezusa, które biskup łamie przez swoje wożenie się drogim samochodem(Zasady o bogactwie i pysze).

3. Czy odmówienie komuś spożycia  od niego posiłku jest grzechem. Przypominam, że w Nowym Testamencie są  2 główne przykazania i jako pierwsze jest o miłowaniu Boga, a dopiero później człowieka.

4. Ma też ustaloną hierarchię kogo kryjemy najpierw by się nie wydało. A poza tym co to za kara? Za pedofilię powinien zostać wyrzucony z Kościoła. I jeszcze jedno. Jak Ty sobie wyobrażasz żebym ja doniósł kurii o hazardzie? Przecież mi nie uwierzą, organista nic nie powie publicznie, bo ma dobrą fuchę, reszta "parafian" też siedzi cicho, bo się przyzwyczaili. To co mam iść i grać z nim pokera i go nagrywać?

1. Widocznie ktoś go przewoził Lexusem. Nawet w "Imperatorze" wydanym przez Gazetę Wyborczą nie mieli się do czego przysrać.Napisałem, że Kościół to nie jest biznes.

2. Już tłumaczę, napisałeś że nie wrzucasz na tacę, bo jak zobaczyłeś, czym jeździ biskup, to uznałeś, że nie będziesz przeznaczał na to pieniędzy. Uznałeś, że skoro procent z tacy idzie na kurię, to nie będziesz tego finansował. Nie jesteś jedynym, który tak uważa. Wielu z tych ludzi wspiera WOŚP, wrzucając do puszki na WOŚP, współfinansujesz samochód i paliwo do auta Owsiaka, wrzucając na tacę współfinansujesz samochód i paliwo do auta biskupa.

3. Czepiasz się pierdół :nevreness:

4. Spróbuj, przecież Cię nie ekskomunikują. Jak widać "zmowa milczenia" panuje nie tylko po stronie Kościoła.

Edytowane przez fluber

Oj daleko jestem od Kościoła ale ty tak na poważnie. Nowy Opel Ti pycha i łamanie przykazań Jezusa?Żyjemy w świecie mega konsumpcyjnym i kapitalistycznym. Nie wymagajmy od Kościoła wtórnego zacofania i jedynie ubóstwa. Znam grzech historyczne ZKosciola ale nie przesadzajmy w druga stronę. Dla mnie opel insygnia to postawa skruchy ;-). Z Owsiakiem chodzi o to że będąc symbolem pomocy innym nie przeszkadza mu to jeździć lepsza jeszcze fura. Przecież mógłby zamiast samochodu kupić tańszy a resztę rozdac....Przecież takie myślenie jest bez sensu. Nie widzisz tego?

Zamiast pierdolic bez sensu kto jakim jedzie samochodem weźmy się wszyscy do roboty i zarobmy na lepsza fure.

Oj daleko jestem od Kościoła ale ty tak na poważnie. Nowy Opel Ti pycha i łamanie przykazań Jezusa? Żyjemy w świecie mega konsumpcyjnym i kapitalistycznym. Nie wymagajmy od Kościoła wtórnego zacofania i jedynie ubóstwa. Znam grzech historyczne ZKosciola ale nie przesadzajmy w druga stronę. Dla mnie opel insygnia to postawa skruchy ;-). Z Owsiakiem chodzi o to że będąc symbolem pomocy innym nie przeszkadza mu to jeździć lepsza jeszcze fura. Przecież mógłby zamiast samochodu kupić tańszy a resztę rozdac.... Przecież takie myślenie jest bez sensu. Nie widzisz tego?

Zamiast pierdolic bez sensu kto jakim jedzie samochodem weźmy się wszyscy do roboty i zarobmy na lepsza fure.

Nie wiem jak to jest na zachodzie Polski (Jesteś z Torunia tak?), ale na wschodzie (diecezja siedlecka) tak to jest bardzo dobry samochód szczególnie w tej parafii, w której miałem bierzmowanie. Uwierz, że ludzi raziło to po oczach szczególnie tych rodziców mających kilkoro dzieci oszczędzających na wszystkim. A tu przyjeżdża biskup super furą i błyszczy złotem.

