Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

Koncepcja wprowadzanie nowego podatku od dostarczaniu prądu to jakaś paranoja

Najpierw PIS niszczy zieloną energię bo trzeba postawić na węgiel a teraz się okazuje że trzeba zebrać danine od ludzi by elektrownie miały kasę na inwestycje w nowe bloki energetyczne

Najpierw Enea ma ratować kopalnie i pompują kasę w kopalnie a teraz wprowadzają haracz bo nie mają kasy na inwestycje

A pewnie znów to będzie projektem poselskim

Przy okazji zobaczyłem kto jest wnioskodawcą opłaty paliwowej czyli poseł Dolata z Gniezna facet, który jest nauczycielem historii i nie ma bladego pojęcia o ekonomii..Słyszałem w weekend w lokalnym radiu wywiad z nim i koleś nie ma bladego pojęcia jak to się ma przełożyć na gospodatkę.. Ja wiem , że PiS łamie konstytucje ale jak już chcą przepychać ustawy rządowe jako fikcyjne projekty poselskie to niech wybierają do tego ludzi , którzy choć mają blade pojęcia jakie wnioski składają

Koncepcja wprowadzanie nowego podatku od dostarczaniu prądu to jakaś paranoja

Najpierw PIS niszczy zieloną energię bo trzeba postawić na węgiel a teraz się okazuje że trzeba zebrać danine od ludzi by elektrownie miały kasę na inwestycje w nowe bloki energetyczne

Tak jakby zielona energia była bardziej opłacalna... No ale trzeba przyznać, że PIS jest w ofensywie, głównie z powodu słabości opozycji, która potyka się teraz o własne nogi.

Po pierwsze głównym tematem nie może być sądownictwo, bo za tym Polacy nie pójdą. Ja się tutaj dowiedziałem o podwyżce cen prądu, ta informacja nie jest nagłośniona. Podobnie, jak podwyżka cen benzyny ( której prawdopodobnie nie będzie, tylko tak jak darkonza pisze jest to próba ściągnięcia zysku Orlenu do budżetu) to są tematy, za którymi Polacy pójdą na ulicę. Na pewno nie pójdą za sądownictwem.

A budżet państwa jest w dobrej formie i PIS się rozzuchwalił i chce mieć kasę na pewne reformy szybciej. Jakby opozycja tak w dupę nie dostawała, pewnie by się nie zdecydowali.

Opozycja musi się po pierwsze, naprawdę połączyć, po drugie przestać gadać o sądach, bo PIS akurat zmiany w sądownictwie zapowiadał w kampanii i ma je w programie, a do tego sojusznik PO w PE, Orban zrobił dokładnie to samo. PO jest w tym niewiarygodna. Podwyżki cen paliwa i pradu, czyli podwyżki podatków to jest temat, który oburza Polaków i który stoi okoniem do obietnic wyborczych PIS. Ti trzeba atakować, punktować i protestować. Do tego trzeba dobrze rozegrać sytuację w służbie zdrowia, bo Radziwiłł kompletnie sobie nie radzi, szykuje się duży protest ratowników medycznych i można próbować przeciągnąć Solidarnosć częściowo na swoją stronę ( choć po sytuacji stoczniowców i górników jest to chyba niemożliwe)

Do tego opozycja musi przedstawić swój program i zerwać z wizerunkiem totalnej opozycji. Powiedzieć, że nie będziemy zamykać kopalń i stoczni, nie będziemy ściągać uchodźców, nie będziemy kombinować przy ustawach światopoglądowych, nie zabierzemy 500+. Powiedzieć, co w programie PIS było dobre, a z czego trzeba koniecznie zrezygnować i porzucić. Na konstruktywności zyskuje ciągle Kukiz, a PO i Nowoczesna zaczynają dostawać po tyłu.

No i trzeba się natychmiast odciąć od skompromitowanych ludzi oraz takich, do których niezdecydowani wyborcy nie mają już zaufania: Od Kijowskiego, od Wałęsy, od Michnika. Niech się znajdzie jeden pozapartyjny lider, który tę zjednoczoną opozycję pociągnie. Ktoś o nieposzlakowanej przeszłości spoza tych partii. To, co się teraz dzieje nie wróży opozycji sukcesu, a jak znowu zablokują sąd, tym razem na przerwę wakacyjną, to znowu się ośmieszą. Jak nie będzie w Polsce mocnej opozyci to PIS pójdzie na ostro i oni muszą w końcu to zrozumieć.

PIS ostatnio trochę przegina, myślę, że są na górce, a poparcie zacznie spadać. TVP Info to już w całości TVPIS, jedynka i dwójka jeszcze się trzymają w miarę niezależnie, ale TVP Info wyprzedza już TVN 24 o "długość ciała". Polacy w końcu przestaną łykać te głupoty. Projekty poselskie też nie są dobrym pomysłem. To znaczy one na pewno poselskie nie są i sa napisane już dawno, tylko czekano na odpowiedni moment wrzutki. Chodzi o tempo zmian, tylko i wyłacznie.

Ale to sądy są złe czy nie podoba Ci się idea zasiedzenia? 

Zła jest reputacja sądów w oczach społeczeństwa. Reforma sądów, nawet zła, to nie jest coś, przez co ludzie wyjdą na ulice.

Nie podoba mi się, że 10 lat temu sąd przekazuje prawo do gruntu od osoby A do osoby B, a po 10 latach zasądza komuś tę ziemię na zasadzie zasiedzenia, do którego potrzeba minimum 20 lat. Nie mówiąc o tym, ze nikt nie widział, żeby ktoś tam sadził od 20, czy 30 lat 3,5 hektara rabarbaru.

