Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

^

tylko że według retoryki PiS i tym podobnych, "uchodźcy" w polsce nie zostaną, więc czemu by ich nie wziąć skoro i tak uciekną do niemiec? to wygląda na czysto polityczną rozgrywkę, bo tak dużo ludzi panikuje, gdy słyszy o "uchodźcach".

ba! ja spanikowałem, jak przeczytałem ten post!

^

tylko że według retoryki PiS i tym podobnych, "uchodźcy" w polsce nie zostaną, więc czemu by ich nie wziąć skoro i tak uciekną do niemiec? to wygląda na czysto polityczną rozgrywkę, bo tak dużo ludzi panikuje, gdy słyszy o "uchodźcach".

Wierzysz, że skończyłoby się na tych 6 tysiącach? Dasz palec to wezmą rękę. Na to uciekanie tez już były pomysły, np. takie że rozlokowani będą otrzymywali zasiłki tylko w krajach do których ich przydzielono, albo jednakowy dla wszystkich w całej Europie.

Wierzysz, że skończyłoby się na tych 6 tysiącach? Dasz palec to wezmą rękę. Na to uciekanie tez już były pomysły, np. takie że rozlokowani będą otrzymywali zasiłki tylko w krajach do których ich przydzielono, albo jednakowy dla wszystkich w całej Europie.

nawet jeśli by to było 60k, to jest kropla w morzu. uważam, że to jest coś w rodzaju blefu (od UE) i należy go sprawdzić. ale PiS tego nie zrobi, bo im tak naprawdę nie zależy na dobru kraju, lecz na utrzymaniu się przy korycie.

^

Pewnie dostalibysmy grzywne za to ze ich nie upilnowalismy. A jakby zrobili jakis zamach w niemczech to musielibysmy placic reparacje.

Jaki widzisz dalszy scenariusz dzialan pis?

Ja mysle ze pis jeszcze nie wie czy polacy bardziej kochaja ue czy bardziej nie cierpia uchodzcow.

Moze pis przehandluje te 6 tysiecy za to zeby ue juz nie wyrazala zaniepokojenia?

No akurat kardiologia dziecięca to nie jest najlepszy przykład. Ilu jest w Polsce kardiologów dziecięcych? 100 będzie? 

Rekrutacja na rezydenturę jest 2 razy w roku, to ile tych miejsc na kardiologię dziecięcą miałoby być?

Z tego co czytałem są poważniejsze problemy jeśli chodzi o rekrutację, na przykład na specjalizację ginekologiczną.

W sumie dopiero teraz mi sie przypomnialo, ze to byl glowny krzykacz hasla "wolne media" :grin:

PiS idzie na wiekszosc konstytucyjna?

Nie sądzę, żeby kiedykolwiek udało mu się taką zgromadzić...

Jeszcze w temacie Szczerby polecam ten materiał:

https://wiadomosci.tvp.pl/33652470/08092017-1930

Od 24:53.

Pytanie na to, kto się bardziej skompromitował. Poseł Szczerba, czy TVP pozostaje otwarta...

Jak ktoś chce to może obejrzeć całość, ale ostrzegam, że tych 30 minut już nie odzyskacie. Paczuską rzeczywiście zwolnili (przepraszam, przenieśli na inne stanowisko) dlatego, że była za miękka... Wizualizacja kolejki do toalety to po prostu truskawka na torcie...

No akurat kardiologia dziecięca to nie jest najlepszy przykład. Ilu jest w Polsce kardiologów dziecięcych? 100 będzie? 

Rekrutacja na rezydenturę jest 2 razy w roku, to ile tych miejsc na kardiologię dziecięcą miałoby być?

Z tego co czytałem są poważniejsze problemy jeśli chodzi o rekrutację, na przykład na specjalizację ginekologiczną.

Raz - w rekrutacji wiosennej są te, które nie poszły na jesień.

No nie wiem, w USA jest ich ponad 2000, według Ciebie na Polskę wystarczy 60. Przy czym mamy do czynienia z totalnym brakiem swobody wyboru - dla mieszkańców 15 z 17 województw KONIECZNA jest zmiana miejsca zamieszkania. 