Mierz wszystko właściwą miarą to, że na zachodzie Polski coś jest średnie to nie znaczy, że na wschodzie nie jest bogactwem szczególnie w parafii, w której jak ktoś rzucił 5 zł, na tacę był już tym "lepszym".

A tak w ogóle to dlaczego nie mamy wymagać od Kościoła ubóstwa? Przecież tego Jezus wymagał od swoich uczniów, a wożenie się nowym samochodem to też grzech wygodnictwa.

1. Widocznie ktoś go przewoził Lexusem. Nawet w "Imperatorze" wydanym przez Gazetę Wyborczą nie mieli się do czego przysrać.Napisałem, że Kościół to nie jest biznes.

2. Już tłumaczę, napisałeś że nie wrzucasz na tacę, bo jak zobaczyłeś, czym jeździ biskup, to uznałeś, że nie będziesz przeznaczał na to pieniędzy. Uznałeś, że skoro procent z tacy idzie na kurię, to nie będziesz tego finansował. Nie jesteś jedynym, który tak uważa. Wielu z tych ludzi wspiera WOŚP, wrzucając do puszki na WOŚP, współfinansujesz samochód i paliwo do auta Owsiaka, wrzucając na tacę współfinansujesz samochód i paliwo do auta biskupa.

3. Czepiasz się pierdół :nevreness:

4. Spróbuj, przecież Cię nie ekskomunikują. Jak widać "zmowa milczenia" panuje nie tylko po stronie Kościoła.

1. Kościół to nie biznes. Hmm to z innej strony, a to co dziś się działo przed każdym Kościołem, ta sprzedaż palem, stroików to nie był biznes? Zwłaszcza jeśli działo się to na miejscu poświęconym?

2. Logiczne, aczkolwiek powtarzam po raz kolejny: Owsiak jest niewierzący, więc to że jeździ dobrym samochodem za pieniądze ofiarowane przez ludzi  jest "tylko" złym postępowaniem moralnym natomiast to, że biskup jeździ dobrym samochodem za pieniądze ofiarowane przez ludzi to oprócz niepoprawności moralnej jest także zaprzeczeniem nauki Jezusa, której jest podobno wyznawcą. Więc później niech nie głosi kazań, a przestrzeganiu zasad, ponieważ sam ich nie przestrzega.

3. Tak czepiam się, jednak chyba o to chodzi, żeby wiarę i posługę wykonywać jak najlepiej?

4. Zmowa milczenia panuje praktycznie w każdym środowisku, tylko nie każde poucza innych jak się należy zachowywać samemu mając to gdzieś.

Zabawa trwa widzę :smile:

A tak w ogóle to dlaczego nie mamy wymagać od Kościoła ubóstwa? Przecież tego Jezus wymagał od swoich uczniów, a wożenie się nowym samochodem to też grzech wygodnictwa.

Byli tacy co wymagali, ale tutaj zadziała mechanizm zbliżony do doboru naturalnego. Jeśli masz rozłam w kościele i częśc postuluje ubóstwo wyrzeka się bogactwa, a druga część nie, to która opcja wygra? Zawsze ta która będzie miała kasę bo zapłaci za marketing, postawi większe świątynie i załatwi sobie korzystne dla siebie rozwiązania.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Waldensi

https://pl.wikipedia.org/wiki/Albigensi

https://pl.wikipedia.org/wiki/Pataria_mediola%C5%84ska

To wcale nie najlepsze linki, to pierwsze które mi do głowy przyszły. Takich rozłamów było wiele, ale zawsze wygrają Ci co chcą zostać przy kasie. Generalnie tych co chcieli być ubogimi chrześcijanami kościół starał się wyrżnąć z powodu "herezji". Więc nie narzekajcie na ewentualne zbytki, własne tak ma być.

