Skocz do zawartości

OKC 2015/16 – powrót na salony oraz walka o sukces i Duranta

barcalover

Rekomendowane odpowiedzi

drugi faul był wynikiem ogolnego wkurwienia. Na każdy kontakt z JJ Barea reagował ze tak powiem agresywnie. Trener powinien go zdjąć na 3 minuty i dać ochłonąć i nie byłoby tematu. 2 technik taki troche prewencyjny, ale w sumie słuszny jak dla mnie

i to jest dobre? czy LBJ czy jakis Larkin powinni dostawać techniki za takie same przewinienia. 

Oczywiście, ze to nie jest dobre. Czy ja tak gdziekolwiek twierdziłem? Niestety takie mamy czas i trzeba się z tym pogodzi, ze są równi i równiejsi w każdej płaszczyźnie życia. 

Tak btw Singler to jest jeden z najgorszych [albbo najgorszy] zawodników jakich ostatnio widziałem. Dzisiaj po prostu tragedia w każdym aspekcie. Przestrzelał najprostsze rzuty czy layupy [niech nikogo nie zmyla te dwie akcje gdzie trafił pod rząd 2+3], łapał bezsensowne faule i kompletnie nie bronił. Wiem, ze to prostackie ale ta jego grzywka już w ogóle potęguje wkurzenie na tego gościa. Ja nie kibicuje OKC ale jakby tak było to bym się chyba załamał takim graczem w 'mojej' drużynie.  

Dla mnie to nie było agresywne zachowanie, raczej normalne i dość często spotykane, gdy ktoś fauluje w taki sposób jak Barea przed drugim technikiem Russa. 

https://streamable.com/bx0o

Ciekaw jestem zdania kogoś całkiem postronnego, bo wiadomo, że komu każdy z nas dwóch kibicuje.

Zero podstawa do dachowania. Ruch zamierzony acz w rękę/powietrze, bardziej w powietrze. Zerowe zagrożenie dla zdrowia Barei, ponadto Westbroo zachowuje się po tym jak gość który jest na odwrotnym biegunie do podwalin technika. Blamaż nie pierwszy i nie ostatni panów w kitlu

Tak samo jak Griffin czy Westbrook jako superstarzy (ten pierwszy mniejszy, ale jednak) mają bonus nieraz przy każdym kontakcie (jak i każda gwiazda tej ligi...), tak oni za swoją 'ekscentryczność' mają też negatywny bonus przy technikach. Zresztą LAC i OKC to chyba zgarniają najwięcej techników w lidze, a ich liderzy to na pewno, więc nie dziwi mnie, że jak w meczach z ich udziałem zaczynają się sytuacje zapalne to reagują zapobiegawczo i nieraz pośpieszą się z technikiem. Ale ten drugi to RW dał się podpuścić jak dziecko. JJ go specjalnie faulował w ten sposób, by zirytować go, a ten machnął ręką, by go z siebie 'zrzucić'. Wiadomo było, że tak Westbrook zareaguje. Została tylko kwestia interpretacji sędziów - czy za to technik obu, żadnemu czy tylko któremuś z nich. No i miał pecha Westbrook tym razem.

Zresztą LAC i OKC to chyba zgarniają najwięcej techników w lidze, a ich liderzy to na pewno [...]

http://espn.go.com/nba/statistics/player/_/stat/fouls/sort/technicalFouls

Na pewno, a jednak nie na pewno :) Trio Clippers tak, ale KD i Westbrook razem maja o 1 technical wiecej od samego Draymonda, wiec raczej nie sa specjalistami w tej kwestii w tym sezonie.

http://espn.go.com/nba/statistics/player/_/stat/fouls/sort/technicalFouls

Na pewno, a jednak nie na pewno :smile: Trio Clippers tak, ale KD i Westbrook razem maja o 1 technical wiecej od samego Draymonda, wiec raczej nie sa specjalistami w tej kwestii w tym sezonie.

Jeżeli chodzi o ten sezon to na pewno masz rację i tutaj zwracam honor, bo się pospieszyłem z ferowaniem wyroków. Ale zeszły sezon? Durant 4 techniki w 27 meczach, a Westbrook 17 - najwięcej w lidze. Dwa lata temu Durant 16 techników - też liderował. I jak popatrzy się na te statystyki z ostatnich lat to Westbrook i Durant na ogół są w ścisłym czubie techników. A jeszcze (póki grał) to około swoje 10 techników dostał Perkins, kilka Ibaka - sporo ich nazbierali, więc te lata robią swoje w takich sytuacjach i sędziowie są przeczuleni na takie zachowania jak Russa ostatnio.

Nie mają na pewno najwięcej i tutaj przyznaję rację, ale 6 Westbrooka, 4 Duranta i 3 Ibaki to i tak bardzo dużo.