Są na wszystkie problemy. Chirurgia naczyniowa to 9 miejsc na Polskę. Gwarantuję Ci, że miażdżyce, zatory, żylaki czy udary nie są kazuistyką. 

Raz - w rekrutacji wiosennej są te, które nie poszły na jesień.

No nie wiem, w USA jest ich ponad 2000, według Ciebie na Polskę wystarczy 60. Przy czym mamy do czynienia z totalnym brakiem swobody wyboru - dla mieszkańców 15 z 17 województw KONIECZNA jest zmiana miejsca zamieszkania. 

Są na wszystkie problemy. Chirurgia naczyniowa to 9 miejsc na Polskę. Gwarantuję Ci, że miażdżyce, zatory, żylaki czy udary nie są kazuistyką. 

Gdybyśmy chcieli w każdej rekrutacji mieć na każdą specjalność jedno miejsce w każdym województwie to Twoim zdaniem byłoby w porządku? Bo coś mi się nie wydaje, żeby to miało działać w praktyce. Wiem, że ten system wymaga gruntownej reformy, ale nie uważam, aby program "każda specjalizacja w każdym województwie co pół roku" miał cokolwiek rozwiązać.

Jeżeli problemy są na wszystkie, to pytanie z czego to wynika? Jest dużo mniej miejsc niż chętnych? 

Gdybyśmy chcieli w każdej rekrutacji mieć na każdą specjalność jedno miejsce w każdym województwie to Twoim zdaniem byłoby w porządku? Bo coś mi się nie wydaje, żeby to miało działać w praktyce. Wiem, że ten system wymaga gruntownej reformy, ale nie uważam, aby program "każda specjalizacja w każdym województwie co pół roku" miał cokolwiek rozwiązać.

Jeżeli problemy są na wszystkie, to pytanie z czego to wynika? Jest dużo mniej miejsc niż chętnych? 

Po pierwsze pomógłby, ponieważ byłaby większa równomierność w rozłożeniu lekarzy.

Po drugie pomógłby, ponieważ mniej lekarzy by emigrowało.

Tak, na każdą specjalizację powinno być przynajmniej jedno miejsce w każdym województwie - niewykorzystane nic nie kosztują. 

Na wszystkie fajne dobrze płatne specjalizacje jest BARDZO mało miejsc, z czego to wynika, nie wiem. Teorii mogę dać dziesiątki, ale brak miejsc jest faktem. 

Według dziennika „Die Welt” za odmowę przyjęcia 6 tys. uchodźców grozi Polsce grzywna w wysokości 1,5 mld euro. Z kolei kary dla Węgier mają wynieść 325 mln euro, a dla Słowacji – 225 mln euro. Co ciekawe, Niemcy przyjęły jak dotąd jedynie 7 tys. uchodźców, choć przydzielono im ich 27 tys., zatem grzywna dla tego kraju mogłaby wynieść na 5 mld. euro. Komisja Europejska wszczęła jednak postępowanie tylko wobec państw, które zdecydowanie odmówiły przyjęcia uchodźców.

beka

Sie jakos nie dziwie ze dostales bana od pani profesor z Twoimi pogladami na nauke

Uwierz, że nie o naukę poszło :grin:

Zresztą 'naukowości' na tym fanpejdżu to specjalnie nie widziałem (no chyba, że pytasz o taką naukę, która prowadzi do stwierdzeń takich jak "ludzie biorą marihuanę, żeby mieć odlot" ;) )

I w sumie nie wiem czemu robisz ze mnie 'anty-naukowca', jestem po prostu przeciwnikiem wszelkich absurdów (a sam dawałeś tutaj przykłady gdzie podejście "naukowe" do takowych prowadziło). Umiar panie.

Edytowane przez julekstep

ten śmieszek to z tego co pogrubiłem? bo póki co to jeszcze profesorem nie jest

No jest profesorem nadzwyczajnym. Skoro balcerowicza tytuluje sie profesorem to co smiesznego jest w profesor pawlowicz.

Swoja droga ubolewam nad tym, jaka opinie wyrabia srodowisku naukowemu pani profesor. takie dziwne przypadlosci jak brak kultury chyba czesciej dotycza profesorow humanistow ktorzy z kultura nie maja nic wspolnego.

Edytowane przez fluber

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.