Skocz do zawarto艣ci

Phoenix Suns up tempo game

ignazz

Rekomendowane odpowiedzi

Nie przypominam zbytnio sobie aby ktos z Nas kibicowa艂 S艂oncom sercem ale moze czas kibicowac im rozumem?

Wielu z nas uwielbia Lakers Sixers Bulls Heat NY Jazz SSS SAS Magic Cavs a i Nuggets dojdzie a Sunsi co艣 nie maj膮 brania.

Podw贸jny MVP na naszym forum niezbyt zosta艂 przyjety, zas艂ugi trenera kt贸ry co roku powinnien z powodu ustawienia kontuzjowanego zespo艂u i jego bardzo dobrych wynik贸w by膰 w czubie COTY, oraz niepoddanie sie tendencji ( wyjatek chyba Bell) brudnej koszyk贸wki a i skuteczna gra w PO ( bo zgadzam sie z Jo 偶e zanizamy ich zas艂ugi na tym polu) zmuszaj膮 do my艣lenia....

IMO SUN s膮 bardzo mocnym, trudnym przeciwnikiem do pokonania czy to w wariactwie RS czy w 7 meczowej serii. Czy elementem decyduj膮cym o tym s膮 te wy艣miewane jumperki i bieganie. Wiekszo艣膰 powie tak a ja m贸wi臋 nie......

Fakty:

- Suns s膮 pot臋g膮 ofensywn膮 110 PPG wynikajac膮 nie z ilo艣ci rzut贸w jumperkowatych a raczej z faktu coraz lepszej obrony ( nadal daleko do sredniej zespo艂贸w Wschodu a strata 102 PPG duza ale wynikajaca raczej z tempa gry ni偶 dawania cia艂a na poszczeg贸lnych pozycjach) oraz jednego wa偶nego faktu.....

W osobie ma艂ych kreator贸w gry Nash Barbosa Banks oraz niez艂emu operowaniem pi艂ki przez Matrixa ( mimo 偶e na sredni膮 strat potrafi臋 patrze膰) Suns coraz mniej punkt贸w trac膮 w g艂upi spos贸b przez co zam臋czaj膮 przeciwnik贸w, ci g艂upiej膮 i wdaja sie w niepotrzebna bieganin臋.

Cudowna stosunek asyst w艂asnych 26 APG do przeciwnik贸w 18APG 26:18 przy egoistycznych tendecjach ligii powinna wielu sie podoba膰 a CONAJMNIEJ POWINNA BYC DOCENIONA KREATYWNO艢膯 I ZESPO艁OWO艢膯 w ataku...

- przepa艣膰 jaka dzieli 艣rednie % zespo艂u a przeciwnik贸w pokazuje 偶e Suns potrafi膮 narzuci膰 sw贸j styl wszystkim ( od gor膮cog艂owych PTB po zimnokrwistych SAS i zblazowanych NYK)

49:45 39:31 81:77

- zawsze Suns dostawai baty na deskach i teraz tak jest 40:44 ale wska偶niki deski bronionej uleg艂y poprawie tylko zbyt du偶a r贸偶nica jest w Ofensywnych czyli sporo punkt贸w Suns trac膮 z ponowie艅.

- oj niech ka偶dy ma taki problem ze swoim zespo艂em jak Suns ( trzeba w艂a艣nie ten element dopiesci膰 bo przy gwizdkach zbyt cz臋stych w PO ze srednia zespo艂ow膮 ponad 80% FT suns rozjad膮 ka偶d膮 ekip臋)

rewelacyjny sezon mimo 偶e u boku zabieraj膮cego czas gry Nasha gra barbosa ( 16,6 PPG 4,6 APG 1,16 SPG, 40,7% 3P) oraz nielubiany czarny Bell ( 15 PPG 2,3 APG ? jak to sie ma do srednich BB BB AK?)

a nadal jest luz przy grze Amare, kt贸ry powoli wraca do zdrowia.

k艂opoty? Owszem - zaw臋偶enie sk艂adu do 8 graczy na parkiecie moze ale nie musi mie膰 op艂akanych skutk贸w bo z drugiej strony ci najwa偶niejsi nie na偶ekaj膮 na brak minut jak w PTB.

Wyniki: drugi bilans w Lidze i spora przewaga nad tymi co o PO bed膮 na wiosn臋 walczy膰:

26:8 ( 76,5%) i 15:3 w domu!!!!!!! oraz 6:2 w swojej dywizji co jest por贸wnywalne z Dallas ( a s艂abiutko zacz臋li 3:4 co robi p贸藕niej 23:4!!!!)

Szacunek si臋 nale偶y....

Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

bardzo fsajnie to przedstawi艂a艣, ja co prawda liczbom zawsze z pewnym brakiem zaufania si臋 przygladam, ale fakty sa faktami. Suns jak ma艂o kt贸ry team w lidze potrafi narzucac sw贸j styl gry rywalom. Graj膮 widowiskow膮 i perfekcyjn膮 ofensyw臋 przy jednoczesnym poprawieniu gry w D (na co wp艂yw na osoba Amare i progres Barbosy). Jasne 偶e traca du偶o, ale s膮 jedynie jednym zespo艂em w NBA, kt贸ry pod tym wzgledem dor贸wnuje SAS, kt贸rzy s膮 ostatnimi laty wzorem bilansu w koszyk贸wce!!! Oni z orku na rok robi膮 post臋py, ju偶 w poprzednim PO pokazali, 偶e nie s膮 艂atwi do pokonannia o czym przekonali si臋 Mavs w WCF, a przecie偶 jeszcze rok wcze艣niej dostali takir baty, 偶e mi przeciwnikowi ich stylu gry oczy si臋 艣wieci艂y z rado艣ci. A w poprzednim PO BEZ AMARE o艣mieszyli w drugiej cz臋艣ci serii Lakers, kt贸rzy biegali jak kury bez g艂贸w, potem spokojnie, ale bez dominacji pojechali LAC (choc Ci wydawali si臋 mie absolutnie wszystko, 偶eby pokona膰 Suns- najlepszy duet PF/C w NBA!!!). To tylko utwierdzi艂o mnie w przekonaniu, ze Suns robi膮 si臋 coraz lepsi i ich kolejne sukcesy to potwierdzaj膮.

Dlatego tez Suns widze w gronie naj艣ci艣lejszych kandydat贸w do misia. W tym sezonie bogatsi o do艣wiadczenia z poprzednich dw贸ch sezon贸w, wzmocnieni Amare (oby wytrzyma艂!!!) prawdopodobnie powa偶nie namieszaja. Fina艂 jest dla nich mo偶liwy, SAS maj膮 k艂opoty z fizycznosci膮, brakiem doibrego C do pomocy Timowi, Mavs maj膮 teoretycznie papiery na zatrzymanie PHX, bo potrafi膮 grac szybki basket, ale tez superD.

Na Zachodzie NIE MA innego zespo艂u, kt贸ry m贸g艂by ich pokonac!!!

Odno艣nik do komentarza

ale bez dominacji pojechali LAC (choc Ci wydawali si臋 mie absolutnie wszystko, 偶eby pokona膰 Suns- najlepszy duet PF/C w NBA!!!).

Kaman- Brand najlepszym duetem PF/C w lidze? Bez przesady :lol:

No tu te偶 troch臋 perzesadzi艂e艣.. w tym sezonie przegrywaj膮 z :

Lakers,

Utah x2,

Clippers,

San Antionio,

Dallas x2,

Washing.