Bilans: 28-12

Ostatnie 10: 8-2

Na rozkładzie: MIN, MIA, @DEN, CHA (b2b), @DAL, @BRO, @NYK, @MIN (b2b), HOU, WAS

Od ostatniego spojrzenia na poczynania Thunder trochę minęło. W tzw. "między czasie" OKC miało kilka wzlotów i upadków, ale główną rzeczą, którą należy podkreślić jest to, że mimo sporych nadziei i mocnego trzymania kciuków - Warriors i Spurs wydają się być coraz dalej przed nami. Już pomijając genialne bilanse obu tych ekip, które częściowo są wynikiem mimo wszystko sprzyjającego kalendarza, te dwie drużyny po prostu grają w tym momencie na innym poziomie i nie ma tutaj nawet zbytnio pola do dyskusji. Thunder się starają, Thunder próbują ogarniać jakieś zagrywki, próbują hustlować w obronie, próbują i próbują, ale niestety w tym momencie wygląda na to, że niezmiernie ciężko będzie zrobić ten jeszcze jeden krok w przód. 

Trzeba podkreślić, że ławka OKC bardzo zawodzi. Nazywana jedną z najlepszych przed tym sezonem, okazuje się być po prostu przeciętna, a momentami nawet gorsza... jest tam Singler a.k.a. najgorszy gracz ligi, jest Waiters, który już na zawsze pozostanie Waitersem, jest Morrow, który niestety więcej nam nie jest w stanie zaoferować, niż to, co już widzieliśmy, czyli hot hand z jednej strony oraz niepełnosprawny licealista po bronionej części parkietu. Kanter mimo wszystko nie wygląda najgorzej - głównie dzięki talentowi do zbierania piłek. No i na koniec jeszcze jeden mały promyczek słońca, czyli Cameron Payne, który coraz pewniej staje się regularnym backupem na PG i gra naprawdę fajnie.

Krótko mówiąc w tym momencie naprawdę ciężko mieć nadzieję na coś więcej, niż w miarę łatwy awans do 2 rundy i raczej 1-4 lub 2-4 z kimś z dwójki Spurs/Warriors. Oczywiście daleki jestem od przesądzania sprawy już teraz, zwłaszcza, że kibiców Thunder historia nauczyła, że w PO wystarczy bardzo niewiele, by wszystko się posypało w teoretycznie świetnie działającej maszynce, ale tak to po prostu wygląda.

Nasz kalendarz nadal dość łatwy, pozycja na zachodzie mimo wszystko wygląda na bezpieczną, a spadek poniżej 4 seeda jest raczej w tym momencie mało prawdopodobny.

Edytowane przez barcalover

• 2 tygodnie później...

Barca co się dzieje w Oklahomie bo nie mam czasu oglądać meczy a jestem zaniepokojony...

Dlaczego rotacja stanęła w miejscu? Morrow gra jakieś śmieszne minuty, DJ przyspawany do ławki i generalnie oprócz Cama Payne'a nie widać żadnego pozytywu patrząc poza S5. Bez ławki gówno ugrają w PO, to wie każdy, wie to Billy w związku z czym pora postawić odwlekane pytanie - Czy Billy Donovan jednak się nie sprawdził jako head coach w OKC ?

Dlaczego rotacja stanęła w miejscu? Morrow gra jakieś śmieszne minuty, DJ przyspawany do ławki i generalnie oprócz Cama Payne'a nie widać żadnego pozytywu patrząc poza S5. 

Morrow gra śmieszne minuty, bo niemal każdy przeciwnik nauczył się atakować go w każdej akcji, gdy ten jest na parkiecie. Dodatkowo Singler zaczął wyglądać nieco lepiej i to on zgarnął resztę minut z SF. Cam Payne faktycznie wygląda bardzo dobrze - dynamiczny, ze znakomitym rzutem, fajnie wchodzi pod kosz i to jest w sumie powód przyspawania do ławki DJ.

Ogólnie rzecz ujmując, nie warto przywiązywać dużej uwagi zarówno do tych serii zwycięstw, które notowaliśmy ostatnio, jak i raczej nie ma też co długo rozpaczać po tych ostatnich 2 spotkaniach, czyli porażce na Brooklynie i wczorajszym zwycięstwie w OT z Knicks.

To jest ten moment w sezonie, gdy ekipa będąca jeszcze niedawno zdziesiątkowana kontuzjami na pewno może złapać zadyszkę. Połącz to z road-tripem i 6 meczami w 9 dni i rachunek jest wg mnie prosty.

Przyczynami męczarni Thunder w 2 meczach w NYC jest po prostu zapaść w obronie, spowodowana wg mnie brakiem zaangażowania, co z kolei można pewnie częściowo zwalić na zmęczenie. Z Nets nie było Adamsa, a w trakcie wypadł Roberson, który wczoraj też nie zagrał i jest out na 3 tygodnie.

Generalnie trzeba pamiętać, że mamy w tym momencie 3 seed z dość sporą przewagą nad Clippers, którym właśnie na kolejne 1,5 miesiąca wypadł Griffin. Wkrótce będzie przerwa na ASW i jakieś 2-3 tygodnie po tej przerwie będzie można się już naprawdę na poważnie zająć ocenami Thunder i innych ekip przed PO.

