Skocz do zawartości

Centerdelhpia 76ers 2015/2016

Julius

Rekomendowane odpowiedzi

Powazni fani Lakers maja ciezki zywot.

Jestes na przyklad takim Jendrzejem albo Mateuszem z forum i znasz sie na rzeczy, jestes dobrym chlopakiem, poukladanym uzytkownikiem i wcale niezlym ekspertem. A sila rzeczy nalezysz do zbioru kibicow ktorych bardzo duza czesc to balasy i parówy i Cie z nimi utozsamiaja...

Wspolczuje, bo to musi bolec czasem

Wtrącę tylko taki niuans: jak Porzingis jeszcze dobrze czapki z logiem NYks nie założył po ściśnięciu prawicy Silvera to znacznie wcześniej mówił, że chce grać dla Knicks. Było to jego marzenie które się spełniło. Czy próbował sabotować wybory do innych drużyn? Mam to w dupie, bo ja na jego miejscu zrobiłbym to samo :P 

• 1 miesiąc temu...

Bosze niech ten  Embid w końcu wróci, bo zęby bolą od oglądania tego co teraz grają. Jeżeli nie polecimy w drafcie poza  TOP  2 to ktos z dwójki  Simmons/Ingram wpada na 4/3. Pogoniłbym tego defensywnego lenia Okafora za jakiegoś SG ( marzy mi się BB z Wizz).

Zostawiamy Isha, dobieramy z dalszym numerem młodego PG na naukę i coś może się w końcy ruszy. P.S. trzymamy kciuki za LA poza top5 to może Dunn się trafi. A co nalezy się, po tych pechowych/połamanych ostatnich draftach.

• 2 tygodnie później...

własnie zacząłem sie zastanawiać jeśłi wexmiemy ten gorszy scenariusz dla Phili i nie wezmę nikogo w top2 to podsumowując po latach tankowania mają: Noel, który miał być super a własnie się nie rozwiaj (możliwe że przez blokowane minut Okafora), Okafora który miął być super i w ogóle a na tle rookies z tego draftu to jest poza top3, poza tym cięzko na nim budować drużyn, Saricia który nie ma po co jechać do NBA, Embida, który nie wiadomo czy w ogóle zagra, pokazują czasme jego trenigni rzutowe by się ludzie podjarali i tyle o tym wiemy

naprawdę z dobrego planu i ciekawych prospektów nagle może nic nie pozostać, 

karma? 

niestety widzę przyszłość Phili w czarnych barwach...

Tak się właśnie kończy rozpoczęta dyskusja po drafcie, że lepiej wybierać potencjał nad potrzebę, no i mamy w Phili 3 potencjalnych kozaków z czego jeden to większe kosci z waty niż Camby, drugi zamiast sięrozwijać to się zwija, a trzeci sam nie wie czy chce mu się tutaj grać.

Ten dratf to ostatnia szansa aby coś drgnęło albo będzie kompletny piach, więc albo dwa wybory w top 5, albo wypad za top 3 i Hinkie pakuje walizki.

Trust the Process. Obecna sytuacja może wpędzić w depresję, bo taka ilość porażek nie może działać pozytywnie na drużynę i jej otoczkę. Ale jeśli przyjrzeć się dokładniej, to chyba troszkę przesadzacie. January słusznie zwrócił uwagę, że Jah i Noel źle na siebie wpływają. Okafor jako center oczywiście ograniczył rozwój Noela. Ale czemu niby jego wartość miałaby spaść w tym sezonie, to nie rozumiem. Jahlil jest dokładnie tym graczem, którego się spodziewaliśmy. Potwierdził swoje atuty i obnażył braki, które były wymieniane zanim jeszcze postawił nogę na parkiecie NBA. Gdyby cykał 17,5 ppg, 7 reb., 1.2 bl na ponad 50% FG i blisko 70% FT w Knickach, to byłby solidnym kandydatem do ROY. Choć NY też o nic nie gra. Po prostu otoczka wokół Philly jest jaka jest i była taka sama przed draftem. A jak wyjdzie loteria w tym roku to zobaczymy. Jeśli skończy się tylko na 3-4 picku, to nadal trzeba będzie tankować. Zrobić przeciętną drużynę to nie jest problem. Sixers po prostu nie chcą być przeciętni, dlatego rozbili poprzedni układ.

Chyba jednak nie przesadzamy. Proces "budowy" 76ers przybrał wygląd karykaturalny, a to co piszesz sugeruje, że jest jeszcze gorzej.