Wiec na 8 pora偶ek maj膮 7 z dru偶ynami z Zachodu, na wschodzie ok mo偶e ich nikt nie pokona膰 ale na zachodzie nie ma tak 艂atwo. Pot臋cja艂 Suns (mimo wszystko wielki)zobaczymy w PO, gdzie wyjdzie zm臋czenie materia艂u po wygraniu kilkudziesi臋ciu meczy w Rs i kilkunastu dogrywek. Drugich takich Lakers kt贸rzy przegraj膮 wygran膮 seri臋 nie znajd膮. Nikt nie jest z tytanu i Sunsi nie wytrzymi膮 trud贸w, nie ma takiej mo偶liwo艣ci. Jestem prawie, 偶e pewny i偶 w finale konferencji ich nie zobaczymy 8)

Odno艣nik do komentarza

Wyniki: drugi bilans w Lidze i spora przewaga nad tymi co o PO bed膮 na wiosn臋 walczy膰:

26:8 ( 76,5%) i 15:3 w domu!!!!!!! oraz 6:2 w swojej dywizji co jest por贸wnywalne z Dallas ( a s艂abiutko zacz臋li 3:4 co robi p贸藕niej 23:4!!!!)

Szacunek si臋 nale偶y....

mo偶e sprawdzi艂by艣 jeszcze jak im dobrze idzie przeciwko czo艂owym zespo艂om :?: 6-2 w dywizji z czym jest por贸wnywalne, nie wiem mo偶e z 5-0 Lakers w dywizji :?:

:lol: zabawne Joseph naprawd臋 zabawne, gdyby艣 jeszcze sformu艂owa艂 to zdanie w troch臋 inny spos贸b, ale NIE MA innej dru偶yny poza Spurs i Mavs, kt贸ra mog艂aby ich pokona膰 :? Olewaj Lakers ile tylko chcesz i nie doceniaj ich stawiaj膮c ich za Clippers, Queens czy kim tam jeszcze.

Podniecacie si臋 dru偶yn膮, kt贸ra jest najlepsza w lidze w wygrywaniu ze s艂abeuszami, s膮 najlepsi w nie przegrywaniu mecz贸w z cienkimi dru偶ynami, kt贸re powinni pokonywa膰, ale dostaj膮 po ty艂ku jak graj膮 z kim艣 lepszym. Ich wynik nie wiem r贸wnie偶 dlaczego mia艂by powala膰 na kolana, wiadomo, 偶e mieli by膰 silni oraz, 偶e nat艂uk膮 tych zwyci臋stw. Tu nawet nie chodzi tylko o Lakers oni jak i Rockets mieli du偶o problem贸w zdrowotnych w tym sezonie, ale nie trac膮 mimo to dystansu do zdrowych Suns, podobnie ze swoj膮 ofensyw膮 Nuggets i Iversonem m臋cz膮cym Nasha swoj膮 gr膮 w ataku maj膮 powa偶ne szanse 偶eby im zagrozi膰, Rockets zdrowi r贸wnie偶, ale Ty Joseph z oczywistych powod贸w piszesz jak to NIE MA innej dru偶yny poza tamt膮 dw贸jk膮, kt贸ra mo偶e ich pokona膰bo faktycznie w tej lidze nigdy nie zdarza艂y si臋 niespodzianki kiedy jeszcze s艂abszy zesp贸艂 pokonywa艂 zdecydowanie silniejszy ni偶 Suns, ale oczyw艣cie tutaj co艣 takiego nie mo偶e mie膰 miejsca i wci膮偶 uwielbiasz wyolbrzymia膰 ich sukces jakim by艂o przedarcie si臋 po wielkich b贸lach do fina艂u konferencji w poprzednim sezonie.

Suns z Amare i Thomasem s膮 silniejsi ni偶 bez nich, ale jednocze艣nie dla dobrych trener贸w i dobrych dru偶yn jednocze艣nie 艂atwiejsi do rozpracowania czego potwierdzenie mieli艣my ju偶 kilka razy w tym sezonie i przekonamy si臋 o tym r贸wnie偶 na wiosn臋 8)

Odno艣nik do komentarza

Znajd藕 mi lepszy to przyznam Ci racj臋 :wink:

No tu te偶 troch臋 perzesadzi艂e艣.. w tym sezonie przegrywaj膮 z :

Lakers,

Utah x2,

Clippers,

San Antionio,

Dallas x2,

Washing.

Wiec na 8 pora偶ek maj膮 7 z dru偶ynami z Zachodu, na wschodzie ok mo偶e ich nikt nie pokona膰 ale na zachodzie nie ma tak 艂atwo. Pot臋cja艂 Suns (mimo wszystko wielki)zobaczymy w PO, gdzie wyjdzie zm臋czenie materia艂u po wygraniu kilkudziesi臋ciu meczy w Rs i kilkunastu dogrywek. Drugich takich Lakers kt贸rzy przegraj膮 wygran膮 seri臋 nie znajd膮. Nikt nie jest z tytanu i Sunsi nie wytrzymi膮 trud贸w, nie ma takiej mo偶liwo艣ci.

Po kolei. Zacznijmy od tego, 偶e Suns 艣rednio zaczeli ten sezon, ale widac w ich grze postepy jak we wszystkich ekipach, co wa偶ne dla nich poprawili defensyw臋, co艣 z czym mieli straszne problemy 2 lata temu, mniejsze w poprzednim RS. Przegrane z SAS i Mavs nie s膮 poni偶aj膮ce, zdarza艂y si臋 im jak ka偶dej ekipie wpadki a graj膮 przeciez 贸semk膮 graczy co tak lubicie fani LAL podkre艣la膰 (swoj膮 drog膮 dziwne, 偶e tylko fani LAL maj膮 waty :roll:- czy偶by urazona dma :roll:). Zach贸d jest sliny, ale tylko Ci najsilniejsi s膮 w stanie pokonywa膰 r贸zne przecoiwno艣ci. Piszesz ze 7 pora偶ek z zachodem, w tym tylko raz z zespo艂em poni偶ej 50%- zgadza sie, to dowodzi 偶e zach贸d by艂 i nadal jest silniejszy, a o tym kto jest elit膮 Zachodu przekonamuy si臋 noie teraz w styczniu, a w maju i czerwcu

Jestem prawie, 偶e pewny i偶 w finale konferencji ich nie zobaczymy 8)

Je艣li nie trafi膮 na mavs i SAS po drodze, a Jazz nie zaczn膮 znowu gra膰 jak zaczeli RS to nie widze innej mo偶liwo艣ci. Z tym, 偶e masz racj臋- prawdopodobnie nie spotkaj膮 si臋 w wcf, tym razem nowe rozstawienie nie bedzie dla nich ju偶 tak 艂askawe jak w p[oprzednim sezonie, co nie zmienia faktu, 偶e s膮 jednym z 3 najsilniejszych team贸w w konf czy to si臋 komus podoba czy tez nie

Olewaj Lakers ile tylko chcesz i nie doceniaj ich stawiaj膮c ich za Clippers, Queens czy kim tam jeszcze.

Lakers nie olewam, nawet pozuytywnie mnie zaskoczyli, ale sorry to nadal jest niepe艂ny zesp贸艂, z w dodatku z wieloma problemami zdowotnymi. Mo偶e im ni starczy膰 pary na PO. Radman daje dupy (a mia艂by膰 uuuu super suportem), Sasha ma jeden dzien na 30. Ich S5 jest mocna z KB i Lo (zdrowymi), z Kwame robi膮cym post臋py czy parrkerem graj膮cym bardziej z g艂ow膮, ale wsparcie w tym zespole jest niestety niewystarczaj膮ce. moge si臋 myli膰, ale nie widze ich podobnie jak nie widzia艂em przed RS w siedmiomeczowej konfrontacji z kim艣 TOP3. Ty widzis ich przeciw ka偶demu. Przeciw SAS wykorzystacie przewag臋 szybko艣ci, a kwame wyeliminuje TD (kt贸ry nie zagra lepszego RS niz poprzedni), przeciz Mavs wystarczy, 偶e jeden wybitny grajek dobrze gra i oni si臋 przecie偶 sypi膮 i przegrywaj膮, a z Suns wykorzystacie si艂臋 w pomalowanym- ups raz nie wysz艂o, czemu ze zdrowym Amare ma wyj艣膰???