Przyczynami męczarni Thunder w 2 meczach w NYC jest po prostu zapaść w obronie

No w końcu znalazłem chwilę żeby obejrzec co nieco, obrona w OKC to jakieś pojęcie abstrakcyjne, jakiś pionek z ławki LaVine rzuca sobię miękką p#*a career high, ogólnie chłopaczki z Minny wchodzą sobie w pomalowane jak w masło, Ibaka wyglada jak cień samego siebie, jeszcze nie tak dawno był topowym obrońcą a teraz?!

Nie tak powinna wyglądać gra u contendera a takie pisanie, że nie ma co wyciągać wniosków do tej pory jest dla mnie szukaniem usprawiedliwienia przez ślepego fana.

Tu chyba trzeba zmian, potrzebni są zawodnicy grający w obronie, jakiś asystent od defense też by się przydał bo na chwilę obecną to dalej niż 2 runda nie dojdziemy.

Nie tak powinna wyglądać gra u contendera a takie pisanie, że nie ma co wyciągać wniosków do tej pory jest dla mnie szukaniem usprawiedliwienia przez ślepego fana.

Hmm, a gdzie ja coś takiego napisałem? Mógłbyś z łaski swojej nie przekręcać moich słów.

Ty widzę chciałbyś najchętniej wymienić kilku zawodników na obrońców, bo obejrzałeś mecz z Minnesotą pod koniec stycznia - gratuluję :smile:

Edytowane przez barcalover

To nie jest jedyny mecz, który przyszło mi obejrzeć w tym sezonie. Tylko, że z Thunder jest trochę jak z modą na sukces - oglądniesz jeden odcinek na dziesięć a nic nie stracisz bo dzieje się to samo.

Taka Minna powinna dostać sromotny w&ierdol od drużyny, która przecież myśli o misiu i pokonaniu GSW/SAS, prawda?

Barca nie zapominaj, że stoimy po tej samej stronie ale wg Ciebie ta dryżyna ma jakiekolwiek szanse na minięcie lidera i wicelidera tabeli? 

Przyda się trochę krytyki, a ty stoisz za chłopakami z OKC murem i cokolwiek tu ktoś napisze to od razu kontrujesz, że nie ma racji, Thunder są najlepsi, a jak przegrywają to zawsze jakaś wymówka się znajdzie... 

OKC to jest moim zdaniem jedna z czterech drużyn w lidze, której celem jest myślenie o mistrzostwie, dlatego powinno się ich oceniać trochę bardziej krytycznie a nie pobłażliwie.

To nie jest jedyny mecz, który przyszło mi obejrzeć w tym sezonie. Tylko, że z Thunder jest trochę jak z modą na sukces - oglądniesz jeden odcinek na dziesięć a nic nie stracisz bo dzieje się to samo.

No właśnie nie dzieje się to samo - w styczniu mieliśmy już 2, czy 3 obronę ligi i gołym okiem widać było poprawę, a dodatkowo KD i Westbrook grali stosunkowo małe minuty. Przyszedł ciężki terminarz, road-trip, urazy Adamsa i Robersona i w ostatnich 5-6 meczach wygląda to źle, ale nie można w żadnym wypadku powiedzieć, że Thunder nie zmieniają swojej gry.

Taka Minna powinna dostać sromotny w&ierdol od drużyny, która przecież myśli o misiu i pokonaniu GSW/SAS, prawda?

Niekoniecznie, czasami są takie mecze (zwłaszcza w 4 meczu road-tripu i w B2B), że jedynym celem jest zwycięstwo, a styl schodzi na dalszy plan.

Barca nie zapominaj, że stoimy po tej samej stronie ale wg Ciebie ta dryżyna ma jakiekolwiek szanse na minięcie lidera i wicelidera tabeli? 

Mówisz o RS, czy PO? W RS wg mnie nie, a w PO tak. Nie wiem jak będą w moim odczuciu wyglądały proporcje, jeśli chodzi o szanse na wyeliminowanie Spurs/Warriors w PO, ale do takiej ewentualnej serii jeszcze bardzo daleko.

Przyda się trochę krytyki, a ty stoisz za chłopakami z OKC murem i cokolwiek tu ktoś napisze to od razu kontrujesz, że nie ma racji, Thunder są najlepsi, a jak przegrywają to zawsze jakaś wymówka się znajdzie... 

To w takim razie bardzo proszę o cytaty, bo po raz kolejny piszesz o czymś, co nie miało miejsca.

OKC to jest moim zdaniem jedna z czterech drużyn w lidze, której celem jest myślenie o mistrzostwie, dlatego powinno się ich oceniać trochę bardziej krytycznie a nie pobłażliwie.

Bardzo chętnie, ale jak nie potrafisz zrozumieć, że to jest okres sezonu, w którym nie jest najistotniejsze to "jak", ale "co", to już nie mój problem. Oczywiście, że obronę, którą prezentowali Thunder w ostatnich 3-4 meczach należy surowo zganić - nie mówię, że nie. Tyle, że na okoliczności też trzeba zwrócić uwagę, bo to są mecze, z których za 2 miesiące będziemy pamiętać jednie znaczek W lub L w tabeli.