Sam znam z widzenia proboszcza co w małym miasteczku ma stację benzynową i hotel, kumpel rozlicza dla niego podatki.

Dla mnie świętym to był ten gość

https://pl.wikipedia.org/wiki/Vald%C3%A8s

Niestety został heretykiem

Edytowane przez darkonza

A co Wy macie z tym Owsiakiem przecież on z fundacji nie pobiera ani złotówki co jest akurat mega łatwe do sprawdzenia..... bo WOŚP w odróżnieniu od wielu fundacji zamieszcza swoje rozliczenie finansowe w internecie

PO 1 on miał długo bardzo dobrą firmę z witrażami którą sprzedał a po drugie dużo jeździ z wykładami za które dostaje sporo

Ciekawa jest obrona Rydzyka przecież on do dziś się nie rozliczył z milionów zebranych na ratowania Stoczni Gdańskiej

Więc co to za pierdoły Fluber wypisujesz że biskup to starszy człowiek i może sobie jeździć furą.... Założyciel Legionów Chrystusa żył w związku z kobietą miał dzieci, był księdzem ,, miał udowodnione molestowanie wielu kobiet a papież Jan Paweł II go chronił i nie spadł mu włos z głowy.... Paetz mógł pozwalać sobie na wszystko a z kościoła usuwano tych którzy pisali skargi na niego o molestowanie księży a Paetz poleciał jak sie zrobił mega smród w gazetach,.... Kościół katolicki kompletnie nie współpracuje w tematach pedofilii... Pewnie napiszesz że to też w porządku bo przecież starszy człowiek samotny to moze sobie przespać sie z kobietą od czasu do czasu albo z młodym chłopcem

A co Wy macie z tym Owsiakiem przecież on z fundacji nie pobiera ani złotówki co jest akurat mega łatwe do sprawdzenia..... bo WOŚP w odróżnieniu od wielu fundacji zamieszcza swoje rozliczenie finansowe w internecie

PO 1 on miał długo bardzo dobrą firmę z witrażami którą sprzedał a po drugie dużo jeździ z wykładami za które dostaje sporo

Ciekawa jest obrona Rydzyka przecież on do dziś się nie rozliczył z milionów zebranych na ratowania Stoczni Gdańskiej

Więc co to za pierdoły Fluber wypisujesz że biskup to starszy człowiek i może sobie jeździć furą.... Założyciel Legionów Chrystusa żył w związku z kobietą miał dzieci, był księdzem ,, miał udowodnione molestowanie wielu kobiet a papież Jan Paweł II go chronił i nie spadł mu włos z głowy.... Paetz mógł pozwalać sobie na wszystko a z kościoła usuwano tych którzy pisali skargi na niego o molestowanie księży a Paetz poleciał jak sie zrobił mega smród w gazetach,.... Kościół katolicki kompletnie nie współpracuje w tematach pedofilii... Pewnie napiszesz że to też w porządku bo przecież starszy człowiek samotny to moze sobie przespać sie z kobietą od czasu do czasu albo z młodym chłopcem

Tak na szybko, bo jadę do roboty:

To kłamstwo. Rydzyk rozliczył się z kasy ze Stoczni Gdańskiej. Miał o to dwa procesy, które wykazały, że to nieprawda co piszesz. Sprawa jest już dawno wyjaśniona. pi****lenie, jak z Maybachem.

Rydzyk nie pobiera ani złotówki znikąd, bo jest redemptorystą i nie może. To co zarobi osobiście idzie na zakon. Audi A6 jest służbowe, należy do fundacji. Nie jestem krytykiem Owsiaka.

Czy Wy w ogóle nie potraficie normalnie argumentować swoich tez? Ciągle tylko manipulacja i manipulacja. Kogo próbujesz przekonać, że jeżdżenie Oplem Insignią jest takim samym złem, jak pedofilia? Chronienie hierarchów wynika z tego, że przy każdej takiej aferze, liczba osób, które traci wiarę jest ogromna.