Van czasami Twoje posty s膮 tak 艂atwe do prxewidzenia, 偶e az szkoda gada膰. maglujesz to od roku, przy czym co chwile wyskakuj膮 sprawy, kt贸re te teoriw rozpieprzaj膮 w drobny mak. Wyj膮tki to czy ju偶 regu艂a???

Sorry za ostrzejszy ton, ale to wynik reakcji na Tw贸j post krytykuj膮cy m贸j, w kt贸rym nawet s艂owem nie pisa艂em o olewaniu LAL

Suns z Amare i Thomasem s膮 silniejsi ni偶 bez nich, ale jednocze艣nie dla dobrych trener贸w i dobrych dru偶yn jednocze艣nie 艂atwiejsi do rozpracowania czego potwierdzenie mieli艣my ju偶 kilka razy w tym sezonie i przekonamy si臋 o tym r贸wnie偶 na wiosn臋

Robi臋 to po raz chyba pierwszy w 偶yciu pod Twoim adresem Van, ale na ten cytat tylko :lol:

Sukcesy LAL troch臋 Ci poprzewraca艂y w g艂owie...

Odno艣nik do komentarza

Suns z Amare i Thomasem s膮 silniejsi ni偶 bez nich, ale jednocze艣nie dla dobrych trener贸w i dobrych dru偶yn jednocze艣nie 艂atwiejsi do rozpracowania czego potwierdzenie mieli艣my ju偶 kilka razy w tym sezonie i przekonamy si臋 o tym r贸wnie偶 na wiosn臋

Robi臋 to po raz chyba pierwszy w 偶yciu pod Twoim adresem Van, ale na ten cytat tylko :lol:

Sukcesy LAL troch臋 Ci poprzewraca艂y w g艂owie...

nie wiem Joseph co jest w tym tak zabawnego. Wi臋kszo艣膰 dru偶yn ma wi臋kszy problem kiedy musi kombinowa膰 w jaki spos贸b ich 艣rodkowy ma ugania膰 si臋 za Diawem czy ciskaj膮cym z dystansu tr贸jki Timem Thomasem, 艣rodkowi nie s膮 przyzwyczajeni do grania na codzie艅 w obronie przeciwko tego typu zawodnikom i doskonale o tym wiesz i to stwarza艂o Suns niesamowity atut, na kt贸rego nawet Tw贸j najlepszy podkoszowy duet nie m贸g艂 znale藕膰 sposobu, wysocy gracze i czy jest to Kwame i Bynum czy Kaman z Brandem czy Diop z Dampierem nie s膮 przyzwyczajeni do grania w obronie przeciwko du偶o szybszym i nie graj膮cym pod koszem graczom rywali, stwarza to r贸wnocze艣nie oczywyiste przewagi w ataku, ale celem Suns w meczach nie jest ograniczenie punkt贸w rywali tylko nawrzucanie ich wi臋kszej ilo艣ci.

Suns wcale mimo powrotu tych dw贸ch wysokich wcale nie s膮 lepsz膮 defensywnie dru偶yn膮 ni偶 byli w zesz艂ym roku bez nich dla por贸wnania kilka statystyk:

06/07

punkty tracone-102.8

FG% rywali- 45.1%

bloki-5.0

zbi贸rki- 40.8

05/06

punkty tracone-102.8

FG% rywali- 45.4%

bloki-5.0

zbi贸rki- 41.8

trac膮 tyle samo punkt贸w co tracili na minimalnie lepszym procencie, blok贸w zaliczaj膮 dok艂adnie tyle samo i zbieraj膮 o 1 pi艂k臋 艣rednio mniej. Poprawili si臋 w ataku o 2.5 punktu i swoj膮 skuteczno艣膰 o 1.5%.

Tak偶e Joseph powiedz mi co jest w tym co napisa艂em takiego zabawnego :? Suns z Amare i Thomasem przypominaj膮 w wi臋kszym stopniu inne dru偶yny, trenerzy rywali, kt贸rzy maj膮 w swoim sk艂adzie wysokich graczy nie musz膮 ich 艣ci膮ga膰 z parkietu tylko po to 偶eby m贸c dostosowa膰 si臋 do tego co graj膮 Suns i aby mie膰 graczy, kt贸rzy nad膮偶膮 za nimi. Obrona Suns wcale si臋 nie poprawi艂a mimo, 偶e do艂o偶yli dw贸ch wysokich a ka偶da dru偶yna maj膮ca pzynajmniej niez艂ych defensywnie wysokich b臋dzie zadowolona kiedy ci ich gracze podkoszowi b臋d膮 mogli gra膰 w obronie przeciwko graczom z ich pozycji tak jak to robi膮 przeciwko ka偶dej innej dru偶ynie w sezonie i w PO i nie b臋d膮 wyci膮gani na dystans przez jakiego艣 go艣cia sypi膮cego tr贸jki zostawiaj膮c kosz bez obrony, we藕 to wszystko pod uwag臋 wy艣miewaj膮c to co napisa艂em.

Nie b臋d臋 tu twierdzi艂, 偶e na pewno Lakers czy inna z tych dru偶yn poza Mavs i Spurs wyeliminuje Suns, ale uwa偶am, 偶e s膮 na to szanse a Suns graj膮cy z normalnymi wysokimi s膮 艂atwiejsi do rozpracowania.

Odno艣nik do komentarza

Ja tam nie podejrzewam Van 偶e zmieni Ci sie postrzeganie SUNS! Nawet by mnie jakie艣 dobre s艂owo o nich w twoim wykonaniu zdziwi艂o.

Ja podobnie mowi艂em o jazz jak w dup臋 w艂oili SAS lub o Hakeemie jak zrobi艂 z Admira艂a ktory odebra艂 w艂a艣nie MVP 42 oczkowe sito pro艣ciutkimi piwotami.

Fakty: w 9 pierwszym meczach dali cia艂a a偶 5 razy ale od tego czasu korekta gry jest taka 偶e cie偶ko ich zatrzyma膰

z zespo艂贸w kt贸re zawsze dostawa艂y w dup臋 o cienias贸w niespodziewanie co roku widz臋 chodzia偶by SAS kt贸rzy to z Bobcats to z Hawks lub par臋 lat temu z innym pretendentem do loterii z 1st pickiem przytrafia艂y si臋 dupowe mecze i tu w SUNS raczej widz臋 du偶膮 zalet臋

ONI nie lekcewa偶a s艂abeuszy a bawi ich gra jak膮 graj膮 a i atmosfera niez艂a.....

nie chcesz Van doceni膰 zespo艂u nr 2 w Lidze (OBECNIE) twoja sprawa

topik dotyczy odpowiedzi na pytanie CZEMU S膭 DOBRZY a nie CZY S膭 DOBRZY! ok?

michalik ja te偶 chetnie poznam lepsza par臋 PF C za zesz艂y rok bo ani SON i UH ani RW i BW a偶 tak r贸wni nie byli ( a tu element jeszcze ewentualnych perspektyw na przysz艂o艣膰!)

Odno艣nik do komentarza

Ja tam nie podejrzewam Van 偶e zmieni Ci sie postrzeganie SUNS! Nawet by mnie jakie艣 dobre s艂owo o nich w twoim wykonaniu zdziwi艂o.

