Skocz do zawartości

Polska scena polityczna w Internecie

Findek

Rekomendowane odpowiedzi

od stycznia 2006 roku do września 2007

co ona takiego zrobiła?

Powinienem napisać "najbardziej kompetentna osoba na stanowisku MF w III RP". W kwestii jej osiągnięć jest tak samo jak w przypadku innych MF - ich rola jest zasadniczo służebna wobec polityki gospodarczej rządu więc ciężko mówić, że coś osiągnęli/zrobili. Dobry MF ma być pragmatykiem i managerem finansów państwa (do czego właśnie trzeba mieć kompetencje). Pod tym względem była najlepsza.

Serio, dawałem im szansę, ale jak ktoś w tak jawny i obrzydliwy sk****syński sposób, spłaca dług wobec kleru za wygranie wyborów to naprawdę robi mi się słabo.

jest miliard wazniejszych spraw, ale pis musial ruszyc akurat to, gdzie bylo wiadomo, ze rozpeta to gownoburze nieadekwatna do skali problemu. slabo.

To jest projekt obywatelski.

A dym wywołała lewica, która chyba widzi w tym szansę powrotu do gry (czyli przekroczenie progu wyborczego?). 

http://www.tvn24.pl/tak-jest,39,m/anna-zawadzka-i-ks-kazimierz-sowa-o-aborcji,633197.html

Nie mam słów. Zawadzka tylko potwierdziła stereotyp.

Co nie zmienia faktu, że strasznie mnie wkurwia cała ta sprawa. Po co ruszać coś co dobrze działa? Wpierdalanie się kościoła w politykę, powinno być karane ekskomuniką przez papieża. Kościół ma inne zadania i niech nimi się zajmuje. 

Serio, dawałem im szansę, ale jak ktoś w tak jawny i obrzydliwy sk****syński sposób, spłaca dług wobec kleru za wygranie wyborów to naprawdę robi mi się słabo.

Jak być praktykującym katolikiem w tym kraju jak kościół nie spełnia swojego zadania, a działa w tak kurewski sposób?

Zaraz znajdą się specjaliści na tym forum od aborcji i wszystkiego i niczym jak Zawadzka lub księża będą prorokować i prowadzić ekspertyzy.

Prawda jest taka. Aktualny stan rzeczy jest dobry. Jest złotym środkiem, kompromisem. Zadowoleni są obywatele, zadowoleni są lekarze. Zadowolona jest większość. Niezadowolona jest grupa zjebów (nie wszyscy) stojąca za albo tęczą, albo krzyżem.

Wypowiem się jako zjeb stojący za krzyżem:

1) KK zawsze w swojej historii angażował się w politykę. Żeby nie sięgać daleko pamięcią - był m.in. kluczowy w odzyskaniu niepodległości w 1918 i 1989.

2) Projekt nie pochodzi od PiSu, a właściwie to go jeszcze nie ma tak formalnie.

3) Nie działa dobrze bo rocznie zabija się ponad tysiąc dzieci z zespołem downa dlatego, że są chore. Jeżeli to jest "dobre działanie" to mamy inne definicje tego pojęcia.

K... Kucio oddaj mi 8min, które zmarnowałem na słuchanie tej baby. Feministki to jest jednak bardzo, ale to bardzo nieciekawe zjawisko.

Co do aborcji - dyskusje powinny prowadzić kobiety(a nie feministki) z lekarzami i tyle. Ewentualnie zrobić referendum i załatwić tę sprawę raz na zawsze, bo się rzygać chce od tych "dyskusji". 

Kościół mówi, PiS robi. 

Masz na to dowód? Sprowadzasz to do krótkiego zdania podobnie, jak płytko przedstawia to część mediów. 

Kościół wygrał im te wybory i ten poziom wdzięczności powinien być ofc.

Bez kościoła by nie wygrali? Kucio, o czym Ty piszesz... 

A feministki to jest ciekawe zjawisko, nigdy nie widziałem żadnej, która mogłaby być w jakiś sposób atrakcyjna. 

A feministki to jest ciekawe zjawisko, nigdy nie widziałem żadnej, która mogłaby być w jakiś sposób atrakcyjna. 

Sasha Grey.