Tak, Noel obniżył swoją wartość, a właściwie zrobiła to Phila. Wzięli Okafora, mając już Noela i Embida w zapasie. Bez sensu. Już lepiej było oddać wybór i zejść parę numerów w dół biorąc coś potrzebnego z dodatkiem (dodatkowy pick w przyszłości, czy jakiś roles). Myslę, że bez kłopotu znaleźliby chętnego. Zdublowanie skrajnie odmiennymi graczami na tej samej pozycji spowodowało, że jeden się nie rozwinął, a drugi uwidocznił swe braki na tle pierwszego. No i wiadomo, ze razem nie pociągnął, więc sprzedaż jednego z nich konieczna. Brak rozwoju Noela to także pojawiające się pytanie u niektórych, czy wynika to tylko z pojawienia się Okafora, czy też można jego sufit jest tuż, tuż i wiele lepiej nie będzie.

W NYK Jahil byłby gwiazdą, bo nie miałby konkurencji i skali porównawczej. A w 76ers jest Noel, który w ataku jest jaki jest, ale po drugiej stronie pokazuje jak wiele brakuje tutaj Okaforowi. A przykład takiego Monroe sugeruje, że gracze jednowymiarowi nie sa tak do końca przydatni.

Dalsze tankowanie? Bez sensu. Czas zacząć budowę zespołu, a nie budowę przybudówki NCAA. Phila tankuje regularnie ordynarnie od 2012. Miała wybory z nr 3, kupiła Noela, w tym roku znów zapowiada się top 3, a w wersji optymistycznej mogą mieć nawet 4 wybory w I rundzie. Materiał do handlu znakomity. 3-4 pick to tragedia? Zrobić przeciętną drużynę nie problem? Myślę, że obecnie problemem będzie zrobienie jakiejkolwiek drużyny. Nie ma co czekać na kolejne drafty, tylko zacząć poważna budowę już teraz, mając całkiem dobry materiał do obudowania i sprzedania. Już całkiem niedługo nadejdzie czas zapłaty własnym rookies i w ten sposób zostaną albo odpuszczeni za nic, albo zjedzą pieniądze przeznaczone na nowych. Chcesz czekać na dnie ligi na kolejnego Jordana, albo innego LeBrona? Ale nr 1 nie losuje się zawsze. Nie ma co czekać, trzeba budować. Jest kasa, są młodzi, picki - trzeba zainwestować. IMO 76ers, gdyby chciała, ma dużo lepszą sytuacje do budowy niezłego zespołu niż Lakers. Mają czym handlować nie ogałacając się z całego talentu jak i całej przyszłości (wybory w drafcie).

Noela spadła

- brak rozwoju

Okafora spadła

-ze względu na niesamowicie silną klasę wysokich rookies

-ze względu na problemy Big Ala w Hornets, czy Monroe w Bucks. Cała liga to widzi i źle to działa na wartoś Jahlila.

Obu spadła

- bo wszyscy już wiedzą, że Sixers muszą któregoś z nich wymienić prędzej, czy później. Im później tym więcej problemów. 

Nah tu się nie mogę zgodzić. Czego generalnie oczekiwałeś po Noelu? Że zacznie sypać trójki? No nie zacznie nigdy tego robić i tyle. W ataku jest efektywniejszy, choć drewniany cóż taki typ. Zbiera jak zbierał i to jest główny powód do zmartwień. W obronie był spoko i tu ciężko coś poprawiać, skoro cała obrona Sixers jest żartem.

A co do Okafora to:

- Nie jego wartość spadła z powodu silnej klasy wysokich, tylko wartość Porzingisa czy Turnera wzrosła, a to jest różnica.

- Popatrz sobie co robił w lidze Big Al czy Monroe w wieku Jahlila. Trochę to słabe tak cisnąć rookiego, który ledwo skończył 20 lat. Ze swoim skillsetem jest mocno przed wspomnianą dwójką, gdy byli w jego wieku. Poza tym Monroe i Big Al już się nie rozwiną, a Okafor jak najbardziej ma szanse.

- Tak, czytam o tym od roku chyba, że Sixers "muszą" i jakoś nikogo nie sprzedali w promocji. Także spokojnie, poczekajmy. Hinkie nie robi głupich wymian.

Zrobić przeciętną drużynę nie problem? Myślę, że obecnie problemem będzie zrobienie jakiejkolwiek drużyny. Nie ma co czekać na kolejne drafty, tylko zacząć poważna budowę już teraz, mając całkiem dobry materiał do obudowania i sprzedania. Już całkiem niedługo nadejdzie czas zapłaty własnym rookies i w ten sposób zostaną albo odpuszczeni za nic, albo zjedzą pieniądze przeznaczone na nowych. Chcesz czekać na dnie ligi na kolejnego Jordana, albo innego LeBrona? Ale nr 1 nie losuje się zawsze. Nie ma co czekać, trzeba budować. Jest kasa, są młodzi, picki - trzeba zainwestować. IMO 76ers, gdyby chciała, ma dużo lepszą sytuacje do budowy niezłego zespołu niż Lakers. Mają czym handlować nie ogałacając się z całego talentu jak i całej przyszłości (wybory w drafcie).