Ja podobnie mowi艂em o jazz jak w dup臋 w艂oili SAS lub o Hakeemie jak zrobi艂 z Admira艂a ktory odebra艂 w艂a艣nie MVP 42 oczkowe sito pro艣ciutkimi piwotami.

udowodnij, 偶e cokolwiek z tego co napisa艂em o nich nie jest prawd膮

Fakty: w 9 pierwszym meczach dali cia艂a a偶 5 razy ale od tego czasu korekta gry jest taka 偶e cie偶ko ich zatrzyma膰

a mo偶e od tego czasu ju偶 tak cz臋sto nie spotykali si臋 z silnymi dru偶ynami, my艣lisz, 偶e to nie mog艂o mie膰 sporego wp艂ywu na t膮 korekt臋 gry :?:

ONI nie lekcewa偶a s艂abeuszy a bawi ich gra jak膮 graj膮 a i atmosfera niez艂a.....

nie chcesz Van doceni膰 zespo艂u nr 2 w Lidze (OBECNIE) twoja sprawa

topik dotyczy odpowiedzi na pytanie CZEMU S膭 DOBRZY a nie CZY S膭 DOBRZY! ok?

czemu s膮 tak dobrzy :?: bo maj膮 najlepsz膮 ofensyw臋 w lidze, w kt贸rej obecnie granie fizycznej defensywy jest praktycznie niemo偶liwe, poza tym ich si艂a ognia to za du偶o aby w wi臋kszo艣ci s艂absi rywale dawali rad臋 si臋 odpowiednio przygotowa膰 na ich inny od wi臋kszo艣ci dru偶yn styl, w PO tego czasu jest ju偶 zdecydowanie wi臋cej i mo偶na si臋 skoncentrowa膰 na jednym konkretnym rywalu i w艂a艣nie dlatego dru偶yny prowadzone przez Nasha nigdy nie pokona艂y innego powa偶nego faworyta do tytu艂u i takie s膮 fakty.
Odno艣nik do komentarza

Dla mnie Suns to taki sam pretendent jak wszyscy inni, Spursy, Mavsy czy kto tam jeszcze jest wysoko stawiany. Dwa razy z rz臋du byli w finale konferencji. Raz nie mieli do艣wiadczenia i problemy ze zdrowiem wa偶nego ogniwa - Johnsona, rok p贸藕niej nie mieli Amare. Jak teraz b臋d膮 zdrowi, to zyskane dot膮d do艣wiadczenie mo偶e w ko艅cu zaprocentowa膰.

Dlatego, 偶e widz臋 racjonalne przyczyny ich wczesniejszych pora偶ek, nie traktuj臋 a偶 tak powa偶nie odwiecznych zarzut贸w, 偶e trzeba mie膰 obron臋 jak 偶yleta ani nie kupuj臋 prostych recept typu "gra膰 do 艣rodka" itp. Liczy si臋 to, ze wygrywaj膮, czyli twardy argument w postaci bilansu plus prosta statystyka, czyli r贸偶nica mi臋dzy ilo艣ci膮 punkt贸w zdobywanych i traconych. W og贸le statsy maj膮 znaczenie. Cz臋sto si臋 je bagatelizuje i wskazuje, 偶e w takich a takich warunkach to inaczej wygl膮da itd. Ale gdy kurz opadnie, zwyci臋zcy zwyci臋偶膮, a pokonani przegraj膮, to zwykle pojawiaj膮 si臋 np. artyku艂y, kt贸re te statystyczne niuanse wypunktowuj膮 i tam wida膰, czego zabrak艂o albo co zadecydowa艂o.

A co do tego, 偶e Suns nie pokonali zbyt wielu wysoko notowanych rywali... Miami rok temu mia艂o tragiczny bilans przeciwko silnych ekipom, liderom dywizji. Ale w playoffach dostajesz konkretnego rywala na ca艂膮 seri臋 i mo偶esz go sobie rozpracowa膰. Sezon regularny to inna bajka.

Odno艣nik do komentarza

Piszesz Joseph o Suns jako mocnym contenderze, a nawet finaliscie i byc moze triumfatorze (tak rozumiem slowa "najscislejszy kandydat")... W tamtym roku Ty sie zakladales z innymi, teraz ja sie z Toba moge zalozyc: Suns chocby swiat sie zawalil nie zdobeda mistrzostwa, zaklad? 8)

Rowniez jestem gotow zalozyc sie o cos podobnego co w tamtym roku Michalik i Van, bo Lakers z Jaxem rok starsi to Lakers dwa razy lepsi i takich dziwactw juz nie bedzie. Ale z tym zakladem to poczekamy do kwietnia. Co do "osmieszania" i "spokojnego przechodzenia" to mamy diametralnei rozne pojecia definicji tych slow. Jesli serie 4:3 sa dla Ciebie "spokojnym pojechaniem" itp to chyba nie ma w slowniku dla Ciebie slowa na okreslenie serii 4:0...

Co do reszty, to oczywiscie rowniez jestem zdania ze Suns sa pot臋g膮 jak graj膮 ze wschodem i slabeuszami. Spoko, postrzegam ich jako siln膮 druzyne, trudnego rywala, ale powinni byc oni traktowani w zupelnie innych kategoriach niz Spurs, Mavs, Jazz, czy nawet Rockets (zdrowi). Bieganina gor膮cych g艂贸w jest dobra na druzyny pokroju Bobk贸w, Nets贸w czy Wolves, ale w starciach z absolutnym topem, ich taktyka okazywa艂a sie, okazuje i okazywac bedzie waleniem g艂ow膮 w mur. Takie proste granie i upraszczanie koszyk贸wki dzisiaj nie doprowadzi do niczego wielkiego, a zadne gadki o tym jak ewoluuj膮 defensywnie nikogo nie przekonaj膮, bo Suns sa niereformowalni i ich styl sie po prostu nie zmieni. Inna sprawa, ze nie wiem ile razy musza dostac po dupie, zeby w koncu do nich dotarlo ze granie w ten sposob jest koniec koncow zgubne... :roll:

Odno艣nik do komentarza

Znajd藕 mi lepszy to przyznam Ci racj臋 :wink:

Obecnie odrazu na usta nasuwa si臋 duet Okur - Boozera? KG - M.Blount (wcze艣niej Griffin)?

Wcze艣niej w sezonie o kt贸rym gadamy Wallace - Wallace, Oneal - Haslem napewno byli lepsi.

Zach贸d jest sliny, ale tylko Ci najsilniejsi s膮 w stanie pokonywa膰 r贸zne przecoiwno艣ci. Piszesz ze 7 pora偶ek z zachodem, w tym tylko raz z zespo艂em poni偶ej 50%- zgadza sie, to dowodzi 偶e zach贸d by艂 i nadal jest silniejszy, a o tym kto jest elit膮 Zachodu przekonamuy si臋 noie teraz w styczniu, a w maju i czerwcu

Dok艂adnie przekonamy si臋 w maju i czerwcu. Wi臋c mo偶e stycze艅 to za wcze艣nie by nazywa膰 ich niepokonanymi i wywy偶sza膰 nad innymi ekipami ? Bo byli, s膮 i b臋d膮 do pokonania, a ty napisa艂e艣 co艣 odwrotnego. I nie ma co zwala膰 na pocz膮tek sezonu, pora偶ka to pora偶ka. Wi臋c jednak chyba na dzie艅 dzisiejszy s膮 ekipy kt贸re mog膮 ich pokona膰? :roll:

Sasha ma jeden dzien na 30.

Ju偶 dwa 8)

Edit: nie widzia艂em ignazz twojego postu:

To jak to mam zrobi膰 statystycznie?