Albo Emma Watson czy Lauren Mayberry. Prywatnie też znam parę fajnych, przyznam jednak że te najbardziej popierdolone są z reguły brzydkie :D Zresztą feminizm to bardzo rozmyte pojęcie, staram się używania tego terminu unikać i po prostu skupiać się na konkretnych sprawach. To co mieliśmy w kraju w kwestii aborcji do tej pory było świetnym rozwiązaniem i znaczące zmiany w jedną lub drugą stronę są dla mnie szaleństwem.

@Luki

Nie twierdze, że jesteś zjebem. Mam wielu znajomych związanych ze skrajnie prawą i lewą stroną. Są to naprawdę bardzo w porządku ludzie. To określenie bardziej było skierowane w stronę attention whore.

Jeśli kościół chce załatwić jakieś sprawy to niech załatwia to po prostu w kuluarach, a nie wali listy do wiernych i propaganda pełną gębą. Jako prostego obywatela wkurza mnie po prostu to jak ostentacyjnie obie strony działają. Szanuje Twoje podejście i tak jak mówię tu bardziej chodziło o attention whore z obu stron.

Każdy zapis będzie dla kogoś krzywdzący. Ja rozumiem Twoje podejście, ale pamiętaj, że przy obecnych zapisach działa sumienie jeszcze z dwóch stron. Zresztą ja nie jestem w stu procentach pewien, czy legalnie możesz usunąć ciąże jeśli Twoje dziecko ma downa. Raczej wątpie. Wydaje mi się, że chodzi o jakieś głębokie deformacje, które spowodują tylko cierpienie dziecka i jego śmierć w ciągu paru miesięcy max. 

W takich sytuacjach decyzja o usunięciu powinna być po stronie matki i lekarza. 

No i żyjemy też w czasach, gdzie jak chcesz usunąć to bilet do Amsterdamu w obie strony kupisz za 70zł. Wtedy skrobiesz się tak jak chwali się tym Zawadzka i nie ważne, czy dziecko ma deformacje, zagraża życiu matki, czy jesteś ofiarą gwałtu.

Dlatego jak na polskie warunki to jest złoty kompromis. Ogólnie rzecz biorąc to nawet kościół był zadowolony z tego. No, ale oczywiście już się zaczyna.

Ale Kościół nie może działać inaczej niż przez sferę publiczną. Jednym z największych nieporozumień dotyczących świeckości państwa jest przekonanie, że kościoły i związki wyznaniowe nie powinny się angażować w życie publiczne. OCZYWIŚCIE, ŻE POWINNY! (ofkors jeżeli chcą - ale mają do tego święte prawo jak każda grupa interesu). A przecież jednym z założeń KK jest szerzenie wiary. Kościoły chcą mieć wpływ na politykę i mogą mieć na nią wpływ. Czym innym jest to czy wierni słuchają się do tego co mówi Kosciół czy nie.

Ostatnio czytałem, że przypadek downa to jakieś 90% aborcji w Polsce. Więc tak, to jest poważny problem o którym wiele osób nie wie. Co prawda zgadzam się, że ten projekt (który na razie nie jest nawet projektem ustawy formalnie) jest wylaniem dziecka z kąpielą. Bo tu właśnie rozgrywka idzie o dzieci upośledzone. Gwałty, kazirodztwo i inne bajery to są marginalne sprawy (jeżeli chodzi o ilość przypadków).

Nie przekonuje mnie też argument, że skoro gdzies indziej można abortować to i u nas też powinna być taka możliwość. Nie. To, że ktoś robi coś złego nie uprawnia do naśladowania go. My odpowiadamy za siebie i za to co rozciąga się na naszą jurysdykcję.

Straszny błąd, spadkowy powinien wynosić 100%, od sum powyżej miliona.

p.s. Ewentualna argumentacja tylko jak ktoś się czepi :smile:

Podatek spadkowy jako haracz za jedno z najbardziej naturalnych i wrodzonych praw człowieka jakim jest kontynuacja majkowa po swoich poprzednikach jest aberracją i idiotyzmem.

Z drugiej strony biorąc pod uwagę w jaki sposób dorobili się Polacy, którzy te "ponad milion" będą po sobie zostawiać poważnie zastanowiłbym się nad tym rozwiązaniem. Tylko, że własnie jako kara za grzechy transformacji, a nie uzasadniony pragmatycznie podatek.

Nie wiem co ty nazywasz atrakcyjnością, dla mnie 11/10

emma-watson-for-people-tree-image-2-2741

Nie wiem co ty nazywasz atrakcyjnością, dla mnie 11/10

emma-watson-for-people-tree-image-2-2741

• ely3 zablokował(a) ten temat
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.