PIS mięknie w sprawie sądów:

https://twitter.com/tvp_info/status/887177059323301888

Edytowane przez fluber

Stanowski właśnie zasrał swój twitter paskami z TVP info. To nie są fejki? 

https://pbs.twimg.com/media/DFAbGzhXcAAuV7f.jpg

https://pbs.twimg.com/media/DFAZUFcXoAA7g_f.jpg

https://pbs.twimg.com/media/DFAXhiQXoAAaMSd.jpg

pare z brzegu podaje, TV nie mam w domu w sumie od 7 lat, nie wiedziałem ze takie jaja sie dzieją :D

opłaty paliwowej nie będzie ;-] Jarek to jest gość

sądy rozpierdolą bo wszyscy wiedzą, że to mafia gdzie sprawy ciągną się latami a prokuratorzy z sędziami i adwokatami przedłużają aby wydoić klienta

nie wierzę , że PiS aż tak ogarnął się PR , nie wierzę, że opozycja jest nagle tak słaba

http://www.prawdaobiektywna.pl/polska/leszek-miller-szczery-do-bolu-kiedys-probowalem-porozumiec-sie-z-krzaklewskim-1880.html

Jestem bardzo zawiedziony. Chyba pierwszy raz zawiedziony akurat tym że podatek nie wzrośnie :)

Oczekiwałem że w końcu pojawi się jakiś polot, finezja, jakieś niestandardowe działania a tu nic z tego.

Pozostaje pytanie czy od początku to miało odwracac uwagę od sądów, czy może Kaczka ma możliwość zagrania roli dobrego policjanta, czy może naprawde ktoś coś fajnego wymyślił ale Szef nie rozumie zagrywki albo nie daje zgody ze względu na ewentualne efekty wizerunkowe wśród tych którzy by tego zagrania nie pojęli.

p.s. Już pomijam fakt że byłaby okazja na sporą łatwą kasę z krótkiej pozycji na Orlenie. Skoro zyski by spadły to i kurs by niechybnie spadał. :P

A co z opłatą za prąd?

Na razie nie wiadomo nic poza tym, że jest taki projekt i niby ma wejść w życie od 2021 roku taka opłata.

Pozostaje pytanie czy od początku to miało odwracac uwagę od sądów, czy może Kaczka ma możliwość zagrania roli dobrego policjanta, czy może naprawde ktoś coś fajnego wymyślił ale Szef nie rozumie zagrywki albo nie daje zgody ze względu na ewentualne efekty wizerunkowe wśród tych którzy by tego zagrania nie pojęli.

Odwrócenie uwagi od sądów, ale też sprawdzenie, jaka będzie reakcja społeczeństwa i ewentualne ustosunkowanie się do tego. Okazało się, że jest silny opór, więc się wycofali.

Prezydent znowu zaskakuje, najpierw weto ws. RIO, teraz znowu dopierdolił PIS-owi :nevreness:

Edytowane przez fluber

Zła jest reputacja sądów w oczach społeczeństwa. Reforma sądów, nawet zła, to nie jest coś, przez co ludzie wyjdą na ulice.

Nie podoba mi się, że 10 lat temu sąd przekazuje prawo do gruntu od osoby A do osoby B, a po 10 latach zasądza komuś tę ziemię na zasadzie zasiedzenia, do którego potrzeba minimum 20 lat. Nie mówiąc o tym, ze nikt nie widział, żeby ktoś tam sadził od 20, czy 30 lat 3,5 hektara rabarbaru.

PIS mięknie w sprawie sądów:

https://twitter.com/tvp_info/status/887177059323301888

No więc nie podoba Ci się prawo materialne odnośnie zasiedzenia bo tę sprawę akurat znam (nie osobiście ale od asystenta sądu w Krakowie) i tam nie bardzo dało się inaczej orzec. Na tym polega idea zasiedzenia, trzeba dbać o swoją własność i zachowywać się jak właściciel bo jak przez 20-30 lat nikt z polem nic nie robi to znaczy że ktoś inny jest w stanie je lepiej wykorzystać.

Jak reformy sądów przejdą w tej formie jaka jest teraz to dostaniemy po dupie gospodarczo. I to mówi osoba, która wiecie że hejterem tego rządu nie jest i uważa 90% opozycji za bezlalternatywę i która dotychczas z pogardą patrzyła na płacz o demokrację (teraz w sumie też to co jest robione nie ma nic wspólnego z demokracją, a bardziej z trójpodziałem władzy, a przede wszystkim ze stabilnością i pewnością prawa w Polsce). PiS zapewne ma dobre zamiary, ale Ziobro jest merytorycznie, jak powiedział LM, zerem i niestety nie rozumie wartości pewnych niemierzalnych dóbr związanych z organizacją i funkcjonowaniem państwa.

Jestem bardzo zawiedziony. Chyba pierwszy raz zawiedziony akurat tym że podatek nie wzrośnie :smile:

Oczekiwałem że w końcu pojawi się jakiś polot, finezja, jakieś niestandardowe działania a tu nic z tego.

p.s. Już pomijam fakt że byłaby okazja na sporą łatwą kasę z krótkiej pozycji na Orlenie. Skoro zyski by spadły to i kurs by niechybnie spadał. :tongue:

13209-5028745e481d0.png

:nevreness:

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.