Ok

Brand-Kaman:

Czas gry (suma): 72 min

PKt: 36,6 / 72 = 0,5 pkt na min

Rebs: 19,6 / 72 = 0,27

Ast: 3,6 / 72 = 0,05

Blk: 3,9 / 72 = 0,054

Steal: 1,6 / 72 = 0,021

To: 4,5 / 72 = 0,06

Pierwszi do g艂owy przychodza mi

Bosh - CVill: 68,5

PKt: 45,5 / 69 = 0,65

Rebs:15,6 / 69 = 0,22

Ast:3,7 / 69 = 0,05

Blk:1,9 / 69 = 0,02

Steal:1,4 / 69 = 0,021

To:3,4 / 69 = 0,04

Wynik: 2:2

Mo偶na si臋 k艂uci膰 ze dla 艣rodkowych wa偶niejsze s膮 zbi贸rki wi臋c we藕my KG z koleg膮:

Garnett i Griffin (a co mi tam :))

Czas gry: 58,3

PKt:26 / 59 = 0,44

Rebs:18,5 / 59 = 0,31

Ast:3,7 / 59 = 0,62

Blk:1,9 / 59 = 0,03

Steal:1,4 / 59 = 0,023

To:3,4 / 59 = 0,05

po sprawie ;-) (lepsze zbi贸rki, asysty, stl, nawet mniejszy wsp贸艂czynnik strat)

Masz tu tylko statystycznie zrobione, mo偶esz powiedzie膰 ze dobra艂em 藕le zawodnik贸w albo co艣, ale tak w艂asnie dobre艂em i zrobi艂em porowanie statystyczne no ale jak nie rozum (gdzie wychodzi Wallace x2, Hasslem z kolega lepsi to trzeba to zrobi膰 tak..)

Odno艣nik do komentarza

Mistrzostwa wygrywa sie obrona. Naprawde myslicie, ze zespol grajacy uptempo basketball i opierajacy sie glownie na swoim ataku jest w stanie wygrac misia? Suns potrafia narzucic niemal kazdej ekipie w nba swoj styl gry, predzej czy pozniej kazdy zaczyna sie bawic z nimi w ten r'n'g, a wtedy nie ma z nimi nikt szans (tu trzeba sie zgodzic) lecz nie jest to takie latwe przeciwko druzynom z "top". W 7 meczowej serii mysle, ze nie mieli by szans przeciwko dallas, sas, rockets i na pewno nie mieli by szans przeciwko lakers (te zespoly nie dadza sobie narzucic w PO ich stylu gry). Lakers to IMO druga ofensywa po Suns w lidze (tak tak trojkaty sa genialne), a jak chca i sie zmoblizuja to graja bardzo fajna agresywna, ficzyna i przede wszystkim skuteczna obrone. Roznica miedzy lakers a suns jest taka, ze ci pierwsi potrafia wygrywac mecze w tzw low(slow?)-tempo game (do 90-100ppg), czyli tak jak to bywa zwykle w PO, natomiast Suns nie sa w stanie wygrywac meczow/serii gdzie nie rzuca przynajmniej 100ppg. Ktos chyba zapomnial jak Suns kompletnie nie potrafili odnalesc sie w meczach z Lakers gdzie wyniki oscylowaly w okolicach 90pkt. Czy Amare moze to zmienic? Uwazam, ze w tego typu meczach to bedzie ich glowna bron, ale czy to wystarczy? Dla mnie poki co to jest zagadka, lecz jestem daleki od tego, ze uda im sie wygrac w PO z wyzej wymienionymi zespolami, jestem bardzo daleki od tego stwierdzenia. Byc moze wkrotce zmienie o nich zdanie jak zobacze Suns naprzeciwko (podobno) najlepszczej defensywie na east, czyli Cavs. Jesli Cavs zatrzymaja ich ponizej 100ppg i wygraja to utwierdze sie w swoim przekonaniu, w innym wypadku zglupieje ;].

Odno艣nik do komentarza

Wed艂ug mnie Suns nie zdobed膮 w tym sezonie mistrzostwa i nie zdob臋d膮 go nigdy graj膮c taki basket jak teraz. Oczywi艣cie nikt tutaj nie podwa偶a tego, 偶e Suns to jedna z lepszych ekip w NBA, to trzeba im odda膰, od kiedy przyszed艂 do nich Nash, maj膮 Amare, Mariona, Diawa itd. s膮 po prostu bardzo dobr膮 ekip膮 potrafi膮c膮 wygrywac nawet 60 mecz贸w w sezonie. Tyle tylko, 偶e sezon regularny i PO to s膮 dwie r贸zne bajki i w RS jednego dnia gra si臋 powiedzmy z defensywnie nastawionymi Cavs, a drugiego grasz ju偶 przeciwko Suns, kt贸rzy biegaj膮, rzucaj膮 i cz臋sto trafiaj膮, je艣li zaczniesz bawi膰 si臋 w ich gr臋 prawdopodobnie przegrasz. Dlatego w艂asnie oni w RS du偶o wygrywaj膮, po prostu innym dru偶ynom jest bardzo ci臋偶ko si臋 przestawu膰 z dnia na dzie艅 na gre przeciwko Suns, a tak to ju偶 jest, 偶e graj膮c przeciwko nim trzeba maksymalnie zwalnia膰 gr臋, gra膰 m膮rdze i dobrze w obronie, a wtedy s膮 du偶e szanse na sukces.

Dlatego RS to jest czas S艂o艅c, oni graj膮 to co lubi膮 i to umiej膮 i to we wi臋kszo艣ci mecz贸w przynosi im wygrane, bo poszczeg贸lne dru偶yny, s艂absze dru偶yny nie umiej膮 gra膰 przeciw Suns, jednak w pojedynkach przeciwko czo艂贸wce nie idze im ju偶 tak dobrze a to dlatego, 偶e te silniejsze dru偶yny wiedz膮 jak z nimi gra膰 i maj膮 do tego predysposycje.

Suns graj膮c tak jak graja od przyj艣cia Nasha na pewno nie b臋d膮 musieli martwi膰 si臋 o awans do PO, to nie b臋dzie dla nich nic trudnego, awans do drugiej rundy to te偶 nie powinna byc dla nich trudna przeprawa(chyba 偶e trafi膮 na Lakers 8) ), ale od drugiej rundy ju偶 zaczn膮 si臋 ich problemy, po prostu je艣li b臋d膮 chcieli zdobyc mistrzoswto b臋d膮 musieli pokonac kogo艣 kto umie broni膰, a z ich stylem gry to jest dla nich "Mission Impsosible". Tak uwa偶am i jestem szczerze przkonany, 偶e mam racj臋. :)