Tak, to nie problem. Bo liga nie jest upośledzona i coraz więcej GMów rozumie, że albo walczysz o tytuł albo o picki. Nie opyla się być średniakiem. Dlatego jeśli Sixers zechcą być średniakiem, to reszta ligi się ucieszy, ponieważ wielkim nie zagrozi, a i w tankowaniu o jednego rywala mniej. Ja nie chcę w Filadelfii Orlando Magic, którzy robią wszystko, żeby być przeciętną drużyną. Wolę mieć nadzieję, że pewnego dnia się uda niż pewność, że nic z tego nie wyjdzie.

Prawda, że niby Noel pracował nad rzutem, a nic z tego nie wynika. Ale fakt, że oddaje więcej rzutów z 0-3ft może być krokiem w dobrą stronę, skoro jest tam efektywniejszy. W zeszłym sezonie miał 66% skuteczności z tej odległości, a w tym 73%. To jest blisko DeAndre Jordana. Inna sprawa, że Noel traci sporo energii w ataku, a może niepotrzebnie. Może, gdyby miał w składzie Curry'ego i Thomsona, albo nawet Lowry'ego i DeRozana, to w ataku mógłby się ograniczyć do stawiania zasłon i walki na tablicach. I w obronie mógłby tyrać na całego.

Liga widzi, że dobrze mieć na na centrze rim protectora sypiącego trójki, ale ilu takich jest w lidze? Starczy dla każdego? Także umówmy się, z takim arsenałem w low post Okafora chętnie przytuliłby niejeden GM czy trener w lidze. Tak na marginesie, to ja fanem wyboru Okafora nie byłem. Nie pasuje do Philly, co nie zmienia faktu, że zagrał sezon na miarę oczekiwań i nie spodziewałbym się żadnych promocji z powodu słabego fitu.

Nikogo nie martwi fakt, że Okafor zakończy pierwszy sezon z jedną trzecią opuszczonych meczów i problemami z kolanami?

Nie, bo to nie jest poważna kontuzja i problemy z kolanami to dużo powiedziane. Wielu graczy miało taki uraz i nie odbijało się to na przyszłości.

Mnie bardziej zastanawia wybór ROTY oraz fakt, iż ostatnimi laty Philly wybiera głównie transformery na L4. Oden był jeden, tu mamy taśmę takich wyborów(sorry Tasma)

No no, to zacznij liczyć od Eltona Branda, w sensie nie wybrany w drafcie, ale dostał tłusty kontrakt od Sixers, kiedy był już wrakowarty. Potem masz Bynuma, a dalej rookich.

Nie, bo to nie jest poważna kontuzja i problemy z kolanami to dużo powiedziane. Wielu graczy miało taki uraz i nie odbijało się to na przyszłości.

Okafor od początku sezonu kilkukrotnie opuszczał mecze z powodu bólu kolana, a teraz dochodzi do tego operacja. 

Dla mnie to co najmniej powód do niepokoju.

Opuszczał mecze i w końcu znaleźli problem. Jedno wynika z drugiego. Naprawili operacyjnie i tyle. Sam fakt, że starczy 6 tygodni, by wrócić po operacji kolana świadczy o tym, że to nie jest koniec kariery. Serio mam wrażenie, że ludzie straszliwie wyolbrzymiają w tym sezonie wszystko co związane z Okaforem.

Mam inne wrażenie. Że dzięki postawie 76ers oraz głupotach rotacyjnych w duecie Noel-Oka + Prozignisowi, Townsowi, młodym z Lakers, Winslowowi i Stanleyowi to Okafor jest na dalekim planie młodych, którymi się jaramy. Albo z którymi wiążemy przyszłość

W sumie myślę okafor, to po pierwsze emeka, po drugie młody kolo który wyjebał komuś pod klubem. Sorry men

Opuszczał mecze i w końcu znaleźli problem.

Aha, czyli 2/3 sezonu grał z zerwaną łękotką i w końcu to odkryli?

Niezłych tych lekarzy mają.

Dla mnie debiutant z ciągnącymi się cały sezon problemami z kolanem to powód do niepokoju. Ale bagatelizuj sprawę jeśli chcesz, czas pokaże.