Odno艣nik do komentarza

Nash i jego Suns robili z Cavs co chcieli ;]. Naprawde Cavaliers wygladali jakby nigdy wczesniej nie grali ze "sloncami". Baaaardzo duzo oddanych jump shotow przez Clev, w dodatku bardzo duzo niecelnych co rodzilo fastbreak za fastbreakem dla phx. Ogolnie slaba obrona, kilka szybkich podan Suns i nikt nie wiedzial gdzie jest pilka. No geniusz z jednej strony parkietu, a "co ja robie tu.. uuu.." po drugiej stronie doslownie. W dodatku ta taktyka "dajcie Nashowi penetrowac i rzucac punkty" ustawiona przez Mike Browna spowodowala, ze Nash natluk bodajze tylko 2pkt a zaliczyl za to 20 asysty, z tego polowa byla po dunkach. Hm dac Nashowi graj w jego gre, robic mu DUZO miejsca to chyba nie jest sposob na wygranie z Suns? W dodatku dawac im okazje za okazja do fastbreka oddajac przez 85% czasu jump shoty takze nie jest najlepszych wyjsciem. Taktycznie byla to po prostu tragedia w wykonaniu Cavs. Co jak co ale nie spodziewalem sie, ze zagramy w ich gre i bedziemy Nashowi dawac tyle swobody zeby jeszcze bardziej nakrecal ta maszyne ofensywna zwana Suns. Ale mysle, ze kwestia wygrania z nimi to kwestia ogrania sie z nimi. Mimo wszystko nie zmienie zdania na temat ich przyszlych serii w PO z lakers, mavs, spurs czy huston w ktorych nie widze dla nich zbyt wielu szans. Jednak warto zauwazyc, ze PHX graja mimo wszystko lepiej w defensywie niz rok temu. Wszelkie statsy to pokazuja jasno, ze defensywnie to jest lepszy zespol niz w zeszlym sezonie. Naprawde nie wiem co myslec o nich. Wygladaja solidnie, jako zespol sa lepsi niz przed rokiem, lepiej bronia ale z drugiej strony czy tak grajac mozna osiagac sukcesy w PO i zdobyc misia? Za pare miesiecy sam sie przekonam.

Odno艣nik do komentarza

Ale mysle, ze kwestia wygrania z nimi to kwestia ogrania sie z nimi.

Troszk臋 nie rozumiem tego toku rozumowania. Jak wida膰 Suns graj膮 swoje a w dalszym ci膮gu jest jakie艣 "ale". Mog臋 si臋 za艂o偶y膰, 偶e je艣li pokonaj膮 przekonuj膮co Lakers, Spurs, Mavs - nawet kilka razy z rz臋du - w dalszym ci膮gu znajd膮 si臋 malkontenci. Jestem 艣wiadomy, 偶e RS rz膮dzi si臋 swoimi prawami i ma w艂asn膮 specyfik臋, jednak nie pojm臋 nigdy deprecjonowania warto艣ci dru偶yny w oparciu o argumenty typu "zobaczymy co b臋dzie w PO". Jest RS, s膮 sukcesy - powiedzmy sobie przekonuj膮ce i nieprzypadkowe - i na tym nale偶y bazowa膰. Jak kto艣 ju偶 trafnie napisa艂 - ocenia膰 b臋dziemy kiedy zaczn膮 si臋 pierwsze serie PO.

Dodatkowo, brakuje mi w waszym rozumowaniu jednego. Wszyscy (wi臋kszo艣膰 tutaj) postrzegaj膮 sukcesy PHX de facto jako wypadkow膮 zaskoczenia, szoku uderzeniowego jaki Suns serwuj膮 przeciwnikom. M贸wicie, 偶e to kwestia wej艣cia w ich rytm, nauczenia si臋 ich i to b臋dzie recept膮 na sukces. Ba, mam wra偶enie, 偶e postrzegacie to nie tyle jako recept臋, co wr臋cz gwarancj臋 sukcesu w rywalizacji z Suns. Nie bierzecie pod uwag臋 faktu, 偶e Suns - mimo prezentowanego stylu - tak偶e s膮 stosunkowo elastyczn膮 dru偶yn膮. Zaryzykowa艂bym stwierdzenie, 偶e defensywnie obecni Suns stoj膮 wy偶ej ni偶 dawni Suns z Barkleyem. A tamci dotarli a偶 do fina艂u. By膰 mo偶e zabrak艂o w艂a艣nie wielkiego D, ale wynik ko艅cowy 2-4 by艂 identyczny, jak w rywalizacji Chicago z teoretycznie mocnymi w defensywie Jazz. Jak wida膰 diabe艂 tkwi w szczeg贸艂ach.

Ostatecznie, ka偶da dru偶yna - niezale偶nie od prezentowanego stylu - wynosi swoj膮 defensyw臋 na wy偶szy poziom. Zrobi膮 to te偶 Suns, bez dw贸ch zda艅.

Inne ciekawostki - wiadomo jak graj膮 PHX. Wiedz膮 o tym wszyscy w lidze. Mimo to run and gun skutkuje. Nie s膮dz臋, by ten argument przesta艂 by膰 istotny w PO z jednego prostego powodu - przeciwnik mo偶e po prostu nie zd膮偶y膰 zareagowa膰. Wiem ,偶e to tak偶e gdybanie, ale tak samo uprawnione jak Wasze "kwestia ogrania si臋 z nimi" ;)

Jeden szczeg贸艂 - here i'm stwierdzi艂, 偶e Cavs to pot臋ga defensywna wschodu. Widzia艂em w tym sezonie jeden ich mecz i powiem szczerze, 偶e nie podzielam tego zdania (by膰 mo偶e 藕le trafi艂em). Je艣li m贸wimy jednym tchem "Cavs i defensywa" to tylko i wy艂膮cznie w zestawieniu z "Fratello" ;) To by艂a dopiero defensywa, by膰 mo偶e nawet najbardziej "艣wiadoma" w ca艂ej historii NBA. Warto rozwin膮膰 i ten w膮tek ( w kontek艣cie rozwa偶a艅 o warto艣ci defensywy w PO - w og贸le i w odniesieniu do Suns). Fakty: w swych 6 sezonach w Cavs, Fratello zdo艂a艂 zakwalifikowa膰 si臋 do PO jedynie 4 razy. Osi膮ga艂 co prawda we wszystkich kampaniach (poza jedn膮, szcz膮tkow膮) wynik wy偶szy od 50% zw., jednak na mocnym wtedy wschodzie wystarcza艂o to ledwie na bodaj偶e (nie pami臋tam dok艂adnie) najwy偶ej 8 pozycj臋 w konferencji. I co najwa偶niejsze: Cavs w swych wyst臋pach w tamtej defensywnej koncepcji NIGDY nie wyszli poza pierwsz膮 rund臋, wygrywaj膮c w 4 sezonach ledwie 2 gry w PO! Jak wida膰 defense ma wiele twarzy...

PS. Nash nat艂uk艂 21 asyst we wczorajszym meczu :) Niby szczeg贸艂, ale w kontek艣cie fantasy cieszy podw贸jnie 8)

Odno艣nik do komentarza

Inne ciekawostki - wiadomo jak graj膮 PHX. Wiedz膮 o tym wszyscy w lidze. Mimo to run and gun skutkuje. Nie s膮dz臋, by ten argument przesta艂 by膰 istotny w PO z jednego prostego powodu - przeciwnik mo偶e po prostu nie zd膮偶y膰 zareagowa膰. Wiem ,偶e to tak偶e gdybanie, ale tak samo uprawnione jak Wasze "kwestia ogrania si臋 z nimi" ;)

a ja nie s膮dz臋 偶eby run and gun nagle mia艂 w PO komukolwiek pozwoli膰 na przej艣cie wi臋cej ni偶 dw贸ch rund, nie s膮dz臋 偶eby do fina艂u mo偶na by艂o doj艣膰 opieraj膮c si臋 w tak du偶ym stopniu na ofensywie nie maj膮c prawdziwego go to guya w dru偶ynie bo Suns takiego nie maj膮, nie s膮dz臋 偶eby mo偶na by艂o przej艣膰 przez trudne momenty w PO, kt贸re pr臋dzej czy p贸藕niej przychodz膮 nie maj膮c kogo艣 komu mo偶na ze spokojem w czwartej kwarcie zaci臋tego meczu da膰 pi艂k臋 i wiedzie膰, 偶e b臋dzie potrafi艂 j膮 umie艣ci膰 w koszu. Kiedy przychodzi zaci臋ta ko艅c贸wka meczu z graniem run and gun jest problem, wtedy trzeba gra膰 cz臋艣ciej atak pozycyjny i pod zdecydowanie wi臋ksz膮 presj膮 trafia膰 te jumperki a ten najbardziej zimnokrwisty gracz, kt贸ry ratowa艂 im ty艂ek w poprzednich PO w trudnych momentach jest ju偶 w Clippers.
Odno艣nik do komentarza

Ale mysle, ze kwestia wygrania z nimi to kwestia ogrania sie z nimi.

Troszk臋 nie rozumiem tego toku rozumowania. Jak wida膰 Suns graj膮 swoje a w dalszym ci膮gu jest jakie艣 "ale". Mog臋 si臋 za艂o偶y膰, 偶e je艣li pokonaj膮 przekonuj膮co Lakers, Spurs, Mavs - nawet kilka razy z rz臋du - w dalszym ci膮gu znajd膮 si臋 malkontenci. Jestem 艣wiadomy, 偶e RS rz膮dzi si臋 swoimi prawami i ma w艂asn膮 specyfik臋, jednak nie pojm臋 nigdy deprecjonowania warto艣ci dru偶yny w oparciu o argumenty typu "zobaczymy co b臋dzie w PO". Jest RS, s膮 sukcesy - powiedzmy sobie przekonuj膮ce i nieprzypadkowe - i na tym nale偶y bazowa膰. Jak kto艣 ju偶 trafnie napisa艂 - ocenia膰 b臋dziemy kiedy zaczn膮 si臋 pierwsze serie PO.

Dodatkowo, brakuje mi w waszym rozumowaniu jednego. Wszyscy (wi臋kszo艣膰 tutaj) postrzegaj膮 sukcesy PHX de facto jako wypadkow膮 zaskoczenia, szoku uderzeniowego jaki Suns serwuj膮 przeciwnikom. M贸wicie, 偶e to kwestia wej艣cia w ich rytm, nauczenia si臋 ich i to b臋dzie recept膮 na sukces. Ba, mam wra偶enie, 偶e postrzegacie to nie tyle jako recept臋, co wr臋cz gwarancj臋 sukcesu w rywalizacji z Suns. Nie bierzecie pod uwag臋 faktu, 偶e Suns - mimo prezentowanego stylu - tak偶e s膮 stosunkowo elastyczn膮 dru偶yn膮. Zaryzykowa艂bym stwierdzenie, 偶e defensywnie obecni Suns stoj膮 wy偶ej ni偶 dawni Suns z Barkleyem. A tamci dotarli a偶 do fina艂u. By膰 mo偶e zabrak艂o w艂a艣nie wielkiego D, ale wynik ko艅cowy 2-4 by艂 identyczny, jak w rywalizacji Chicago z teoretycznie mocnymi w defensywie Jazz. Jak wida膰 diabe艂 tkwi w szczeg贸艂ach.

Ostatecznie, ka偶da dru偶yna - niezale偶nie od prezentowanego stylu - wynosi swoj膮 defensyw臋 na wy偶szy poziom. Zrobi膮 to te偶 Suns, bez dw贸ch zda艅.

Jeden szczeg贸艂 - here i'm stwierdzi艂, 偶e Cavs to pot臋ga defensywna wschodu. Widzia艂em w tym sezonie jeden ich mecz i powiem szczerze, 偶e nie podzielam tego zdania (by膰 mo偶e 藕le trafi艂em). Je艣li m贸wimy jednym tchem "Cavs i defensywa" to tylko i wy艂膮cznie w zestawieniu z "Fratello" ;) To by艂a dopiero defensywa, by膰 mo偶e nawet najbardziej "艣wiadoma" w ca艂ej historii NBA. Warto rozwin膮膰 i ten w膮tek ( w kontek艣cie rozwa偶a艅 o warto艣ci defensywy w PO - w og贸le i w odniesieniu do Suns). Fakty: w swych 6 sezonach w Cavs, Fratello zdo艂a艂 zakwalifikowa膰 si臋 do PO jedynie 4 razy. Osi膮ga艂 co prawda we wszystkich kampaniach (poza jedn膮, szcz膮tkow膮) wynik wy偶szy od 50% zw., jednak na mocnym wtedy wschodzie wystarcza艂o to ledwie na bodaj偶e (nie pami臋tam dok艂adnie) najwy偶ej 8 pozycj臋 w konferencji. I co najwa偶niejsze: Cavs w swych wyst臋pach w tamtej defensywnej koncepcji NIGDY nie wyszli poza pierwsz膮 rund臋, wygrywaj膮c w 4 sezonach ledwie 2 gry w PO! Jak wida膰 defense ma wiele twarzy...

PS. Nash nat艂uk艂 21 asyst we wczorajszym meczu :) Niby szczeg贸艂, ale w kontek艣cie fantasy cieszy podw贸jnie 8)

Nie nazwalbym Cavs "potega" defensywna wschodu. Napisalem, ze podobno sa najlepsi (nie ogladam zbyt duzo innych ekip ze wschodu procz Bulls), tak wynika ze statystyk i z tego jak sie ich oglada wiecej niz 1 raz w dodatku z Suns. To jest dobry defensywny zespol, zwlaszcza ostatnio, nie mowie tu o poczatku sezonu, mowie tu o 10 ostatnich meczach kiedy kazdy zaczyna lapac swoja role po tej stronie parkietu i kazdy wie co ma grac. Patrzysz na ten roster w Cavs i widzisz/wiesz, ze ten zespol przez ostatnie lata nie gral praktycznie obrony, a mimo wszystko calkiem niezle sobie poczynaja w niej w tym sezonie. Mamy chocby LBJ, BigZ, Goodena, Dja, Pavlo, Marshall. Czyli 2/3 s5 i polowa lawki nigdy nie grala defensywy na chociazby zadowalajacym poziomie, a sa chwile ostatnio, zwlaszcza w waznych momentach gdzie potrafia zagrac jak profesorowie w tym elemencie. Do PO mysle, ze beda gotowi na 100% od strony defensywnej na kazda mozliwa ekipe w nba. Fakt faktem ofensywa to w ich wykonaniu jest jeszcze kaszanka, chociaz ostatnio takze radzili sobie juz troszke lepiej z nia. Ale to, ze w tym meczu Cavs cos nie wyszlo absolutnie nie rzutuje na calosci. Brown chcial zmuscic Nasha do punktowania, zostawialismy mu mnostwo miejsca, a wszystko po to zeby pilka nie szukala innych, zeby ten zespol nie wszedl w stan "on fire". Chcial sprobowac czegos nowego, to sie okazalo klapa bo Nash jak wiadomo majac duzo miejsca zamiast rzucac (4pkt) to podawal (21 asyst). Po to jest regular season zeby czasem probowac roznych rzeczy, zwlaszcza jak awans do PO ma sie prawie, ze w kieszeni na dzisiejszym wschodzie. Liczy sie efekt koncowy, to co zespol pokaze w PO.

A dlaczego gra z Suns to kwestia ogrania sie? Bo 97% zespolow gra podobny basket, a ostatnie 3% to wlasnie Suns. Z nimi nie mozna grac tak jak z reszta zespolow w lidze, na nich trzeba sie odpowiednio przestawic zarowno defensywnie jak i ofensywnie, dlatego uwazam, ze zespoly z zachodu ogrywajac sie z nimi 4x w sezonie i 7x w PO wiedza co zrobic zeby z nimi wygrac. Wschod ogolnie nie radzi sobie w tym sezonie z Suns, bodajze na ten moment jest 16-1 dla "slonc" vs East, a jeden jedyny mecz jaki przegrali to z Wizards, ktory poszedl na wymiane z nimi i jakims cudem to wygrali. To wynika po pierwsze z opisywanego przez ciebie "szoku", a po drugie ze stylu gry. Na wschodzie nikt nie gra r-n-g, no moze Wizards ale i tak ich r-n-g jest o 2 klasy za jaskiniowcami w porownaniu z PHX. Zachod to z kolei wysyp takich ekip. Mamy phx, denver, gs, ostatnio grizz. Zreszta pomijajac to wszystko to na zachodzie gra sie po prostu ogolnie o wiele szybszy basket niz na wschodzie. A juz same spotkania z Suns to sa dla wschodu na te chwile pewnego rodzaju "szokiem" tak jak to wczesniej nazwales i po prostu nie potrafia grac przeciwko nim. A to, ze kazdy wie jak przeciwko nim grac oznacza tyle co nic. Kazdy wie jak umiescic pilke w koszu, lecz w praktyce bywa roznie.

Chociazby Cavs sa takim przykladem "szoku". Po pierwsze nie wiedzieli co maja grac w defensywie. Wygladali na zupelnie zaskoczonych. W ataku grali to co Suns najbardziej odpowiada i tylko napedzali ta maszyne z phx. W dodatku mieli w planach Nasha punktujacego co druga akcje, a tu ZONK. Sami sie przede wszystkim zabili grajac w ich basket, grajac tak jak oni chcieli, napedzali ich fastbreak. To sa "grzechy glowne" grajac z phx i wygrac sie z nimi w taki sposob nie da. W dodatku jak to Nash okreslil zagrali najlepsza pierwsza polowe ever. Cavs swoja droga do tej pory grali tylko jeden raz z zespolem r-n-g, to bylo z Wizards (grali z nimi wczesniej ale Wiz nie gralo takiego tempa jeszcze) na wyjezdzie i pogrom Wiz byl porownywalny, a moze nawet i wiekszy z tym co zaserwowalo im PHX. Tam takze Cavs wygladali bardzo blado i nie wiedzieli co maja w ogole grac. Teraz im zdecydowanie nie leza takie zespoly sadzac po tych meczach z wiz i suns, nie zalapali jeszcze jak przeciwko nim grac i tyle. Byc moze probuja roznych rzeczy tak jak z Suns. Kwestia ogrania sie? Mysle, ze tak.

Odno艣nik do komentarza

Wida膰 偶e prawie wszyscy niesamowicie "doceniaja" gre suns.....

Ale to dlaczego jesli s膮 tac "s艂abi" a mecze za nich wygrywa "szok nietypowo艣ci" to nikt ich juz dawno nie zaskoczy艂 - bo minimalne jednak pora偶ki w ostatnich PO plus wyniki z RS to ju偶 sie troch臋 ci膮gnie.....

z tych ostatnich naprawd臋 ostrych bat贸w wspomnie膰 nale偶y serie ze Spurs 3 lata temu gdzie niejako na dzien dobry dostali w kwarcie od nich 41 punkt贸w co mnie r贸wniez zszokowa艂o!

ale grali tam z dwoma niewpe艂ni zdrowymi graczami a i SAS byli wtedy w gazie ( Manu G!!!)

ja tam dalej czekam na ich gr臋 bo oglada sie ich mi艂o a mo偶e i paru naszych forumowicz贸w mi艂o zaskocz膮 w PO.

gdyby tak SAS odpadli w walce o tytu艂 to jest zesp贸艂 kt贸remu go 偶ycze :wink:

a i seria PS LAL mi si臋 marzy.....

Odno艣nik do komentarza

Ale to dlaczego jesli s膮 tac "s艂abi" a mecze za nich wygrywa "szok nietypowo艣ci" to nikt ich juz dawno nie zaskoczy艂 - bo minimalne jednak pora偶ki w ostatnich PO plus wyniki z RS to ju偶 sie troch臋 ci膮gnie......

Jak r贸wnie偶 minimalne zwyci臋stwa w PO 8)

Sorry nie mog艂em :wink:

LAL mi si臋 marzy

Pewnie gdzie艣 w jakim艣 tam finale konferencji si臋 spotkamy :wink:

ps. Josephnba i co z t膮 racj膮? :roll:

Odno艣nik do komentarza

Jak r贸wnie偶 minimalne zwyci臋stwa w PO 8)

Sorry nie mog艂em :wink:

Niejaki MJ te偶 minimalnie " ostatnim rzutem" wygrywa艂 Fina艂y i ka偶dy pisa艂 o jego fenomenalnych ( z reszta s艂usznie) wyczynach. Rzuty Craiga lub Kerra, Horrego dla Rakiet LAL i SAS; Seana Elliotta z PTB, zapasy NYK HR, to historyczne wydarzenia ale czy powody do krytyki zespo艂贸w zwyci臋skich?

Czemu to wielokrotnie krytykowano SAS i liderowanie Admira艂a gdy tu by艂o te偶 pora偶ek po walce bez liku? ( seria z PTB z dogrywkami na pocz膮tku kariery DR, lub rzut "koszmar" Dereka Fishera na 0,3 jako odpowiedz na TD 1,7 sec?)

wycieczki osobiste z serii Suns - LAL nie ukazuj膮 s艂abo艣ci Suns a ich si艂臋...

coraz bardziej sk艂aniam si臋 do wniosku 偶e dziwne niedocenianie nie ma za bardzo wsp贸lnego mianownika z czyst膮 ocen膮 gry.

a z perspektywy czasu widz臋 dokonania ostatniego MVP wy偶ej ni偶 ostatniego MVP Finals. ( cho膰 nadal uwa偶am 偶e Brand i Novicki rok temu powinni by膰 wyzej)......

a par臋 pyta艅 do hater贸w Suns.

1. Czy gra przeciw Howardowi w meczu z Orlando nie powinna pokaza膰 偶e z D nie jest tragicznie?

2. wygranie 37-31 na desce bronionej z Cavs, ktorzy do u艂omk贸w EC nie nale偶膮?

3. 45 punktow S5 Bulls ( rozumiem Ben gordon rozegra艂 niez艂y mecz z 艂awki!) ekipy kt贸ra nie broni?

4. Bardzo pewne zwyciestwo z os艂abionymi HEAT ale na dobrej obronie graj膮c bez swojego Najlepszego Defensora?

nie b臋d臋 broni膰 bo nie o to chodzi 偶e Suns s膮 pot臋g膮 w D ale przez fakt minimalnie lepszej D a dalej rewelacyjnej O s膮 grozni nie tylko do dalej niepouk艂adanych Jazz i LAL ( problem kontuzji oczywi艣cie istotny!) ale i dla innych... takie Pistons jest IMO za s艂abe w A aby zadusi膰 w D Suns...

IMO powinni liczy膰 si臋 w walce o tytu艂 ale w top3 na pewno na razie nie s膮... mimo bilansu

ale nie zgadzam sie z ocen膮 偶e poprzez sw贸j styl gry juz szybciutko w PO opdadn膮....

a wymarzone drzewko?

1. SAS z C.Maggette - Nuggets

2. Mavs-Clips/Minny bez Jarica

3. Suns-LAL jesli kontuzje jeszcze troche potrwaj膮

4. Rakiety-Jazz

Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Ostatnio przegl膮daj膮cy   0 u偶ytkownik贸w

• Brak zarejestrowanych u偶ytkownik贸w przegl膮daj膮cych t臋 stron臋.
  • Dodaj now膮 pozycj臋...

Powiadomienie o plikach cookie

Umie艣cili艣my na Twoim urz膮dzeniu pliki cookie, aby pom贸c Ci usprawni膰 przegl膮danie strony. Mo偶esz dostosowa膰 ustawienia plik贸w cookie, w przeciwnym wypadku zak艂adamy, 偶e wyra偶asz na to zgod臋.